بیشتر روزنامههای امروز،شنبه ششم سنبله/ شهریور کابل به حمله گروهی به دانشگاه آمریکایی افغانستان پرداختهاند. در این حمله که بعد از ۱۰ ساعت مهار شد حدود ۱۳ نفر کشته شدند.
روزنامه ۸صبح نوشته که حمله به دانشگاه آمریکایی افغانستان، شبیه حمله به دانشگاه پاچاخان در ایالت خیرپشتونخواه پاکستان بود. درهر دو مورد، قتل عام دانشجویان، هدف آشکار تروریستها بود.
سرمقاله نویس افزوده که افغانستان پس از حمله به دانشگاه آمریکایی افغانستان، فورا از جانب پاکستان خواست که علیه برخی اهداف مشخص در خاک آن کشور اقدامات جدی کند. کابل چند شماره تلفن و اسناد دیگر را به پاکستان سپرده است.
نویسنده مدعی است که آخرین گزارشها حاکی است که پاکستان عملیاتی را انجام داده و نتایج این عملیات را با کابل در میان گذاشته است. هنوز از بازداشت کسی خبری منتشر نشده و بهنظر میرسد که مقامهای دو کشور نمیخواهند اطلاعات به مربوط این موضوع را رسانهای کنند.
نویسنده افزوده که حالا دیگر تردیدی باقی نمیماند که پاکستان همکار و متحد گروه طالبان افغان است. شاید پاکستان برای دفع فشارهای ناشی از حمله تروریستها به دانشگاه آمریکایی افغانستان، اقداماتی انجام دهد، اما بسیار بعید است که سیاست پاکستان دستخوش تغییر استراتژیک شود. هیچ نشانهای دیده نمیشود که حاکی از تغییر نگاه ژنرالهای پاکستانی به افغانستان باشد.
روزنامه افغانستان نوشته که حادثه عصر روز چهارشنبه، سوم سنبله/شهریور حکومت را موظف میسازد تا تدابیر شدید امنیتی برای تامین امنیت نهادهای تحصیلات عالی در نظر گیرد.
نویسنده با اشاره به حمله انتحاری به تظاهرکنندگان جنبش روشنایی و دانشگاه آمریکایی افغانستان نوشته که دو رویداد اخیر سنگین بوده است. در هر دو رویداد نسل جوان و تحصیل کرده خود را از دست دادیم. نسل که برای آینده این کشور میاندیشید.
در ادامه نویسنده افزوده که با توجه به این رویدادها لازم و ضروری است که نهادهای امنیتی سیاست مشخصی را به منظور تأمین امنیت نهادهای تحصیلی روی دست گیرند. در کنار آن نهادهای تحصیلی نیز باید نکات امنیتی را رعایت کنند تا مبادا بیتوجهی و سهل انگاری آنها منجر به کمک به تروریستها شود.
Image copyright mandegar Image caption عکس و تیتر روزنامه ماندگارروزنامه اطلاعات روز نوشته که پس از رویداد خونین شام روز چهارشنبه، شورای امنیت ملی افغانستان گفت که بررسی اسناد و یافتههای موثق ریاست عمومی امنیت ملی نشان میدهد که حمله از آن طرف خط دیورند سازماندهی و مدیریت شدهاست. در واکنش به این ادعا دفتر مطبوعاتی ارتش پاکستان به نقل از راحل شریف، رئیس ستاد زمینی ارتش پاکستان نوشته است:"پاکستان اجازه نمیدهد حملات تروریستی در خاکاش سازماندهی شود."
نویسنده افزوده که حکومت افغانستان مدعی است که حداقل سه شمارهای تلفن را دراختیار مقامات پاکستانی قرارداده و به اضافهای شمارههای تلفن اسناد دیگری نیز در دست دارد که نشان میدهد از خاک پاکستان برای طراحی حمله بر دانشگاه آمریکایی افغانستان استفاده شده است.
سرمقاله نویس این روزنامه نوشته که در اعلامیهای ارتش پاکستان آمده است که "هر سه شمارهای تلفن مربوط به شبکههای تلفنی افغانستان است که در آنطرف مرز نیز میتوانند کار کنند."
نویسنده از دواخان مینهپال، معاون سخنگوی رئیسجمهوری افغانستان نقل قول کرده که دلایل ارایه شده در این اعلامیه ارتش پاکستان نمیتواند به پاکستان برائت بدهد. او گفته است:"همهای اسناد و شواهد نشان میدهد که این حمله درآنطرف مرز طرحریزی شده است. پاکستان باید در برابر گروههای تروریستی که از خاک این کشور در برابر افغانستان و منطقه دست به فعالیتهای تروریستی میزنند اقدام نماید. این دلایلی که آنها ارائه میکنند برایشان برائت نمیدهد."
روزنامه ماندگار نیز نوشته که ساعاتی بعد از حمله، شورای امنیت و نهادهای امنیتی کشور میگویند که بررسی اسناد و یافتههای موثق ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان نشان میدهد که "این حمله از آن طرف خط دیورند سازماندهی و مدیریت شده است و بررسی بیشتر رویداد و شواهد بهدست آمده هنوز هم جریان دارد."
نویسنده افزوده که بارها بعد از هر حمله گفته شده که امنیت ملی یا فلان ارگان از این حمله آگاهی داشته است، اما فایده این آگاهی چه بوده است و چرا آگاهی منجر به ناکامی حمله نشدهاست؟
به نظر سرمقاله نویس در گذشته نفس اطلاع یافتن از برنامه دشمن، بزرگترین کلید موفقیت بود؛ اما متأسفانه حالا همه چیز تغییر کرده و دولت عالیجناب ما فقط خبردار میشود که دشمن قصد حمله دارد ولی مانعش نمیشود!
نویسنده در ادامه افزوده که از جانب دیگر، وقتی ریاستجمهوری یا هر ارگانی میگوید که این حمله کار دشمنان است و از آن سوی خط صورت گرفته است، پس این را هم بگوید که:" این دشمنان در خانه کدام بزرگواران پنهان شده بودند و اصلاً مخفیگاه اینها در این سوی مرز، در کابل، در کجاست؛ این نیروهای مجهز نظامی در کدام پناهگاه مطمین بهسر میبرند که با هشدار قبلی حمله میکنند؟
روزنامه خبر نیز با اشاره به اظهارات اخیر مقامهای افغانستان درباره اینکه حمله از آن طرف خط دیورند طراحی شده، نوشته که رئیس جمهوری و امنیت ملی افغانستان باید تازهترین سندی را درباره حمله بر دانشگاه آمریکایی افغانستان در کابل، نشان دهد.
Image copyright 8am Image caption عکس و تیتر هشت صبحنویسنده افزوده که باید سند ارائه کند که حمله از آنطرف خط دیورند و به همکاری پاکستان انجام شد، و آنرا در اختیار مردم افغانستان و جهانیان بگذارد.
این نویسنده افزوده که این سند کجاست و چرا مردم از آن اطلاع نمییابند. زمان "کشف" مداخله پاکستان پایان یافته است و لطف کرده کشفیاتتان را در اختیار مردم افغانستان و جهانیان بگذارید.
روزنامه دولتی اصلاح نوشته که حمله بر دانشگاه آمریکایی افغانستان اولین بار نیست که انجام میشود، بلکه این نوع حملات سیاست جدید دشمن را نشان میدهد که مانند حمله بر زیربناهای اقتصادی کشور به هدف نابودی زیر بناهای فکری و علمی کشور انجام میشود.
روزنامه دولتی انیس نوشته که قتل و کشتار جوانی که با هزاران امید به آینده، مشغول فراگیری علم و دانش بودند چه توجیهی دارد، آیا دین اسلام آموختن علم و دانش را برای مرد و زن فرض نگردانیده است؟