شناسهٔ خبر: 14964892 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

مدیرکل مرزهای وزارت کشور در گفت‌وگوی تفصیلی با تسنیم تشریح کرد

تقسیم زائران اربعین بین ۳ مرز «مهران، شلمچه و چزابه» برای عزیمت به عراق/ ورود دولت فقط در مواقع اضطرار

مدیرکل مرزهای وزارت کشور با اشاره به مشکلات ازدحام جمعیت در مرز مهران در اربعین سال قبل گفت: امسال برای خروج زائران اربعین از ۳ مرز «مهران، شلمچه و چزابه» برنامه‌ریزی شده تا اعزام زائران به‌صورت هدفمند از مرزها انجام و خروجی هر زائر از قبل مشخص شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ مراسم اربعین حسینی(ع) که همه‌ساله با شور و حال بسیار وصف‌ناپذیری در حال برگزاری است فرصتی مغتنم برای خودسازی و نمایشی منحصربه‌فرد برای اتحاد و انسجام اسلامی است.

در مراسم اربعین حسینی، هرساله میلیونها نفر از مسلمانان جهان در یک تاریخ گرد هم جمع می‌شوند و یک‌صدا ندای لبیک یا حسین(ع) سر‌ می‌دهند که این عشق و ارادت هرساله در حال افزایش است.

در داخل کشور نیز استقبال روزافزون مردم کشورمان برای سفر به عتبات در ایام برگزاری مراسم اربعین حسینی، مسئولان را بر آن داشته تا ستاد مرکزی اربعین را متشکل از همه دستگاهها در وزارت کشور تشکیل دهند.

برای بررسی بیشتر برنامه‌ها و جزئیات تدارکات صورت گرفته برای مراسم اربعین امسال  با «مجید آقابابایی»؛ دبیر ستاد مرکزی اربعین و مدیرکل مرزهای وزارت کشور  به گفت‌وگو نشستیم و ابعاد مختلف آسیب‌شناسیها و برنامه‌های این ستاد را جویا شدیم.

بخش نخست گفت‌وگوی تفصیلی تسنیم با دبیر ستاد مرکزی اربعین با عنوان «وزارت خارجه پیگیر لغو ویزا برای زائران اربعین حسینی/ علاقمندی ایران برای لغو ویزا بین ایران و عراق» هفته گذشته منتشر شد؛ در ادامه مشروح بخش دوم و پایانی این مصاحبه تقدیم مخاطبان ارجمند تسنیم می‌شود:

تسنیم: یکی از موضوعات مهم در  مراسم اربعین  سال گذشته، اختلاف سطح خدمات‌دهی به زائران کشورمان در مرزهای شلمچه و مهران بود چرا که در زمان خروج از مرز مهران با ازدحام جمعیت و خدمات‌دهی نامناسب و بالعکس در مرز خروجی شلمچه با جمعیت کمتر و خدمات‌دهی بهتر مواجه بودیم؛ امسال چه تدبیری اندیشیده شده تا شاهد ازدحام زائران در یک مرز و یا کمبود خدمات در مرزی دیگر نباشیم؟

خروج 92درصد زائران از مرزهای زمینی در اربعین سال گذشته

در مراسم اربعین سال گذشته کمتر از هشت درصد هموطنان برای سفر به عتبات در  ایام اربعین از مرز هوایی خروج پیدا کردند و 92 درصد زائران از مرز زمینی به عراق وارد شدند؛ از میزان زائرانی که در ایام اربعین حسینی سال گذشته از مرزهای زمینی به عراق ورود پیدا کردند در حدود 52 درصد مرز مهران را انتخاب کردند و 48 درصد دیگر نیز از مرزهای شلمچه و چزابه به عراق عزیمت کردند.

اما زائران کشورمان در برگشت نیز تمایل خود را به مرز مهران نشان دادند و نزدیک به 62 درصد از زائران مراسم اربعین حسینی از این مرز به کشور بازگشتند و این باعث برهم ریخته شدن برنامه‌ریزیها شد؛ در آن دو مرز  شلمچه و چزابه نیز زائرانی که بیشتر بومی و ساکن استانهای جنوبی و خوزستان بودند، ورود پیدا کردند که برای آنها نیز پیش‌بینیهای مناسب انجام شد و خوشبختانه هیچ مشکل خاصی پیش نیامد اما تنها دغدغه اصلی ما ازدحام زائران در مرز مهران برای ورود به عراق و خروج از این کشور بود.

مرز مهران و عبور و مرور از جاده‌های آن نیز یکی دیگر از مشکلات ما در سال قبل بود چرا که در این منطقه جغرافیای محدودی وجود دارد و حتی جاده‌های آن کفاف جمعیتی با این گستردگی را نمی‌دهد و جاده ایلام به مهران نیز  محدودیتهای زیادی دارد و در حال حاضر نیز  نتوانستیم آن را برای 4بانده شدن تکمیل کنیم و امسال نیز این محدودیتها وجود دارد.

ما برای مرز مهران و تردد در آن فقط یک مسیر ایلام و مهران را در اختیار داریم که اگر بخواهیم استانهای مرکزی و غرب و شرق را از این مرز خارج کنیم در تردد دچار مشکلاتی می‌شویم بنابراین آسیب‌شناسیهای لازم برای جلوگیری از مشکلات سالهای گذشته را انجام دادیم.

تفکیک ورود و خروج زائران اربعین حسینی از 3 مرز

امسال آسیب‌شناسی و برنامه‌ریزیها را انجام داده و استانهای کشور را برای ورود و خروج از سه مرز کشور تفکیک کردیم؛ بنابر تمهیدات اندیشیده شده ساکنان هر استان که قصد سفر به عتبات در اربعین را دارند با توجه به محل سکونت و نزدیکی جغرافیایی تا مرزهای مهران، شلمچه و چزابه باید از آن مرزها تردد کند.

این برنامه‌ریزی به این منظور است که ساکنان هر استان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود از مرزها ورود و خروج پیدا کنند البته اینکه بگوییم این طرح صددرصد انجام شود این‌گونه نخواهد بود چرا که این برنامه در نخستین سال خود شاید با آسیبهایی همراه باشد.

مکانیزم این برنامه‌ریزی را در سامانه سماح در نظر گرفته‌ایم و همه شاخصها را در آن گنجانده‌ایم یعنی اگر کسی ثبت‌نام انجام می‌دهد باید مشخص شود که در چه تاریخی و از کدام مسیر به‌سمت عراق عزیمت می‌کند و این تمهیدات و مشخص شدن مرز برای خروج زائران تدارک دیده شده است اما اینکه آیا فرد خروج پیدا کرده از همان مرزی که خارج شده بازمی‌گردد یا خیر، یکی از نکات دارای اشکال است و ما نمی‌‌توانیم بگوییم که از کدام مسیر به کشور بازمی‌گردد که در این باره تمهیداتی در نظر گرفته نشده است.

هدفمندی برای خروج زائران از هر سه مرز 

برای اعزام زائران به‌دنبال این هستیم تا آنها را برای عزیمت به‌صورت هدفمند به مرزها رهسپار کنیم و اگر همه زائران استانها به‌صورت مناسب به تقسیم بندی توجه کنند از مشکلات ازدحام جمعیت تا حدود زیادی کاسته خواهد شد.

سامانه سماح بعد از نام‌نویسی فرد متقاضی سفر به اربعین مشخص خواهد کرد که شخص ثبت‌نام‌کننده در چه تاریخ و از کدام مرز باید به عراق عزیمت کند و ما با توجه به این نوع برنامه‌ریزی می‌توانیم بخش قابل توجهی را کنترل و از ازدحام در مرزها خودداری کنیم؛ اگر بتوانیم 30 درصد از تراکم جمعیت در مرزها و در تاریخهای ورود و خروج را حل کنیم بخشی از مشکلات پیش رو کاسته خواهد شد، البته این مهم را هم باید در نظر گرفت که جمعیت امسال نسبت به سالهای قبل بیشتر خواهد شد اما الزام جدی  به ساماندهی برای کاهش آسیبها را در نظر داریم.

تسنیم: در سال گذشته شاهد بودیم که مرز شلمچه دارای دسترسی مناسب به قطار همچنین امکانات مناسب نسبت به مرز پرازدحام مهران بود؛ چه برنامه ویژه‌ای برای کاهش جمعیت در مرز مهران و افزایش تردد در مرزهای شلمچه و چزابه دارید؟

بعد از نام‌نویسی متقاضیان سفر برای اربعین حسینی، مرزهای خروجی زائران هر استان مشخص خواهد شد که این وضعیت موجب خواهد شد تا افزایش جمعیت منظم برای تردد به عتبات در مرزهای شلمچه و چزابه ایجاد شود و بدین گونه از ازدحام خروجی و ورودی زائران در مرز  مهران تا حدودی کاسته خواهد شد.

رایزنی برای افزایش قطارهای مرز شلمچه 

اما برای تردد  قطار در مرز شلمچه، محدودیتهایی موجود است که در همین رابطه با شرکت راه‌آهن رایزنیهایی انجام گرفته تا بتوانیم تعداد قطارها برای این ایام را افزایش دهیم البته در آن سوی مرزها هم با طرف عراقی صحبتهایی شده تا از سمت بصره قطارهای بیشتری به شهرهای زیارتی عراق اعزام شود.

تمامی موضوعات زیرساختی و روساختی مورد بررسی قرار گرفته و روی آنها کار می‌کنیم؛ رفع بخشی از مشکلات زیرساختی به‌عهده ما و بخش دیگر به‌عهده کشور عراق است که امیدواریم شاهد برنامه‌ریزیهای مناسب برای کاهش هرچه بیشتر مشکلات زائران اربعین حسینی باشیم.

 تسنیم: سالهای گذشته شاهد بودیم که با ازدحام زائران در ایام اربعین حسینی پایانه مهران جاده و دسترسی مناسبی برای مسافران نداشت، برای زیرساختهای مهران چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟

نمی‌توانیم جاده دیگری در مسیر مهران تعبیه کنیم و تنها 4بانده کردن مسیر ایلام  به مهران مدنظر است که در حال حاضر این جاده در حال تعریض شدن است که پیشرفت آن‌چنانی نداشته و ممکن است به مراسم اربعین امسال نرسد؛ البته برای عبور و مرور زائران در مسیر مهران نقاط کور ترافیکی مشخص شده است و تلاشها برای راحتی زائران نیز انجام گرفته است چرا که اتوبوسهایی تعبیه شده تا زائران را به‌سرعت به پایانه‌ها یا مرزهای خروجی انتقال دهد و کمتر شاهد سرگردانی زائران باشیم.

ورود و خروج زائران از مرزهای شلمچه، چزابه و مهران برای اربعین 

زائران عتبات عالیات در مراسم اربعین حسینی امسال باید توجه کنند که برای ورود به عراق در ایام اربعین حسینی سه مرز وجود دارد و تمامی زیرساختها برای کاهش هر نوع اشکال که در سالهای قبل وجود داشت در حال فراهم شدن است و تدارکات کامل در هر سه مرز وجود خواهد داشت بنابراین باید از ازدحام در یک مرز مشخص پرهیز کرد.

تسنیم: در بحث اسکان و خدمات‌دهی به زائران اگر آنها بخواهند چند ساعت در مرز  و در زمان معطلی به استراحت بپردازند، آیا تمهیداتی اندیشیده شده است؟

خدمات‌رسانی به زائران به‌عهده مردم است 

بحث خدمات رسانی به‌عهده مردم است و دولت ورود نمی‌کند و فقط در مواقع اضطرار دولت به این موضوعات وارد می‌شود چرا که مردمی بودن اربعین مورد توجه است و اگر خدماتی وجود دارد خود مردم ارائه می‌دهند اما در مواقع اضطرار، تعبیه‌های مناسبی در بحث اسکان و تغذیه هم پیش‌بینی شده است.

در بحث اسکان زائران در مرزها، اصل بر ماندن زائر نیست بلکه همه خواهان عزیمت برای سفر به عتبات در مراسم اربعین حسینی هستند؛ سال گذشته فقط در مرز مهران مشکلات و معطلی چندساعته آن هم به‌خاطر ازدحام جمعیت وجود داشت و در  سایر مرزها هیچ اشکال عمده‌ای مشاهده نشد که با توجه به آسیب‌شناسیهای صورت گرفته برنامه‌ریزیهای لازم برای جلوگیری از این معطلی نیز انجام شده است.

تسنیم: چرا امسال بیمه زائران اربعین حسینی را اجباری اعلام کردید؟

امسال با توجه به بُعد مسافت و اینکه زائران وارد خاک کشور دیگری می‌شوند و احتمال مشکلات و بیماری وجود دارد تمهیدات لازم برای پوشش بیمه‌ای زائران اندیشیده شده است و تمامی مسافران اربعین حسینی ملزم به دریافت بیمه برای این سفر هستند چرا که حوادث یا بیماری ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد؛ این نکته نیز حائز اهمیت است که به‌سبب اینکه مراکز درمانی عراق امسال هزینه‌های بسیار بالایی برای بیماران در نظر گرفته‌اند باید پوشش بیمه‌ای مورد توجه همه زائران اربعین  حسینی قرار بگیرد.

بیمه زائران اربعین حسینی الزامی است

اجبار و الزام برای بیمه زائران اربعین حسینی یکی از مصوبات ستاد مرکزی اربعین حسینی محسوب می‌شود و سازوکار آن نیز در زمان ثبت‌نام در سامانه سماح و در موقع دریافت روادید برای زائران مشخص خواهد شد و قیمت آن برای هر زائر 15 هزار تومان در نظر گرفته شده است.

به‌دنبال تدبیری هستیم تا ویزا و بیمه به‌صورت همزمان برای زائر در نظر گرفته شود و فردی که نام‌نویسی می‌کند بیمه را نیز دریافت کند و اگر زائری خواهان بیمه نباشد مسئولیت حادثه به‌عهده خودش خواهد بود اما این مهم از نظر ما الزامی است.

تسنیم: سال گذشته زائران سفر عتبات در ایام اربعین حسینی با مشکلاتی همانند ازدحام جمعیت در زمان دریافت ویزا روبه‌رو بودند و حتی معطلی  در ازدحام جمعیت باعث شد برخی ویزا را دریافت نکنند، امسال چه برنامه‌ای برای این موضوع تدارک دیده‌اید؟

در سال گذشته  اخذ ویزا نسبت به سال قبل‌تر از  آن آسان‌تر بود اما تعداد متقاضیان و وجود برخی شرکتهای خارج از چارچوب باعث بروز ازدحام متقاضیان بیشتر شد که برای این منظور نیز امسال تدابیر لازم اندیشیده شده است.

افزایش مراکز صدور ویزا به 20 نقطه 

سال قبل برای صدور ویزا 11 نقطه را مشخص کردیم و امسال این مناطق را در کشور افزایش داده و 20 نقطه را برای این منظور تدارک دیده‌ایم که در این رابطه دولت عراق نیز شرایط را پذیرفته و این مراکز در کنار سه کنسولگری کشور عراق ویزا را برای متقاضیان سفر در ایام اربعین حسینی صادر خواهند کرد که قطعاً باعث تسهیل در کار زائران خواهد شد.

تسنیم: سال گذشته زائران اربعین حسینی که وارد کشور شده بودند در مسیر بازگشت با برف و کولاک شدیدی مواجه شدند که این وضعیت موجب شد تا ساعتهای طولانی و حتی برخی از زائران به‌دلیل مسدود شدن جاده‌ها، تا 24 ساعت در مساجد و مدارس اسکان یابند و هیچ امکاناتی برای افراد در راه مانده، تدارک دیده نشده بود؛ امسال چه برنامه‌ای برای مشکلات این‌چنینی پیش‌بینی شده است؟

سال قبل، 10 روز پیش از  مراسم اربعین حسینی  برنامه‌ریزیها انجام گرفت و ما تمام تجربیات خود را به میدان آوردیم اما پیش‌بینی مشکلات این‌چنینی را نکرده بودیم؛ امسال برای حوادثی از این دست پیش‌بینی و برنامه‌ریزی انجام شده است و کمیته‌ای با عنوان کمیته حمل و نقل تعبیه شده تا از چنین مشکلاتی جلوگیری کنیم.

تسنیم: چرا پیش‌بینیهای لازم برای معطلی 24ساعته زائران در کولاک و برف دیده نشده بود؟

زائران در مسیر بازگشت به منزل فقط چند ساعت معطل شدند و آن هم به‌خاطر تردد نکردن کامیونها و خودروهای سنگین بود که متأسفانه پیش‌بینیها و برنامه‌ریزیها  انجام نشد و امسال این تمهیدات اندیشیده شده است.

تسنیم: آیا دریافت نذورات مردمی به‌عهده ستاد بازسازی عتبات عالیات است و این ستاد چه وظایفی به‌عهده دارد؟

مسئولیت کمیته پشتیبانی، اسکان و تغذیه به‌عهده ستاد بازسازی عتبات عالیات گذاشته شده و همه کمیته‌های مدنظر نیز زیر نظر ستاد مرکزی اربعین فعالیت می‌کنند.

در پایان این نکته حائز اهمیت است که تمامی تجربه‌های سالهای قبل به میان آورده شده و امسال برای مراسم اربعین آسیب‌شناسیهای لازم صورت گرفته و برنامه‌های مناسبی برای کاهش مشکلات تدارک دیده شده است که امیدواریم شاهد سفری حماسی از سوی زائران اربعین حسینی باشیم.

انتهای پیام/*