شناسهٔ خبر: 14955418 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کائنات | لینک خبر

اخبار ستون

صاحب‌خبر - استرس علت اصلی
مرگ زنان مبتلا به بیماری قلبی
گروه بهداشت : طبق مطالعات جدید، استرس آمار مرگ زنان مبتلا به بیماری قلبی را تحت تاثیر قرار می دهد.
محققان دانشگاه اِموری آتلانتا برای حدود ۷۰۰ زن و مرد مبتلا به بیماری قلبی، یک سخنرانی عمومی پراسترس از لحاظ روانی برگزار کردند. سپس جریان خون به سوی قلب آنها را اندازه گیری کردند.
به دکتر ویولا واکارینو، زنان ۵۰ سال و جوان تر حدود ۴ برابر مردان همسن و سال خود یا زنان مسن تر با کاهش جریان خون به سوی قلب شان مواجه شدند.
به گفته وی، کاهش جریان خون موسوم به میوکاردیال ایسکمیک، می تواند موجب بروز حمله قلبی شود.
واکارینو در این مورد می گوید: «به نظر می رسد زنان جوان تر بیش از مردان و زنان مسن تر مستعد تاثیرات ناشی از استرس بر قلب شان هستند.»
کارشناسان همواره می دانستند که زنان جوان تر بیش از مردان همسن و سال خود پیامدهای بدتری را بعد از حمله قلبی تجربه می کنند، اما قادر به توضیح کامل آن نبودند.
در این مطالعه، محققان ۶۸۶ بیمار بین ۳۴ تا ۷۹ سال را که مبتلا به بیماری قلبی دائم بودند ارزیابی کردند. برخی از آنها دچار حملات قلبی شده بودند و برخی دیگر شرایطی نظیر آنژین قلبی (درد قفسه سینه) داشتند.
محققان از این افراد خواستند تا در مورد موضوع تعیین شده سخنرانی کنند. به حضار هم گفته شده بود که واکنش مثبتی نسبت به آنها نشان ندهند تا بر میزان استرس شان افزوده شود.

تایید یک نوع بیماری عصبی
مرتبط با زیکا در بزرگسالان
گروه بهداشت : متخصصان فدراسیون جهانی نورولوژی اولین مورد تایید شده از عارضه عصب‌شناختی مرتبط با ویروس زیکا را در افراد بزرگسال گزارش کردند.
این بیمار یک مرد ۶۲ ساله هندوراسی است که به ونزوئلا سفر کرده و طبق بررسی پزشکان به بیماری «پلی نوروپاتی» مرتبط با آلودگی ناشی از ویروس زیکا دچار شده است.
پزشکان هندوراسی اظهار داشتند: این بیمار، اولین مورد تایید شده آلوده به ویروس زیکا توام با پلی نوروپاتی حسی مزمن است که در مرحله عفونت حاد آغاز می‌شود. همچنین این وضعیت نشان‌دهنده یک فرآیند التهابی مستقیم ویروسی است که بر اعصاب حسی تاثیر می‌گذارد.
پلی نوروپاتی حسی عارضه‌ای است که در نتیجه آسیب‌دیدگی اعصاب در دستگاه عصبی پیرامونی رخ می‌دهد و مسئول انتقال اطلاعات بین سیستم عصبی مرکزی و بقیه بخش‌های بدن است.
مبتلایان به عارضه پلی نوروپاتی حسی با علائمی همچون بی حسی، گزگز دست‌ها و پاها، ضعف، عدم تعادل و بروز درد روبرو می‌شوند. همچنین در صورت آسیب‌دیدگی عصب‌های خودگردان، علائم دیگری نیز ظاهر می‌شود.

ارتباط نوعی پروتئین
در مغز با کاهش علائم آلزایمر
گروه بهداشت : کارشناسان آمریکایی در یک بررسی جدید دریافتند افزایش سطح یک نوع پروتئین در مغز می‌تواند علائم بیماری آلزایمر را کاهش دهد.
در این بررسی آمده است افزایش سطح این پروتئین مانع از شکل گیری پلاک‌های مرتبط با بیماری آلزایمر می‌شود.
این پروتئین که «نوروگولین ۱» نام دارد به شکل‌های مختلف و با کارکردهای متنوع در مغز موجود است و می‌تواند عامل مقابله کننده با اختلال‌های مغزی همچون بیماری پارکینسون و شیزوفرنی باشد.
دکتر «کوئو-فن‌ لی» محقق ارشد این مطالعه گفت: پروتئین نوروگولین ۱ ویژگی‌های درمانی وسیعی دارد و اکنون در حال بررسی کارکردهای آن هستیم. همچنین مشخص شد این پروتئین متابولیسم پلاک‌های مغز را که مشخصه بیماری آلزایمر است، افزایش می‌دهد.
محققان تاثیر افزایش سطح پروتئین را بر اساس مطالعات پیشین مورد آزمایش قرار دادند که نشان می‌دهد کاهش سطح پروتئین پیش‌ساز آمیلوئید موجب تولید آمیلوئید بتا شده و برای تشکیل پلاک‌های مرتبط با بیماری آلزایمر در مغز انباشته می‌شوند.

تاثیر تغییرات آب و هوایی بر بدن
گروه بهداشت : بسیاری از افراد نگران نوسانات آب ‌و هوایی و تاثیرات آن بر بدن هستند.
پزشکان معتقدند بدن برای مقابله با این نوسانات به طور خودکار واکنش نشان می‌دهد و سعی می‌کند خود را با شرایط تطبیق دهد.
برای مثال بدن هنگام افزایش شدید دما از طریق جریان خون در سطح پوست سعی در ایجاد تعادل حرارتی بدن و کاهش فشار خون می‌کند. این امر در افراد سالم کوچکترین مشکلی ایجاد نمی‌کند اما افرادی که فشار خون پایین دارند ممکن است در پی تغییرات ناگهانی آب‌وهوایی دچار سرگیجه شوند.
پزشکان معتقدند افرادی که دچار مشکلات قلبی-عروقی هستند نباید از این نوسانات حرارتی ترسی به خود راه دهند. اما ممکن است در صورت تشدید نوسانات، فشارخون و ضربان قلب افزایش یابد که البته این امر مشکل حادی ایجاد نخواهد کرد. همچنین بیماران قلبی هنگام بروز این تغییرات لازم نیست فعالیت‌های بدنی خود را متوقف کنند.