به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران پیش از ظهر روز یکشنبه هفتم شهریور ماه در موزه رضا عباسی همراه با رونمایی از کاشیهای مسروقه خانههای تاریخی برگزار شد.
در این برنامه، رجبعلی خسروآبادی گفت: در مدت دو سال و ۹ ماهی که من به اداره کل میراث فرهنگی آمده ام، مشکلاتی از قبل وجود داشته که هنوز به قوت خود باقی است. در شهر تهران، اداره میراث فرهنگی نداریم، کارهای شهر را باید اداره کل استان تهران انجام دهد. ما سعی کردیم اداره تهران بزرگ را در شمیرانات، ری و شهر تهران ایجاد کنیم، اما الان مشکلاتی وجود دارد که این راه اندازی دچار مشکل شده است. در تهران هر اتفاقی که بیفتد همه آن را سریع میبینند، اما در شهرستانها اینطور نیست. البته این یک فرصت است که میتوان از آن استفاده کرد. ما حوزه تهران را از حالت بدتر به وضعیت بد رساندیم. الان وضعیت تهران خیلی خوب نیست اما نسبت به دو سال قبل بهتر است.
وی درباره اعتبارات اداره کل میراث فرهنگی گفت: اعتبارات ما در سال ۹۲ حدود ۶۹۷ میلیون تومان بود که امسال این اعتبار به بیش از ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان در سه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسید. اعتبارات عمرانی ما ۲۷ درصد رشد داشته است با این وجود این پول اصلا برای استان تهران کفایت نمیکند. ما تعاملی با شهرداری در حوزه مرمت و حفاظت از بافت کرده ایم. شهرداری ورود پیدا کرده و در یکسال و نیم گذشته، بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان صرف مرمت، بهسازی و تجدید ساختار بافت کرده است. از سر در باغ ملی، موزه صنعتی گرفته تا نماسازی خیابانهای مصطفی خمینی و... که بسیاری از این پروژهها همچنین در دست اقدام است ولی آخر سر همه این اقدامات به چشم نمی آید.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران افزود: بودجه ای که شهرداری برای این کار گذاشته است، حدود ۴۰ برابر اعتبارات استانی است. ما توقع داریم دستگاه های دیگر نیز که ابنیه تاریخی دارند، از بودجه خودشان هزینه کنند. این توقع درست نیست که سازمان میراث فرهنگی چنین هزینههایی را بدهد.
خسروآبادی ادامه داد: اعتبارات جاری میراث فرهنگی استان تهران در سال ۹۲ حدود ۶ میلیارد تومان بوده که امسال به ۱۰ میلیارد تومان رسیده است یعنی بیش از ۶۵ درصد افزایش داشته، آن هم در جایی که معمولا اعتبارات یک یا دو درصد رشد میکنند.
وی تصریح کرد: از سال ۹۰ تا ۹۲ در استان تهران تنها یک اثر تاریخی ثبت شد، اما از سال ۹۲ تاکنون، ۱۴ اثر را به ثبت رساندهایم. معمولا آثار تاریخی در کشور ما در سطح ملی ثبت می شود و ما ثبت اثر استانی نداریم. من معتقدم ما باید ثبت اثر استانی داشته باشیم تا اداره کل استان کار ثبت آن را انجام دهد، اما دوستان مادر سازمان میراث فرهنگی مخالفند و می گویند چیزی به نام ثبت استانی و شهری نداریم. در صورتی که همه آثار شاید برای کل کشور ارزشمند نباشد و در سطح ملی دچار مشکل شود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران گفت: مسئله دیگر درباره حریم آن آثار است. تعیین حریم را مشاوران انجام میدهند. ۱۳ اثر ثبتی در سنگلج تعیین حریم شده است، بازارچه قوام، خانه جلال آلاحمد، کلیسای گئورک، سرای میزانی و دروازه قدیم محمدیه نیز از جمله آثار ثبتی بودند که حریمشان تعیین شده است.
پرونده اصلاح حریم گورستان ظهیرالدوله بلاتکلیف است
خسروآبادی در پاسخ به معاون میراث فرهنگی که اعلام کرده بود که عملکرد میراث فرهنگی استان تهران در ارزیابیها مورد بررسی قرار میگیرد، بیان کرد: ما دو سال است که میگویم نیروی انسانی و کارشناسی ما کم است. نه مجوز برای افزایش نیرو میدهند و نه میتوانیم مشاور بگیریم. از سازمان میراث فرهنگی، نیروی مازاد به ما دادند که هیچ کدام کارشناس نبودند. تشکیلات و اعتباراتمان در استان تهران فراخور مطالبات نیست. ما از سال ۹۴ پرونده اصلاح حریم گورستان ظهیرالدوله را به معاونت میراث فرهنگی دادهایم ولی هنوز به ما جوابی ندادهاند. برخی نواقص فشار کار و یا بدعهدیهایی شده است حتی در برخی از جلسات با انجام کاری موافقت میشود ولی در عمل خیر.
وی تصریح کرد: تاکنون نیز اگر کاری شده، در حد توان ما بوده است. آیا این بضاعت کافی است یا نه؟ من از همه قصورات پیشآمده، عذرخواهی میکنم چون مسئول میراث فرهنگی استان تهران من هستم و از مسئولان بالاتر میخواهم که به تعهداتشان عمل کنند چون ما در برخی از مواقع برای پاسخگویی به مردم دچار مشکل می شویم. یکی از این موضوعات، عرصه و حریم چشمه علی شهرری است. ۱۵ سال است که افراد را معطل کرده ایم تا خانه هایشان را بخرند. من به آنها باید چه جوابی بدهم؟ نمی شود هر کاری را بدون محاسبه انجام داد. اینجا کویر نیست که هر چیزی را بتوان ثبت کرد و اتفاقی نیفتد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران ادامه داد: شهرداری همانطور که برای تراکم عوارض دارد باید برای کسانی که به واسطه یک خانه تاریخی دچار محدودیت میشوند نیز حق انتقال توسعه بدهد یعنی اگر کسی خانه اش در حریم یک اثر تاریخی واقع شده و بیشتر از دو طبقه نمی تواند بسازد و ساخت دو طبقه بیشتر را حق خودش میداند، شهرداری باید به او اجازه دهد که این دو طبقه را در جای دیگری بسازد. این موضوع، همان حق انتقال توسعه مالکان میشود.
خسروآبادی گفت: عدم ثبات در مدیریت میراث فرهنگی استان تهران نیز یکی دیگر از چالشها بوده است. من دهمین مدیرکل در ۹ سال گذشته هستم. متوسط عمر مدیران در این اداره کل، ۱۱ ماه بوده است و من در این مدت ۳ برابر آنها مدیریت کردم. حرف من این است که برنامهریزی به ثبات مدیریت بستگی دارد. قبول کنیم که کار برنامه ریزی سخت است.
وی افزود: تهران یک بارانداز بزرگ و محل خرید و فروش آثار تاریخی است. این یک معضل است از همه جا اثار تاریخی به تهران میآورند تا بفروشند ولی اینجا گیر می افتند. درباره کاشی های مسروقه نیز حرفهای زیادی زده شد. در تهران هنوز مالکانی وجود دارند که می خواهند خانه تاریخیشان خراب شود تا اینکه آن را حفظ کنند. همه باید درباره این موضوع به همدیگر کمک کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران درباره انتقادات به عملکرد معاون میراث فرهنگی استان تهران که چند روز پیش استعفا داد نیز گفت: متاسفم که عرصه را آنقدر برای سالم سازی برخی از افراد تنگ می کنیم که او را مجبور به استعفا میکنیم. این چهارمین بار است که معاون میراث فرهنگی تهران استعفا میدهد. ابزار نداشتن برای یک مسئول کار را سخت می کند. عدم زد و بند و وجود فشار درونی و بیرونی مشکلات را بیشتر میکند.
پرونده عشرت آباد همچنان باز است
خسروآبادی درباره ساخت و ساز در میدان سپاه و حریم بنای تاریخی عشرت آباد نیز بیان کرد: توافقی بین ما و سپاه وجود نداشته است. اگر بین شهرداری و سپاه این توافق بود، با ما در میان گذاشته نشد وگرنه نقشه حریم آنجا را ابلاغ می کردیم. نقشه حریم تعیین شده برای محدوده ای که عشرت آباد در آن واقع شده، ۱۶.۵ متر باید باشد، اما الان این ساخت و ساز بیشتر از حد ارتفاع مجاز است. برای همین این مشکل را به شعبه ۳ دادگاه نظامی اعلام کردیم ولی هنوز به ما ابلاغی نشده است.
وی درباره ساخت و ساز در حریم خانه تاریخی رهنما نیز گفت: ما به شهردار قبلی منطقه یک هر چقدر توضیح در این باره دادیم، قانع نشد. من گفتم حق نداشتید گودبرداری کنید حتی اگر این خانه حریم مصوب نداشته باشد، اما بنا به مصوبه شورای شهر که اعلام می کند خانه های واجد ارزش به فاصله یک پلاک حریم دارند، نباید گودبرداری کنند. شهرداری پاسخ داد که مصوبه شورای شهر قانون نیست. ما هم شکایتمان را به دادگاه بردیم. اکنون این پروژه متوقف است حتی اعضای شورای شهر نیز چند بار آن را اعلام کردند. اما باز هم در برخی از ساعات شبانه روز کارهایی انجام می شود ولی از دید ما این پروژه متوقف است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران از مردم درخواست کرد که هر زمان تشخیص دادند یک بنای تاریخی از نظر معماری و فرهنگی دارای ارزش است، آن را به ما اعلام کرده تا این بنا را در فهرست انتظار ثبت قرار دهیم.