دولت عراق در نظر دارد به دليل شکست خود در مذاکرات فروش نفت و شرايط تقسيم درآمدهاي نفتي با منطقه خودمختار کردستان اين کشور، فروش نفت خود را از طريق ايران انجام دهد.
به گزارش مهر، همزمان با بالا گرفتن اختلافات نفتي بين دولت مرکزي و اقليم کردستان عراق، وزارت نفت عراق به دنبال سوآپ بخشي از نفت توليدي خود از ميادين منطقه کرکوک و شمال عراق از مسير ايران است.
يک مقام ارشد وزارت نفت عراق با بيان اين مطلب به رويترز گفت: «سازمان دولتي بازاريابي نفت عراق (SOMO) قصد دارد در هفته آينده مذاکره خود با دولت منطقهکردستان (KRG)عراق را در مورد صادرات نفت عراق از طريق ترکيه از سر بگيرد. فياض النعمه، معاون وزير نفت عراق در گفتوگوي خود با اين خبرگزاري همچنين تأکيد کرد: «اگر اين مذاکرات بدون نتيجه نهايي به پايان برسد ما هم راهي براي فروش نفتمان پيدا ميکنيم. ما به پول نياز داريم به همين دليل يا از طريق ايران يا از طريق کشورهاي ديگر اين اقدام را انجام خواهيم داد.»
به گزارش خبرنگارمهر، اين موضوع هنوز از سوي مسوولان شرکت ملي نفت ايران تاييد يا رد نشده است.
عراق، دومين توليدکننده نفت اوپک پس از عربستان سعودي براي 95 درصد از درآمد عمومي خود به فروش نفت اتکا دارد. اقتصاد اين کشور که تحت تأثير قيمتهاي پايين نفت و همچنين جنگ عليه نظاميان داعش قرارگرفته در وضعيت وخيمي قرار دارد. منطقه کردستان عراق در حدود 500 هزار بشکه نفت در روز توليد ميکند و صادرات آن را از طريق ترکيه انجام ميدهد.
بغداد نميتواند اين حجم از نفت توليدي خود را از طريق ايران به فروش برساند اما ميتواند 150 هزار بشکه توليدات خود در استان کرکوک را که در نزديکي ايران قرار دارد از طريق اين کشور به فروش برساند.توافق بين ايران و عراق ميتواند مانند قرارداد سوآپ نفتي ايران با کشورهاي حوزه درياي خزر عمل کند. ايران نفت عراق را به پالايشگاههاي کشورش وارد ميکند و به همان ميزان نفت خود را به نمايندگي از عراق به فروش رسانده و پول آن را در اختيار اين کشور قرار ميدهد. عراق داراي بندرگاههايي در خليجفارس است اما اين بندرگاهها به خط لوله نفتي شمال کرکوک متصل نيستند.
النعمه در اين خصوص گفت: «شرکت دولتي «نفت شمال» عراق هفته گذشته استخراج نفت از طريق خط لوله تحت کنترل کردها به سمت ترکيه را بهعنوان نشانهاي از حسن نيت خود براي مذاکره با کردها، از سر گرفت.» وي گفت اين پمپاژ نفتي به دستور نخستوزير عراق، حيدر العبادي صورت گرفت که تلاش داشت درک مشترکي از اين وضعيت را بين اربيل و بغداد به وجود بياورد. عبادي گفته است که اين کار به دليل جلوگيري از آسيب به مخازن نفتي صورت گرفته است.النعمه دراينباره افزود: «جريان نفت خام توسط شرکت «نفت شمال» از کرکوک استخراج شده و در حدود 75 هزار بشکه از آن – معادل نيمي از ميزان قبلي آن در ماه مارس – توسط منطقه کردستان عراق صادر ميشود.اگر توافق با کردها صورت بگيرد، استخراج و صادرات از طريق اين خط لوله تا بيش از 100 هزار بشکه در روز افزايش مييابد و به بيش از سطح قبلي آن يعني 150 هزار بشکه در روز ميرسد.النعمه گفت: «حدود 20 هزار بشکه از اين نفت به پالايشگاه سليمانيه در منطقه کردستان عراق عرضه خواهد شد و 30 هزار بشکه نيز بهصورت محلي در کرکوک تصفيه خواهد شد.»
به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، اين خط لوله، نفت را به بندر جيهان ترکيه ميرساند؛ جايي که کردها اين ميزان نفت را بهصورت مستقل همراه با نفتي که خود در شمال عراق توليد ميکنند، در بازارهاي بينالمللي به فروش ميرسانند. دولت کردستان عراق از ماه مارس از بغداد خواسته است پمپاژ نفت خام کرکوک را براي کمک به اربيل جهت مبارزه با داعش از سر بگيرد.
منابع نفتي در اربيل گفتهاند که تقسيم کردن نفت کرکوک و فروش آن توسط کشورهاي ديگر به اختلافات و مبارزه با داعش لطمه خواهد زد. سخنگوي دولت کردستان عراق در ماه ژوئن به رويترز گفته بود که «مقامات کرد در صورت دريافت ماهانه يک ميليارد دلار از بودجه دولت مرکزي عراق، آماده فروش نفت از طريق کردستان هستند.» کردها در شرايطي خواهان دريافت ماهانه يک ميليارد دلار شدهاند که دولت عراق از محل صادرات نفت خود از طريق منطقه کردستان نيمي از اين مبلغ را نيز به دست نميآورد.
بنا به گزارش سايت خبري کردستان 24 عراق، استاندار کرکوک در واکنش به خبر احتمال سوآپ نفتي تهران – بغداد گفت: «ما اجازه نمي دهيم که دولت فدرال عراق نفت کرکوک را با تانکر به ايران بفرستد چراکه آنها بايد هزينههاي بيشتري را براي آلودگي محيطزيست از اين طريق بپردازند.»
نجم الدين کريم اضافه کرد: «دولت مرکزي بغداد ميليونها دلار به کردستان عراق بر سر انتقال نفت بدهکار است و اميدواريم که بغداد به تعهدات خود در قبال منطقه کردستان عمل کند.»
وي افزود: «مشکل اينجاست که دولت عراق ميخواهد نفت کرکوک را از طريق تانکر به ايران منتقل کند و نه خط لوله نفتي و ما اجازه اين کار را نخواهيم داد.
∎