سعيده فتحي
هر دم از اين باغ بري مي رسد! هر چه به رقابت هاي المپيک 2016 نزديک تر مي شويم کار کميته ملي المپيک هم سخت ترمي شود. در آخرين حرکت اين کميته از لباس هاي کاروان اعزامي به ريو رونمايي شد، لباسي که باعث تعجب و افسوس شد و فضايي را به وجود آورد که ساعت ها در گروه هاي مختلف در مورد اين طرح و لباس بحث و گفت و گو شد و حتي باعث خنده و ساختن جوک هاي مختلف هم شده است. اي کاش با مقدمه چيني اين رونمايي انجام مي شد، دوستان اصلا به فکر قلب مردم نبودند!
گلکاري روي مانتو و يادآوري دفترهاي دوره دبستان
ابتدا از لباس بانوان شروع مي کنيم چون مقدم ترند. يک مانتوي آبي آسماني(آبي ديپلمات يا آبي ...) که آبي آسماني اش کاملا مثل هواي پايتخت گرد و خاک گرفته است. اين مانتو تا زير زانوان آمده و اتفاقا اوج شاهکار همانجاست. آنجا که طراح يا طراحان اين لباس با يک حرکت غير متعارف ونوستالژيک، به ياد دفترهاي اول و دوم دبستانمان که به خانواده هايمان ميداديم تا برايمان گوشه هايش را گلکاري کنند، از گلها و شاخ و برگهاي دامنه دار استفاده کرده تا به نوعي نشان دهد چقدر عشق به طبيعت در رگ و پي خانم هاي ايراني ريشه دوانده است. گرچه همکاري لازم هم با دوستان در قسمت مانتو صورت نگرفت. آنها مي خواستند براي نشان دادن اصالت خانم هاي ايراني از اپل، روي شانه هاي مانتو استفاده کنند که بودجه لازم وجود نداشت و تحريمها هم حسابي دست و پا گير بود(از دکتر ظريف خواهش مي شود اپلهاي بلوکه شده ايران را سريع تر به کشور وارد کنند تا انشا.. براي المپيک توکيو بتوانيم از آنها استفاده کنيم) و نشد که از آنها استفاده شود.
برسيم به پيراهن جيغ نارنجي زير آن مانتو که ديوانه و ميخکوبتان مي کند. ترکيب آبي آسماني با نارنجي در کنار شلوار سرمه اي و روسري هايي به همين رنگ که بازهم از همان شاخ و برگ ها در آن دارد؛ به زيبايي کار افزوده است و يک لحظه ناخوداگاه خاله شادونه و يا خاله نرگس جلوش چشمتان مي آيد. ديگر با اين تفاسير فکر نمي کنيم نيازي باشد از کفش کالج طوري با جوراب سفيد برايتان بگوييم.
لباس آقايان و يادآوري عمو فيتيله اي
از لباس رژه آقايان برايتان نگفتيم. از شلوار شروع مي کنيم. جايي که يک شلوار سورمه اي استفاده شده که در واقع يک شلوار نيست. چرا که به راحتي مي توان از همين شلوار، 6 شلوار ديگر هم درآورد اما طراحان خواستند با اين کار با يک تير، چند نشان را مورد هدف قرار دهند. آنها بازهم به صورت کاملا ريز، از اصالت مردان ايراني، راحتي لباسهاي ايراني و همچنين ارج و قرب داشتن خانه و خانواده در بين مردان ايراني يک جا با اين شلوارهاي گشاد بگويند . قسمت آبي آسماني لباس رژه آقايان هم به کتشان اختصاص دارد که با پيراهن نارنجي،شبيه همانها که خانمها داشتند؛ ترکيب شده است. همه اينها با يک کفش پوتين طوري عجين شده که زيبايي اش را دوچندان مي کند ولي ديگر جوراب سفيد را نشان نميدهد. بازهم ناخوداگاه عموهاي فيتيله اي جلوي چشمتان مي آيند که بهتر است به آن توجه نکنيد.
به هر حال بايد همه چيزمان به همه چيزمان بيايد!
کميته فرهنگي متهم اصلي
جالب است که تا اين لحظه کسي از مسئولان اسم شرکت طراح و دوزنده اين لباس هاي فرم را هم اعلام نکرده و تنها به اين جمله که " اين بخش به کميته فرهنگي مربوط مي شود" بسنده کرده اند! جالب تر باز آنجاست که احمد مسجدي رئيس کميته فرهنگي هم به برزيل تشريف فرما شده تا کارهاي فرهنگي ما را در اين کشور سر و سامان دهد و غافل از اينکه تمام کاسه و کوزه ها در ايران سر او شکسته شده، مسجدي هم که فعلا دستش کوتاه است و بايد ببينيم پس از بازگشت به ايران چه توجيهي براي اين کار دارد.
چگونه مسئولان کميته ملي المپيک اين طرح را تائيد کردند؟
مگر نه آنکه بايد اين طرح قبل از رونمايي توسط مسئولين کميته تائيد شود؟ اگر چنين است چگونه چنين طرح و رنگي تائيد شده ؟ بعد از رونمايي حتي يک نفر هم از اين لباس ها تعريف که هيچ حتي نگفتند بد نيست! در چنين شرايطي چگونه مسئولان کميته اين را تائيد کرده اند؟ براي همه جاي سئوال و تعجب دارد! واقعا رنگي بهتر از اين نبود؟ اکثر کشورها براي لباس هاي رژه از نماد و پرچم کشورشان الهام مي گيرند و ما که سه رنگ زنده سبز و سفيد و قرمز داريم چرا بايد از چنين رنگ هايي استفاده کنيم؟ اي کاش طراح و پيشنهاد دهنده اين کار را معرفي مي کردند تا حداقل او جوابگو باشد!
لباس ها در تن مانکن ها زار مي زند!
کميته ملي المپيک شرکت لي نينگ را به عنوان حامي کاروان معرفي کرد که البسه ورزشي را تامين کرده اند اما هيچ دخالتي در لباس هاي فرم نداشته اند و معلوم نيست چرا وقتي اسم شرکت لي نينگ عنوان مي شود از شرکت و طراح لباس هاي فرم اسمي برده نمي شود؟ به خصوص که گفته مي شود در داخل ايران اين کار صورت گرفته است.
لباس ها در تن مانکن ها زار مي زند! سه رنگ آبي ، سرمه اي و نارنجي ترکيب بدي درست کرده که هيچ کسي آن را نمي پسندد. اي کاش مسئولان بتوانند فکري به حال اين مشکل کنند. رژه براي معرفي کشورهاست و درست نيست که کشور ايران اينگونه به جهانيان معرفي شود!
هزينه اين لباس ها چقدر شده است؟
کيومرث هاشمي رئيس کميته ملي المپيک گفت: 4ميليارد و 200 ميليون هزينه لباس، حمل و نقل و گمرکي بوده است حالا بايد ديد که براي اين لباس هاي فرم چقدر هزينه شده است و الان چه شخص و ارگاني بايد پاسخگو باشند؟
به جاي احساس غرور، خجالت و سرافکنده خواهيم شد
بدون شک وقتى کاروان ايران رژه مى رود، همه مردم ايران دوست دارند احساس غرور کنند تا خجالت و سرافکندگى! اي کاش مسئولان در اين بخش دقت بيشتري به خرج مي دادند و روي لباس هاي فرم حساسيت بيشتري داشتند تا اين اتفاقات رخ نمي داد.بدون شک ورزشکاران ايران هم از پوشيدن اين لباس ها ناراحت و شرمنده خواهند شد.
∎