شناسهٔ خبر: 14955240 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

برپایی نمایشگاه « آهنگ آفتاب » با عکس هایی از کویر ایران در موزه هنرهای معاصر

صاحب‌خبر -
 

سرویس فرهنگی – هنری: نمایشگاه عکس‌های محمدرضا جوادی از کویرایران با عنوان «آهنگ آفتاب ، کویر ایران ، کانون تمدن» سه شنبه ۹ شهریور ساعت ۱۷ در موزه هنرهای معاصر تهران گشایش می یابد.در کنار این نمایشگاه آثار نقاشی با محوریت خاک و کویر از چند هنرمند ایرانی که منتخبی از آثار گنجینه این موزه هستند نیز به نمایش در می آیند.
به گزارش خبرنگار ما، در نشست خبری که به همین مناسبت دیروز در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد، مجید ملانوروزی مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی و رئیس موزه هنرهای معاصر گفت:نمایشگاه آثار محمدرضا جوادی را از دو سال پیش با محوریت عناصرآب و باد و آتش و با عنوان «گردونه مهر» پیش‌بینی کرده بودیم، اما در یک ‌ماه گذشته با آنچه که از ثبت کویر لوت در عکس‌های ایشان دیدیم و با توجه به اینکه کویر ایران نقش بسیاری در معماری ما دارد و هنرمندان ایرانی بسیاری به خاک و کویر پرداخته اند، تصمیم گرفتیم عکس‌های بخش خاک و کویر این هنرمند را به‌عنوان یک کانسپت فرهنگی و هنری ملی به صورت جداگانه به نمایش بگذاریم. به همین دلیل، در کنار این نمایشگاه بخشی از آثار گنجینه موزه را نیز با نظارت رضا نامی به عنوان دبیر هنری به‌نمایش خواهیم گذاشت.
ملانوروزی ادامه داد: این نمایشگا ه، رویدادی کاملاً ایرانی است و از هم اکنون چند کشور درخواست برگزاری آن را داشته اند .
ملانوروزی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: ما دو سال قبل، دوسالانه عکاسی را در موزه برگزار کردیم و من حالا خیلی پشیمانم، چون نمایشگاه آثار این رویداد در شأن موزه نبود. اما وقتی عکس‌های محمدرضا جوادی را دیدم بسیار به آن افتخار کردم و البته برگزاری این نمایشگاه فقط با تأیید و نظر من نبوده است و از بسیاری از عکاسان و منتقدان هم در این باره نظر خواسته ام و همه آن را تأیید کردند و نمایشگاه جوادی می‌تواند یکی از نمایشگاه‌های موفق موزه باشد.
سیدمحمد بهشتی ، رییس پژوهشکده میراث فرهنگی نیز در این نشست خبری گفت: از نیمه دوم قاجار به این سو، رفته‌رفته ذهنیت جامعه به سمتی پیش رفته که ایران را بدترین سرزمین جهان تلقی می‌کند و یکی از دلایل آن را احاطه بخش بزرگی از سرزمین مان توسط کویر می داند، در حالی که کویر لوت و مرکزی مهم‌ترین عامل یکپارچگی سرزمین ما در طول تاریخ بوده است و چنین تلقی صرفاً از آن بر می آید که دیگر، اهل سرزمین خودمان نیستیم. اگر ما دنبال سعادت هستیم باید که دوباره اهل سرزمین‌مان شویم. این اهل نبودن حاصل نسیان و فراموشی است. اکنون کسانی در این راه قدم برمی‌دارند که دوباره این اهلیت را به یاد ما بیاورند و به ما بگویند که چه کسی هستیم و کجا زندگی می‌کنیم .
بهشتی درباره‌ی ویژگی‌های عکس‌های جوادی از کویر، اظهار کرد: انس و الفتی که جوادی با کویر برقرار کرده، به او اجازه داده، کویر حجاب خود را از جلوی چشمان عکاس بردارد و چهره واقعی‌اش را آشکار کند. او در عالم عکاسی شاعری کرده، نه شعری که فقط موزون است، بلکه او غزل کویر را سروده و این کار بسیار مهمی است. این نمایشگاه برای کسانی که اهل کشف کردن هستند، فرصتی است تا جوادی را به‌عنوان یک گوهر کشف کنند.
اکبر عالمی، پژوهشگر و مدرس دانشگاه دیگر سخنران این نشست نیز گفت: به همه توصیه می‌کنم این نمایشگاه را از دست ندهند. نمایشگاه‌های گوناگونی تا کنون برپا شده، اما آنچه در این نمایشگاه ارائه می‌شود، در ذهن شما حک خواهد شد. کسانی که به دیدن این نمایشگاه بیایند، احساس غرور خواهند کرد و به سرزمین مادری‌شان بیشتر می‌اندیشند. آن‌ها غبطه خواهند خورد که چرا سفر نکرده و کویر مرکزی ایران را از نزدیک لمس نکرده‌اند. این عکس‌ها چیز عجیبی هستند مثل یک تابلوی نقاشی و حتی فراتر از آن.
محمدرضا اصلانی ، پژوهشگر و کارگردان سینما نیزپس از توصیف کویر درباره عکس‌های جوادی در این نمایشگاه گفت: کارهای آقای جوادی فقط عکاسانه نیست که فقط عکس‌های خوشگل ساخته باشد. کویرهای جوادی کویرهایی خلق‌شده هستند، نه عکاسی‌شده و مستند. آن‌ها روایتی از خلق کردن هستند. با آن‌ها به یاد می‌آوریم آن چیزهایی را که فراموش کرده‌ایم و باید به آنها مفتخر باشیم.
رضا نامی ، هنرمند و دبیر هنری نمایشگاه هم در این نشست گفت: جوادی در این دوره از کارهایش به معنای واقعی، کویر را شناسانده است. تا این لحظه، هنرمندان زیادی خشونت کویر را به تصویر کشیده‌اند، اما جوادی از لطافت و آرامش کویر گفته است. او سیاهی‌ها را طوری ارائه کرده که به یک اثر هنری فاخر تبدیل شود. دیدنی‌ کردن نادیدنی‌ها عصاره اصلی هنر و هنرمند است و جوادی این رسالت را به خوبی به انجام رسانده است.
نامی با اظهار امیدواری از اینکه این نمایشگاه تور اروپا را نیز داشته باشد و باعث قوت در گردشگری ایران شود، گفت: هنوز تعداد قطعی آثار نمایشگاه مشخص نیست، اما حدود ۷۰ عکس از آثار جوادی و آثاری از هنرمندانی مانند مارکو گریگوریان، شباهنگی، سهراب سپهری، دریابیگی، نامی و محمدابراهیم جعفری به‌نمایش گذاشته می‌شود.
او بزرگترین عکس جوادی در این نمایشگاه را ۱۳ متر و کوچکترین آن را ۹۰ سانتی متر اعلام کرد.
محمدرضا جوادی ،معمار و عکاس این مجموعه نیز در این نشست گفت: عکس‌های این نمایشگاه در مدت ۳۰ سال و از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۹۳ عکاسی شده اند و از میان هزاران عکسی که برای این پروژه گرفته ام حدود ۱۵ نفر این تعداد عکس را برای ارائه در نمایشگاه انتخاب کرده اند.در میان آن‌ها اثری است که سال‌هاست فرصت چاپ‌شدن نداشته است. حدود ۱۰۰ نفر به همت «بنیاد مهر» چهار دهه است که درباره فرهنگ ایران ۴۰ – ۵۰ پروژه را در دست دارند و این نمایشگاه ویترین کوچکی از آن است.
نمایشگاه «آهنگ آفتاب ، کویر ایران، کانون تمدن» تا ۲۱ آبان‌ در موزه هنرهای معاصر به نشانی خیابان کارگر شمالی، بوستان لاله ادامه خواهد داشت.