شناسهٔ خبر: 14933996 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مرکز رسیدگی به امور مساجد | لینک خبر

مساجدبه علمایی نیازمندند که به رسالت اصلی خویش بازگردند

امام جماعت مسجدالنبی(ص) گفت :باید تدابیری اندیشیده شود تا نقش مساجد در محله‌ها، محوری و اثرگذار باشد

صاحب‌خبر -

 به گزارش پایگاه تخصصی مسجدحجت الاسلام والمسلمین ابراهیم اکبری، مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه استان تهران و امام جماعت مسجدالنبی(ص) کوی دانشگاه تهران، معتقد است: مسجد هر محله باید پناهگاه مردم و خصوصاً جوانان آن محل فارغ از تیپ و قیافه ظاهری آنان باشد، تا بتواند در همه ابعاد مختلف به مردم محله خدمات ارایه دهد. او فعالیت و کار در مسجد را همچون نماز و روزه برای خود وظیفه بداند . او معتقد است یک امام جماعت باید در همه عرصه‌ها یک قدم از مردم جلوتر باشد.

وی در گفت گو با خبرگزاری حوزه درخصوص جایگاه مسجد در اسلام گفت:در جامعه مسلمین سه کنگره عظیم داریم که این‌ها از برکات جامعه اسلامی هستند و از صدر اسلام تاکنون همواره دشمن با این سه کنگره مبارزه کرده است. یکی کنگره روزانه یعنی اقامه نمازهای جماعت در مساجد است. دومی کنگره هفتگی یعنی اقامه نماز جمعه در مصلی‌ها و مساجد است و سومی کنگره سالانه تجمع حجاج بیت الله الحرام در کعبه است. بر این اساس مسجد مکان مشترک در برگزاری این سه کنگره عظیم است که محور وحدت مسلمین می‌باشد.

مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه استان تهران  افزود : در صدر اسلام مسجد هم مکان تبلیغ دین و یادگیری احکام شرعی بود، و هم خانه بی پناهان، دانشگاه تشنگان علم، مکان مطمئن برای همسریابی دختران و پسران جوان، و محلی برای تأمین نیازهای عموم مردم بود. یعنی در مساجد صدر اسلام، در حالیکه نماز جماعت برگزار می‌شد، در کنار آن کلاس‌های تعلیم علوم قرآنی، احکام، تفسیر و... و مباحث اجتماعی و خانوادگی هم مطرح و پیگیری می‌شد. به عقیده من، چنانچه خانواده‌ها مسجدی باشند، همه اعضای خانواده و دوستان آن‌ها نیز از افراد مؤمن و مسجدی خواهند بود و این حضور با برکت منجر به مستحکم‌تر شدن بنیان خانواده‌ها می‌شود.همچنین نباید نقش مؤثر و حیاتی مسجد در فرآیند پیروزی انقلاب و تامین نیروی انسانی و منابع مالی برای جبهه‌های حق علیه باطل در طول 8 سال دفاع مقدس را فراموش کرد.

بنابراین علت هجمه هایی که امروز از طرف دشمنان به مساجد و مراکز فرهنگی و دینی انجام می‌شود، کاملا روشن می‌شود و آن‌ها در صدد هستند با اسبابی مثل ماهواره و مشغولیت‌های زودگذر دنیوی افکار جوانان را به لهو و لعب و بی دینی سوق دهند، البته با کمال تاسف تا حدودی موفق شدند از حضور پررنگ جوانان در مساجد بکاهند و مثلا از هزار جوان محله شاید صد نفرشان به مسجد بیایند. به عبارتی زرق و برق‌هایی که در کنار مساجد ایجاد کردند، را‌ه‌های ورود جوانان به مسجد را محدود کرده است. در چنین شرایطی فعالیت دینی و فرهنگی برای مدیران فرهنگ و ائمه جماعات خیلی دشوار خواهد بود. و ادامه این‌ وضعیت پیام‌های ناخوشایندی برای دلسوزان دین و خادمان مساجد دارد، و مسئولیت آن‌ها را در قبال مسجد و جوانان سنگین‌تر و بیشتر می‌کند.

امام جماعت مسجدالنبی(ص) کوی دانشگاه تهران، درباره  نقش آفرینی مساجد در عرصه های سیاسی اجتماعی و فرهنگی در جامعه اظهار داشت : دو رکن اصلی مسجد عبارتند از امام جماعت  خوب و مؤمن، و امت خوب و با ایمان. بنابراین شما در تاریخ اسلام می‌بینید ائمه معصومین(علیهم‌السلام) آنجا که امت خوب و آگاه با آنان همراه نبود در پیشبرد اهداف‌شان نیز موفق نبودند و متاسفانه غالباً نیز همینگونه بود. از این رو ائمه جماعات حتی اگر خوب، مؤمن و متعهد باشند، چنانچه همراهی مردم نباشد نمی‌توانند در مساجد موفق عمل کنند و در نتیجه به اهداف مد نظرشان نیز نخواهند رسید.

همچنین به این موضوع توجه داشته باشید که در حقیقت پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و استقرار نظام ولایت فقیه، اجرای قانون اساسی بر اساس موازین اسلام، ایجاد نهادهایی مثل شورای نگهبان و... همگی در سایه حضور امتی مومن، مسجدی و همراهی خوب آنان با نهضت امام(ره) بود.

بدون تردید وجود و حضور علمای بزرگی همچون آیت الله حق شناس در مساجد تهران نقش بسزایی در هدایت جوانان به دین و حضور در فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی داشته است، و هم‌اکنون مساجد ما به همچین علمایی نیازمند است تا به آن رسالت اصلی خویش بازگردند.

بنابراین اگر می‌خواهیم یک مسجد قوی و با نشاط داشته باشیم، باید توجه داشت که مسجد صرفاً برای اقامه نماز جماعت نیست، بلکه مسجد باید مکانی باشد برای تفسیر قرآن، تفسیر نهج البلاغه، محل اجتماع جوانان برای کارهای فرهنگی، عقیدتی، تفریحی، اردوهای زیارتی و ورزشی و... تا بدین گونه نیازمندی مردم به مسجد را افزایش داد و مردم همواره احساس کنند به مسجد نیاز دارند و کارهای‌شان در مسجد پیگیری و حل و فصل می‌شود.

باید تدابیری اندیشیده شود تا نقش مساجد در محله‌ها، محوری و اثرگذار باشد. اوایل انقلاب خیلی از امور مردم از طریق مساجد انجام می‌شد. هم‌اکنون هم برخی امور اجتماعی و سیاسی از طریق مساجد برنامه ریزی و اجرا می‌شود، ولی ظاهراً با ایجاد مراکز موازی درصدد کمرنگ کردن نقش مسجد هستند. مثلا در ایام انتخابات مسجد یکی از مراکز اصلی رای‌گیری است، ولی کم‌کم این برنامه‌ها که نماد دینی و ملی کشور می باشد به مدارس، فرهنگسراها و سرایای محله‌ واگذار می‌شود و این گونه اقدامات موجب تضعیف نقش مساجد خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم اکبری،ضمن اشاره به برحضور جوانان در مساجد گفت :  مسجد مثل دانشگاه‌ها یا مراکز حوزوی نیست که طبق برخی ملاک‌های سِنّی و مدارج علمی اقدام به پذیرش کند، بلکه عموم مردم اعم از فقیر و غنی، باسواد و بی سواد، کوچک و بزرگ و همه و همه می‌توانند در مسجد حضور یابند و از محیط و برنامه‌های آن بهرمند شوند.

 علت تأکید به حضور پرشور جوانان در مساجد به دلیل چند مسئله است. یکی این که جوانانی که در مسجد حضور می‌بایند کمتر در معرض خطرات و انحرافات واقع می‌شوند، و به خانواده‌هایی که جوانان آن‌ها دچار معضلات اخلاقی و عقیدتی هستند، می‌گویم راه حل تمام این مشکلات و اصلاح تربیت فرزندانشان با حضور در مسجد امکان پذیر خواهد بود.

به نظر من، بیشتر مشکلات اقتصادی و خانوادگی برخی جوانان این است که چون با دین سازگاری نداشته و با مبانی اسلامی و احکام شرعی ناآشنا هستند، دچار این گرفتاری‌های دنیوی و اخروی می‌شوند و به تبع همین گرفتاری دچار مشکل بیکاری و عدم مدیریت درست در تأمین معیشت زندگی‌شان می‌شوند. از این رو با قاطعیت می‌توان گفت داشتن دانش اقتصاد و عقل معاش در زندگی یکی از برکات دین داری و حضور در مسجد است. و اکثر اهالی مسجد به دلیل تبعیت از سبک زندگی اسلامی دارای بینش توحیدی درست و نظم اقتصادی در تأمین معیشت زندگی‌شان هستند.