آرمان امروز: «با بگير و ببندها فساد حل نميشود»؛ اين جمله از مهمترين بخشهاي سخنراني روز گذشته رئيسجمهور در اختتاميه جشنواره شهيد رجايي بود كه در سالن اجلاس سران برگزار شد. آنچه دكتر حسن روحاني از بيان اين جمله قصد تشريحش را داشت، به مفاسد اقتصادي باز ميگشت. چرا كه پس از آن اظهار داشت: «در مبارزه با فساد بايد به ريشهها بپردازيم؛ اگر كسي جايي حقوقي ناعادلانه گرفته است، با دادگاه، چوب و شلاق كار پيش نميرود بلكه بايد به ريشهها بپردازيم. دولت در حال پرداختن به ريشهها در اين موضوع است و ميگويد كه در اين راه ذينفع نبايد تصميمگير باشد بلكه قانون بايد شفاف باشد و دستگاههاي نظارت بايد دقيق نظارت ميكردند و نظارت كنند. متاسفانه ما تا اتفاقي ميافتد از ابتدا از چوبهدار كار را آغاز ميكنيم در صورتي كه اين طور نيست بايد مقررات و قانونها را اصلاح كنيم و چارچوبهايي كه موجب ايجاد فساد ميشود را اصلاح كنيم.» وي عدم شفافيت سيستم، وجود ابهامات قانوني، وجود استثناهايي در قانون و برخي موارد ديگر را از جمله دلايل ايجاد فساد عنوان و با بيان اينكه مشكل يك يا دو قوه نيست، اظهار كرد:«اين موضوع مشكلي سراسري است و تا زماني كه در كشور ما قوانين و پرداختها و درآمدها شفاف نيستند و بخشهاي خصولتي وجود دارد فساد نيز خواهد ماند و مشكلات مربوط به آن حل نخواهد شد.» رئيسجمهور با تاكيد بر اينكه انحصار مشكل آفرين است بر لزوم مبارزه با ايجاد امضاهاي طلايي در نظامهاي مختلف تاكيد كرد و گفت:«امضاي طلايي فسادآفرين است و اگر ميخواهيم با فساد مبارزه كنيم بايد با اينگونه فسادطلبيها برخورد نماييم.» بر منصفان پوشيده نيست دولت يازدهم در مسير برخورد با فسادهاي اقتصادي يا فيش هاي حقوقي نامتعارف از تلاشي فروگذار نكرد و همگان شاهد بودند دريافتكنندگان اين حقوقها ديگر نتوانستند به فعاليت خود ادامه دهند و اكنون روحاني به خوبي آگاه است با اخراج يا توبيخ چند مسئول متخلف نميتوان مسير تخلفات و فسادهاي اقتصادي كه بسياري از آنها ميراث دولتهاي گذشته است را مسدود كرد. بنابراين بر يافتن ريشه پديد آمدن اين مفاسد تاكيد دارد. ديروز روحاني به غير از اين موضوع، اشاراتي به حوزههاي ديگر هم داشت.
تعصب بخشي نبايد موجب دوري از انصاف شود
رئيس جمهور گفت: ما قدرت خود را در بخشهاي مختلف به رخ دنيا كشيده بوديم اما قدرت نمايي سياسي تا اين حد آن هم در برابر قدرتهاي بزرگ جهاني كاري بسيار عظيم است. اينكه ديپلماتهاي ما موفق شوند قطعنامههاي سازمان ملل را لغو كنند براي تاريخ كشور بس است. روحاني با تاكيد بر لزوم توجه كارمندان دستگاههاي اجرايي به رعايت اخلاق، ادب و تواضع اظهار كرد: هر مقدار كه ادب و تواضعمان در برابر مردم بيشتر باشد، هم در جامعه رستگار ميشويم و هم در پيشگاه خداوند داراي اجر خواهيم بود. وی با تاكيد بر اينكه تعصب بخشي نبايد موجب دوري از انصاف شود، گفت: هر كدام از كارمندان جامعه به وزارتخانه، دستگاه، نهاد و قوهاي تعلق دارند كه اين تعلق از لحاظ نظام اداري بسيار طبيعي است اما اين تعلق يا وابستگي نبايد موجب تضعيف دستگاه يا بخش ديگر شود. نبايد تعصب بخشي ما را از انصاف بر انجام وظايفمان دور كند بلكه بايد از امكانات يكديگر جهت هم افزايي ميان دستگاهها استفاده كنيم. وي با بيان اينكه واگرايي ميتواند موجب وارد شدن لطمههايي به مردم شود خاطرنشان كرد: تمام دستگاههاي دولتي به دنبال خدمت به مردم هستند. در همين زمينه نيز خدمات بايد معناي واقعي خود را پيدا كنند. براي انجام اين كار باید مراحل تصميمسازي، تصميمگيري، اجرا، نظارت و ارزيابي به دقت انجام بگيرد. روحاني تاكيد كرد: چنانچه بخواهيم عملكرد، رويكرد و مسير دولت تدبير و اميد را در يك كلمه معنا كنيم بايد بگوييم تلاش دولت يازدهم بر اين است كه تصميمسازي و تصميمگيري دقيق و خردمندانه و در چارچوب مسائل و منافع ملي و معيارهاي ديني و اخلاقي باشد. دولت يازدهم آنقدر اين مسير را باز گذاشته است كه امروز مشاهده ميكنيم زماني كه دولت قصد تصميمگيري درباره موضوعي را دارد تمام جزئيات آن در افكار عمومي، رسانه، روزنامهها و فضاي مجازي مورد بررسي قرار ميگيرد. وي با بيان اينكه موضوع حلوفصل پرونده هستهاي كشورمان از جمله اين موارد است ادامه داد: فكر نميكنم در تاريخ ايران سابقه داشته باشد كه در موضوع مذاكره با طرف مقابل راجع به نحوه سخن گفتن، راه رفتن، لبخند زدن و همچنين كلمه تصميمگيري در مجامع عمومي خطبهها، تريبونها، دانشگاهها و رسانهها بحث و تحليل صورت بگيرد. روحاني اظهار كرد: بايد اين موضوع را به عنوان سنت حسنه بپذيريم و آن را به مذاكرات اختصاص ندهيم. از اين به بعد بايد زماني كه مواردي يافت شد، اگر مردم خواستند درباره آن بحث كنند، كسي نبايد گله كند؛ قوه و نهاد ديگر نميتواند مخالفتي با اين موضوع داشته باشد. چراكه ما در بحث عمومي مردم، تقدس نداريم و مردم حق دارند كه راجع به هر كلام، سخن و تصميم در نظام حرف بزنند، فكر و اظهارنظر كنند و براساس گفتههاي مقام معظم رهبري نقد منصفانه توام با راهحل ارائه دهند. وي با بيان اينكه وجود چنين فضايي بسيار خوب است و بايد در جامعه ادامه پيدا كند گفت: بايد در جامعه نسبت به ساير قوا نيز چنين فضايي به وجود بيايد و احترام، ادب، اخلاق، نقد منصفانه و ارائه راهحل بايد همه جا باشد تا ما بتوانيم تصميمات دقيقتري اتخاذ كنيم.
لزوم بازنگري در سيستم نظام اداري استخدامي كشور
وي در بخش ديگري اظهار كرد: متاسفانه نظام و سيستم ما به سمت ساعت محور بودن حركت كرده كه اين يكي از مشكلات سيستم اداري محسوب ميشود. اميدواريم كه با تاسيس سازمان اداري و استخدامي مشكلات پيش روي سيستم اداري كاهش يابد. وي با تاكيد بر لزوم بازنگري در سيستم نظام اداري استخدامي كشور گفت: بايد بررسي كنيم و ببينيم كه كدام قسمت از سيستم اداري داراي زوائد است و كدام بخش مغفول ماندهاند. رئيسجمهور با اشاره با اسناد بالادستي سازمان اداري استخدامي خاطرنشان كرد: با توجه به اسناد و برنامههاي خوبي كه اين سازمان در اختيار دارد بايد به گونهاي فعاليت كنند تا شش ماه آينده مردم احساس كنند در نظام اداري كشور تحول خوبي صورت گرفته است. وي مقررات زدايي، ادغام، كوچكسازي دستگاهها، تغييرات اساسنامهها و اصلاح سيستم نظام اداري را از جمله مهمترين وظايف سازمان اداري استخدامي دانست. روحاني با تاكيد بر لزوم وجود رقابت در همه نظامها اظهار كرد: هر كجا كه ميتوانيم بايد رقابتسازي كنيم چرا كه دستگاه بيرقيب مشكل ايجاد ميكند؛ هركجا كه انحصار باشد و رقابت نباشد حتما كيفيت كار پايين ميآيد و در همين راستا در خدمات نيز بايد رقابتسازي كنيم.
∎