به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان این مطلب خاطرنشان کرد: در زمان تحویل معاونت در بهمن ماه 92 مجموعا موسسات قرآنی دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حدود یکهزار و 200 موسسه بود که تعداد زیادی پرونده در دست اقدام وجود داشت از این رو با اتخاذ سیاستهای اصولی و فعال شدن هیات در مدت کوتاهی در سال 93 امکان صدور مجوز را به شکلی روز آمد کردیم.
وی تاکید کرد: کمتر از یکسال نزدیک به 700 پرونده دپو شده را تعیین تلکیف کرده و مجوز صادر کردیم.
** برخی تلاش دارند عملکرد دولت در حوزه دین و قرآن را ناموفق جلوه دهند
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: متاسفانه جریان های سیاسی و بعضی رسانه ها تلاش دارند عملکرد دولت یازدهم در حوزه تبلیغ دین و قرآن را ناموفق معرفی و جلوه دهند از این رو همه می دانند که از هر تصمیمی بولتن ها می سازند که ما دلواپس و نگران نفوذ هستیم.
حشمتی تاکید کرد: دولتی که توانست با مجاهدت 2 ساله سایه جنگ و تحریم را از کشور دور سازد و اقتدار و عزت را مجددا به ایران بازگرداند اینک متهم می شود که ناموفق بوده است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عین حال گفت: ناگفته نماند در برابر عظمت قرآن و اهل بیت (ع) این اقدامات ناچیز و باعث شرمندگی است.
حجت الاسلام حشتمی اظهار داشت: برای خادمین قران سخت است که با همه نیازهای جامعه و مردم آزاده جهان و با وجود طرحهای بسیار موفق به دلیل کمبود اعتبار نتواند پاسخگوی نیاز باشد.
وی معتقداست: این احساس شرمندگی در برابر عظمت قرآن و ماموریت محوله است و گرنه تلاش و جدیت همکاران ما در مرکز، استانها و شهرستانها و موسسات قرآنی مملو از اخلاص و ادب به ساحت قرآن است و در
همین مدت کم اتفاقات کم نظیری افتاده است.
** افزایش موسسات قرآنی به 321 موسسه /معافیت مالیاتی موسسات قرآنی
وی ادامه داد: ساماندهی ستاد و استانها از جهت نیروی انسانی و تشکیلات ، سامان دادن به صدور مجوزهاف مکانیزه کردن صدور این مجوزها، حمایت از موسسات بطوریکه در دو سال گذشته در دولت یازدهم به تعداد 321 موسسه قرآنی مساعدت مالی شده که مجموعا کمک های مالی بالغ بر 91 میلیارد ریال بوده است.
حشمتی افزود: همچنین پیگیری تسهیلات و معاوفیت از دیگر اقدامات ما بوده که موسسات قرآنی از مالیات معاف بوده و مصارف ماهانه انها از جمله مصرف آب، برق و گاز این موسسات قرآنی رایگان است.
** برگزاری آزمون سراسری قرآن و عترت ویژه کارکنان دولت
معاون قرآن و عترت با اشاره به برگزاری سه نوبت آزمون سراسری در مدت دو سال گذشته باحضور حدود یکصد و 90 هزار داوطلب، گفت: این آزمون ها در رشته های حفظ، مفاهیم و تدبر در قرآن و مفاهیم نهج البلاغه بوده و سعی شده است برای اولین بار شهریه ای از داوطلبان دریافت شده تا شرکت کنندگان واقعی حضور داشته باشند و با اعلام آمارهای غیر واقعی فاصله ایجاد شود.
حشتمی افزود: جالب اینکه با تغییر فرآیند اجرایی این آزمون ها نسبت به گذشته 80 درصد کار آزمون اعم و از ثبت نام و اجرای آزمون را موسسات قرآنی بر عهده داشته اند.
وی گفت: در طول مدت دو سال گذشته فعالیت معاونت قرآن و عترت، علیرغم محدودیت اعتبارات ، تلاش کرده از برنامه های آموزشی موسسات قرآنی به ویژه در حوزه حفظ قرآن هم حمایت همه جانبه داشته باشد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: حضور بیش از 112هزار نفر از حافظان قرآن( از یک جزء تا حفظ کل قرآن) در آزمون های سراسری معاونت قرآن و عترت بیانگر روند رو به رشد فعالیت در این حوزه نسبت به گذشته است.
حشتمی ادامه داد: همچینن پرداخت حمایت به موسسات قرآنی به صورت سرانه هر نفر حافظ قرآن از جمله اقدامات صورت گرفته در این مدت بوده است.البته حمایت هایی هم از جمله کمک به برگزاری همایش تجلیل و تقدیر از حافظان مهد قران و کمک به برگزاری مسابقات حفظ قرآن جامعه القرآن الکریم از جمله این اقدامات است.
** مشارکت با سایر موسسات، نهادها و دستگاهها در زمینه قرآنی
وی در ادامه به موضوع مشارکت در برخی فعالیت های قرآنی هم با شماری از موسسات، نهادها و دستگاه ها هم اشاره کرد و گفت: طرح ملی تلاوت در سالهای 93 و 94 جمعا مبلغ دو میلیارد ریال به طرح ملی تلاوت که ستاد اجرایی آن توسط موسسه صراط مشهد اداره می شود کمک کرده ایم.
حشتمی هدف از این طرح را شناسایی نوجوانان مستعد و تربیت قاریان ممتاز نوجوان عنوان کرد.
مشارکت در طرح رحله از جمله مواردی بود که حجت الاسلام حشتمی به عنوان مشارکت این معاونت از آن یاد کرد و گفت: پس از مطالبه رهبر معظم انقلاب در رمضان 1390 مبنی بر لزوم تلاش در جهت تربیت 10 میلیون حافظ قرآن در ایران به عنوان ام القرای جهان اسلام، علی رغم آنکه فضای جدیدی در رسانه ها و مصاحبه ها ی مسئولان ذیربط بوجود امد و وعده هایی داده شد لکن در وادی عمل برنامه جدی برای تحقق این هدف بزرگ صورت نگرفت. از معدود طرحهایی که در این مدت قابل اشاره می باشد طرح رحله بود که تابستان 94 با مشارک معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی و اتحادیه تشکل های قرآن و عترت و با محوریت موسسه قرانی بیت الاحزان حضرت زهرا(س) استان فارس اجرا شد.
وی افزود:این طرح در 30 مرکز در 25 استان کشور برگزار شد که در آن 1500 نفر در مدت دو ماه به صورت شبانه روزی موفق به حفظ چهار جزء قرآن کریم شدند و نفرات مستعد و برگزیده این طرح که حدود 200 نفر بودند برای استمرار برنامه حفظ خود در مراکز شبانه روزی حفظ یکساله بیت الاحزان اعزام شدند.
سهم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این طرح 4/1 میلیارد ریال بوده است.
** برگزاری موفق چند دوره نمایشگاه بین المللی قرآن کریم
حجت الاسلام حشتمی در ادامه به اشاره برگزاری موفق چند دوره نمایشگاه بین المللی قرآن هم اظهار داشت: در این دوره معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سه دوره نمایشگاه بین المللی قران کریم در سالهای 93 و94 و 95 برگزار کرد.
به گفته حشتمی برگزاری دو دوره 93 و 94 با صرفه جویی های زیاد جمعا حدود 100میلیارد ریال هزینه شد که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران توانست در سال جاری با صرفه جویی های زیاد و مدیریت جهادی هزینه ها را به 50 میلیارد ریال کاهش دهد که از این میزان مبلغی هم توسط نهادهای اقتصادی مساعدت شد.
به گفته معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بازدید حدود یک میلیون و 600 هزار نفری از این نمایشگاه و انعقاد قرار داد و دهها نشست و تولید صدها اثر هنری دستاورد اولیه نمایشگاههای بین المللی قرآن کریم است.
** هفته های قرآنی، جشنواره آیات و طرح فاتحان آسمان برگزاری جشنواره محمد (ص) پیامبر صلح، تهیه و تولید محصولات قرآنی هنری
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در کنار فعالیت های جاری این معاونت برخی فعالیت ها نیز مانند برگزاری هفته ای قرآنی، جشنواره ها، تهیه و تولید محصولات قرآنی هنری و..نیز انجام شده است.
** هفته های قرآن و عترت
حشمتی گفت: با هماهنگی اداره کل تبلیغ و ترویج با استانهایی که آماده فعالیت بودند 8 استان اعلام آمادگی کردند تا با هماهنگی نهادهای قرانی فعال در هر استان هفته های قرآن را برپا کند.
وی افزود: هر استان پس از سه ماه تلاش و جدیت در سطح استان و تشکیل شورای قران استان و تصویب برنامه های هفته ای قران شاهد شور و نشاط در مرکز استان و شهرستان ها بودند که در بعضی استانها با حضور معاون قران و عترت ،استاندار و امام جمعه استان مراسم اختتامیه ان برگزار شد. البته تعدادی از استانها در حال برگزاری هستند که گزارش نهایی انها نیز منتشر می شود.
** جشنواره آیات:
وی در خصوص برگزاری جشنواره آیات هم توضیح داد: پس از وقفه طولانی در جشنواره آیات ،موضوعات تعیین گردید که در قالب جشنواره مسئولیت برپایی ان به استانها تفویف شود. در حال حاضر 7 استان مسئول برپایی 8 جشنواره ایات در موضوعات ، شعر و داستان در خراسان رضوی، وبلاگ نویسی و اواها و نواها در استان اذربایجان شرقیف پوستر و گرافیک در استان زنجان، نگارگری در استان اصفهانف تصویر سازی در استان همدان، نقاشی و نقاشیخط در استان خوزستان، فیلم کوتاه و انیمیشن در استان بوشهر هستند.
** طرح فاتحان آسمان:
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه همچنین به طرح فاتحان آسمان هم اشاره کرد و گفت: با توجه به میزان استقبال مردم شریف ایران در طرح راهیان نور اداره کل تبلیغ و ترویج برای نشان دادن صحیح راه شهدا و رزمندگان اسلام اقدام به اجرای طرح فاتحان آسمان در سالهای 93 و 94 در قالب نمایش خیابانی با موضوع دفاع مقدس در آیینه قرآن و عترت در 5 استان مرزی کشور نمود که با استقبال چشمگیر زوار محترم قرار گرفت و تمامی این فعالیت ها بصورت کتاب منتشر شد.
به گفته حشمتی برای جشنواره آیات، جشن رمضان، و برپایی هفته های قرآن و عترت رقمی بالغ بر 50 میلیارد ریال هزینه در نظر گرفته شده که معاونت حدود نیمی از آن را در قالب تفاهم نامه پرداخت کرد.
** تهیه و تولید محصولات قرآنی هنری:
وی در ادامه به تهیه و تولید محصولات قرآنی و هنری هم اشاره کرد و گفت: با اینکه نمایشگاهها، جشنواره ها و هفته های قرآن می تواند در تولید آثار هنری موثر باشد لیکن دعوت از هنرمندان و تهیه کنندگان برای تولید اثار هنری در دستور کار قرار گرفت.
حشمتی گفت: علاوه بر برنامه های کمیسیون تبیلغ و ترویج اقداماتی از جمله تولید یک بازی رایانه ای، تولید فیلم های کوتاه با مضامین قرآن، تهیه 50 فیلم نامه با مضامین قرآنی، تهیه یک فیلم مستند از زندگی پروفسور "ایزو تسو" متفکر ژاپنی، تهیه 20 موردانیمیشن با مضامین قرآنی، تهیه مستند زندگی یکی از خادمان قرآنی، خرید آثار هنری( تابلو های خوشنویسی) از خادمان قرآن و خوشنویسان به ارزش تقربی یک میلیارد ریال در دستور کار قرار گرفت.
** برگزاری جشنواره محمد(ص) پیامبر صلح:
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به موضوع برگزاری جشنواره محمد (ص) پیامبر صلح هم اشاره کرد و گفت: به منظور تولید اثر هنری در مقابله با اهانت هایی که به پیامبر (ص) صورت گرفت، تصمیم گرفته شد تا یک جشنواره بین المللی فیلم محمد پیامبر صلح (ص) برگزار شود و هدایایی با ارزش تقدیم آنان گردد.
حشمتی افزود: پس از تشکیل شورای سیاستگذاری و فراخوان و راه افتادن سایت جشنواره و تبلیغات گسترده در داخل و خارج کشور جمعا حدود 1100 اثر به جشنواره رسید که پس از بررسی اولیه در مرحله اول انتخاب حدود 200 اثر به مرحله داوری راه یافت.
وی گفت: آثار ارسالی آنقدر ارزشمند بود که دربرابر هزینه های تبلیغات و جوایز جشنواره ناچیز محسوب می گردید.
** برخی کارها در سه سال گذشته معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به برخی از فعالیت های شاخص این معاونت در طول سه سال گذشته در دولت یازدهم هم اشاره کرد و گفت: در این مدت از یکهزار موسسه قرآنی بازدید بعمل آمده و در سفرهای استانی به مسائل و مشکلات رسیدگی شده است.
حشمتی افزود: تاکنون بیش از 10 میلیارد تومان نیز در قالب های مختلف به موسسات قرآنی کمک و حمایت مالی شده است.
وی تاکید کرد که خوشبختانه امروز با جامعه قرآنی تعامل خوب و دو طرفه ای داریم و در بخی از برنامه ها و همایش نیز حضور فعال داریم.
حشمتی از تدوین سند راهبردی توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآنی کشور، ایجاد دبیرخانه دائمی نمایشگاه بین المللی قرآن کریم و برگزاری نمایشگاه با تغییرات گسترده و با رویکرد اقتصاد مقاومتی و صرفه جویی و مشارکت سایر سازمان ها بویژه شهرداری تهران، صدور بیش از 712 مورد مجوز موسسات فرهنگی قرآن و عترت و مساعدت مالی به 321 موسسه، هزینه بالغ بر 91 میلیارد ریال و تأسیس و تجهیز چهار استودیو ضبط آثار قرآنی، هزینه بالغ بر 15 میلیارد ریال به عنوان دیگر فعالیت ها در سه سال گذشته یاد کرد.
** توصیه معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ برای انس بیشتر مردم با قرآن
حجت الاسلام حشتمی بهترین زبان برای معرفی و تبیین قرآن را زبان ادبیات و هنر عنوان می کند و معتقد است از این زبان زیبا تر و ظریف تر برای فهم قرآن این کتاب آسمانی وجود ندارد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین بر این نکته تاکید دارد که " توجه به فهم قرآن یک ضرورت است.
** افزایش و توسعه فعالیت های قرآنی، نیازمند افزایش بودجه این بخش است
وی گفت: اگر بودجه مناسب در اختیار معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گیرد جای کار فراوان و اجرای بسیاری از طرحهای قرانی مهیا شده و می توان در مسیر نهادینه کردن کتاب قران در زندگی روزمره مردم تلاش کرد.
حشتمی در عین حال افزود: کل بودجه این معاونت در سال 160 میلیارد ریال است که امکان هزینه کردن فقط 90 میلیارد ریال آن انکان پذیر است.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: از این رقم باید بخشی از هزینه های برپایی نمایشگاه بین المللی قرآن را نیز تامین کنیم.
∎