، نشست «محمدعلی رجایی؛ مردمی یا پوپولیست» عصر امروز یکشنبه ۷ شهریور به همت انجمن اندیشه و قلم در سالن همایش های مسجد الرحمان با سخنرانی احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس نهم و بهزاد نبوی سخنگوی دولت شهید رجایی و معاون آن شهید در نخست وزیری برگزار شد.
بهزاد نبوی در این نشست با اشاره به جلسه معروفی که بنی صدر با تصدی مسئولیت آقایان توکلی، نوربخش و مهندس موسوی در دولتش مخالفت کرد و آنها را نپذیرفت، گفت: شهید رجایی دوست داشت من به عنوان آچار فرانسه در نخست وزیری کنار دستش باشم بنابراین از طریق آقایان یزدی و انواری به بنی صدر گفته بود نبوی کاره ای نیست و در نخست وزیری صرفا کمک حال من است و مسئولیت وزارتخانه ای ندارد.
وی ادامه داد: من در آن مقطع در ساختمان وزارت آموزش و پرورش بودم که آقایان یزدی و انواری آمدند و به بنده گفتند بنی صدر با یک شرط با وزارت تو در دولت موافقت کرده است. بنی صدر می گوید نبوی بنویسد که من با بنی صدر مخالفت نمی کنم و من هم نوشتم بنده با رئیس جمهور قانونی کشور مخالفت نمی کنم و در مقابلش موضع نمی گیرم سپس آقایان یزدی و انواری هم رفتند نزد بنی صدر و وی با وزارت من موافقت کرد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه پوپولیست به معنای مردم انگیزی بدون توجه به مصالح و منافع ملی است، گفت: باید دید چه کارهایی در اوایل انقلاب پوپولیستی بود و چه کارهایی نبود تشخیص این مسئله یک مقدار دشوار است. شاید به دلیل برخی بی تجربگی مسئولیت در اوایل انقلاب یک سری نابسامانی ها اتفاق می افتد.
نبوی تاکید کرد: من یک مقدار با مقوله انقلاب بد شده ام چرا که هر کسی در هر کشوری انقلاب می کند به یک عده صفر کیلومتر و بی تجربه مسئولیت می دهد.
وی تصریح کرد: با تجربه ترین فردی که در اوایل انقلاب مسئولیت گرفت مرحوم بازرگان بود و مهمترین پست آن هم سابق بر آن مسئولیت سازمان آب تهران در دولت مصدق بود. ما او را یک پروفسور اجرایی می دانستیم چرا که از نظر اجرایی بسیار قوی بود ولی سایر انقلابیون از این نظر کاملا صفر کیلومتر و بی تجربه بودند.
معاون شهید رجایی در دوران نخست وزیری گفت: گاهی اوقات ما تصمیماتی می گرفتیم که امروز شاید همه برای آن جنبه پوپولیستی در نظر بگیرند. مثلا امام(ره) در بهشت زهرا اعلام کرد که آب و برق مجانی می شود یا اینکه شهید رجایی طرحی تدوین کرد که ماهی ۳۰۰ تومان به کشاورزان بالای ۶۰ سال بدهیم. این کارها در آن زمان مطرح بود و ممکن است بعضی آن را پوپولیستی تلقی کنند ولی به نظر من این گونه نبود زیرا ما به دلیل توانایی ها و تجربه های محدودی که داشتیم فکر می کردیم با این کارها می توانیم برای مردم کاری انجام دهیم.
سخنگوی دولت شهید رجایی اظهار کرد: شهید رجایی فکر می کرد طرحش، طرح خوبی است و بشود برای مردم کار کرد اما همین کار را شاید امروز به آن انتقاد کنیم. ما در آن زمان به لحاظ تجربه ضعیف بودیم و این اقدامات را مثبت می دانستیم.
نبوی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال امامی که با آن شرایط توسط مردم به کشور آمد آیا می خواست از مردم رای بگیرد که گفت آب و برق مجانی می شود؟ خیر. اصلا امام به صورت اتوماتیک و صد درصد رای مردم را داشت و نمی توان سخنان ایشان را یک سخن پوپولیستی و مردم انگیزی دانست.
وی خاطرنشان کرد: مردمی که در خیابانها به نفع نظام تازه تاسیس حرکت می کردند لازم نبود این سخنان را سخن پوپولیستی بدانند. اقدامات شهید رجایی هم همین گونه بود. ایشان به سختی برای پست نخست وزیری آمادگی پیدا کرد و اصلا دنبال این نبود که رای مردم را بدست بیاورد و مردم انگیزی کند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه ظاهر سخنان شهید رجایی شاید پوپولیستی باشد اما با توجه به شرایط اول انقلاب، این سخنان پوپولیستی نبود، گفت: اگر امروز خیلی از مسائلی را که در اوایل انقلاب انجام شد، بررسی کنید ممکن است طور دیگری به آنها بنگرید و به گونه دیگری در مورد آن قضاوت داشته باشیم.
سخنگوی دولت شهید رجایی با اشاره به یکی از نشانه های مردمی بودن شهید رجایی اظها ر کرد: در اولین جلسه دولت که ایشان مسئول آن بود به همه اعضای کابینه پیشنهاد کرد که آیا موافقید حقوق ما متوسط حقوق کارمندان دولت باشد؟ در آن جلسه همه اعضا با این پیشنهاد موافقت کردند. متوسط حقوق کارمندان در آن دوره ۷ هزار تومان بود و شهید رجایی تا زمانی که در قید حیات و رئیس جمهور بود ۷ هزار تومان حقوق می گرفت.
نبوی ادامه داد: در کابینه ۴۰ روزه آیت الله مهدوی کنی که پس از شهید رجایی تشکیل شد حقوق اعضای کابینه به ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد و همه ما هم از این افزایش خوشمان آمد و اصلا ناراحت نشدیم و کسی هم در پی آن اعتصاب غذا نکرد. در آن دوره مسئولیت وزارت و نخست وزیری مسئولیت سنگینی بود و این گونه نبود که یک فرد مسئول بتواند به عنوان شغل دوم مثلا پس از ساعت کاری مسافرکشی کند. حقوق به معنای کل دریافتی در دولت شهید رجایی برای همه وزرا همان ۷ هزار تومان بود. در دولت مهندس موسوی نیز این رقم به ۱۲ هزار تومان افزایش پیدا کرد و تا آخر دولت هم همین رقم باقی ماند.
وی با بیان اینکه من با توجه به شناختی که از شهید رجایی در دوران زندان و دولت وی داشتم، وی فردی بسیار منظم و منضبط بود، ادامه داد: شهید رجایی زندگی بسیار دقیق و منظمی در زندان داشت و به شدت معتقد به برنامه ریزی بود. او، شهید بهشتی را خیلی قبول داشت و می گفت آقای بهشتی فرد منظم و صاحب برنامه ای است. اما اینکه شهید رجایی به برنامه ریزی در زمان تصدی دولت اعتقاد داشت یا خیر، موضوع دیگری است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تصریح کرد: برای برنامه ریزی در کشور ما به توصیف داده ها و اطلاعات نیاز داریم. در شرایط اول انقلاب ما متاسفانه حداقل اطلاعات را داشتیم. ما وقتی با الجزایری ها درباره بیانیه الجزایر صحبت می کردیم که یک طرف آن آمریکایی بودند، به طور دقیق نمی دانستیم پولهای موجود ما در آمریکا چه مقدار است. ما قصد داشتیم از طریق واسطه های الجزایری متوجه شویم که چقدر در آمریکا پول داریم.
سخنگوی دولت شهید رجایی تاکید کرد: ما به الجزایری ها گفتیم از شما می خواهیم صورت اموال ما را از آمریکایی ها بگیرید. آن واسطه ها به ما می گفتند خود شما از میزان پولهایتان در آمریکا مطلع هستید و چرا چنین درخواستی را از ما دارید اما ما به دلیل آنکه نمی خواستیم الجزایری ها از ضعف اطلاعاتی ما باخبر شوند می گفتیم قصد داریم از این طریق بفهمیم آیا آمریکایی ها صداقت دارند یا خیر؟ واقعیت این بود که ما اطلاعاتی در این زمینه نداشتیم و رقم دقیق پولهای خود را از طریق الجزایری ها گرفتیم. خدا از سر تقصیرات ما بگذرد و امیداوارم رقمی که الجزایری ها به ما گفتند صحت داشته باشد.
نبوی ادامه داد: به هم ریختگی سیستم بعد از انقلابی بوجود می آید چرا که افراد بی تجربه و صفرکیلومتر وارد سیستم می شوند و اطلاعات افراد قبلی را ندارند. بنابراین کارهای اجرایی بعد از هر انقلاب دچار مشکل می شود.
وی گفت: انتقادی که من به دولت های نهم و دهم داشتم این بود که وقتی این دولت سر کار آمد بعد از ۲۶ سال مجددا همه افراد بدون تجربه را با عنوان جوانگرایی به رأس کار آورد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: گردش نخبگان و جوانگرایی خیلی اتفاق خوبی است به شرطی که مراحل خود را به درستی طی کند نه اینکه ۲۶ سال کشور و مردم هزینه کنند و تجربه بیاموزند و یک دفعه همه آنها را کنار بگذاریم و جوان گرایی کنیم و صفرکیلومترها را در رأس کار قرار دهیم.
نبوی تاکید کرد: ما به لحاظ مدیریتی در دولت شهید رجایی کم تجربه بودیم. در کابینه شهید رجایی قوی ترین وزرای ما شهید عباسپور، کلانتری و قندی بودند که در دولت شورای انقلاب هم حضور داشتند. همین عزیزان با تمام قوا در مقابل سازمان مدیریت و برنامه ایستادند. مسئول سازمان برنامه هم چون کم تجربه بود کارهایی می کرد که امور اجرایی کشور قفل می شد. بنابراین، این وزرا این قدر عصبانی شدند که در دولت تصویب کردند مکانیزم تخصیص اعتبار حذف شود. آنها این مکانیزم را با اکثریت قاطع حذف کردند.
سخنگوی دولت شهید رجایی افزود: وقتی بودجه در مجلس تصویب می شود، این بودجه بر اساس امکانات واقعی و موجود کشور پیش بینی می شود و سازمان مدیریت و برنامه آن روز هم این امکانات را ارزیابی می کرد و اگر درآمدها کمتر از آن چیزی بود که در بودجه پیش بینی شده بود متناسب با آن به هر دستگاهی اعتبار تخصیص می داد اما در کابینه شهید رجایی این مکانیزم را حذف کردند.
وی گفت: شهید رجایی بستن بودجه سال ۶۰ را از سازمان برنامه گرفت و در نخست وزیری به عهده بنده گذاشت. بودجه سال ۶۰ کشور در نخست وزیری بسته شد در حالی که سازمان برنامه وجود داشت. عینا همین کار بعدا انجام شد ولی زمانی بود که ۳۰ سال از انقلاب می گذشت. شاید کسی بگوید من هم شهید رجایی هستم چون سازمان برنامه را حذف کردم اما شرایط دوران دولت شهید رجایی با شرایط ۳۰ سال پس از انقلاب تفاوت دارد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه نظر شهید رجایی درباره آزادی های سیاسی چه بود، خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب اسلامی همه انقلابیون بیش از آنکه به بحث ضدیت با استبداد توجه کنند به بحث ضدیت با استعمار توجه داشتند و استبداد را ناشی از استعمار می دانستند یعنی وجود حکومت استبدادی را به خاطر حفظ منافع استعمار در کشور تلقی می کردند.
نبوی افزود: در آن دوران، مبارزه ضد استعماری برای همه جوانان دانشگاهی به عنوان یک اصل قرار داشت. ما در آن دوران ویتنام، کوبا و الجزایر را الگوی خود قرار می دادیم و انقلابیون آنها برای ما محترم و اسطوره بودند. همه ما به مرحوم جمال عبدالناصر در مصر، کاسترو در کوبا و قذافی در لیبی احترام می گذاشتیم. شاید آنها استبدادی عمل می کردند که به عنوان مثال جمال عبدالناصر در آن ناصر سید قطب را اعدام کرد اما کسی به این اتفاق توجهی نکرد زیرا همه انقلابیون دغدغه های ضد استعماری داشتند نه ضد استبدادی
سخنگوی دولت شهید رجایی گفت: ما قبل از انقلاب از زمان ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ تا ۲۲ بهمن ۵۷ شرایطی در کشور داشتیم که حتی یک انتخابات آزاد هم وجود نداشت. تنها یک انتخابات برگزار شد و مردم خیلی از آن خوشحال شدند که در حوزه کاشان اجازه رقابت آزاد بین الهیار صالح و فردی به نام لاجوردی دادند و الهیار صالح به عنوان تنها نماینده مخالف قانونی وضع موجود به مجلس بیستم مشروطه راه پیدا کرد البته آن مجلس بعد از ۳ ماه منحل شد و دیگر چنین اتفاقی هم به وقوع نپیوست.
وی ادامه داد: امروز برخی از دوستان جوان ما شاید به عنوان مثال انتخابات ۹۴ را نپسندند اما انتخابات ۹۴ آزادترین انتخاباتی بود که اصلا قابل مقایسه با دوره های قبل از انقلاب نیست.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تاکید کرد: آزادی انتخابات در دوره قبل از انقلاب کلا در محدویت قرار داشت و ما جز این آزادی نداشتیم. آزادی احزاب جز در سالهای ۳۹ تا ۴۲ که بسیار محدود بود، وجود نداشت. جبهه ملی و نهضت آزادی که جزو سازمانهای اپوزیسیون آن زمان بودند تنها اجازه داشتن باشگاه سیاسی داشتند. آزادی مطبوعات نیز در آن سالها مطلقا وجود نداشت. ما چنین دورانی را پشت سر گذاشتیم.
نبوی با اشاره به آزادی کامل سازمان مجاهدین خلق در دوران دولت شهید رجایی تاکید کرد: در آن دوران مجاهدین خلق صاحب دفتر بودند و فعالیت داشتند و بعد از ترورهای سال ۶۰ بود که آنها دست به مبارزه مسلحانه با نظام زدند.
سخنگوی دولت شهید رجایی تاکید کرد: ما در آن دوران چند نظرسنجی، همه پرسی و انتخابات برگزار شده بود و هیچ گروه سیاسی و حزب اپوزیسیون مسلحی مانند سازمان مجاهدین خلق نمی گفت در آن انتخابات تخلف و تقلبی شده است چرا که در آن انتخابات ها رای واقعی مردم از صندوق بیرون می آمد.
وی تصریح کرد: در آن دوران برخی می گفتند ما که مجاهدین را از دوران زندان می شناسیم، برویم و همه آنها را از بین ببریم. بنده و برخی از دوستان در این موضوع اختلاف داشتیم، ما می گفتیم تا زمانی که مجاهدین خلق دست به اسلحه نبرده اند ما نمی توانیم علیه آنها کاری کنیم و آنها را از بین ببریم. آنها در دولت شهید رجایی آزادانه بیانیه می دادند و حتی تا ۳۰ خرداد سال ۶۰ نشریه پیام مجاهد منتشر می شد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: در آن دوران آزادی و مردم سالاری و موضوع آزادی مطبوعات یک بحث بلاموضوع و بلامانع بود. کسی باور نمی کرد یک انقلابی که استعمار و استبداد را سرنگون کرده است خودش مستبد شود. بنابراین اصلا استبدادی در دولت شهید رجایی در کار نبود.
نبوی اظهار داشت: آغاز جنگ عراق علیه ایران در دولت شهید رجایی آغاز شد و دولت می توانست به دلیل وجود جنگ، محدودیت هایی ایجاد کند اما اصلا در دولت شهید رجایی این اتفاق به وقوع نپیوست.
سخنگوی دولت شهید رجایی تاکید کرد: در دوره شهید رجایی دادستانی که مسئولیت آن با شهید قدوسی بود اطلاعیه ای ۱۰ ماده ای تنظیم کرد که این اطلاعیه در واقع در نخست وزیری تنظیم شده بود. ما از طریق این اطلاعیه می خواستیم علیه سازمان مجاهدین خلق اقدام کنیم. در این اطلاعیه تاکید شده بود که گروه سیاسی باید اسلحه های خود را تحویل دهد. سازمان مجاهدین نیز بدنبال این مسئله از امام درخواست ملاقات کردو می خواست بگوید به ما ظلم شده است امام هم قریب به این مضمون فرمود اگر من اعتقادی به اصلاح داشتم خودم به دیدن شما می آمدم. امام در آن موضوع وقت ملاقات به سازمان مجاهدین نداد.