سارا گودرزی: بازیهای المپیک تابستانی 2016 ریودوژانیرو در حالی کمتر از دو هفته دیگر رسما آغاز خواهد شد که هنوز اظهارنظر صریح و شفافی درباره نتیجهگیری کاروان ورزش ایران در این رویداد بزرگ نشده است. کیومرث هاشمی، رئیس کمیته ملی المپیک معتقد است خبر حذف احتمالی ورزش روسیه از المپیک ریو شرایطی به وجود آورده که باید پیشبینیکردن درباره این قضیه را به روزهای نزدیک مسابقات موکول کرد. اگرچه حذف کاروان ورزش روسیه خیلی به نفع ایران میشود و سبد مدالی کشورمان را در دو رشته کشتی و وزنهبرداری پر میکند اما هاشمی بر این باور است که ایران پتانسیل بهتری برای کسب مدال طلا نسبت به المپیکهای گذشته دارد. ارزیابی او در شرایط فعلی تکرار چهار طلای المپیک 2012 لندن است. در ادامه گفتوگوی اختصاصی «شرق» را با این مدیر ورزشی میخوانید.
زمان زیادی تا شروع بازیهای المپیک ریو نمانده است. به نظر میرسد دیگر وقت پیشبینیکردن رسیده باشد. ارزیابیتان از نتیجه کاروان ایران در این بازیها چیست؟
یکسری متغیرها وجود دارد که در پیشبینیها اثرگذار است؛ تا آنها شفاف نباشد نمیتوان بهصراحت درباره رنگ مدال صحبت کرد. اما آن چیزی که قطعی است این است که ما در سه رشته کشتی، وزنهبرداری و تکواندو حتما مدال میآوریم. در رشتههایی مانند تیراندازی، بیش از 60 درصد امید به مدال داریم. در تیروکمان اگر خانم زهرا نعمتی شرایط خوبی داشته باشند، به گرفتن مدال خوشبین هستیم. در والیبال هم بیش از 40 یا 50درصد به بالا شانس داریم. اما از متغیرهای اثرگذار یکی بحث فنی است؛ اینکه وضعیت فنی تیمهای ما در چه سطحی است. دوم بحث شناخت از وضعیت رقبایمان است که نکته بسیار مهمی است. مثلا اگر از حضور کاروان روسیه در المپیک ریو جلوگیری شود اول از همه تحلیل مدالی ما در رشته کشتی تغییر میکند که خیلی هم مؤثر است. در المپیک 2012 لندن، تیم روسیه در رشته کشتی از 14 وزن 11 مدال گرفته است. (چهار طلا، دو نقره و پنج برنز). کشتی ما با وجود اینکه در دوره گذشته بازیهای المپیک بهترین نتیجه خود را گرفت اما باز هم از روسیه عقبتر است. اینها همه در حالی است که همه کاروان ایران در المپیک لندن، 12 مدال گرفته اما روسها فقط در کشتی 11 مدال گرفتهاند. روسیه در لندن 82 مدال گرفته که 23 مدال آن فقط طلا بوده از این 23 مدال طلا، چهار مدال در کشتی بوده است؛ رشتهای است که در سبد مدالی ما هم هست. حالا اگر روسیه در المپیک ریو حضور نداشته باشد تحلیل ما متفاوت است. با توجه به این موضوع فکر میکنم ما تا دو، سه روز مانده به بازیها بهتر میتوانیم قضاوت کنیم؛ یعنی تا زمانیکه کمیته بینالمللی المپیک وضعیت حضور روسیه را در این بازیها مشخص کند.
روسها، دیگر رقیب ما در رشته وزنهبرداری هستند. آنها در المپیک لندن در هر شش دسته شش مدال گرفتهاند.
بله اما سهمی از مدال طلا نداشتند؛ پنج نقره و یک برنز گرفتند. مثلا کیانوش رستمی یکی از شانسهای مدال طلا یک رقیب روسی دارد که اگر این کشور حذف شود برای ما خیلی خوب میشود. در وزن بهداد سلیمی هم که لوچف روس پیشتر به خاطر دوپینگ محروم شده. دو رشته کشتی و وزنهبرداری که روسیه در آن مدالآور است، در سبد مدالی ما نیز هست. الان اگر روسیه از گردونه رقابتها خارج شود به نفع ماست. هر چند که در بعضی از رشتههای دیگر به ضرر ما میشود. در سایر رشتههایی که ما مدالآور نیستیم، روسیه مدالآور است. اگر روسها حذف شوند مدال آنها به سبد دیگر رقبای ما اضافه میشود. لذا یک مقداری باید تحمل کنیم تا ببینیم چه میشود.
چند وقت پیش شما گفته بودید اگر بتوانیم چهار مدال طلای المپیک لندن را تکرار کنیم، کار بزرگی کردهایم.
واقعیت این است پتانسیل کاروان ما برای کسب مدال طلا از دوره قبل بهتر است اما بستگی به یک علل و عواملی دارد. من گفتم اگر این چهار طلا را بگیریم شرایط خوبی داریم اما این ظرفیت را هم داریم که حتی چهار تا بیشتر هم طلا بگیریم.
متأسفانه موضوع مهمی که در هر دوره از المپیک نادیده گرفته شده، بحث لباسهای اعضای کاروان است که در مراسم افتتاحیه و رژه شرکت میکنند. لباسهایی که زیبایی ندارد و طراحی آن با مدلهای قدیمی و رنگهای بیروح بوده. طوری که انتقاد خود اهالی ورزش را هم به دنبال داشته است. لباسی که ما در مراسم مهمی مثل افتتاحیه المپیک میپوشیم باید هویت و فرهنگ ما را نشان دهد؛ کاری که درباره کاروانهای سایر کشورها دقیقا رعایت میشود. مثلا وقتی تیم روسیه با لباسهای سفید و قرمزشان که برگرفته از رنگ پرچمشان است، وارد رژه میشود، به همه نشان میدهد که این کاروان روسیه است. چرا ما هیچوقت نتوانستیم یک طراحی خوب از لباسها داشته باشیم و هویت و فرهنگمان را ارائه بدهیم؟ شما در این دوره چه اقداماتی انجام دادهاید تا بتوانید بهتر از قبل عمل کنید؟
ببینید، حرف شما واقعا درست است. اصلا یکی از موضوعات مغفولمانده در ورزش ما همین بحث لباسهاست؛ ما باید لباس ملی داشته باشیم. منتها این وظیفه ذاتی ما نیست. ما صحبتهایی را با آقای گودرزی، وزیر ورزش، کردیم که لباس را طراحی کنیم و برود مصوبه دولت بگیرد. اگر این کار صورت بگیرد فدراسیونها، آموزشوپرورش و هر موضوعی که به ورزش ربط داشته باشد باید با این لباس مصوب در میادین بینالمللی حاضر شود.
پس در فکر این موضوع هستید؟
ببینید این جزء وظایف ما نیست ولی اگر از ما بخواهند ما این آمادگی را داریم که پیشنهاد بدهیم چون جزء تصمیمات دولتی است و این از وظایف وزارت ورزش است که زیرمجموعه دولت است. هرچند همین الان هم ما سعی کردیم شکل کلی رنگ را که در گذشته برای کاروان ما آبی بوده، حفظ کنیم. اما با این تفاوت که در این دوره طراحی قشنگتری (استفاده از طرحهای اسلیمی) داشتهایم. به نظرم این لباس میتواند الگویی برای لباس ملی باشد.
ظاهرا قراردادی هم با شرکت لینینگ برای لباسهای ورزشی داشتید.
بله. این لباسها یک پکیج کامل ورزشی با بهترین کیفیت است که 20 قلم میشود. ما هیچ هزینهای بابت این لباسها ندادهایم. درصورتیکه در سنوات قبل کمیته ملی المپیک گمرکی این لباسها را هم میداد اما ما گمرکی را هم گردن خود لینینگ انداختیم.
موضوع دیگری که همیشه خیلی سؤالبرانگیز بوده بهخصوص در المپیک قبلی، افرادی هستند که در مراسم رژه حضور دارند. همیشه مسئولان ما چهار برابر ورزشکاران در رژه حضور دارند. از طرفی رژهای هم که داریم آنقدر سرد و بیروح است که هیچ جذابیتی ندارد. مثلا در المپیک قبلی علی مظاهری (عضو تیم ملی بوکس) در حالی به عنوان پرچمدار در رژه شرکت کرد که حتی یک خنده هم بر لبش نمیآمد. طوری که تمام رسانهها از او انتقاد کردند. شما در این دوره کاری نکردید که این مشکل را برطرف کنید و در این دوره رژه بهتری داشته باشیم؟
من در لندن نبودم اما در این دوره، تفاوتی در بحث نفرات داریم. در المپیکهای قبلی ظاهرا محدودیتهایی برای افراد میگذاشتند که در رژه شرکت کنند. طبق آخرین اطلاعاتی که به ما دادند ظاهرا دست کشورها را باز گذاشتهاند که هر تعداد نفری که میخواهند در رژه شرکت دهند. معمولا کسانی که موقع افتتاحیه در دهکده هستند علاقهمندند در رژه حضور پیدا کنند چون بههرحال یک افتخار و خاطره خوش برای ورزشکاران است. بنابراین ما با توجه به این شرایط گفتیم تا جایی که امکان دارد مثلا بچههای تیراندازی که روز بعد از افتتاحیه مسابقه دارند، در رژه حضور نداشته باشند. چون شرکت در مراسم رژه هفت، هشت ساعت زمان میبرد و باعث خستگی آنها میشود. به همین خاطر توصیهمان این بوده که بچهها مدیریت شوند. تمهیداتی هم فراهم شده تا در مدتی که اعضا در صف انتظار هستند تا وارد رژه شوند، خسته نشوند تا حین رژه آن شادابی لازم را داشته باشند. ضمن اینکه پرچمدارمان هم در این دوره خانم نعمتی است که همیشه خندان است و دیگر مشکلی از این بابت نیست. در رژه المپیک ریو همه بچههای والیبال حضور دارند که این خیلی خوب است. رؤسای فدراسیونهایی هم که در دهکده باشند، حضور خواهند شد. قرار هم بر این شده که افراد به ترتیب از کوتاهقد به بلندقد رژه بروند که نظم خودش را داشته باشد.
انتقاد دیگری که همیشه متوجه کمیته در بحث اعزام تیمها به المپیک بوده، حضور افرادی است که بهرهوری فنی ندارند و برای گردش و تفریح به این بازیها میروند. در مقابل مربیان که حق آنهاست اعزام شوند، نادیده گرفته میشوند. همین الان این اتفاق درباره تیم دوومیدانی افتاده و نعیما خواجوی، مسئول کمیته آموزش فدراسیون را در فهرست قرار دادهاند. دراینباره چه صحبتی دارید؟
ما دخالتی در این مورد نمیکنیم. اساسنامه کمیته ملی المپیک میگوید بالاترین مرجع رشته ورزشی، فدراسیون است. فدراسیون تعیین میکند کدام مربی بیاید، کدام مربی نیاید. ما فقط تعداد سهمیهها را مشخص میکنیم اما اگر در موضوعی هم اعتراضی باشد، دلیل بر آن نمیشود که ما انتقال ندهیم. ما انتقال میدهیم که دقت بیشتر و تجدیدنظر کنند. موضوع فدراسیون دوومیدانی را هم انتقال دادیم. فدراسیون توجیه خاص خودش را دارد ولی احتمال دارد اقداماتی را انجام دهند.
در کل در المپیک فضا برای حضور افراد محدود و هرکس جایگاهش تعریف شده است. مثلا رئیس کمیته ملی المپیک اگر هم نرود، کارتش متعلق به خودش است. اگر رئیس فدراسیون نرود، این کارت مال خودش است و کس دیگری نمیتواند از آن استفاده کند. با همین کارتهای تعیینشده سعی کردیم با حداقل نفرات به ریو برویم.
یکسری آمادگیها هم هست که باید در دقیقه 90 در دهکده انجام شود که بعضی اوقات انجام نشده و نارضایتیهایی را به دنبال داشته است. مثلا در المپیک 92 فلان بوکسور ما بدون دستکش روی رینگ رفت یا یوسف کرمی (تکواندوکار) گفته بود حین بازیها سرما خوردم و اصلا به من رسیدگی نشد. چه برنامهای در این خصوص دارید که این مشکلات به وجود نیاید؟
ما کارگاههای مختلفی تشکیل دادیم و آخرین آن 10 روز قبل برگزار شد. تمامی سرپرستها، رؤسای فدراسیونها و کادر فنی در آن حضور داشتند. مسئولان مختلف کمیته ملی المپیک با آنها درباره موضوعات ریز بحث کردند و همه کاملا توجیه شدند که چنین اتفاقاتی به وجود نیاید. در بحث مسائل روحی روانی هم کادر فنی اشرافیت کامل دارند. بیشتر از یک سال است که کادر فنی با بچهها مأنوس و با روحیات آنها آشنا هستند. آنها بهتر میتوانند به بچهها کمک کنند. نیازی هم ندیدیم روانشناس در ترکیب تیم داشته باشیم.
آقای وزیر هم که گفتند به المپیک نمیآیند؟
بله اما ما پیشبینی این را کردیم که اگر نظرشان عوض شود، هیچ مشکلی برای حضورشان در ریو نباشد. آیدیکارتشان هم آماده است. حتی هتل آقای گودرزی را هم رزرو کردیم. بالاخره وزیر هستند و احترامشان واجب است.
روال اینطور است که وزرا در المپیکها حاضر هستند؟
نه، اینطور نیست.
در گذشته شاهد بودیم که گفته میشد مثلا آقای مهرعلیزاده رئیس سازمان تربیت بدنی در بازیهای المپیک گلهمند شده بودند که چرا برای آقای هاشمیطبا رئیس کمیته، لیموزین فرستادند. انشاءالله که در دوره شما اختلافات بین وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک وجود ندارد؟
نه من این روحیه را دارم و نه آقای وزیر.
زیکا هم که این روزها المپیک را خیلی به حاشیه برده. با توجه به اثرگذاری این ویروس روی خانمها بعضی از ورزشکاران زن خارجی اعلام کردند در این بازیها حاضر نمیشوند. درباره خانمهای ورزشکار ما اینطور نبوده که بترسند و بگویند به ریو نمیرویم؟
عده محدودی که بحث زیکا را پیش کشیدند، تقریبا ورزشکارهای حرفهای خاص لوکس رشتههایی مثل تنیس و گلف هستند. مثلا ورزشکاران رشته کشتی و قایقرانی اصلا این حرف را نزدند. ضمن اینکه اولا مسابقات در زمستان برگزار میشود. این پشهها بیشترین زمان فعالیتشان در فصل تابستان بوده اما کمیته برگزاری مسابقات این اطمینان را داده که سلامت ورزشکاران را تأمین کند. بر اساس توصیههای سازمان بهداشت جهانی همه ورزشکاران را توجیه کردیم که چگونه از خودشان مراقبت کنند. توصیه کردند تا جایی که امکان دارد با پیراهنهای آستینبلند و پوشیده در محیط باشند. از اسپریهایی که مخصوص پوست هم هست، باید استفاده کنند. جای نگرانی نیست و انشاءالله اتفاقی نمیافتد.
به این فکر بودید از رئیسجمهور یا معاونانش دعوت کنید تا به المپیک بیایند؟
بله، ما نامه را دادیم. این مکاتبات را آقای گودرزی قبلا انجام داده اما این اتفاق درباره کاروان ما نمیافتد.
-------------------------------------
احتمال افزایش سهمیه ایران
قرار است ایران با 63 ورزشکار در المپیک 2016 ریودوژانیرو شرکت کند. با این حال احتمال افزایش این سهمیهها وجود دارد. کیومرث هاشمی دراینباره گفت: «مسابقات کسب سهمیه تمام شده اما با توجه به اینکه کشورهایی مانند روسیه، ازبکستان، قزاقستان و اوکراین دوپینگ زیادی داشتهاند و اگر کاروان روسیه حذف شود، احتمال دارد تعییراتی صورت گیرد بهطوریکه در تکواندو اسبقی یا یعقوبی میتوانند جایگزین شوند. در قایقرانی نیز دوپینگ ورزشکار قزاق در ماده 200 متر کانو کانادایی درآمده و منتظر جواب نمونه دوم هستند که در صورت تأیید، عادل مجللی امکان دارد سهمیه بگیرد».