در پي راي مردم انگليس به خروج از اتحاديه اروپا، روند کاهش ارزش سهام در بورس هاي جهان شدت گرفت و بورس هاي بزرگ اروپا کاهش حدود 10 درصدي را تجربه کردند.
به گزارش ايرنا به نقل از «سي ان بي سي»، روز جمعه در اولين ساعات اعلام راي مثبت مردم انگلستان به خروج از اتحاديه اروپا اکثر بورس هاي اروپا و جهان کاهش شديد ارزش شاخص هاي سهام را تجربه کرد. بازار سهام لندن بيش از 7 درصد سقوط کرد ارزش سهام بانک هاي انگلستان نيز در حدود 30 درصد کاهش يافت.
رويترز نيز گزارش داد: ارزش شاخص سهام «اف تي اس اي» (FTSE) در لندن 6 درصد، سهام «دکس» (DAX) آلمان و «کک» (CAC) فرانسه به ترتيب 7.5 و 9 درصد و ارزش شاخص هاي سهام در بورس هاي ايتاليا و اسپانيا نيز بيش از 11 درصد کاهش يافت .
شاخص سهام بورس فوتسي 100 لندن و قيمت نفت خام برنت درياي شمال به دنبال کاهش شديد ارزش پوند، متاثر از راي مردم انگليس به برگزيت، در اوايل معاملات روز جمعه سقوط کردند. ارزش شاخص سهام بورس فوتسي 100 لندن که در آن در هر روز کاري سهام 100 شرکت مهم و بزرگ انگليس از نظر ارزش بازاري سهام ثبت شده در بورس، ارزش گذاري و خريدوفروش مي شود صبح روز جمعه با کاهش 8 درصدي مواجه شد.
شاخص سهام بورس فوتسي 100 لندن، با 500 واحد کاهش ، به 5 هزار 837 واحد رسيد.
در ديگر نقاط جهان نيز بازارهاي سرمايه با کاهش ارزش سهام رو به رو شدند. بلافاصله پس از راي مردم انگليس به خروج اين کشور از اتحاديه اروپا، صبح روز جمعه ارزش سهام در بازار بورس کراچي به عنوان قلب اقتصادي و تجاري پاکستان، دو درصد سقوط کرد.
بازارهاي شرق آسيا نيز از اين موضوع به شدت تاثير پذيرفتند و صبح روزجمعه بازار جنوب شرق و شرق آسيا از جمله مالزي، سنگاپور، نيوزيلند و استراليا با تکان هاي جدي رو به رو شدند.
در بازار سهام نيوزيلند ، 50 شاخص برتر «ان.زد.ايکس» با کاهش 2.3 درصدي، 154 امتياز خود را از دست داد و به شش هزار و 668 واحد رسيد که اين ميزان در سه ماه گذشته بي سابقه است. ارزش هر اونس طلا نيز با افزايش شش درصدي به يک دلار و 330 سنت نيوزيلند رسيد. همچنين تا ظهر جمعه به وقت محلي سنگاپور هر پوند انگليس 9.2 درصد از ارزش خود را مقابل دلار سنگاپور از دست داد. هر يورو نيز در مقابل دلار سنگاپور 1.6 درصد از ارزش خود را دست داد و به 1.499 دلار سنگاپور رسيد.
بر اساس گزارش رويترز ، چنين ضربه سهمگيني به اطمينان سرمايه گذارها و بازارهاي سرمايه مي تواند از اقدام برنامه ريزي شده بانک مرکزي آمريکا براي بالا بردن نرخ سود در سال جاري جلوگيري کند و حتي موج جديدي از سياست گذاري هاي اضطراري از سوي بانک هاي مرکزي را در پي داشته باشد.
در همين حال نرخ برابري پوند انگليس در برابر دلار آمريکا به پايين ترين حد آن از سال 1985 تا کنون رسيد. ارزش برابري يورو در برابر دلار نيز 3.2 درصد کاهش يافت.
مردم انگلستان در همه پرسي روز پنجشنبه با 51.9 درصد راي موافق در برابر 48.1 درصد راي مخالف به خروج از اتحاديه اروپا راي مثبت دادند. در مجموع 72 درصد واجدان شرايط حق راي در همه پرسي انگليس شرکت کردند که بالاترين ميزان مشارکت از انتخابات عمومي سال 1992 تا کنون بود.
واکنشهاي جهاني به خروج انگليس از اتحاديه اروپا
مارتين شولتز رئيس پارلمان اروپا گفت: ما به اين نتيجه احترام ميگذاريم زمان آن رسيده که ما مسئولانه و با جديت رفتار کنيم. ديويد کامرون مسئوليتهايش را در قبال کشورش دارد و ما نيز مسئوليتهايمان را در قبال آينده اتحاديه اروپا داريم. ميتوانيد ببينيد که در بازارها چه اتفاقي براي واحد پول انگليس در حال رخ دادن است. من نميخواهم اين اتفاق براي واحد پول يورو نيز بيفتد.
شولتز خاطر نشان کرد: اکنون براي انگليس شفاف شد که چه مسيري را در پيش بگيرد.
فيليپ هاموند، وزير خارجه انگليس در واکنش به نتيجه همه پرسي خروج انگليس از اتحاديه اروپا را “بهت آور و نااميدکننده” خواند و گفت، ديويد کامرون نخست وزير انگليس به فعاليت خود در اين سمت همچنان ادامه خواهد داد. وزير خارجه انگليس با بيان اينکه خروج اين کشور از اتحاديه اروپا “ناراحت کننده” است گفت، اما اروپا باقي ميماند. وي تاکيد کرد که اقتصاد انگليس با چالشهاي بزرگي مواجه خواهد شد.
از سوي ديگر گرت ويلدرز رهبر حزب راست گراي افراطي “آزادي” هلند نيز با خوشحالي فراوان درباره اين نتيجه نوشت: هوراي بزرگ براي انگليسيها! اکنون نوبت ماست و زمان آن رسيده که چنين همه پرسي در هلند برگزار شود.
مارين لوپن، رهبر حزب راست گراي “جبهه ملي” فرانسه نيز از اين نتيجه خرسند شده و گفت: اين يک پيروزي براي آزادي است. همانطور که سالها تقاضا داشتم اکنون لازم است که همين همه پرسي در فرانسه و ديگر کشورهاي اتحاديه اروپا برگزار شود.
همچنين مالکوم ترنبول، نخست وزير استراليا نيز گفت: تاثير اين همه پرسي به طور سريع و مستقيم بر استراليا از نقطه نظر حقوقي بسيار محدود خواهد بود زيرا جدايي رسمي انگليس از اتحاديه اروپا ساليان متوالي به طول خواهد انجاميد و خيلي طول ميکشد که اين کشور درباره خروج مذاکره کند. با اين حال ما شاهد سقوط آزاد بازارهاي بورس بودهايم و تا مدتي سطحي از بي اطميناني وجود خواهد داشت.
از سوي ديگر فرانک والتر اشتاينماير، وزير خارجه آلمان نيز گفت: نتايج همه پرسي انگليس حقيقتا هشدار دهنده است. اين يک روز غم بار براي اروپا و انگليس است.
علاوه بر اشتاينماير، زيگمار گابريل، معاون صدر اعظم آلمان نيز در واکنش به اين نتيجه فقط به گفتن اين جمله کوتاه بسنده کرد: لعنتي! روز بدي براي اروپا بود.ژرار آرو، سفير فرانسه در آمريکا نيز گفت: اکنون بايد به ديگر کشورهاي عضو اتحاديه اروپا گفت: اتحاديه اروپا را از تزلزلي که وضعيت عادي را به ويژه در بروکسل از بين برده نجات دهيد. يا اصلاحات کنيد يا بميريد!همزمان با اين واکنشها يک منبع خبري در حزب کارگر انگليس گفت: اگر ما راي به خروج از اتحاديه اروپا دهيم ديويد کامرون بايد به طور جدي تداوم حضور در سمتش را مورد تجديد نظر قرار دهد.با اين حال دو چهره محافظه کار اصلي حامي خروج از اتحاديه اروپا شامل بوريس جانسون، شهردار سابق انگليس و مايکل گاوي، وزير دادگستري اين دولت نامهاي را به ديويد کامرون نوشته و از او تقاضا کردهاند که صرف نظر از نتيجه همه پرسي روز پنجشنبه در سمتش باقي بماند.
کيث واز، وزير سابق اروپاي انگليس از حزب کارگر به بي.بي.سي گفت: مردم انگليس با تکيه بر احساساتشان راي دادند و توصيه کارشناساني که به آنها نسبت به تاثير اقتصادي ترک اتحاديه اروپا هشدار داده بودند را رد کردند. وي گفت: اتحاديه اروپا بايد يک نشست اضطراري براي رسيدگي به تبعات اين نتيجه که به گفته وي براي انگليس، ديگر نقاط اروپا و ديگر نقاط جهان فاجعه بار است برگزار کند.
با اين حال ليام فاکس، قانوگذار انگليسي حامي خروج از اتحاديه اروپا از حزب محافظه کار گفت: راي دهندگان انگليسي با تصميم خود براي تغيير مسير تاريخ براي انگليس و همين طور اروپا شجاعتي بزرگ نشان دادند. وي خواهان يک دوره آرامش، انديشه و اجازه به فرونشستن بحثها شده و همچنين تاکيد کرد ديويد کامرون بايد همچنان نخست وزير باقي بماند.
نيکولا استورجن، وزير اول اسکاتلند نيز گفت: با اين همه پرسي مشخص شد که مردم اسکاتلند بعد از آنکه همه 32 حوزه اين کشور به اکثريت آرا به باقي ماندن در اتحاديه اروپا راي دادند آينده خود را در تداوم عضويت در اين اتحاديه ميبينند.
اين در حالي است که در حوزههاي راي گيري شهر لندن نيز اکثريت آراء با 60 درصد مربوط به باقي ماندن در اتحاديه اروپا بود. به غير از اين دو منطقه و همچنين ايرلند شمالي هيچ منطقه ديگري در بريتانيا به نفع باقي ماندن در اتحاديه اروپا راي نداده است.
فرآيند جدايي انگليس از اتحاديه اروپا دست کم بايد دو سال طول بکشد و حاميان خروج از اتحاديه اروپا در زمان تبليغات براي همه پرسي گفتهاند که اين فرآيند دستکم تا سال 2020 يعني تاريخ برگزاري انتخابات سراسري بعدي انگليس نبايد به پايان برسد.
اکنون نخست وزير انگليس بايد تصميم بگيرد که چه زمان براي کليد زدن فرآيند جدايي از اتحاديه اروپا متوسل به “بند 50 معاهده ليسبون" شود. بر اساس اين بند انگليس دو سال وقت دارد تا بر سر خروج از اتحاديه اروپا مذاکره کند. به مجرد اجرايي شدن بند 50 يک کشور بعد از جدا شدن از اتحاديه اروپا نخواهد توانست بدون کسب رضايت همه کشورهاي عضو دوباره وارد اين اتحاديه شود.
اگرچه ديويد کامرون گفته: که به مجرد مشخص شدن راي انگليسي ها به خروج از اتحاديه اروپا، بند 50 را به جريان خواهد انداخت اما بوريس جانسون و مايکل گاوي رهبران جنبش حامي ترک اتحاديه اروپا گفتهاند که نبايد وي براي اين کار عجله به خرج دهد.
با اين حال آنها گفتهاند که خواهان يک سري تغييرات سريع پيش از خروج عملي انگليس از اتحاديه اروپا شامل محدود شدن اختيارات قضات اتحاديه اروپا و همچنين محدود شدن قانون جابه جايي آزاد کارگران هستند.
∎