به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، قاسم خورشیدی سخنگوی ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز، در نشست خبری خود در پاسخ به خبرنگارما، در خصوص رویه ترانزیتی گمرک و تاثیر آن بر قاچاق کالا گفت: در حال حاضر گمرکات ما ۱۴رویه دارند که همین امر بسیاری از تجار را از واردات قانونی منصرف می کند. یکی از همین مشکلات رویه ترانزیتی درون کشوری است که در هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد.
او ادامه داد: به عنوان مثال زمانی که کالا از گمرک شهید رجایی ترخیص می شود به صورت ترانزیت به یکی از گمرکات کشور مثل گمرک شهریار فرستاده میشود و یا حتی در حالت های بدتر از یک گمرک کالا به مناطق آزاد تجاری ترانزیت می شود، به عنوان مثال شرکت های خودروسازی ما برای کسب درآمد بیشتر اتومبیل را از بندر شهید رجایی به منطقه آزاد ارس ترانزیت میکنند تا هزینه کمتری پرداخت کنند.
خورشیدی تصریح کرد: این رویه خود سبب شده تا نوعی قاچاق داخلی و درون کشوری داشته باشیم که با هیچ منطق اقتصادی قابل توجیه نیست و گمرک جمهوری اسلامی ایران تنها فرصت را برای سودجویی عده ای مهیا کرده است.
البته دوستان ما در سازمان گمرک به دنبال اصلاح و کاهش رویه ها هستند تا سو استفاده از آن ها به حداقل برسد.
خورشیدی با اشاره به قاچاق فزاینده ای که در سال های قبل وجود داشت عنوان کرد: در سال ۹۲ حجم قاچاق کالا ۲۵میلیارد دلار بود که ۱۸میلیارد دلار آن وارداتی و ۷میلیارد دلار آن خروجی از کشور بود. با برنامه ریزی ۵ساله ای که در حوزه های فرهنگی، اقتصادی و برخورد با قاچاقچیان برای مبارزه با این پدیده شوم صورت دادیم، توانستیم حجم قاچاق را در سال ۹۴ به ۱۵/۵ میلیارد تومان کاهش دهیم و انتظار می رود شیب کاهشی این روند در سال جاری تند تر شود. همچنین در سال ۹۲ حجم کشفیات کالای قاچاق در حدود ۱۲۰۰میلیارد تومان بوده است که در سال ۹۴ به ۵۰۰۰میلیارد تومان افزایش یافته است و در ۵ماهه نخست امسال نیز ۵۰۵۰میلیارد تومان کالای قاچاق کشف کرده ایم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹برابر شده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به قاچاق سوخت از استان های مرزی به کشورهای همسایه گفت: با تحول نظام سهمیه بندی و کاهش قیمت فرآورده های نفتی در سطح دنیا در دو سال گذشته، تا حد زیادی موفق شدیم از قاچاق سوخت جلوگیری کنیم. همچنان اختلاف قیمت بعضا بیست تا سی برابری حامل های انرژی میان ایران و کشورهای همسایه سودجویان را وسوسه می کند تا سوخت را به کشورهای همجوار قاچاق کنند.
وی افزود: کاهش مصرف ۵۰میلیون لیتر بین سال های ۹۲ و ۹۴ نشان می دهد که قاچاق سوخت تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است. همچنین در این دو سال سعی شده تا با آزاد گذاشتن تعاونی های مرزی و مرزنشینان در بحث صادرات فرآورده های نفتی صادرات سوخت با قیمت فوب را جایگزین قاچاق سوخت کنیم تا هم اینکه درآمد و شغلی را برای مرزنشینان مهیا کرده باشیم تا این مناطق نیز توسعه یابند و هم اینکه از هدررفت سرمایه ملی جلوگیری کرده باشیم.
او در پاایان سخنانش گفت: در گذشته حدود ۶۰درصد از قاچاق کشور از مبادی رسمی و گمرکات انجام می گرفته که با وجود تلاش های صورت گرفته در سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران، میزان قابل توجهی از آن کم نشده است.
///** انتهای خبر **///
∎