آرمان امروز - ياسمين طالقاني: «نامه آرامبخش» گام ديگري است كه اين روزها ديپلمات هاي كشورمان به آن مي پردازند. پنجشنبه هفته گذشته بود كه محمد جواد ظريف در كسوت وزير امورخارجه اظهار داشت:«اگر بانكهاي علاقهمند به همكاري با جمهوري اسلامي ايران، نگران برخي رفتارهاي منفي آمريكا باشند، ما آمادگي داريم از بخش ويژه نظارت بر تحريمها در خزانه داري آمريكا يك نامه آرامش بخش بگيريم تا بتوانند با ايران ارتباط داشته باشند.» آنچه ظريف بيان كرد، در واقع راهكاري براي مجاب كردن كشورهاي طرف قرارداد برجام بودند كه از بهانه جويي براي اجراي تعهدات دست بردارند.
دلواپسي براي نامه «آرامبخش»
از همان روز كه محمدجواد ظريف در همايش بررسي فرصتهاي اقتصادي مشترك ايران و شيلي از نامه آرامشبخش سخن گفت، هجمههاي دلواپسان به سمت او روانه شد، چرا كه آنها ميدانستند آنچه ظريف بيان كرده است مسير راهگشاست كه منافع دلواپسان در آن «هيچ» است. پس اين نامه را كه عنوان «آرامبخش» داشت، به «امان نامه» تعبير كردند. برخي سايت هاي دلواپس نوشتند:« درحالي كه بنا به وعده مسئولان قرار بود با نتايج مذاكرات برد- برد در روز اجراي برجام با لغو تمامي تحريمها رو به رو شويم و بلافاصله از گشايشهاي بانكي خبر منتشر كردند، اما سخنان آقاي ظريف را بايد عقبنشيني عملي از گفتههاي مذكور دانست و ما براي انجام معاملات بانكي نيازمند آن هستيم كه از آمريكا به صورت موردي نيز تاييديه اخذ كنيم.» همچنين نوشتند:«وعده نامه آرامش بخش آقاي وزير وقتي خطرناك به نظر ميرسدكه پاي تفاهمنامه FATF به ميان ميآيد؛ تفاهمي كه به گفته كارشناسان بيشتر از آنكه به دنبال اجراي قانون مبارزه با پولشويي باشد، جبهه هاى مقاومت اسلامى منطقه را نشانه گرفته است و با اجراي آن عملا اختيار نظارت بر تمام تراكنشهاي مالي كشور را به آمريكاييها دادهايم و از سوي ديگر با اجراي اين قانون موضوع حمايت از محور مقاومت و حزبا... كه اصليترين هدف و استراتژي كشورمان بوده با علامت سوال بزرگي مواجه خواهد شد. با استناد به گفتههاي مقامات آمريكايي براي حل مشكل بانكهاي جهاني با ايران آيا تفاهمنامه FATF همان نامه آرامش بخش مدنظر است؟» يكي از تيترهاي انتخابي دلواپسان براي هجمه به طرح وزير امور خارجه چنين بود:«از عزت مذاكره با ۶ قدرت تا ذلت نامه آرامشبخش!» اين نامه در بهارستان هم سبب نگراني دلواپسان شد؛ چنانكه محمدابراهيم رضايي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تاكيد كرد:«گرفتن نامه آرامبخش بانكي از خزانه داري آمريكا برخلاف شأن انقلاب اسلامي است. به نظر ميرسد وزير امور خارجه تلاش دارد به جهان نشان دهد فضا براي ارتباط بانكي با ايران فراهم شده است.»
پاسخ قاطع ظريف به مخالفان «نامه آرامبخش»
وزير امور خارجه كشورمان تا ديروز در برابر هجمههاي دلواپسان به نامه «آرامبخش» سكوت كرد و روز گذشته بود كه با بيان اينكه بايد از نامههاي «اطمينانبخش» وزارت خزانهداري آمريكا به بانكهاي ساير كشورها براي همكاري با ايران استقبال شود، گفت: برخي عامدانه و در جهت اغراض سياسي خود تعابير بيمورد به كار بردند كه انشاءا... كمكم هدايت ميشوند. محمد جواد ظريف اظهار كرد: نامهاي تحت عنوان نامه«اطمينانبخش» يا نسخه «آرامبخش» در روابط بانكي است كه از سوي وزارت خزانهداري آمريكا به بانكهاي ساير كشورها براي همكاري با ايران ارسال شده است تا نگران همكاري با ايران نباشند و اين نامه در سه سال گذشته و حتي قبل از برجام هم صادر شده است. كشورهايي كه ميخواهند با كشوري كه از تحريم خارج شده است تعامل داشته باشند اين نامه را مستقيم درخواست ميكنند و ما هم فشار ميآوريم به آمريكاييها كه در قالب تعهداتشان اين نامه را ارسال كنند، اما برخي عامدانه و در جهت اغراض سياسي خود تعابير بيمورد و بيمعني به كار بردند كه انشاءا...كم كم هدايت ميشوند. Comfort Letter يا همان نامه آرامبخش اصطلاحي در روابط بانكي است كه براساس آن، وزارت خزانه داري آمريكا نامهاي به بانكها ميدهد كه نگران مراوده با كشورها نباشند.
اگر قطعنامهها كاغذ پاره بود، به دنبال رفع دغدغه بانكي نبوديم
نايبرئيس مجلس هم ديروز در تاييد نامههاي آرامبخش سخن گفت. مسعود پزشكيان اظهار داشت: به نظر مي رسد طرح نامه آرامش بخش براي برون رفت از وضعيت عدم لغو واقعي قطعنامههايي است كه روزي آنها را كاغذ پاره ميدانستند. وي گفت: فراموش نكردهايم زماني كه ميگفتند قطعنامهها كاغذ پاره است و خيلي از آن دوره دور نشدهايم، اما امروز شاهد هستيم كه براي همان كاغذپارههايي كه لغو شده است، تلاش ميكنيم كه در واقعيت لغو شده باشد. اگر قطعنامهها كاغذ پاره بود، امروز ظريف با نامه آرامش بخش به دنبال رفع دغدغه ارتباط بانكي نبود. پزشكيان تاكيد كرد: قطعنامهها كاغذ پاره نيست و نبود و نبايد اجازه دهيم كه با بدعهدي لغو قطعنامهها به تاخير بيفتد و كشور با اين مساله با مشكل مواجه باشد. نايبرئیس مجلس در اين باره كه آيا با دريافت نامه آرامش بخش از سوي خزانه داري آمريكا براي رفع نگراني بانكهاي خارجي براي ارتباط با ايران موافق است يا خير، گفت: بايد به هر شكلي از اين وضعيت بيرون رفت و راه برون رفت را طراحي كرد، چرا كه ماندن در اين وضعيت شرايط را بهتر نميكند، بلكه بدتر ميشود.
∎