عراق، دومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک، 95 درصد از درآمدهای دولتی خود را از طریق فروش نفت تامین میکند. اقتصاد این کشور تحت فشار ناشی از افت قیمت نفت و جنگ با داعش قرار دارد.اقلیم کردستان عراق، روزانه حدود 500 هزار بشکه نفت تولید و از طریق ترکیه صادر میکند. بغداد نمیتواند نفت تولید شده در کردستان عراق را از طریق ایران صادر کند، اما ممکن است روزانه حدود 150 هزار بشکه از نفت خود را که در استان کرکوک تولید میشود، از طریق ایران صادر کند.
به گفته یک مقام آگاه که نخواست نامش فاش شود، توافق بین ایران و عراق میتواند عملکردی مشابه قراردادهای سوآپ نفتی بین تهران و کشورهای حاشیه خلیجفارس داشته باشد. ایران نفت عراق را برای مصرف پالایشگاههایش وارد خواهد کرد و معادل همان نفت را از طرف بغداد و از طریق بنادر جنوبی خود صادر خواهد کرد. عراق دارای بنادری در خلیج فارس است، اما این بنادر از طریق خط لوله به میادین نفتی کرکوک متصل نیستند.
نیما اظهار کرد: شرکت دولتی نفت شمال عراق هفته گذشته صادرات نفت از طریق خط لوله تحت کنترل اقلیم کردستان به ترکیه را از سر گرفته است. «این نشانهای از حسن نیت برای دعوت آنها (کردها) به شروع مذاکرات است.»
همچنین به گزارش «ایسنا» وزیر نفت عراق اعلام کرد که این کشور خواهان ایفای نقش سازنده و فعال در افزایش قیمتهای جهانی نفت خام است. جبار علی العیبی، وزیر نفت عراق بدون اظهارنظر درباره حمایت بغداد از توافق احتمالی فریز نفتی در نشست غیررسمی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حاشیه نشست مجمع جهانی انرژی در الجزایر گفت: عراق قصد دارد نقش سازندهای در افزایش قیمت نفت و تعادل بازار داشته باشد. وی در دیدار از شهر بصره گفت: عراق خواهان ایفای نقشی فعال در افزایش قیمت نفت است، در حالی که سهم خود را در بازار نفت حفظ خواهد کرد و به روند کنونی تولید خود ادامه میدهد.