شناسهٔ خبر: 14980681 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

كاهش نرخ دلار و افزايش قيمت انواع سكه در بازار آزاد

صاحب‌خبر -

گروه بانك و بيمه
 صرافان ارز و سكه در معاملات روز دوشنبه بازار آزاد، هر دلار امريكا را با 31 ريال كاهش نسبت به روز قبل 35 هزار و 499 ريال و هر قطعه سكه طلا طرح جديد را با 19 هزار ريال افزايش به قيمت 11ميليون و هزار ريال دادوستد كردند.
به گزارش «تعادل» بر اساس معاملات ثبت شده در سامانه سنا كه توسط صرافي‌هاي مجاز كل كشور انجام مي‌گيرد، هر يورو با 207 ريال افزايش نسبت به روز گذشته 40هزار و 125ريال و هر پوند انگليس با 239ريال افت، 46هزار و 491 ريال فروخته شد.
بانك مركزي روز دوشنبه برابري 39 ارز عمده را در برابر ريال اعلام كرد كه بر اساس آن ضمن كاهش يك ريالي ارزش دلار، 17 ارز ديگر نيز كاهش نرخ داشتند؛ يورو به همراه 10 ارز روند صعودي در پيش گرفت و ارزش 10 ارز ديگر نيز ثابت ماند.   هر دلار امريكا با يك ريال كاهش به 31 هزار و 199 ريال و هر پوند انگليس با 33ريال افت قيمت 40 هزار و 953 ريال قيمت‌گذاري شدند و هر يورو نيز با افزايش 27 ريالي به 34هزار و 956 ريال رسيد.
همچنين بر پايه اعلام اتحاديه طلا، جواهر و سكه تهران، هر قطعه سكه تمام بهار آزادي طرح قديم با 10هزار ريال افزايش به 11ميليون و 120هزار ريال، هر قطعه نيم سكه با 40 هزار ريال افزايش قيمت 5 ميليون و 700 هزار ريال و هر قطعه ربع سكه نيز با 20هزار ريال افزايش قيمت 2ميليون و 960هزار ريال دادوستد شد.
فعالان بازار آزاد هر قطعه سكه گرمي را با 20 هزار ريال افزايش يك ميليون و 820هزار ريال و هر گرم طلاي 18عيار را يك ميليون و 131هزارو 490 ريال داد و ستد كردند.  براساس اعلام اتحاديه طلا و جواهر تهران، هر اونس طلا در بازارهاي جهاني با يك دلار و 40 سنت كاهش نسبت به روز گذشته، يك هزار و 320هزار و 10سنت قيمت‌گذاري شده است.

  افزايش تقاضاي سفرهاي خارجي
رييس شوراي كانون صرافان ايران، افزايش تقاضاي مسافرت‌هاي خارجي را دليل اصلي بالا رفتن نرخ دلار و يورو در بازار آزاد در روزهاي گذشته عنوان كرد.
 سعيد مجتهدي در گفت‌وگو با ايرنا با اشاره به تداوم نرخ دلار در سطح بالاتر از سي و پنج هزار ريال در روزهاي گذشته و عبور يورو از مرز 40هزار ريال در بازار آزاد افزود: شهريورماه همواره جزو ماه‌هاي پرتراكم مسافرت‌هاي خارجي براي ايرانيان است و در اين موضوع، نقش تقاضاي مسافران براي ارز پررنگ است؛ به‌طوري كه از ابتداي تابستان شاهد صعود ارزش دلار به بالاي 35 هزار ريال به دليل افزايش تقاضا بوديم.
وي يادآور شد: همواره در ماه‌هايي همچون رمضان، محرم و صفر، به دليل كاهش تقاضاي سفر ايرانيان، نرخ ارزهاي اصلي از جمله دلار و يورو فروكش كرده و با كاهش مواجه مي‌شود.

 بازارهاي جهاني چشم انتظار نرخ بهره امريكا
بازارهاي جهاني طلا و ارزهاي عمده در حالي به پيشواز ماه سپتامبر مي‌روند كه اظهارات اخير رييس بانك مركزي (فدرال رزرو) امريكا، به خوش‌بيني‌ها درباره افزايش نرخ بهره در اين كشور دامن زده است.
 بر اساس ارزيابي‌هاي اداره مطالعات و سازمان‌هاي بين‌المللي بانك مركزي ايران، موضوع افزايش نرخ بهره در امريكا در ماه‌هاي گذشته به يكي از گزينه‌هاي اثرگذار بر بازارهاي مالي و پولي جهان تبديل شده است.
نشست ماه پيش كميته بازار آزاد فدرال رزرو امريكا كه به دليل اختلاف‌نظر اعضا بدون تصميم‌گيري خاص به پايان رسيد و تصميم‌گيري‌ها به ماه سپتامبر كه از 11 شهريور آغاز مي‌شود، موكول شده است.
با اين حال، برگزاري نشست سالانه «جكسون هول» در امريكا با حضور رييسان بانك‌هاي مركزي كشورهاي بزرگ اقتصادي و سخنراني چهره‌هاي موثر فدرال رزرو امريكا در آن، آثار رواني خود را بر نرخ برابري ارزها و نيز بازار جهاني طلا گذاشت.
پيش از برگزاري اين نشست و تا پنج‌شنبه گذشته شاخص دلار نوسان چنداني به ويژه در روزهاي دوشنبه و سه‌شنبه در بازارهاي جهاني نداشت و حتي روز چهارشنبه اندكي تقويت شد، اما روز پنج‌شنبه با تضعيف ارزش روبه‌رو بود.
برگزاري اين نشست در روزهاي پنج‌شنبه و جمعه و اظهارات چهره‌هاي كليدي بانك مركزي امريكا كه بر افزايش نرخ بهره قبل از پايان سال و حتي در ماه سپتامبر تاكيد دارند، بازار را در شرايط انتظار نگه داشت و حتي برخي فعالان ارز براي كاهش ريسك، اقدام به بستن حساب‌هاي خود كردند.  هرچند بهبود شرايط اقتصادي در اين كشور و انتشار اخبار مثبت اقتصادي در زمينه رشد فروش خانه‌هاي نوساز و سفارشات صنعتي دورنماي رشد اقتصادي اين كشور را براي سرمايه‌گذاران روشن كرده است، اما آنها افزايش نرخ بهره را مبنايي براي تصميم‌گيري‌هاي آتي خود قلمداد مي‌كنند.  فعالان بازارهاي جهاني باور دارند كه انتشار اخبار اميدواركننده از رشد اقتصادي امريكا آنچنان كه بايد، نتوانسته به تقويت دلار در برابر ساير ارزها كمك چنداني كند و نرخ بهره بازيگري است كه هر نوع تصميم‌گيري درباره آن آينده نرخ برابري ارزها و فلز طلا را تعيين مي‌كند و بر قيمت جهاني نفت نيز اثرگذار است.
سخنراني رييس فدرال رزرو و اينكه وي بر خلاف موضع‌گيري‌هاي گذشته خود اعلام كرد كه اين بانك به زمان افزايش نرخ بهره سياستي خود نزديك‌تر شده است، بخش دوم تحولات بازار ارز را در هفته گذشته رقم زد و موجب تقويت دلار در برابر ساير ارزها شد.
جانت يلن (Janet Louise Yellen) رييس فدرال رزرو امريكا در سخناني تاكيد كرد كه شرايط براي افزايش نرخ بهره امريكا مهياتر شده است و فدرال رزرو به زمان افزايش دوباره نرخ بهره كليدي نزديك مي‌شود.
برخي كارشناسان اين اظهارات را دوپهلو ارزيابي كردند، اما بخشي از سرمايه‌گذاران و فعالان بازارهاي طلا و ارز، آن را صريح‌ترين سخنان وي در اين زمينه دانسته و به آينده نرخ بهره در امريكا خوش‌بين شدند.
ارزيابي‌ها در ارتباط با تغييرات بين ارزهاي عمده، ين (ژاپن) و فرانك (سوييس) به دليل ماهيت كاربردي آنها در بازارهاي مالي نسبت به افزايش نرخ بهره امريكا حساسيت بيشتري دارند و نيز ارزهاي نوظهور همچون راند (آفريقاي جنوبي) و رئال (برزيل) هم نسبت به تغييرات نرخ بهره امريكا بسيار حساسند، مشهود بوده است.
پايان هفته فرانك سوييس و ين بيشترين ميزان كاهش را در بين ارزهاي عمده در برابر دلار به ثبت رساندند و راند آفريقاي جنوبي به همراه رئال برزيل به عنوان ارزهاي نوظهور، كاهش بيشتري را نسبت به فرانك و ين در برابر دلار تجربه كردند. به شكل تقريبي، تمام ارزهاي نوظهور در هفته گذشته در برابر دلار تضعيف شدند.  تنها ارز قابل توجهي كه در هفته گذشته در برابر دلار تقويت شد، پوند استرلينگ بود. پوند كه پس از همه پرسي 23 ژوئن (سوم تير) نزديك به 10درصد در برابر دلار تضعيف شده بود، در دو هفته گذشته به دليل بهبود فراتر از انتظار شرايط اقتصادي اين كشور در برابر دلار تقويت شد.