شناسهٔ خبر: 14800754 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

روزنامه های کابل؛ یکشنبه ۳۱ اسد

صبح دیروز (۳۰ اسد/مرداد) مقام‌های دولتی تایید کردند که مرکز خان آباد به دست گروه طالبان افتاد و نیروهای دولتی تا دو کیلومتری آن عقب نشینی کردند اما شب گذشته دولت افغانستان اعلام کرد که این ولسوالی را دوباره تصرف کرده است.

صاحب‌خبر -

صبح دیروز (۳۰ اسد/مرداد) مقام‌های دولتی تایید کردند که مرکز خان آباد به دست گروه طالبان افتاد و نیروهای دولتی تا دو کیلومتری آن عقب نشینی کردند اما شب گذشته دولت افغانستان اعلام کرد که این ولسوالی را دوباره تصرف کرده است.

سقوط ولسوالی خان آباد ولایت قندوز در شمال افغانستان و ادامه تنش‌ها میان سران حکومت وحدت ملی مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامه‌های ۳۱ اسد/مرداد کابل است.

سقوط ولسوالی خان آباد

روزنامه اطلاعات روز می‌نویسد که سربازان مستقر در ولسوالی خان‌آباد می‌گویند حکومت مرکزی و مسئولین به نگرانی‌ها و هشدارهای آن‌ها مبنی بر کمبود تجهیزات توجه نکرده‌اند و آن‌ها حتی «نان خشک» برای خوردن ندارند.

اطلاعات روز نوشته در دو سال گذشته این دومین بار است که طالبان برای سقوط ولایت قندوز حملات سنگین را آغاز کرده‌اند در حالی که همزمان با قندوز جنگ در ۱۵ ولایت کشور جریان دارد.

اطلاعات روز افزوده که وضعیت حاکم در کشور محصول سیاست و مدیریتی است که از سوی حکومت به اجرا گذاشته شده است.

به باور نویسنده سرمقاله روزنامه اطلاعات روز، اضافه بر عواملی که مسئولین محلی مبنی بر سقوط ولسوالی خان‌آباد بر شمرده‌اند که حاکی از بی‌نظمی در سطوح فرماندهی جنگ است اما تردیدی وجود ندارد که کشور به حال خودش رها شده است و سران حکومت در کابل رقابت شدیدی را برای تصاحب بیشتر قدرت به راه انداخته‌اند.

روزنامه ماندگار نیز می‌نویسد که "این روزها اوضاع جنگی در ولایت قندوز، فاجعه شش میزان؛ سقوط کامل این ولایت را در ذهن‌ها زنده می‌سازد؛ فاجعه‌یی که هنوز یک سال از آن نگذشته، به‌نحوی در آستانه تکرارش قرار گرفته‌ایم."

ماندگار نوشته که هرچند مقام‌های محلی و نظامی، سقوط خان‌آباد را ناشی از رقابت "نیروهای غیرمسئول" علیه یکدیگر و "نرسیدن نیروهای کمکی" از مرکز می‌خوانند اما با نگاهی گذرا به جنگ‌های گسترده در این کشور می‌توان این شکست‌ها‌ و گسست‌ها را به ریشه‌های عمیق‌تری ربط داد.

ماندگار افزوده که جنگ طالبان با افغان ها، جنگی غیرمنظم و فرسایشی است که پاسخی قاطع و کوبنده می‌طلبد.

ماندگار می‌نویسد که "نخست باید حکومت حساب ذهنی‌‌اش را نسبت به طالبان تصفیه کنـد و با قطعِ علاقه از عناوین جعلی و فریبنده «برادر ناراضی» و «مخالف سیاسی» طالبان را دشمنِ آشتی‌ناپذیرِ افغانستان معرفی کند و اراده و انگیزه لازم برای مبارزه را به میان آورد و سپس با اتخاذ استراتژی «محاصره و سرکوب»، به شکست این نیروی متوحش بپردازد."

روزنامه جامعه باز نیز می‌نویسد که افزون بر اختلافات فرماندهان محلی، سران سیاسی، رهبران احزاب و حتی در سطح رهبری حکومت افغانستان نیز پیچیدگی‌ها و اختلافاتی وجود دارد که مانع ‌انجام عملیات نیرومند و متحدانه علیه طالبان می‌شود.

جامعه باز نوشته که اکنون قندوز برای بار دوم در وحشت عمیقی فرو رفته است و انتظار می‌رود حکومت به تصمیم قاطعی برای سرکوب طالبان برسد زیرا طالبان تا سرکوب نشوند، هم‌چنان به جنگ‌های این‌چنینی ادامه خواهند داد.

به باور نویسنده سرمقاله روزنامه جامعه باز، عقب‌نشینی، فرصتی برای تجدید قوا‌ست و این فرصت باید از طالبان ستانده شود.

ادامه تنش میان سران حکومت

روزنامه ۸‌صبح می‌نویسد که دیروز در جلسه کابینه روی قانون جدید انتخابات بحث شده؛ این قانون از طریق یک فرمان تقنینی در آینده نافذ خواهد شد اما در جلسه دیروز کابینه رئیس اجرایی حضور نداشت و بحث روی قانون انتخابات در غیاب او صورت گرفت.

۸‌صبح با اشاره به اختلافات رئیس جمهوری و رئیس اجرایی افغانستان نوشته که سران حکومت وحدت ملی محکوم به همکاری و سازش هستند و هیچ راه دیگری غیر از همکاری ندارند.

۸‌صبح افزوده در شرایطی که مجموع نظام مشروع افغانستان زیر فشار طالبان و حامیان‌شان است، ایجاب نمی‌کند که سران حکومت به جان همدیگر بیفتند.

روزنامه آرمان ملی نیز نوشته که رهبران حکومت در پی تنش‌های لفظی در هفته‌های اخیر، هنوز مشکلات‌شان را با همدیگر حل نکرده اند و این مشکلات اوضاع این کشور را آشفته تر کرده و به طالبان جسارت بخشیده تا از آب‌های گل آلود، ماهی بگیرند.

آرمان ملی افزوده که ادامه این وضعیت می تواند به اقتصاد در هم شکسته این کشور بیش از این زیان وارد کند.

آرمان ملی می‌نویسد که هرچه زود تر باید رهبران کشور به اختلافات‌شان پایان بدهند و از طریق گفت‌وگوهای سازنده و موثر از ادامه بحران پیش آمده جلوگیری کنند.