شناسهٔ خبر: 14969761 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدسنا | لینک خبر

واکاوی حملات اخیر اسرائیل به غزه (بخش اول)

اهداف اسرائیل از حملات شدید اخیر به نوار غزه را حداقل باید در مهار بیش از پیش مقاومت، حداکثر اشغال این منطقه و از بین بردن کامل حماس ارزیابی کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا)، "علیرضاعرب" عضو کمسیون سیاسی و امور بین الملل جمعیت دفاع از ملت فلسطین در یادداشتی نوشت : اخیرا رژیم صهیونیستی حملات شدیدی را به نوار غزه انجام داد . جنگنده های دشمن صهیونیستی با شلیک 56 موشک مناطق مختلفی از نوار غزه را بمباران کرده اند، توپخانه اسرائیل  نیز نوار مرزی غزه را هدف قرار داده است.

رژیم صهیونیستی مدعی است که در این حملات، تونل های مقاومت و پایگاه های نظامی هدف قرار گرفته اند. به ویژه دو شهر "بیت حانون" و "بیت لاهیا" آماج حملات اخیر قرار گرفته اند. از طرفی نیز به منظور جلوگیری از پاسخ مقاومت به حملات مزبور ارتش رژیم صهیونیستی اقدام به استقرار  چندین سامانه ضد موشکی "گنبد آهنین" در مناطق "بئرالسبع" و "نتیفوت" واقع در جنوب سرزمین های اشغالی 1948 کرده است.

برای روشن شدن اهداف و انگیزه های حملات اخیر باید اوضاع جاری را از سه منظر داخل سرزمین های اشغالی ،منطقه و تحولات بین المللی به تفکیک  بررسی کرد.


در این یادداشت به بررسی ارتباط حملات اخیر اسرائیل به نوار غزه و تحولات و رخدادهای منطقه غرب آسیا  می پردازیم.


در عرصه منطقه ای گستره ، عمق و اقتدار ائتلاف روسیه ،ایران ،سوریه و جبهه مقاومت در حال افزایش است . به نظر می رسد، بعد از کودتای ناکام ۱۵ جولای ترکیه و شواهدی در خصوص نقش غرب و بویژه آمریکا و جبهه دولت های عرب مرتجع بویژه سعودی و مصر در آن کودتا، دولت ترکیه و شخص اردوغان متوجه اشتباهات راهبردی خود در سطح منطقه غرب آسیا و به ویژه بحران سوریه شده  و درصدد اصلاح سیاست خارجی منزقه ای خود برآمده و متمایل به ائتلاف روسیه و ایران و جبهه مقاومت شده است .


ترکیه بعد از کودتا اقدام به مدیریت مسائل و مشکلات خود با روسیه کرده  و بویژه در ارتباط با سوریه به نوعی هماهنگی با روس ها دست یافته است. ترکیه به مرور در حال باز کردن چشم خود را بر روی واقعیت های عینی و تعیین کننده منطقه است. ترکیه طی قراردادی، روابط خود با اسرائیل را به حالت عادی درآورده است اما کمافی السابق در خصوص مسائل فلسطین و غزه حساسیت های خاص خودش را دارد و همین امر مانع نزدیکی کامل ترکیه به اسرائیل است.


البته اخیرا گروهک ارتش آزاد مورد حمایت ترکیه  به جرابلس در شمال حلب سوریه حمله کرده و داعش نیز به سرعت آن را تخلیه کرده و به تسخیر ارتش ترکیه و تروریست های ارتش آزاد درآمد. و ترکیه این عملیات را تحت عنوان «سپر فرات»، با هدف بیرون کردن داعش از شهر جرابلس در شمال سوریه اعلام کرده است.


متعاقبا جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز که به ترکیه رفت، در دیدار با «بینالی ایلدیریم» نخست‌وزیر ترکیه اعلام کرد که طی توافق با آنکار قرار شده است کردهای مسلح از حد کرانه غربی رود فرات فراتر نروند. و بلافاصله پس از اعلام این خبر، بازوی نظامی نیروهای «حزب دموکرات سوریه»، موسوم به YPG یا «یگان‌های مدافع خلق» اعلام کرد در حال خارج کردن نیروهایش از کرانه غربی رود فرات است.


اینجا احتمالی دورتر از حدس ابتدایی مطرح می گردد: "ترکیه در اشغال جرابلس به دنبال ایجاد منطقه پرواز ممنوع و یا منطقه حائل و در هماهنگی و هم افزایی کامل با آمریکا و ناتو است". اگر ترکیه جرابلس سوریه را تخلیه کند و به خاک خودش بازگردد تعهد خودش را نسبت به گرایش و هماهنگی با ائتلاف روسیه ، ایران و جبهه مقاومت را نشان خواهد داد و ادعای اصلاح سیاست خارجی خاورمیانه ترکیه قابل  پذیرش است.


و اما تکفیری ها در عراق و سوریه شکست های دامنه دار و تعیین کننده ای را متحمل شده اند و دامنه متصرفات ارضی آنها روز به روز در حال محدود شدن است. سعودی در یمن به واقع از ابعاد مختلف نظامی ،اقتصادی و دیپلماتیک و حقوقی زمینگیر و به شدت آسیب پذیر شده است. در امتداد منطقی روندها و فرایندهای عینی سیاسی و نظامی خاورمیانه اکثر شواهد نشانگر تغییر توازن قدرت و ایجاد معادلات ژئوپلتیک نوین و برتری ژئوپلتیک به نفع ائتلاف روسیه و ایران و جبهه مقاومت در منطقه است.

همسویی شکننده و آسیب پذیر اسرائیل و اعراب مرتجع منطقه اعم از سعودی، مصر و شیوخ خلیج فارس نیز در عین اثر گذاری ، توان تغییر این واقعیات جدید منطقه که معطوف به برتری ژئوپلتیک جبهه مقاومت است ، را نخواهد داشت . فلذا اسرائیل در بعد منطقه ای هم احساس تزلزل و آسیب پذیری شدیدی را تجربه می کند.


لازم به ذکر است با افزایش توان جبهه مقاومت و برتری ژئوپلتیک آن در منطقه  و ان شاء الله آزادسازی حلب در سوریه جبهه جدید التاسیس مقاومت در جولان سوریه به میزان گسترده ای تقویت خواهد شد . البته روابط رژیم صهیونیستی با روسیه ریشه دار و قدیمی است و بواسطه حضور تعداد بالایی از یهودیان روس تبار در اسرائیل محکم شده است اما برتری ژئوپلتیک ائتلاف روسیه و ایران و تضعیف پیوسته گروه های تکفیری سبب قدرت گیری روزافزون جبهه جولان در مرزهای سوریه با رژیم صهیونیستی می شود.


جبهه جدید جولان در مبارزات ضد اسرائیلی ملت های منطقه، محصول مدیریت صحیح بحران و تبدیل تهدید نزاع های قومی و مذهبی ناشی از ظهور نیروهای تکفیری به فرصت اتحاد کشورهای اسلامی علیه دشمن صهیونیستی توسط جبهه مقاومت اسلامی است. واقعیات جدید ژئوپلتیک در منطقه و برتری ژئوپلتیک جبهه مقاومت و همینطور گذشت زمان به ضرر رژیم صهیونیستی است.
گروه های تکفیری‌ تاکنون تهدید مستقیمی علیه رژیم صهیونیستی نبوده اند و همه حملات شان متوجه جهان اسلام بوده است. اسرائیل دشمن اصلی جهان اسلام است  و گروه‌های تکفیری در جهت اهداف و منافع رژیم صهیونیستی و اعراب مرتجع و سازشکار و همپیمان و همسو با اسرائیل  بویژه سعودی اقدام می کنند.


رژیم صهیونیستی همواره  ازحامیان اساسی تروریسم و گروه های تکفیری بوده  و بر اختلافات و  نزاع های قومی و مذهبی در منطقه دامن زده و تشدید می کرده است.اما راهبرد رسمی و اعلامی اسرائیل در خصوص مواجهه با نزاع های مذهبی و قومی و پیدایش تروریسم تکفیری در منطقه عدم دخالت بود. ولی اکنون اسرائیل احساس زیان مطلق می کند .


به نظر می رسد اسرائیل از طرفی  راهبرد مداخله جویانه ای در راستای تقویت و حمایت آشکار از تروریسم تکفیری در سطح منطقه  در پیش گیرد تا بتواند سهم خود را در نظم نوین منطقه ای برداشت کرده وبه نوعی بر واقعیات ژئوپلتیک منطقه به نفع خود تاثیر بگذارد و از طرفی دیگر حملات شدیدی را در راستای تغییر اساسی معادلات در داخل اراضی اشغالی اعم از کرانه باختری و نوارغزه و بیت المقدس و حتی مناطق اشغالی ۱۹۴۸م را در مواجهه با فلسطینیان و بویژه نیروهای مقاومت اتخاذ کند تا از تحولات سریع و دامنه دار منطقه عقب نماند و بتواند موضع خود را در داخل اراضی اشغالی مستحکم سازد و آسیب پذیری خود را حتی المقدور در بعد داخلی به حداقل برساند.


 بنابراین اهداف اسرائیل از حملات شدید اخیر  به نوار غزه را حداقل باید در مهار بیش از پیش مقاومت در غزه و حداکثر اشغال نوار غزه و از بین بردن کامل جنبش مقاومت اسلامی فلسطین ،حماس ،ارزیابی کرد. و اما پیش بینی می شود که راهبرد اسراییل در کرانه باختری در آستانه انتخابات شهرداری ها و شوراهای محله فلسطین نیز تضعیف اساسی نیروهای مقاومت و بویژه جنبش حماس و تقویت تاکتیکی تشکیلات خودگردان برای پیروزی در انتخابات پیش رو است.


تمام/ب28