شناسهٔ خبر: 14937275 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

موگویی در میزگرد نقد مستند "پرونده ناتمام":

مصاحبه با شخصیت‌های درگیر با حادثه ۸ شهریور از نقاط قوت مستند است

موگویی گفت: مصاحبه با شخصیت‌های درگیر با حادثه ۸ شهریور از نقاط قوت مستند است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، نقد فیلم مستند "پرونده ناتمام" مربوط به 8 شهریور با حضور عباس سلیمی‌نمین مدیر مرکز تدوین مطالعات تاریخ معاصر ایران و جواد موگویی کارگردان این مستند در خبرگزاری مهر برگزار شد. 

موگویی، در ابتدای اظهارات خود با اشاره به اولویت کارگردان برای پرداختن به حوادث تاریخی دهه  60تا 70، تصریح کرد: بنده به عنوان کارگردان معتقدم که ابهاماتی در دهه 60 و 70 کشور مطرح بوده است و مسائلی مانند کودتای نوژه، اعدام‌های سال 67 و مسائل دیگر نیازمند تحلیل و بررسی مفصلی است. 

وی گفت: نسل ما سؤالات و ابهامات زیادی در خصوص این دوره دارد و موسسات و مراکز مستند موجود بیشتر بر روی دوره‌های مشروطه و پهلوی متمرکز شده‌اند به شکلی که آقای سلیمی نمین و آقای حقانی بیشتر بر روی تاریخ مشروطه و پهلوی تمرکز می‌کنند. 

این کارگردان در پاسخ به انتقادات مطرح شده از سوی سلیمی نمین مبنی بر این که مستند موجود متاثر از کتاب شنود اشباح رضا گل‌پور است گفت: اثر بنده متأثر از اثر گل‌پور نیست البته بنده از کتاب او و آثار موجود در این زمینه مانند خاطرات آقای هاشمی استفاده کرده‌ام، اما مستند متأثر از کتاب آقای گل‌پور نیست و به ایشان هم گفته‌ام در اثر خود تقوای پژوهشی را رعایت نکرده‌ است. 

موگویی در ادامه با اشاره به این که برای گردآوری مستند با اشخاص و افراد مختلفی مصاحبه شده است، گفت: در این مستند روایت‌های دسته اولی از افراد مطلع در پرونده وجود دارد و ما به سراغ همه افراد درگیر در پرونده رفته‌ایم حتی با بهزاد نبوی صحبت کرده‌ایم اما وی روبروی دوربین ننشست اما در جلسه‌ای چند ساعت از اظهارات و دیدگاه او مطلع شدیم لذا به جز آقای موسوی خوئینی‌ها که به صورت تلفنی چند ساعت با ما مصاحبه داشت با بقیه افراد درگیر در پرونده مصاحبه حضور گرفته شده است. 

وی تاکید کرد: تولید مستند حدود 5 تا 6 سال طول کشید و عوامل فیلم برای تهیه آن سراغ خانواده منتظری و حتی هادی هاشمی رفتند.

کارگردان این مستند با اشاره به هدف عوامل فیلم از تولید این مستند گفت: ما می‌خواهیم بگوییم نفوذ بستر و عواملی لازم دارد که از طریق آن بستر و عوامل مهیا می‌َشود به عنوان مثال کسی شک ندارد که دانشمندان ما را سازمان‌های اطلاعاتی دشمن و موساد ترور می‌کند اما افسر موساد به تنهایی برای این مسئله به ایران نمِی‌آید بلکه از عوامل خود در داخل استفاده می‌کند.

موگویی گفت: بنده سؤال داشتم که چطور می‌شود فردی مانند کشمیری به چنان جایگاه و اطلاعات و مستنداتی دست پیدا می‌کند در حالی که حتی یک عکس و یا یک برگ پرونده هم نداشته‌ است. سؤالات جدی از این دست وجود دارد این که چرا با وجود جنازه‌های موجود برای شهدا، شخصی مانند کشمیری تنها جنازه‌ای به شکل کیسه زباله دارد و جنازه او شناسایی نمی‌شود. 

وی با بیان این که در حادثه 8 شهریور با پرونده‌ای مواجه هستیم که حداقل 5 و 6 سال زمان برده است گفت: ما در اثر خود به دنبال این هستیم که عنوان کنیم که نفوذ همواره عواملی در داخل دارد که باید در صدد شناسایی عوامل آن بود. 

این کارگردان در پاسخ به انتقادات دیگر در خصوص عدم نداشتند نگاه دو سویه در این پرونده گفت: ما برای مصاحبه نزد آقای نبوی نیز رفتیم اما وی حاضر نشد مقابل دوربین ما حاضر شود اما از دیدگاه‌ها و مطالب او استفاده کردیم.

موگویی در ادامه با انتقاد از این که چرا آقای سلیمی نمین برای جزئیات فیلم صحبت نمی‌کند گفت: به نظر می‌رسد شما قصد ندارید اظهارات و سخنان آقای عسگراولادی و شهید لاجوردی را در فیلم ببینیم ما در این فیلم با شخصیت‌های مختلفی صحبت می‌کنیم آقای ری‌شهری وزیر اطلاعات وقت بحث ترور و شهادت آقای ربانی املشی را تایید می‌کند و سؤالات زیادی از سوی اشخاصی مانند آقای خامنه‌ای، آقای عسگراولادی و امامی کاشانی درباره جنازه و مسائل دیگر مطرح شده است که باید به آن پرداخته شود. 

وی درباره ادعای سلیمی نمین مبنی بر عضویت زواره‌ای در حزب زحمت‌کشان گفت: بنده اسنادی را در خصوص عضویت وی در حزب ندیده‌ام و این موضوع را از اشخاصی مانند حقانی پیگیری کرده‌ام. 

این کارگردان پایه و اساس فیلم سؤالاتی است که درباره حادثه 8 شهریور وجود دارد گفت: برای بنده همواره جای سؤال است که چرا افرادی که توانسته‌اند با اتکا به نیروهای اطلاعاتی خود کودتای نوژه را کشف کنند نتوانسته‌اند مانع از وقوع این حادثه شوند. 

موگویی در پاسخ به این سؤال سلیمی نمین که چرا پرونده‌ای که با نظر امام بسته شده است را دوباره باز می‌کنید و به آن می‌پردازید، گفت: بنده قاضی نیستم که بگویم پرونده‌ای را باز کننده یا پرونده‌ای را مختومه اعلام کنند مستند ساز هستم و به دنبال کشف حقایق می‌گردم. آقای موسوی خوئینی‌ها گفته من اظهار کردم من به امام گفتم چند ماه تحقیقاتی انجام دادیم به نتیجه‌ای نرسید و امام فرمود پرونده را ببندید. آقای رئیسی نیز در این جلسه حضور داشته است عنوان می‌کند بنده قسم خورده‌ام که اظهارات امام را در این خصوص هرگز بیان نکنم.

وی در پاسخ به این سؤال سلیمی نمین که چرا باید شخصی مانند بهزاد نبوی، رجایی را ترور کند گفت: اساساً در آن جلسه نباید رئیس جمهور حضور داشته باشد، ابهامات و تحلیل‌های مختلفی  در این خصوص وجود دارد که امکان داشته باهنر شهید شود و بهزاد نبوی به عنوان نخست‌وزیر تعیین شود. 

این کارگردان با اشاره به اظهارت موسوی خوئینی‌ها در جلسه با امام گفت: من به امام گفتم ما یک ماه پرونده را بررسی کردیم و به نتیجه نرسیدیم و هرچه در این خصوص می‌دانستیم به امام ارائه دادیم و امام دستور دادند پرونده بسته شود. 

موگویی با اشاره به این که نگاه ما در فیلم جناحی و خطی نیست و براساس دیدگاه‌ها و اظهارات شخص خاصی جلو نرفته‌ایم افزود: از طرفی 60 نماینده مجلس که در بین آنها افرادی مانند سروش حضور دارند خواستار آزادی متهمان می‌شوند و از طرف دیگر 63 نماینده طی نامه‌ای خواهان رسیدگی به پرونده هستند. ما در این مستند به دنبال کشف ابهامات موجود هستیم و قطعاً نگاه حزبی و جناحی در پرونده نداشتیم.

وی در پاسخ به اظهارات دیگر سلیمی نمین درباره عزل لاجوردی گفت: آقای لاجوردی با مصوبه شورای قضائی کشور عزل می‌شود. 

انتهای پیام/

برچسب‌ها: