به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، حدود یک هفته از آغاز تجاوز نظامی ترکیه به خاک سوریه و تلاش برای اشغال شهر جرابلس میگذرد و طی این مدت نیروهای ترکیهای با شبه نظامیان یگان مدافع خلق، که دستاوردهای زیادی در بیرون راندن داعش از مناطق مرزی داشتند، درگیر شدند.
تحلیلگران معتقدند عملیات ترکیه در خاک سوریه با نام «سپر فرات» احتمالا توازن قدرت را به نفع واشنگتن تغییر داده و عدهای نیز هشدار میدهند شاید آمریکا حمایتهایش از نیروهای متحد کُرد را پایان دهد. درهرحال، کارشناسان اتفاق نظر دارند که دخالت نظامی آنکارا مسیر جنگ در سوریه را شدیدا تغییر خواهد داد.
خبرگزاری روسی «ریانووستی» در مطلبی به بررسی این مسئله پرداخته و نوشت: «دخالت نظامی ترکیه در جنگ سوریه میتواند بطور قابل ملاحظهای مسیر نبرد را تغییر دهد. ارتش ترکیه عملیات برون مرزی را روز چهارشنبه (هفته گذشته) با نام سپر فرات، تحت لوای ائتلاف آمریکایی در مناطق شمالی سوریه و شهر جرابلس با هدف پاکسازی این مناطق از تروریستهای داعش آغاز کرد.»
روزنامه انگلیسی «گاردین» معتقد است اقدام اخیر ترکیه نشان میدهد اولویت این کشور «محدود کردن جاهطلبیهای منطقهای رزمندگان کُردی» است. جالب این است که برخی از این شبه نظامیان کُرد، «نواب جنگی آمریکا» در نبرد علیه داعش هستند. ترکیه نیروهای نظامی خود را با حمایت آمریکا در سوریه مستقر میکند و هدف آنها نیز عقب راندن گروههای کُردی است که البته آمریکا از آنها نیز حمایت میکند.
در حالی که نیروهای کُرد یگان مدافع خلق، تواناترین نیرو در برابر تروریستهای داعش شناخته میشوند اما واشنگتن نشانههایی را ارسال کرده که منافع ترکیه را پیش از منافع کردها در نظر میگیرد.
«هاوارد لافرانچی» تحلیلگر «کریستین ساینس مانیتور» با اشاره به سفر «جو بایدن» معاون رئیس جمهور آمریکا به ترکیه، تاکید میکند: «بایدن به کردهای سوریه به لحن جدی هشدار داد آمریکا هیچگونه اقدامی برای تبدیل کردن پیشرویهای کردها علیه داعش به یک دولت خودمختار در مرز ترکیه-سوریه را برنمیتابد.»
«تیم آرانگو» کارشناس روزنامه «نیویورک تایمز» معتقد است عملیات سپر فرات نشان داد پس از پاکسازیها بعد از کودتای نافرجام 15 جولای در ترکیه، چه مقدار اردوغان کنترل عملیاتی بر ارتش بدست آورده و به او این اجازه را میدهد که یکی از جاه طلبانهترین نقشهای ترکیه در جنگ سوریه را اجرا کند.
«فیصل ایتانی» تحلیلگر ارشد مرکز رفیق حریری برای مطالعات خاورمیانه در شورای آتلانتیک در یادداشتی برای نشریه «فارین پالیسی» نوشته بود: «ممکن است ترکیه به متحد نظامی حرفهای واشنگتن در جنگ با داعش که مدتها خواستار آن بود، تبدیل شود.دخالت نظامی ترکیه میتواند نبرد با گروههای افراطی را به نفع واشنگتن تغییر شکل دهد. از سوی دیگر، ممکن است خود این عملیات دوره جدیدی را در همکاریهای ترکیه-آمریکا آغاز کند.»
خبرگزاری آلمانی «دویچه وله» ضمن ابراز نگرانی از حمله آنکارا به کردها، اظهار داشت: «موضع خصمانه آشکار ترکیه علیه نیروهای یگان مدافع خلق، مسئله پردردسری برای ائتلاف آمریکایی ضد داعش بوده که برای هماهنگی عملیات زمینی علیه تروریستها در سوریه به این مبارزین تکیه کرده است.»
«جولین راپکت» از روزنامه آلمانی «بیلد» توافق اردوغان و «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا برای تجاوز نظامی به سوریه را «بسیار خطرناک و چرخش افراطی در جنگ» توصیف کرد.
البته سوال اصلی اینجاست که عملیات «سپر فرات» تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. مقامات ترکیه جدول زمانی برای این مسئله ارائه نکردهاند اما اعلام کردند ارتش تا زمانی که تهدیدات امنیتی برای ترکیه را خنثی کند، در شمال سوریه حضور خواهد داشت. این تهدیدات، داعش و شبه نظامیان سوری کُرد عنوان شدهاند.
انتهای پیام/
∎