شناسهٔ خبر: 14903700 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

آیا روسیه قصد دارد انتخابات آمریکا را هک کند؟

بسیاری عقیده دارند که افشای حجم عظیمی از اطلاعات سازمان‌های آمریکایی کار روسیه است. آیا این جمهوری سابق شوروی به انتخابات آمریکا اعلان جنگ سایبری کرده؟

صاحب‌خبر -
Image copyright Getty Images Image caption ماموران سرویس مخفی ایالات متحده در دنیای واقعی از نامزدها محافظت می‌کنند، ولی آیا انتخابات آمریکا در دنیای مجازی تحت خطر است؟

بسیاری عقیده دارند که افشای حجم عظیمی از اطلاعات سازمان‌های آمریکایی کار روسیه است. آیا این جمهوری سابق شوروی به انتخابات آمریکا اعلان جنگ سایبری کرده؟

گروهی به نام "دلالان سایه" ابزارهایی را که ادعا می‌شود آژانس امنیت ملی ایالات متحده برای هک کردن اهداف سایبری تولید کرده در اینترنت منتشر کرده‌اند.

این اتفاق به فاصله کمی بعد از افشای اطلاعات کمیته ملی حزب دموکرات رخ می‌دهد در حالی که احتمال می‌رود بنیاد کلینتون هم که یک سازمان خیریه است هدف حمله سایبری قرار گرفته باشد.

آیا این وقایع بخشی از عملیات سایبری روسیه برای ضربه زدن به آمریکا و حتی تاثیر گذاشتن بر انتخابات ماه نوامبر است؟ یا مسئله پیچیده‌تر از این حرف‌ها است؟

آخرین اطلاعاتی که لو رفته چیست؟

بررسی فایل‌های منتشر شده توسط این گروه نشان می‌دهد که این فایل‌ها ابزارهایی برای هک کردن روترها و دیوارهای امنیتی (فایروال) ساخت شرکت‌های آمریکایی‌اند.

کار به جایی رسیده که شرکت‌های سیسکو و فورتینت به مشتری‌های خود هشدار داده‌اند که محصولاتشان را این ابزارها به شدت تهدید می‌کنند.

شرکت ژونیپر نتورکس هم گفته که اطلاعات موجود در این فایل‌ها را بررسی می‌کند تا ببیند محصولاتش را تهدید می‌کنند یا نه.

نگرانی خیلی‌ها از این است بعضی از این ابزارها بر اساس حمله‌های "روز صفر" طراحی شده باشند، یعنی از نقاط ضعفی استفاده بکنند که کسی از آن‌ها خبر ندارد.

Image copyright AFP
Image caption آیا افشای ابزارهای هک آژانس امنیت ملی ایالات متحده کار یکی از کارمندان آن بود؟

باور عمومی بر این است که این ابزارها به گروهی از بدافزارها تعلق دارند که "گروه معادله" ساخته است. این بدافزارها را اولین بار در سال ۲۰۱۵ شرکت کاسپرسکی شناسایی کرد.

دیوید ام، محقق امنیتی ارشد شرکت کاسپرسکی، به بی‌بی‌سی گفت: "عقیده ما بر اساس چیزهایی که دیده‌ایم این است که به بدافزارهای گروه معادله مربوط می‌شوند".

میکو هیپونن، کارمند شرکت اف‌سکیور، اضافه می‌کند که "من از همان ابتدا عقیده داشتم که واقعی است. جعل چنین حجمی از داده کار بسیار سختی است."

این اطلاعات چگونه لو رفت؟‌

"معمای اصلی" برای آقای هیپونن و خیلی‌های دیگر دقیقا همین مساله است.

هیچ‌کس نمی‌داند که این اطلاعات چطور به دست آمده، ولی حدس زده می‌شود که یکی از سرورهای آژانس امنیت ملی ایالات متحده هک شده باشد.

فرضیه دیگری که از طرف دیوید آیتل، کارمند سابق این آژانس، مطرح شده این است که شخصی از داخل آژانس این اطلاعات را دزدیده.

پرسش دیگری که هنوز بی‌پاسخ مانده این است که آیا افشای اطلاعات هم کار همین کارمند بوده یا نه.

Image copyright AP
Image caption دبی واسرمن شولتز، رئیس کمیته ملی حزب دموکرات، در پی دسترسی هکرها به شبکه رایانه‌ای حزب دموکرات از مقام خود استعفا داد

آیا ارتباطی با دیگر افشاگری‌های اخیر دارد؟

در ماه ژوئن گزارش شد که هکری با شناسه "گوسیفر ۲" ایمیل‌های اعضای کمیته ملی حزب دموکرات را منتشر کرده.

یکی از عواقب این اتفاق استعفای دبی واسرمن شولتز، رئیس این کمیته بود.

سپس، در اوایل ماه اوت، گوسیفر اطلاعات دیگری را که مدعی بود هک کرده منتشر کرد، از جمله اطلاعات تماس با حدود ۲۰۰ نفر از اعضای فعلی و سابق کنگره از حزب دموکرات.

مسئله هر چه باشد، آقای اوباما گفته که دست داشتن روسیه در این اتفاقات تاثیر چندانی بر روابط دیپلماتیک با ولادمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نخواهد گذاشت.

Image copyright Getty
Image caption اخیرا گزارش شده که به بعضی از سازمان‌های دولتی روسیه حمله سایبری شده

آیا هدف مختل کردن انتخابات ریاست‌جمهوری است؟

با وجود این اظهار نظر علنی آقای اوباما، زمان این حمله‌ها بسیار مهم است.

باور بعضی‌ها بر این است که این افشاگری‌ها نوعی تلاش برای اعمال نفوذ در نتیجه انتخابات ماه نوامبر است.

نایجل اینکستر، عضو مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک لندن، می‌گوید: "راستش من احتمال می‌دهم که اگر این‌ها کار دولت روسیه باشد، هدف آن‌ها ایجاد شبهه در صحت روند انتخابات است".

از طرف دیگر، آقای پوتین در ماه فوریه هشدار داده بود که "دشمنان خارجی" ممکن است بخواهند در انتخابات ماه سپتامبر کشورش دخالت کنند.

شاید بد نباشد یادآوری کنیم که روسیه در ماه ژوئیه اعلام کرد که حدود ۲۰ سازمان دولتی این کشور هدف حمله بدافزاری قرار گرفته بودند ولی این حمله‌ها را به هیچ گروه یا دولتی نسبت نداد.

Image copyright Getty Images
Image caption آقای اوباما هنوز درباره ادعای حمله سایبری به آژانس امنیت ملی اظهار نظر نکرده

اوباما چه موضعی می‌تواند بگیرد؟

رئیس‌جمهور آمریکا هنوز به صورت علنی قول نداده که این حمله سایبری ادعایی به یک سازمان امنیتی آمریکایی را تلافی خواهد کرد.

بعضی‌ عقیده دارند چنین کاری اصلا در توانش نیست.

یکی از نکاتی که نایجل اینکستر به آن اشاره می‌کند این است که آقای اوباما اخیرا توضیح داد که ایالات متحده چگونه به یک حمله سایبری پاسخ خواهد داد.

او به بی‌بی‌سی گفت که "معیارهایی برای تعیین اهمیت وقایع تعریف شده که در ادامه به شما اجازه می‌دهد تا اقدام‌های تلافی‌جویانه متناسب را هم مشخص کنید".

"برای همین اگر بگویید اهمیت این اتفاق در این سطح است و ما شکی نداریم که کار دولت روسیه بوده – آن وقت ایالات متحده در موقعیتی قرار می‌گیرد که باید مشخص کند چه تصمیمی می‌خواهد بگیرد."

آیا مردم عادی هم در خطر قرار دارند؟

به گفته آقای هیپونن، نقاط ضعفی که با انتشار این ابزارها برملا شده‌اند بعید است که برای مردم عادی مشکل‌زا باشند.

او می‌گوید "شرکت‌هایی که از روترها و دیوارهای امنیتی استفاده می‌کنند ممکن است کمی دچار مشکل شوند"، ولی بعید است که کاربران عادی مجبور شوند کار خاصی انجام دهند.