شناسهٔ خبر: 14993413 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

مردی برای تمام فصول؛

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

حضور و درایت چمران در سمت ریاست شورای شهر تهران در طی سالهای گذشته نه تنها توانست نظم و انظبات را به کلان شهر تهران باز گرداند بلکه با مدیریت او مباحث و اختلافات سیاسی نیز فروگش کرد و چمران به عنوان یک فرد اصولگرا توانست در بین اختلاف نظرها مسیری نو برای خدمت به مردم و جامعه شهری تهران بگشاید.

صاحب‌خبر -
گروه اجتماعی: حضور و درایت چمران در سمت ریاست شورای شهر تهران در طی سالهای گذشته نه تنها توانست نظم و انضبات به کلان شهر تهران باز گرداند بلکه با مدیریت او مباحث و اختلافات سیاسی که تا پیش از او در شورای شهر منجر به چالشهای زیادی شده بود نیز فروکش کرد و چمران به عنوان یک فرد اصولگرا توانست در بین اختلاف نظرها مسیری نو برای خدمت  به مردم و جامعه شهری تهران بگشاید.

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

به گزارش خبرنگار بولتن نیوز، صبح امروز مهدی چمران نماینده اصولگرای شورای شهر تهران علی رغم لابی های گسترده حریف توانست دوباره و با کسب ۱۶ رأی به‌عنوان رئیس آخرین سال فعالیت چهارمین دوره شورای شهر تهران مجددا انتخاب شود و امید میرود که همچون گذشته شورای شهر تهران با اقتدار در موضوعات شهری ورود کرده و شهر ما روز به روز به شرایط ایده آل تر دست یابد.

مهدی چمران (زاده ۱۳۲۰ در تهران)، رئیس شورای اسلامی شهر تهران پیش از نیز در دوره دوم و سوم شورای اسلامی شهر تهران، ریاست این شورا را عهده دارد. وی برادر کوچکتر شهید مصطفی چمران است  و فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه تهران است.

نگاهی به گذشته شورای شهر تهران و دوران پیش از ریاست چمران بر این شورا نشاندهنده درگیری ها و چالشهای سیاسی بسیاری در این شورا است که بعد از ریاست چمران خوشبختانه جو عمومی شورا به سمت تعامل پیش رفت و آرامش در این شورا علی رغم اختلاف نظرهای سیاسی جاکم شد.
مهدی چمران، عضو کمیته استقبال از امام خمینی و جانشین فرمانده ستاد جنگ‌های نامنظم (مصطفی چمران) بوده است. وی همچنین در مقاطعی، ریاست دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس را بر عهده داشته است. مهدی چمران، معاون فرهنگی ستاد فرماندهی کل قوا و مشاور تحقیقات علمی رئیس ستاد فرماندهی کل قوا نیز بوده است. ریاست دوره دوم و سوم شورای اسلامی شهر تهران نیز از جمله مسئولیت‌های اجرایی اوست.

وی که از چهره‌های شاخص جریان اصولگرایی است، با پیروزی قاطع گروه آبادگران در دومین دورهٔ شورای شهر تهران به رهبری وی، به عنوان ریاست این شورا انتخاب شد و در دورهٔ بعد نیز این جایگاه را حفظ کرد. اما در چهارمین دوره شورای اسلامی شهر تهران ، در رقابت با احمد مسجد جامعی ، از چهره های شاخص اصلاح طلب شورای شهر ریاست شورا را به وی واگذار کرد.

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

در سال دوم شورای چهارم شهر تهران و در ۱۱ شهریور ۱۳۹۳ وی توانست با پیروزی بر احمد مسجدجامعی بار دیگر پس از دوره‌های دوم و سوم، کرسی ریاست شورای چهارم را نیز، در سال دوم آن به دست‌بیاورد، او با ۱۸ رأی، احمدمسجدجامعی را که ۱۳ رای آورد، شکست داد. و در سومین سال شورای شهر چهارم نیز جایگاه خود را به عنوان رئیس شورای اسلامی شهر تهران حفظ کرد. وی سابقه ۹ سال ریاست شورای عالی استانها را نیز در کارنامه خود دارد.

نگاهی به گذشته شورای شهر تهران و دوران پیش از ریاست چمران بر این شورا نشاندهنده درگیری ها و چالشهای سیاسی بسیاری در این شورا است که بعد از ریاست چمران خوشبختانه جو عمومی شورا به سمت تعامل پیش رفت و آرامش در این شورا علی رغم اختلاف نظرهای سیاسی جاکم شد.

تاریخچه انتخابات در شورای شهر

شورای شهر تهران با داشتن سی و یک عضو ، بیشترین عضو را در مجموعه شوراهای اسلامی شهر و روستا در ایران را در اختیار دارد، این سی و یک عضو که به مدت چهار سال و با رای مستقیم مردم انتخاب شده‌اند، وظیفه تصویب، نظارت، تدوین و تصویب بودجه شهرداری و تصمیم‌گیری در مورد مسائل اساسی کلانشهر تهران را بر عهده دارند.

در دوره نخست شورای شهر اصلاح‌طلبان در سال ۷۸ توانستند هر ۱۵ کرسی شورای شهر را به‌دست آورند. هرچند که بعدها برخی از اعضا برای شرکت در انتخابات مجلس و پذیرش پست‌های دیگر از شورای شهر استعفا دادند، اما حواشی جالبی در این دوره رخ داد.

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

با اعلام نتایج انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا مشخص شد که هر ۱۵ نفر راه یافته به پارلمان پایتخت از چهره‌های اصلاح‌طلب هستند. اصلاح‌طلبان در ادامه فضای عمومی حاکم بر جامعه بعد از پیروزی حجت‌الاسلام سید محمد خاتمی در خردادماه ۷۶ شورای شهر تهران را نیز در دست گرفتند. ۹ اردیبهشت‌ماه سال ۷۸ زمان آغاز به کار رسمی نخستین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا بود. این روز مصادف بود با سال‌روز تاریخی صدور فرمان امام (رحمه‌الله‌علیه) برای تشکیل شوراها؛ فرمانی که البته اجرای آن به دلایلی به تعویق افتاده بود.

در ترکیب نخستین دوره شورای شهر تهران چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلبان و کارگزاران سازندگی چون آقایان عبدالله نوری، سعید حجاریان، محمد عطریانفر، ابراهیم اصغرزاده و خانم جمیله کدیور حضور داشتند. با انجام رأی‌گیری، عبدالله نوری رییس و سعید حجاریان به عنوان نایب‌رییس انتخاب شدند. عبدالله نوری رهبری جریان کارگزاران را به‌عهده گرفت و سعید حجاریان هم چهره مشارکتی‌ها در شورا بود. با وجود آنکه کارگزاران نسبت به مشارکتی‌ها و چپی‌ها در اقلیت بودند اما جایگاه نوری به شکلی بود که رهبر اقلیت، رییس شورا شد.

آقای علیزاده طباطبایی از اعضای دوره نخست در این باره گفته است: «وقتی بحث انتخاب رییس مطرح شد، آقای نوری گفت هر فردی را که شورا انتخاب کند، قبول داریم، اما بنده گفتم آقای نوری باید به عنوان رییس انتخاب شود، در حالی‌که اکثریت شورا که از اعضای جبهه مشارکت بودند، با انتخاب نوری به عنوان رییس مخالف بودند و این اقلیت شورای دور نخست بودند که نوری را به عنوان رییس انتخاب کردند، درحالی‌که نیروهای اصلاح‌طلب او را قبول نداشتند...»

البته عبدالله نوری در سال ۷۸ به دلیل مدیرمسوولی روزنامه خرداد راهی دادگاه شد و با جرایمی چون توهین، افتراء، نشر اکاذیب و معاندت با دین نهایتاً به سه سال زندان محکوم شد. البته عبدالله نوری بعدها در ماجرای انتخاب شهردار در مقابل نظر اعضای شورا مبنی بر انتخاب آقای دانش آشتیانی به‌عنوان شهردار، استعفای خود را تقدیم هیأت‌رییسه کرد که با این استعفا اعضای شورا عقب‌نشینی کرده و بعد از مدتی الویری شهردار تهران شد.

نهایتاً دوره نخست شورای شهر تهران به دلیل دعوا میان آقای ملک مدنی، شهردار تهران و اعضای شورا و جنجال میان اعضای شورای شهر منحل شد. در ۲۰ اسفندماه آقای محمدعلی ابطحی در گفت وگو با ایرنا اعلام کرد که هیأت مرکزی حل اختلاف به انحلال شورای شهر تهران رأی داده است.

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

ابطحی گفت: «علی‌رغم رأی منفی نمایندگان دولت برای انحلال شورای شهر تهران، انحلال این شورا با اکثریت آرا به تصویب رسید. نتیجه این نشست و رأی‌گیری به وزارت کشور اعلام شده تا از طریق این مرجع ابلاغ شود. آخرین تلاش این هیأت برای بقای شورای اسلامی تهران، تشکیل جلسه‌ای ۷ ساعته بود که متأسفانه به‌رغم توافق مکتوب اعضای شورا بر عمل به دستور حکمیت، مورد عمل تعدادی از اعضا قرار نگرفت.»

ریاست چمران با رأی همه اعضا

دوره نخست شورای شهر با جنجال و حواشی زیادی همراه بود و همین مسأله موجب شد تا مشارکت مردم در دور دوم به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کند. دومین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا، ۹ اسفندماه ۱۳۸۱ برگزار شد. مشارکت در این دوره انتخابات پایین بود ولی در همین انتخابات؛ ۱۴ نفر از اعضای شورا از لیست آبادگران یا همان اصولگرایان انتخاب شدند و آقای مصطفی تاج زاده سرلیست اصلاح‌طلبان عضو علی‌البدل شورای شهر شد.

در انتخابات اسفندماه ۸۱ که طیف‌های گوناگون سیاسی و احزاب مختلف با تابلوهای مختلف حضور داشتند این اصولگرایان بودند که با لیست واحد در انتخابات شرکت کرده و توانستند اکثریت شورای شهر را از آن خود کنند. مشارکتی‌ها با سرلیستی مصطفی تاج‌زاده، آمده بودند و نهضت آزادی و ملی مذهبی‌ها با چهره‌های سالخورده خود لیستی مجزا با عنوان «یاران بازرگان، طالقانی، سحابی» داده بودند و گروهی دیگر از اصلاح‌طلبان و ملی مذهبی‌ها ائتلافی تشکیل داده بودند که عکس‌های بزرگ آقای محسن سازگارا به‌عنوان شهردار منتخبشان هویت پوسترهایشان بود.

کارگزارانی‌ها که در این انتخابات با دیگر احزاب دوم خردادی ائتلاف نکرده بودند در سودای بازگشت دوران آقای کرباسچی بودند. روزنامه‌نگاران اصلاح‌طلب نیز لیستی ۱۵ نفره از روزنامه‌نگاران نامزد ارائه کرده بودند؛ مصطفی تاج‌زاده (عصر ما)، ابراهیم اصغرزاده (همبستگی) نیک‌آهنگ کوثر (کاریکاتوریست)، امید معماریان (حیات نو)، فریبا داوودی مهاجر (هفته نامه دیروز، امروز، فردا) و سعید رضوی فقیه (صبح امروز ـ نوروز) از چهره‌های این لیست انتخاباتی بودند.

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

سازمان ادوار تحکیم وحدت، ائتلاف جبهه اصلاح‌طلبان (مدافعان نهادهای مدنی) جمعیت زنان انقلاب اسلامی، انجمن اسلامی مدرسین، جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، انجمن اسلامی معلمان و انجمن جامعه اسلامی پزشکان و ده‌ها حزب و ائتلاف اصلاح‌طلب لیست‌های مجزایی ارائه کردند. در تهران آقای رسول خادم، چهره ورزشی و ماندگار کشتی ایران تنها فردی بود که خارج از لیست آبادگران توانست آرا مردم را کسب کند. همین ترکیب موجب شد که بدون هیچ حاشیه خاصی سرلیست آبادگران، آقای مهدی چمران به عنوان رییس شورای شهر تهران انتخاب شود. 

همچنان چمران

سال ۸۵ سومین دوره شورای شهر تهران آغاز شد دوره‌ای که به دلیل تغییر قانون انتخابات و همزمانی انتخابات شورای شهر و انتخابات ریاست‌جمهوری به ناچار تا سال ۹۲ ادامه پیدا کرد و طولانی‌ترین دوره شورای شهر لقب گرفت.

سومین دوره انتخابات شورای شهر و روستا ۲۴ آذرماه ۸۵ برگزار شد و در این دوره مشارکت مردم بیش از سه برابر افزایش داشت اما همچنان اصولگرایان در صدر منتخبان مردم بودند.

در این دوره ترکیب اعضای شورا متنوع‌تر از دو دوره گذشته بود اما همچنان اصولگرایان با پرچم آبادگران اکثریت مطلق شورا را در اختیار داشتند و فقط خانم معصومه ابتکار و آقایان احمد مسجدجامعی، محمدعلی نجفی و هادی ساعی از لیست اصلاح‌طلبان توانستند به شورای شهر راه پیدا کنند. باز با این وجود مهدی چمران بدون هیچ حاشیه‌ای توانست با ۱۱ رأی ریاست شورای شهر تهران را به‌دست آورد.

شورای چهارم در حاشیه انتخابات
شورای شهر چهارم در حاشیه انتخابات ریاست‌جمهوری قرار گرفت تا رقابت لیست‌های سیاسی فشرده‌تر شود. عملکرد آبادگران در دو دوره گذشته موجب شد تا لیست‌های زیادی با عناوین مشابه آبادگران شکل بگیرد. آبادگران ایران اسلامی و خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت از اصلی‌ترین لیست‌ها بودند که بیشترین کرسی را در شورای چهارم به دست آوردند، اما اصلاح‌طلبان با لیستی واحد در انتخابات شرکت کردند و نتیجه آن کسب ۱۵ کرسی از ۳۱ کرسی شورای شهر شد.

شکل‌گیری دولت همزمان با تشکیل شورای چهار، موجب شد تا اعضای علی‌البدل جایگزین برخی از ۳۱ منتخب اولیه شوند. به دلیل انتخاب و عضویت همزمان آقای محمدمهدی مفتح (عضو منتخب اصلی شورا) در مجلس شورای اسلامی و آقای مسعود سلطانی‌فر نخستین عضو علی‌البدل جایگزین وی شد.

همچنین با استعفای آقای مهدی حجت (عضو منتخب اصلی) از شورای شهر به‌دلیل انتصاب به‌عنوان معاون ریاست میراث فرهنگی، ولی‌الله شجاع پوریان، عضو دوم علی‌البدل جایگزین وی شد. همچنین پس از انتصاب آقای مسعود سلطانی‌فر به‌عنوان رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از طرف حجت‌الاسلام حسن روحانی وی از شورای شهر تهران استعفا و آقای علی صابری جایگزین وی شد.

پشت پرده های ریاست 13 ساله چمران بر شورای شهر تهران

در سال نخست، مسجدجامعی توانست ۱۶ رأی کسب کرده و با اختلاف ۱ رأی رییس شورای شهر شود اما سال بعد در رقابت با چمران فقط ۱۳ رأی کسب کرد و این رأی در سال بعد نیز مجدداً تکرار شد تا چمران ۱۳ امین سال ریاست خود بر شورای شهر تهران را تجربه کند.

به گزارش بولتن نیوز، امروز اعضای شورای شهر تهران، میان چمران و مسجدجامعی به چمران رای دادند و نشان دادند که همچنان به مدیریت قدرتمند این عضو اصولگرای شورای شهر تهران ایمان دارند.

در  جلسه امروز شورای شهر تهران مهدی چمران با 16 رای بیشترین آرا را کسب کرد و دوباره بر صندلی ریاست نشست.
مسجد جامعی 14 رای را از آن خود کرد و یک رای سفید هم این انتخابات داشت.
مرتضی طلایی  با 17  رای مجدداً نائب رئیس شورای شهر تهران شد.
حکیمی پور با 13 رای و رحمت الله حافظی 1 رای دراین انتخابات کسب کردند.
همچنین پیرهادی و قناعتی منشی‌های شورای شهرتهران شدند.
در جلسه علنی امروز شورای شهر تهران، پیرهادی و قناعتی از سوی اصولگرایان و تندگویان و سرخو از سوی اصلاح طلبان برای کسب صندلی منشی اول و دوم هیأت رئیسه به رقابت پرداختند.
پیرهادی با 17 رای، قناعتی با 17 رای، تندگویان 15 رای، سرخو هم 13 رای را در این دوره از انتخابات کسب کردند.
رضا تقی پور با 16رای برای دومین سال متوالی سخنگوی شورای شهر تهران شد.
در این دوره از انتخابات اسماعیل دوستی 14 رای از آن خود کرد.

انتهای پیام/