به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، دوران 8 سال دفاع مقدس یکی از بخشهای مهم تاریخ معاصر ایران است که علاوه بر بعد نظامی، ابعاد مختلف فرهنگی و سیاسی هم داشته که باید حفظ شود و به نسلهای آینده انتقال یابد. به همین منظور در برخی از شهرها ازجمله تهران فضای زیبایی تدارک دیده شده تا با بازسازی و نگهداری از میراث عظیم آن دوران محیطی خاص و ویژه برای علاقهمندان فراهم شود. بازدیدکنندگان با حضور در باغ موزه دفاع مقدس با روحیه جهادی که میگیرند بخوبی میتوانند حال و هوای آن روزها را حس کنند و به تماشای خاطرات آن دوران بنشینند. با توجه به اینکه اماکنی از این دست میتوانند در ترویج فرهنگ مقاومت نقش بسزایی ایفا کنند با جواد خضرایی، مدیرعامل باغ موزه دفاع مقدس گفتوگویی انجام دادهایم که حاصل آن پیش روی شماست.
یادگارهای دفاع مقدس اثرگذار، فرهنگساز و تحول آفرین هستند اما اگر جمعآوری و به شکل صحیح نگهداری نشوند، تحریف شده یا به فراموشی سپرده میشوند به همین دلیل اصل پیدایش مـجموعههایی هـمـچـون بـاغمـوزه دفاعمقدس یک ضرورت است. با وجود این شرایط، باغ موزه در این خصوص چه خدمات فرهنگی ارائه میکند؟
از زمان افتتاح موزه و با توجه به جدید و جذاب بودن سبک ارائه مفاهیم دفاعمقدس در تالارهای هشتگانه، شاهد استقبال خوبی از سوی اقشار مختلف ازجمله دانشآموزان، دانشجویان و گردشگران داخلی و خارجی بودیم. به طور متوسط با حذف روزهای تعطیل میتوانم بگویم در هر ماه 8 هزار نفر بازدیدکننده داخلی و 270نفر گردشگر خارجی از تالارها بازدید کردهاند. حضور راویان دفاع مقدس که با طی کردن دورههای تخصصی، مسلط به مفاهیم و تاریخ دفاع مقدس هستند و اطلاعات و مفاهیم مورد نیاز را در طول بازدید ارائه میکنند، همچنین حضور راویان مسلط به زبانهای انگلیسی، عربی و فرانسه امکان راهنمایی بازدیدکنندگان خارجی را در مجموعه فراهم کرده است. تأمین تجهیزات «راهنمای صوتی انفرادی»(آدیوگاید) برای اجرای تورهای انفرادی و ویژه، ایجاد امکان دریافت اطلاعات تکمیلی صوتی وتصویری با تلفن همراه از طریق نصب بارکدهای واقعیت افزوده و با استفاده از تلفن همراه ازجمله خدماتی است که به منظور افزایش ضریب تأثیرگذاری مفهومی و میزان رضایتمندی بازدیدکنندگان ارائه میشود.
نسل جوانی که در طول 8 سال دفاع مقدس نبودند تا ایثار، جهاد و از خودگذشتگی مردم در آن دوره را ببینند، حالا لازم است با حضور در فضاهایی همچون باغ موزه دفاع مقدس با ویژگیهای رزمندگان و دلیرمردان ایران اسلامی در آن دوران آشنا شوند.
به اعتقاد شما آنها با حضور در این فضا و بازدید از قسمتهای مختلف این مجموعه تا چه حد میتوانند با تاریخ جنگ آشنا شوند؟
آشنایی نسل جدید با ارزشها و معارف دوران سراسر افتخار دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت از اهداف اصلی باغ موزه دفاع مقدس است که در این زمینه علاوه بر ایجاد امکان برای بازدید روزانه از تالارهای هشت گانه، فعالیتهای متعدد فرهنگی و هنری نیز انجام میگیرد. بنا به درخواست و نیاز سازمانها و نهادها دورههای آشنایی با دفاع مقدس متناسب با اهداف آموزشی و سطح آگاهی و نیاز مخاطبان برنامهریزیهایی نیز انجام
شده است.
به طور مثال از بیستم تیرماه گذشته موزه دفاع مقدس با مشارکت مؤسسه علوی وابسته به بنیاد مستضعفان برای سومین سال پیاپی میزبان دانشآموزان مناطق محروم کشور در قالب اردوهای یک روزه تابستانی است که روزانه 400 نفر در دو نوبت صبح و عصر از تالارهای موزه بازدید میکنند.
براساس برنامهریزی به عمل آمده 15 هزار نفر از دانشآموزان مناطق محروم تا اواسط شهریورماه از این مجموعه بازدید خواهند داشت. همچنین پنجمین مرحله اجرای برنامه «طعم جبهه» از بیستم تیرماه آغاز شده است و دانشآموزان مقطع دبیرستان مناطق شهر تهران و شهرستانهای استان تهران در قالب 32 اردوی یک روزه به ظرفیت 500 نفر ودرمجموع 16هزار نفر تا اواسط شهریورماه در روزهای یکشنبه، دوشنبه، سهشنبه و چهارشنبه هر هفته از تالارهای موزه دفاع مقدس بازدید و در نوبت عصر به تماشای تئاتر دفاعمقدس مینشینند.
در این باغ موزه برای ثبت و ضبط تاریخ، معارف دفاع مقدس، گردآوری مدارک و اسناد این حوزه تاکنون چه اقدامهایی انجام شده است؟
برگزاری جلسات احصای تاریخ شفاهی دفاع مقدس باحضور فرماندهان و افراد تأثیرگذار در دوران دفاع مقدس به عنوان یکی از مهم ترین اقدام های موزه در زمینه ثبت و ضبط تاریخ و معارف دفاع مقدس است که از سال 1391 تاکنون به صورت مستمر و منظم ادامه یافته و تا پایان تیرماه مشتمل بر 2 هزارو 511 جلسه با حضور 12 هزار و 290 نفر برگزار شده و نتایج آن در حال حاضر و بویژه در آینده میتواند مورد استفاده پژوهشگران در رشتههای مختلف قرار گیرد. همچنین به منظور فراهم کردن امکان دستیابی به اسناد و مدارک مرتبط با دفاع مقدس و استفاده از آنها در فرآیند تولید و ارائه مفهوم، با سازمانهای ذیربط ارتباط خوب و مستمر برقرار کردهایم.
از دیگر اقدام های موزه دفاع مقدس در این زمینه میتوان به ساخت مرکز داده (دیتاسنتر) با ظرفیت ذخیرهسازی بیش از 560 ترا بایت که بخش قابل توجهی از اسناد و مدارک شامل عکس، اسنادی مشتمل بر صوت و فیلم، نرمافزار، لوح فشرده، پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری پیرامون دفاعمقدس را جمعآوری و در نرم افزار جامع آرشیو و مورد بهرهبرداری قرار داده است،
اشاره کرد.
دریافت آثار شهدا و ایثارگران از بنیاد شهید شامل آثار حجمی و وسایل شخصی شهدا، آثار هنری جانبازان و هنرهای دستی آزادگان و برقراری ارتباط با خانواده معظم شهدا و دریافت دستنوشته شهدای گرانقدر برای قرار دادن در ویترینهای آثار شهدا، دریافت ادوات نظامی، هواپیما و بالگرد از سازمانهای نظامی برای نمایش در موزه از دیگر اقدام ها بوده است.
در خصوص ایجاد و راهاندازی کتابخانه تخصصی دفاع مقدس چه اقدام هایی کرده اید؟
یکی از مهم ترین بخشهای موزه دفاع مقدس، کتابخانه تخصصی است که با هدف ایجاد جامعترین کتابخانه تخصصی حوزه دفاع مقدس در کشور و تأمین نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران و علاقه مندان به فرهنگ و تاریخ ارزشمند این دوران و همچنین ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی با حدود 18هزار و 200 عنوان کتاب و آثار غیر کتابی شامل کتابهای فارسی، لاتین و عربی، پایان نامهها، اطلسهای جنگ ایران و عراق، لوحهای فشرده، نشریات ادواری و آرشیو مجلات، ایجاد و راهاندازی شده است.همچنین به منظور فراهم کردن امکان حمایت و پشتیبانی از چاپ و نشر کتابهای حوزه دفاع مقدس و نویسندگان آنها، مجوز تأسیس انتشارات موزه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نام «نشر موزه دفاع مقدس تهران» در سال 1393 دریافت شد که تاکنون 16عنوان کتاب توسط این انتشارات منتشر شده، 3 کتاب در دست نشر و 32 عنوان منتشر شده با حمایت موزه موجود است. اقدام برای ترجمه 28 عنوان کتاب به زبانهای عربی، انگلیسی، فرانسه و اردو نیز از دیگر فعالیتهای نشر موزه دفاع مقدس است.
یادمان شهدای گمنام موزه دفاع مقدس که زینت بخش فضای این مجموعه شده است، با چه رویکردی ایجاد شد؟
به منظور قدردانی از مقام شامخ شهدای دفاع مقدس و همچنین فراهم کردن امکان زیارت مزار مطهر شهدا برای مردم علاقهمند و ایجاد امکان ادای احترام بازدیدکنندگان و هیأتهای دیپلماتیک و خارجی به مقام شهدا، در سال 1390 و در روز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) پیکرهای مطهر 8شهید گمنام دفاع مقدس در ورودی اصلی باغ موزه به خاک سپرده شدند. از هشت شهید مذکور دو شهید به نامهای «عبدالرحمن گلچینی» و «عباس امیدی» در تاریخهای10/03/1393 و
26 /01/1394 شناسایی شدند و پیکر مطهر شهید «علیرضا گلچینی» نیز در تاریخ 10/03/1393 در کنار برادر شهیدش در مزار شهدای گمنام موزه دفاع مقدس به خاک سپرده شد.
با توجه به اینکه امروزه بیشتر مردم بویژه نسل جوان جامعه در فضای مجازی به دنبال پاسخ نیازها و اطلاعات درباره علاقهمندیهای خود هستند برای معرفی باغ موزه دفاع مقدس در فضای مجازی فعالیتی صورت میگیرد؟
بله، وبسایت باغ موزه دفاعمقدس به نشانی (www.iranhdm.ir) در سال 1390 طراحی و مورد بهرهبرداری قرار گرفت و از آبان 92 با شکل و محتوای جدیدتر با امکان ارائه مطالب به چهار زبان در دسترس علاقهمندان قرارگرفته است. معرفی موزه دفاع مقدس و کارکردهای آن، اخبار برنامههای فرهنگی حوزه ترویج فرهنگ دفاع مقدس، ارائه اخبار برگزیده دفاع مقدس، روزشمار جنگ، صدای حماسه، بازدید مجازی و گزارش تصویری از محورهای اصلی سایت است که به طور متوسط روزانه یکهزارو 700 بازدیدکننده دارد.
منبع:ایران
انتهای پیام
∎