شناسهٔ خبر: 14953079 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کاروکارگر | لینک خبر

احداث مجتمع فولاد کویر دامغان؛

اقدامی عملی در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی

صاحب‌خبر -

پیشگفتار: در ر استای اهداف سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و با هدف تامین رشد پویا و بهبود شاخص های مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشم انداز بیست ساله با رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون زا ، پیشرو و برون گرا و به منظور ارتقاء جایگاه جهانی کشور و افزایش سهم تولید و صادرات محصولات و خدمات دانش بنیان و با محور قرار دادن رشد بهره وری در اقتصاد با تقویت عوامل تولید، توانمندسازی نیروی کار، تقویت رقابت پذیری اقتصاد، ایجاد بستر رقابت بین مناطق و استانها و به کارگیری ظرفیت و قابلیت های متنوع در جغرافیای مزیت های مناطق کشور  و با هدف افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده ، تولید ثروت، بهره وری، کارآفرینی، سرمایه گذاری و اشتغال مولد برای تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با روحیه ی جهادی در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل با همت و تلاش جمعی از کار آفرینان و سرمایه گذاران بخش خصوصی و با تلاش جهادگران اقتصادی در عرصه اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام فروشی معادن ارزشمند آهن کشور، مجتمع فولاد  کویر دامغان با هدف تولید آهن اسفنجی و شمش فولادی به ظرفیت سیصد هزار تن در سال در فاز اول و در فاز توسعه تولید پانصد هزار تن آهن اسفنجی، شمش فولادی و سایر محصولات فولادی در سال در زمینی به مساحت ۱۲۰ هکتار در جنوب غرب شهر دامغان احداث شده است .
با این مقدمه و به بهانه آئین  افتتاح و بهره برداری از فاز اول این مجتمع بزرگ تولیدی صنعتی در چهارم شهریور ماه با حضور دکتر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و مهندس محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت و هیات همراه بران شدیم گزارشی اجمالی از این آئین پیشکش نماییم. در ذیل ماحصل تلاش خبرنگاران ما در کلام و تصویر از منظر نگاه شما می گذرد.

نخستین واحد فولادی در کشور که سنگ‌آهن را به روش SL\RN‎ احیا می‌کند با حضور دکتر  اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری و مهندس محمدرضا نعمت‌زاده وزیرصنعت، معدن و تجارت و مسوولان استان سمنان طی آئین باشکوهی مورد بهره برداری قرار گرفت.  اسحاق جهانگیری در این مراسم گفت: مطابق برنامه‌ریزی انجام شده طرح‌های زیادی در هفته دولت افتتاح خواهد شد و این فرصتی است که دولت در طرح‌ها و دستاوردهای خود بازنگری کند و صاحب‌نظران اقدامات قوه مجریه را مورد ارزیابی قرار دهند.جهانگیری تصریح نمود: با اقتصاد مقاومتی به پیشرفت کشور کمک خواهیم کرد و درصورت هرگونه چالش جدی می‌توان اقتصاد کشور را در برابر خطرها مصون نگه داشت.وی اظهار داشت: کشور امروز درگیر بحران بیکاری است که این بحران به غیر از سرمایه‌گذاری در بخش تولید حل نخواهد شد.
ایشان بیان نمودند: برای حل این مشکل ما باید محیطی فراهم کنیم که در آن تولیدکننده از لحاظ اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاست خارجی احساس راحتی کند.
جهانگیری تصریح نمود: سرمایه‌گذار باید این مساله را درک کند که ایران امن‌تر از سایر کشورها به لحاظ سرمایه‌گذاری است و از لحاظ فرهنگی نیز مسوولان هر استان باید به شخصی که پول خود را در تولید گذاشته و ریسک آن را با سود کم قبول کرده احترام بگذارند.
معاون اول رئیس‌جمهوری تاکید نمود: ما برای عبور از تنگناهای اقتصادی که پیش‌رو داریم چاره‌ای به جز تکیه کردن به بخش خصوصی نداریم و نظام بانکی کشور و مسوولان اقتصادی باید به این بخش کمک کنند.
وی بیان داشت: کشور ما از استعدادهای زیادی مانند نفت و گاز برخوردار است که در این زمینه جایگاه اول یا دوم جهانی را داریم.
ایشان اظهار داشتند: بررسی‌ها نشان می‌دهد شماری از معدن‌های کشور مانند گل‌گهر سیرجان، چادرملو یزد و سنگان خراسان رضوی که در کویر مرکزی قرار دارند و تا افغانستان امتداد ‌یافته‌اند، در اندازه‌های جهانی هستند.
وی بر بهره‌گیری از فناوری روز تاکید داشته و افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت برای رشد و توسعه فولاد کشور برنامه مناسبی دارد و برای کل زنجیره ارزش از سنگ‌آهن تا محصول نهایی برنامه‌ریزی کرده است.
جهانگیری استان سمنان را از مهم‌ترین مناطق معدنی کشور دانست و بیان داشت: سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، توسعه بیشتر استان را سبب می‌شود که این مهم با حمایت و قدردانی دولت همراه خواهد بود. معاون اول رئیس‌جمهوری محدودیت منابع آب کشور را «جدی» توصیف نمود و گفت: برای حل مشکل کم‌آبی به‌ویژه در مناطقی مانند استان سمنان باید تلاش شود که در این زمینه رعایت اصول زیست محیطی از اهمیت بالایی برخوردار است.
جهانگیری با اشاره به فعالیت فولاد کویر دامغان گفت: خوراک این کارخانه آهن‌قراضه است و این مواد به راحتی یافت می‌شود، به‌طور مثال خودروهایی که با عمر ۲۰ تا ۳۰ سال در کشور وجود دارند همگی باید تبدیل به قراضه شوند. ما هنوز برای رسیدن تا ظرفیت نهایی فولاد کشور جای کار زیادی داریم و نباید صنعتگران خودمان را محدود کنیم.
وی در پایان افزود: موضوع مهم دیگر در این صنعت مکان‌یابی صحیح است. ما باید این واحدها را در مکان‌هایی احداث کنیم که در زمینه‌های مختلفی همچون حمل و نقل، منابع آبی و دسترسی آسان به مبادی صادراتی داشته باشند.
مدیرعامل مجتمع فولاد کویر دامغان نیز در این مراسم اظهار داشت: این واحد تولیدی صنعتی با هدف توليد آهن اسفنجي و شمش فولادي به ظرفيت ۳۰۰ هزار تن در سال در فاز اول در زميني به مساحت ۱۲۰ هكتار در جنوب غرب شهر دامغان احداث شده است.
ایشان بیان نمودند: در فاز اول ما شاهد بهره برداري از واحد ذوب و ريخته گري مجتمع فولاد كوير دامغان،  به روش ذوب با كوره القايي كه يكي از متداول ترين كوره ها در ذوب آلياژي آهني است هستیم.
مهندس مهدی رنجبری بیان داشت: چهار خط برای تولید شمش و خطوط ریخته‌گری طراحی شده است و در بدو امر ۱۲۰ هزار تن شمش تولید خواهد شد که با نصب کوره بعدی در سه ماه نخست سال آینده ظرفیت این واحد به ۳۰۰ هزار تن می‌رسد. به گفته وی، این واحد صنعتی اکنون دارای ۱۸۰ نفر نیروی کار است و برای واحد نورد گرم مذاکره با برخی شرکت‌های اروپایی است.
مدیر ارشد مجتمع فولاد  کویر دامغان افزود: این مجتمع صنعتی با سرمایه‌گذاری پنج هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال (۵۹۰ میلیارد تومان) شکل گرفته تا امکان تولید شمش فراهم شود و سپس واحد نورد نیز به آن افزوده می‌شود.
وی تاکید نمود: برای راه‌اندازی این واحد تاکنون هیچ تسهیلاتی از دولت دریافت نکرده‌ایم و برای ادامه راه نیازمند حمایت و تسهیلات بانکی هستیم.
این کارآفرین جوان و خوش فکر صنعت کشور در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: ما معتقدیم مجتمع فولاد کویر دامغان اقدامی عملی در راستای سیاست  های اقتصاد مقاومتی و منویات رهبر فرزانه انقلاب در این رابطه است چرا که اهداف ذیل را دنبال می نماید.
 اشتغالزایی
 ایجاد ارزش افزوده
 جلوگیری از خام فروشی
 نماد ایجاد شرکت دانش بنیان
 استفاده  از تجهیزات ، توان و تولید داخلی
 به کار گیری نیروی انسانی جوان، متخصص و متعهد
 مدیریت کاهش هزینه های احداث ،جاری و سرمایه ای
 تکمیل زنجیره ارزش یا زنجیره تکمیل از معدن تا محصول نهایی
مهندس مهدی رنجبری در ادامه سخنان خود بیان می دارد: واحد ذوب و ریخته گری مجتمع فولاد کویر دامغان به  روش ذوب با کوره القایی که یکی از متواول ترین کوره ها در ذوب الیاژی اهنی است امروز به بهره برداری می رسد این کوره ها به دلیل کیفیت خوب مذاب تولیدی و ترکیب یکنواخت مذاب در ذوب آلیاژهای غیر آهنی نیز استفاده می شود، فرآیند گرمایش القایی روشی است که در آن مواد هادی برق از طریق جریان گردآبی القا شده توسط میدان الکترومغناطیسی متغیر گرم می شود، تجهیزات اصلی واحد ذوب و ریخته گری شامل کوره های القایی ۲۵ تنی الکتروترم وماشین ریخته گری پیوسته ، ماشین ریخته گری پیوسته ۴ خطه CCM   کانکست می باشد، ماشین ریخته گری مداوم کانکست موجود در شرکت مجتمع فولاد کویر دامغان یکی از مجهزترین ماشین های ریخته گری ۴ خطه در ایران است.
مدیر عامل مجتمع فولاد کویر دامغان تصریح نمود: مزایای کوره های القایی به شرح ذیل می باشد:
 سادگی کار با کوره های القایی
 کاهش آلودگی صوتی و محیط زیست برخلاف کوره های مشابه
 کیفیت بالای محصول تولیدی به دلیل هموژن بالا در اثر الکترومغناطیس
 سهولت افزودن عناصر آلیاژی
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: برای تامین خوراک کوره ی دوار احیا شرکت فولاد کویر دامغان اقدام به تملک معادن مربوطه ذغال سنگ و سنگ آهن نموده تا بتوانند زنجیره ی ارزش فولاد را در بخش های معدن و احیا و فولاد سازی تکمیل نماید.
مهندس رنجبری اظهار می دارد: محصولات  فاز اول این مجتمع شامل آهن اسفنجی، شمش فولادی با کیفیت و خلوص بالاست.
ایشان در پایان سخنان خود بیان داشت: مجتمع فولاد دامغان مفتخر است با افتتاح و راه اندازی واحد احیا مجتمع در آینده نزدیک  اولین شرکت در ایران باشد که از روش SL/RN   برای احیا سنگ آهن استفاده نماید.
SL/RN    روشی است که در آن آهن اسفنجی در کوره افقی دوار با شیب حدود ۵ درجه و با استفاده از ذغال بعنوان عامل حرارتی تولید می شود
رنجبری به مزایای استفاده از این روش اشاره نموده و آنرا به شرح ذیل برشمرد:
 امکان استفاده از انواع سوخت های جامد حتی ذغال های با کیفیت پایین و ارزان
 انعطاف پذیری روش بسته به نوع مواد اهنی مصرفی آن
 عدم نیاز به گاز طبیعی
 امکان نصب چند خط تولید با بهینه گردش مواد
 مصرف برق کمتر نسبت به روش های دیگر
 تولید درصدی از برق مورد نیاز کارخانه در خود کارخانه است