شناسهٔ خبر: 13411590 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: افکارنیوز | لینک خبر

گزارش مجلس/بهارستان بوی «نفت» گرفت!

وزرای کار و نفت امروز میهمان بهارستان‌نشینان بودند و گزارشی درباره اقدامات وزارتخانه‌هایشان در حوزه اقتصاد مقاومتی به وکلای ملت ارائه کردند.

صاحب‌خبر -
به گزارش افکارنیوز،

نهمین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی صبح امروز (سه‌شنیه 25 خرداد) به ریاست علی لاریجانی و با حضور 197 تن از بهارستان‌نشینان از ساعت 9:08 صبح آغاز شد.

در این جلسه، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت گزارشی درباره اقدامات وزارتخانه‌هایشان در حوزه اقتصاد مقاومتی به وکلای ملت ارائه کردند.

**ارائه گزارش دیوان محاسبات درباره حقوقهای بالا در هفته آینده به مجلس

در ابتدای این جلسه نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در اخطار قانون اساسی گفت: طبق اصل نهم قانون اساسی که به تبعیض در پرداخت حقوق و دستمزد اختصاص دارد، نمایندگان مجلس قانونی تصویب کرده‌اند که حداقل و حداکثر دستمزدها طوری باشد که مثلاً اگر کسی یک‌میلیون تومان حقوق می‌گیرد با فرد دیگری دستمزدش خیلی تفاوت نداشته باشد.

وی از پرداخت حقوقهای میلیاردی در وزارت بهداشت انتقاد کرد و افزود: در وزارت بهداشت درآمدهای نیم‌میلیاردی و دو میلیارد تومانی در ماه پرداخت می‌شود.

قاضی‌پور ادامه داد: آقای رئیس‌جمهور حداقل و حداکثر دستمزد را 10 برابر ابلاغ کرده که ما نمی‌دانیم این میزان را از کجا آورده است.

علی لاریجانی که ریاست جلسه را به‌عهده داشت در پاسخ به اخطار قانون اساسی قاضی‌پور گفت: به دیوان محاسبات دستور داده‌ایم که موضوع حقوقها و دستمزدهای بالا را پیگیری کند که احتمالاً تا اوایل هفته آینده گزارشی را خواهد داد که اگر تخلفاتی بوده به اطلاعتان خواهیم رساند.

**عباسی:«کف زدن» جایگاه مجلس را پائین می‌آورد/لاریجانی: نمایندگان شأن مجلس را رعایت کنند

در ادامه جلسه اسدالله عباسی نماینده رودسر و املش در سخنانی نسبت به رفتار روز گذشته نمایندگان که پس از سخنان یکی از وکلای ملت کف زدند، گفت: اینکه دوستان و نمایندگان در مجلس کف می‌زنند باعث پایین آمدن جایگاه مجلس می‌شود. در مجلس رسم نبوده که بعد از صحبت نمایندگان کف بزنند، نمایندگان مجلس را با سالن اجتماعات اشتباه نگیرند،‌ این‌جا مجلس شورای اسلامی است.

وی در پاسخ به تذکر برخی نمایندگان درباره اولویت‌بندی وکلای ملت در شعب و انتخاب کمیسیونهای تخصصی تاکید کرد: طبق ماده 109 آیین‌نامه داخلی مجلس تذکرات آیین‌نامه‌ای و اخطارها مشخص است و در جلسه دیروز نیز بعد از خارج شدن از دستور، قرار شد که تذکرات خارج از دستور داشته باشیم، اما رئیس جلسه تذکر آیین‌نامه‌ای را اعلام کرد که این ربطی به دستور نداشته است که با این کار دوستان شعب مجلس را به بی‌عدالتی متهم می‌کنند.

بر اساس این گزارش، علی لاریجانی که ریاست جلسه را برعهده داشت در پاسخ به تذکر آیین‌نامه‌ای عباسی، گفت: نمایندگان باید شان مجلس را طبق آیین‌نامه داخلی رعایت کنند.

وی افزود: درباره انتخاب نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی باید بگویم که اگر موردی بوده که خلاف آیین‌نامه بوده است، آقای پزشکیان موضوع را بررسی کند و ما هم پیگیری می‌کنیم.

به گزارش تسنیم، زهرا سعیدی نماینده مردم مبارکه در مجلس دهم، در جلسه علنی روز گذشته خانه ملت نسبت به نحوه انتخاب برخی نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی انتقاد کرد که تعدادی از بهارستان‌نشینان پس از سخنان وی کف زدند که عباسی امروز نسبت به این موضوع تذکر داد.

**عضویت نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی سلیقه‌ای است

حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی دیگر نماینده تذکر دهنده جلسه علنی امروز بود که در تذکر آیین‌نامه‌ای به مواد 31، 33 و 93 آیین‌نامه داخلی مجلس استناد کرد و گفت: در این مواد امکان برداشت متفاوت درباره زمان قرائت اسامی نمایندگان غایب و تأخیرکننده فراهم شده است، البته نمایندگان نیز بارها در این‌باره تذکر داده‌اند، بنابراین اگر آیین‌نامه داخلی مجلس اصلاح شود، چنین مشکلات بوجود نمی‌آید.

وی همچنین قرائت اسامی نمایندگان غایب و تأخیرکننده در ابتدای جلسات علنی مجلس را موجب اتلاف وقت مجلس دانست.

نماینده مردم قزوین در مجلس همچنین در تذکر دیگری نسبت به نحوه  تعیین اعضای کمیسیونهای تخصصی مجلس انتقاد و تأکید کرد: با وجود تخصصی بودن عنوان کمیسیونها، نمایندگان در آنها به صورت سلیقه‌ای عضو شده‌اند، بنابراین  باید متن آیین‌نامه داخلی مجلس اصلاح شود.

براساس این گزارش، علی لاریجانی که ریاست جلسه را برعهده داشت، در پاسخ به تذکر نماینده مردم قزوین، گفت: قرائت اسامی تأخیرکنندگان در ابتدای جلسه موجب اتلاف وقت نیست، بلکه انضباط ایجاد می‌کند.

وی خطاب به نماینده قزوین، تصریح کرد: شما اگر اصلاحی درباره آیین‌نامه داخلی مجلس دارید، به کمیسیون آیین‌نامه داخلی ارائه دهید.

رئیس مجلس ادامه داد: آیین‌نامه داخلی درباره کارکرد کمیسیونها مقداری گردنویسی دارد، البته در هر دوره نیز چنین مشکلی وجود داشته و نقش انسان در این زمینه مؤثر بوده است.

**لزوم تشکیل کمیته مشترک مجلس و دولت برای پایدارسازی صندوقهای بازنشستگی

اما بعد از تذکرات نمایندگان نوبت به علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسید که گزارشی درباره وضعیت اشتغال، تامین اجتماعی و اقتصاد مقاومتی به وکلای ملت ارائه کند.

وی با بیان اینکه دولت همچون گذشته منابع کافی برای سرمایه‌گذاریهای بزرگ ندارد و با روشهای گذشته و سنتی نمی‌توان مشکلات اقتصادی را حل کرد، افزود: باید با رویکردی جدید  توسعه بنگاههای  خرد را در دستور کار قرار داد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد:  در واقع ادامه این روند، موفقیتهایی را نصیب کشور خواهد کرد، اما منجر به توسعه همه‌جانبه و تحقق اقتصاد مقاومتی برای تبدیل ایران به کشوری توسعه یافته و مطابق با اهداف سند چشم انداز نخواهد شد.

ربیعی با بیان اینکه تغییر بزرگ در رویکرد سیاست‌گذاری ضرورت کشور است، گفت:  دولت یازدهم کوشیده تا این مهم را عملی سازد.

وی با تاکید براینکه تداوم این مسیر نیازمند همراهی بیشتر مجلس است، افزود: در واقع کلیات این تغییر رویکرد در چند گزاره زیر قابل جمع‌بندی است: نخست بدون اجماع سیاسی و ائتلاف نخبگان جامعه، سیاست‌گذاری درست و متناسب با مقتضیات کشور ناممکن است، زیرا سیاست‌گذاری درست زمانی امکان‌پذیر می‌شود که سیاست‌گذاران از پیامدهای اجتماعی و تصمیمهای سخت اطمینان داشته باشند؛ مسئله هدفمندی یارانه‌ها از این دست مسائل است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: کشور به یک اجماع بزرگ بر روی راهکارهای توسعه و اجماع بر سر چگونگی پرداخت هزینه‌ تصمیمهای بزرگ نیاز دارد. فقر، صندوقهای بیمه، آسیبهای اجتماعی، محیط زیست، آب و مسائلی از این قبیل از جمله این مسائل هستند.

ربیعی با بیان اینکه  عصر دولت سرمایه‌گذار و ساخت‌ و سازکننده به پایان رسیده است، یادآور شد: دولت امروز منابع کافی برای ایجاد سرمایه‌گذاریهای بزرگ همانند گذشته ندارد. به علاوه مشخص است زیرساختها اعم از جاده‌ها، فرودگاه‌ها، سازه‌های آبی و غیره که با هزینه‌های دولتی انجام می‌شود اگرچه بر عملکرد اقتصاد موثرند اما عامل تعیین کننده در درجه اول نیستند.

وی با تاکید براینکه  هزاران سد و پروژه‌هایی که انجام شد مانع بحرانهای مختلف از جمله آب نشده است، گفت:  این زیرساختها در شرایطی که سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری درست انجام نشود و ساز و کارهای حقوقی و قانونی پیش شرطهای فعل زیرساختی توسعه را فراهم نکند، ما را به جای مهمی نخواهد رساند کما اینکه امروز برتری قابل ملاحظه زیرساختهای کشور در برخی کشورهای با ثبات و توأم با موفقیت سبب نشده صاحب بخش خصوصی پویا شویم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه  ظرفیت زیرساختی به ثروت و فقرزدایی منجر نشده است، عنوان کرد:  نکات مهمی برای برنامه‌های درازمدت اشتغال و فقرزدایی لازم است. بررسیهای ما نشان می‌دهد که ظرفیتهای به شدت گسترش یافته در آموزش نتوانسته فقر درآمدی را درمان کند. مطالعات همکاران ما نشان می‌دهد در برخی از مناطق نسبت بین فارغ‌التحصیلان و اشتغال منطقه حتی از 4 درصد نیز فراتر نرفته است.

ربیعی با تاکید بر اینکه  در عمده مناطق کشور، فقر درآمدی بیشتر از فقر قابلیتی و فقر ناشی از دسترسی به زیرساخت است، تصریح کرد: مرکز پژوهشهای مجلس نیز در خرداد 95 گزارشی با عنوان الزامات رشد 8 درصد را با مروری بر تجربه 13کشور را منتشر کرد که این گزارش 5 ویژگی مشترک کشورهای با رشد 8 درصد را برای رشد اقتصادی بالا شرح داده است.

وی یادآور شد: براساس گزارش مرکز پژوهشها، رشد اقتصادی، ارتباطی با ساخت و ساز و سرمایه‌گذاریهای مستقیم دولت ندارد بلکه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و خارجی تسهیل کننده رشد اقتصادی است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: بدون تقویت عدالت و ساز و کارهای عادلانه، روند توسعه هموار نخواهد شد.گروه‌های ثروت و قدرت قادرند بروکراسی و سازمانهای تصمیم‌گیر را تحت تاثیر قرار دهند.

ربیعی به وضعیت فعالیت وزارتخانه‌ تعاون، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد و گفت: این وزارتخانه در سمت دبیرخانه شورای عالی اشتغال، نقش هماهنگ کننده و تنظیم کننده اشتغال و بازار کار را دارد لذا موظفیم سیاستهای راهبردی اشتغال را بررسی و تدوین کنیم، از این جهت بر گزاره‌هایی همچون انباشت نیروی بیکار کشور تحت تاثیر امور جمعیتی و عملکرد بد اقتصاد در سالهای گذشته که منجر به کاهش اشتغال شده، تاکید دارم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی عنوان کرد: سیاستهای گذشته بر رشد و سرمایه‌گذاریهای بزرگ اتکاء داشتند. سرمایه‌گذاری در حوزه فولاد، صنایع و غیره که ارزش قابل توجهی ندارند چرا که اشتغال کمی ایجاد می‌کنند و درمان مسئله اشتغال نیستند.

وی با بیان اینکه برخی علل نظیر بازنشستگی پیش از موعد بر بحران صندوقها اثرداشته است، گفت: برخی مشکلات نیز ناشی از سیاستگذاریها، قوانین مجلس و دولت در سالهای گذشته است.

ربیعی از دیگر علل ناپایداری صندوقها را  مصوبات متعدد بازنشستگی پیش از موعد، افزایش ناگهانی حقوق و دستمزد و اعمال آن در حقوق دو سال آخر شاغلان که مبنای محاسبه مستمری است بیان کرد و افزود: مصوبات گسترده، افزایش تعهدات صندوقها بدون تامین مالی از عوامل موثر بر ناپایداری صندوقها است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه عملکرد نامناسب بخش اقتصاد از  پایدارسازی صندوقها کاسته است، اظهار کرد: تعداد بازنشستگان تامین اجتماعی از سال 1353 تا 1383 برابر با یک میلیون و 300 هزار نفر بود و بر اثر بازنشستگیهای پیش از موعد و انواع مداخلات در قواعد صندوقها تعداد بازنشستگان صندوقها از 1383 تا 1392 برابر با یک میلیون و 300 هزار نفر شده، یعنی بازنشستگان 8 سال برابر با تعداد بازنشستگان 30 سال قبل از آن بوده است.

ربیعی با علام اینکه بدون پایان دادن به مداخلات قانونی و سیاسی فاقد ملاحظات کارشانسی  وضعیت صندوقها بحرانی‌تر خواهد شد، گفت: بدون اصلاح پارامتری نظیر سن بازنشستگی، بحران صندوقها تعدیل نخواهد شد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: پایان دادن به مداخلات سیاسی در صندوقها و اصلاحات پارامتریک از جمله همان تصمیمات راهبردی است که نیازمند رویکرد همه با هم و اجماع ملی است.

ربیعی عنوان کرد: برای بررسی این مسئله پیشنهاد می‌شود کمیسیون مشترک مجلس و دولت تشکیل شود و آن توافق، اجماع و راهبرد ملی که برای مقابله با این بحران لازم است صورت‌بندی و ارائه شود.

وی با بیان اینکه صندوقهای بازنشستگی موتور سرمایه‌گذاری و توسعه کشور هستند، افزود: امیدوارم مجلس دهم از منظری کاملا راهبردی به مسئله صندوقهای بازنشستگی نگاه کند و بیش از همه مجالس گذشته برای حل مسائل و تصویب اصلاحات بنیادین در آنها وقت بگذارد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: سیاستگذاری رفاه اجتماعی در ایران با چند چالش جدی مواجه بوده واکنون فرصتی برای ایده‌های بنیادین و راهبردی در این حوزه فراهم شده است.

این عضو کابینه دولت یازدهم با بیان اینکه علی‌رغم تاکیدات قانون  جامع رفاه و تامین اجتماعی، منطق چند لایه و یکپارچگی نظام رفاهی هنوز درک نشده و جدی گرفته نمی‌شود، گفت: این نظام یکپارچه معطوف به تقویت عدالت است زیرا بدون عدالت، استقلال لازم در بروکراسی و نظام تصمیم‌گیری برای سیاستگذاری و اجرای مستقل و به دور از سوگیری و فساد ایجاد نخواهد شد.

ربیعی بیان داشت: نظام یکپارچه مشتمل بر حمایتهای اجتماعی، رسیدگی به گروه‌های آسیب‌پذیر، بیمه‌های درمانی و بیمه‌های اجتماعی و مبارزه با فقرهای چندگانه بوده و پیش‌شروط وجود جامعه عادلانه است.

وی با بیان اینکه بسیاری از موفق‌ترین کشورهای جهان در حمایتهای اجتماعی و تدوین نظامهای رفاهی از سیستم یکپارچه استفاده می‌کنند، افزود: علی‌رغم تاکیدات قانونی هنوز بر گسسته کردن نظام رفاهی تاکید می‌شود.

ربیعی  توزیع ناهدفمند بودجه رفاهی و نادیده گرفتن یکپارچکی نظام رفاهی از بازنشستگی تا درمان تا حمایت مستقیم را نمودی از ناهماهنگی و فقدان انسجام سیاستی دانست.

این عضو کابینه دولت یازدهم با تاکید بر اینکه برنامه‌های وزارتخانه برای نظام رفاهی مبتنی بر رویکرد توانمندسازی است،گفت: شناسایی 5 نوع فقر و برنامه‌ریزی برای تأویل آنها در شورای عالی رفاه مصداق برنامه توانمندسازی است و بدون ساماندهی نظام هدفمندی سامانه‌ها، نظام رفاهی کشور اثربخش نمی‌شود.

ربیعی با بیان اینکه تکلیف حذف 26 میلیون نفر از دریافت یارانه با ظرفیتهای فنی و اجتماعی کشور سازگاری ندارد، تصریح کرد: پیشنهاد می‌دهم که کمیسیون مشترک بین دولت و مجلس شکل بگیرد و ساماندهی نظام یارانه ها و از جمله حذف برخی یارانه‌بگیران به صورت مشترک بررسی شود.

وی تصریح کرد: دولت با منش اعتدالی همانگونه که سطح درگیریهای سیاسی را در 3 سال گذشته کاهش داده، آماده حرکت به سمت اجماع‌سازی و در پیش گرفتن رویکردهای نوین است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: راهکار اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی، کلان‌اندیشی و ارتقای همکاریهای دولت و مجلس در سطح ملی و دوری گزیدن از برتری دادن ترجیحات منظقه‌ای بر اولویتهای ملی است.

ربیعی بیان کرد: امید خمیرمایه اصلی حرکت، تحول و بهبود وضعیت است و ما نباید امید مردم را ناامید کنیم. ناامیدی عامل اصلی بسیاری از آسیب‌های اجتماعی و حتی بیماری‌ها است. انتخابات 7 اسفند نشان داد مردم به تعامل دولت و مجلس دل بسته‌اند و وظیفه ما این است این دلبستگی را به نتایج ملموس و امیدوارکننده بدل سازیم.

لاریجانی با اشاره به گزارش تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی، از ادامه پرداخت حقوقهای نامتعارف در این سازمان انتقاد کرد؛ همچنین در خصوص مدیریت شستا نیز سؤالاتی را مطرح کرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر رفاه اظهار کرد: شما درخواست تشکیل کمیته مشترک برای بررسی وضعیت صندوقهای بازنشستگی را دادید؛ اگر وزارت کار پیشنهاد بررسی‌ شده‌ای در این خصوص دارد، به مجلس ارائه کند تا در برنامه ششم توسعه قرار دهیم چون وضعیت صندوقها نگران‌کننده است.

ربیعی در پاسخ به سئوالی درباره  فیشهای حقوق مدیرعامل بانک رفاه گفت: رویه پرداخت حقوق در بانکهای دولتی بر اساس بانکهای خصوصی است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: آنچه منتشر شده بازمانده حساب مالی مدیرعامل بانک رفاه بوده که گردش مالی‌اش را گرفته است، علاوه بر این وزیر هنوز با این پرداخت موافقت نکرده بود.

وی  از بررسی نظام پرداخت حقوق در بیمه‌ها و بانکها در هیات دولت خبر داد و بیان کرد: ظرف دو سه هفته آینده این موضوع تعیین تکلیف می‌شود.

ربیعی با تاکید بر اینکه فضای عمومی ناجوانمردانه‌ای علیه دولت شکل گرفته است، گفت: می‌گویند کارخانه پارس الکتریک در این دولت تعطیل شد در حالی که آقای روحانی در سخنرانیهای خود تاکید می‌کرد که نباید کارخانه پارس الکتریک به خانه کبوترها تبدیل می‌شد.

وی با بیان  اینکه دولت یازدهم با پرداختهای بالای حقوق مخالف است، افزود: رئیس سازمان تامین اجتماعی از حقوق 13 میلیونی‌اش، 6 میلیون برداشت می‌کند اما کسی از این موضوع باخبر نیست.

ربیعی در بخش دوم سخنان خود و در پاسخ به نکاتی که نمایندگان مجلس مطرح کرده بودند، در رابطه با اشتغال و بیکاری و تعریف اشتغال، اظهار داشت: در رابطه با تعریف اشتغال یک استاندارد جهانی وجود دارد که 4 دهه است در کشور ما اجرا می شود و ما نیز بر همان اساس عمل می کنیم.

وی تصریح کرد: بر این اساس برقراری رابطه مزدی میان دو شخص، به عنوان اشتغال محسوب می شود اما برای از بین بردن اختلافات آماری در رابطه با اشتغال و بیکاری، مرکز رصد آماری را تشکیل داده ایم تا این اختلافات به حداقل برسد.

در ادامه جلسه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی سؤالات مکتوب نمایندگان را مطرح کرد.

وی با اشاره به گزارش تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی، از ادامه پرداخت حقوق‌های نامتعارف در این سازمان انتقاد کرد؛ همچنین در خصوص مدیریت شستا نیز سؤالاتی را مطرح کرد.

وی خطاب به وزیر رفاه گفت: شما درخواست تشکیل کمیته مشترک برای بررسی وضعیت صندوق‌های بازنشستگی را دادید؛ اگر وزارت کار پیشنهاد بررسی‌ شده‌ای در این خصوص دارد، به مجلس ارائه کند تا در برنامه ششم توسعه قرار دهیم چون وضعیت صندوق‌ها نگران‌کننده است.

وی در خصوص فیش حقوق مدیرعامل بانک رفاه گفت: رویه پرداخت حقوق در بانک‌های دولتی بر اساس بانک‌های خصوصی است.وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: آنچه منتشر شده بازمانده حساب مالی مدیرعامل بانک رفاه بوده که گردش مالی‌اش را گرفته است؛ علاوه بر این وزیر هنوز با این پرداخت موافقت نکرده بود.

ربیعی همچنین از بررسی نظام پرداخت حقوق در بیمه‌ها و بانک‌ها در هیات دولت خبر داد و گفت: ظرف دو سه هفته آینده این موضوع تعیین تکلیف می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه فضای عمومی ناجوانمردانه‌ای علیه دولت شکل گرفته است، گفت: می‌گویند کارخانه پارس الکتریک در این دولت تعطیل شد در حالی که آقای روحانی در سخنرانی‌های خود تاکید می‌کرد که نباید کارخانه پارس الکتریک به خانه کبوترها تبدیل می‌شد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه این دولت با پرداخت‌های بالای حقوقی مخالف است، گفت: رئیس سازمان تامین اجتماعی از حقوق 13 میلیونی‌اش، 6 میلیون برداشت می‌کند اما کسی از این موضوع باخبر نیست.

در ادامه علی لاریجانی گفت: تفاوت حقوق‌ها نباید به صورت غیرقابل قبول باشد.هر یک درصد رشد اقتصادی، 100 هزار میلیارد تومان بودجه می‌خواهد.

وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در بخش دوم سخنان خود و در پاسخ به نکاتی که نمایندگان مجلس مطرح کرده بودند، در رابطه با اشتغال و بیکاری و تعریف اشتغال، اظهار داشت: در رابطه با تعریف اشتغال یک استاندارد جهانی وجود دارد که 4 دهه است در کشور ما اجرا می شود و ما نیز بر همان اساس عمل می کنیم.

ربیعی تصریح کرد: بر این اساس برقراری رابطه مزدی میان دو شخص، به عنوان اشتغال محسوب می شود اما برای از بین بردن اختلافات آماری در رابطه با اشتغال و بیکاری، مرکز رصد آماری را تشکیل داده ایم تا این اختلافات به حداقل برسد.

وی تاکید کرد: اگر رشد اقتصادی 8 درصدی را می خواهیم، باید بدانیم که هر یک درصد رشد، یکصد هزار میلیارد تومان بودجه می خواهد و با هر یک درصد رشد نیز 120 هزار شغل ایجاد می شود، اما وضعیت منابع کشور را می بینید و احساس می کنم با این شرایط عملکردها قابل دفاع بوده است.

وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی از سیاست این وزارتخانه مبنی بر توجه به بخشهای کوچک و خرد و متوسط در سراسر کشور در زمینه امور حمایتی خبر داد و گفت: این مسئله در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

ربیعی با بیان اینکه لایحه بیمه اجتماعی فراگیر آماده است، تصریح کرد: این بیمه مخصوص همه ایرانیان است و البته محتوای آن غیر از بیمه درمان است.

وی در رابطه با موضوع همپوشانی در بیمه‌ها نیز عنوان کرد: بر اساس بررسی‌هایی که انجام داده ایم، هم پوشانی بیمه‌ها در کشور در حال حاضر 6 میلیون مورد است که شناسایی شده و برطرف می شود؛ البته به سمت نظام بیمه ای بدون دفترچه پیش می رویم.

ربیعی تاکید کرد: اگر رشد اقتصادی 8 درصدی را می خواهیم، باید بدانیم که هر یک درصد رشد، یکصد هزار میلیارد تومان بودجه می خواهد و با هر یک درصد رشد نیز 120 هزار شغل ایجاد می شود، اما وضعیت منابع کشور را می بینید و احساس می کنم با این شرایط عملکردها قابل دفاع بوده است.

وی از سیاست این وزارتخانه مبنی بر توجه به بخش های کوچک و خرد و متوسط در سراسر کشور در زمینه امور حمایتی خبر داد و گفت: این مسئله در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه نیز مورد تاکید قرار گرفته است.ربیعی با بیان اینکه لایحه بیمه اجتماعی فراگیر آماده است، تصریح کرد: این بیمه مخصوص همه ایرانیان است و البته محتوای آن غیر از بیمه درمان است.

**کمیسیون اجتماعی مجلس لایحه اختیارات وزارت تعاون را در اولویت بررسی قرار دهد

لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از ارائه گزارش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره اقدامات این وزارتخانه در حوزه اقتصاد مقاومتی در سخنانی گفت: از آقای وزیر می‌خواهم که لایحه وظایف و اختیارات وزارت تعاون را در اسرع وقت به مجلس ارائه کند.

علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به اظهارات لاریجانی گفت: این لایحه را از مدتها پیش به کمیسیون اجتماعی مجلس ارائه کرده‌ایم و 90 درصد کار نیز پیش رفته است.

لاریجانی همچنین از کمیسیون اجتماعی مجلس خواست که بررسی لایحه وظایف و اختیارات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را در اولویت بررسی قرار دهد.

**دولت برای اشتغال فکری کند/بیکاری ریشه در ولنگاری فرهنگی دارد

قاسم میرزایی نماینده مردم دماوند در مجلس، پس از گزارش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: رفع بیکاری در گرو همکاری همگان بوده و نیازمند این است که همه دستگاه‌ها اهتمام جدی در این مورد داشته باشند.

وی افزود: بیکاری ریشه در ولنگاری فرهنگی، قاچاق و تبعیض دارد که رهبر معظم انقلاب هم به خوبی به آن اشاره داشتند.

نماینده مردم دماوند در مجلس با اشاره به ادعاهای دولت در زمینه اشتغال اظهار کرد: دولت باید برای اشتغال جوانان فکری کرده و ساز و کار مناسبی داشته باشد و گزارش واقعی به ملت ارائه دهد.

** دولت برنامه‌ای برای حل مشکل بیکاری ندارد

بشیر خالقی نماینده مردم خلخال در مجلس نیز دیگر نماینده‌ای بود که پس از گزارش وزیر کار و رفاه امور اجتماعی با اشاره به آمار نامناسب وزیر در زمینه اشتغال اظهار کرد: تعریف درست و آمار مناسبی به نمایندگان ارائه نشد. برنامه‌ای از سوی دولت برای حمایت از متقاضیان شغل دیده نشده است. همین مسئله موجب شده جوانان روستاها برای یافتن شغل به شهرها هجوم ببرند.

وی سپس خطاب به وزیر کار گفت: چرا دولت به مددجویان اهمیت نمی‌دهد؟ چرامستمری مددجویان بهزیستی کم و در شأنشان نیست؟ اقدامات اساسی وزارت رفاه در شهرستانها چه بوده است؟

خالقی پیشنهاداتی را مطرح  و بر لزوم افزایش بیمه بیکاری، برقراری مساعدت قانونی جهت حمایت از بیکاران و ارائه تسهیلات زودبازده به بنگاههای کوچک تاکید و خاطرنشان کرد: اگر نظارتی نباشد این کار نیز عملاً بی‌فایده است و از این تسهیلات برای بالا بردن مدل ماشین استفاده می‌شود.

**مسؤلان در حوزه اشتغال‌زایی نمره خوبی نمی‌گیرند

علی گل‌مرادی نماینده مردم بندر ماهشهر در مجلس، در نشست علنی پارلمان پس از گزارش وزیرکار و رفاه امور اجتماعی با بیان اینکه وضعیت بیکاری در جامعه حاد است، به وضعیت موجود کشور در حوزه اشتغال‌زایی اشاره کرد و گفت: آنچه‌ در این زمینه تحقق یافته است فقط وظیفه مندی بوده و در نتیجه‌گرایی مسئولان در این حوزه نمره خوبی نمی‌گیرند.

وی افزود: بیکاری، جرم و جنایت و طلاق در حال بیداد است. اگر در بستر اشتغال‌زایی نمی‌توانیم پویا باشیم حداقل نظارت  خود را افزایش دهیم.

نماینده مردم بندر ماهشهر با اشاره به قطع‌کردن حقوق مستمری بگیران مددکاران، گفت: چرا حقوق این قشر ضعیف از جامعه را قطع کردید؟ مگر با قطع حقوق افراد ضعیف جامعه می‌توانید مشکلات بیکاری را حل کنید؟

این نماینده مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: اگر قرار باشد در دولت تدبیر اینگونه مشکلات حل نشود، بنابراین گزارشات شما  در زمینه اشتغال‌زایی به درد مردم نمی‌خورد. با ارائه اینچنین گزارشهایی موجب یاس و ناامیدی در جوانان نشوید.

گل مرادی با اشاره به اینکه عمر دولت امید و تدبیر رو به پایان است، بیان کرد: این گزارشات اگرچه در ظاهر شیرین است ولی تلخی آن را مردم شهرها می‌کشند و گزارشات شما خلاف عملکردتان است.

**تحصیل، تفریح، اشتغال و ازدواج؛ 4 پایه آرامش جوانان/ مسؤلان رسیدگی کنند

 

محمد اسماعیل سعیدی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست علنی، پس از ارائه گزارش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه ایجاد اشتغال وظیفه اصلی دولت است، اظهار کرد: ایجاد اشتغال از وظایف اصلی دولت است که در قانون اساسی بیان شده است.

نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی خطاب به ربیعی، گفت: ایجاد اشتغال تنها وظیفه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیست و سایر دستگاهها نیز باید وزارت تعاون را در این زمینه کمک کنند. البته آقای ربیعی از اینکه پذیرفته‌اید که متولی اشتغال مجموعه تحت امر شما است، جای تشکر دارد.

سعیدی با تاکید بر لزوم استفاه از ظرفیت  جوانان تحصیلکرده، متذکر شد: تحصیل، تفریح، اشتغال و ازدواج؛ 4 پایه آرامش جوانان است که مسؤلان وظیفه دارند در این رابطه رسیدگیهای لازم را انجام دهند.

وی در همین زمینه، افزود: مسائل صندوقهای بازنشستگی باید رفع شود و البته دکتر لاریجانی در دیدار نوروزی اعضای کمیسیون اجتماعی ضرورت ارائه گزارش درباره صندوقهای بازنشستگی را مورد تاکید قرار دادند و گزارشی در این رابطه تهیه شده که باید به آن توجه شود.

نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: باید به منزلت بازنشستگان توجه شود و اینکه به جای بنگاه‌داری باید در خصوص تولید، سرمایه‌گذاری کرد و مشکلات بیمه زوجهای نابارور، تجمیع بیمه‌ها و عملکرد شرکتهای تحت پوشش وزارت تعاون باید حل شوند.

** وقتی آقازاده‌ای میلیاردها پول جارو می‌کند، نخبگان هم از کشور خارج می‌شوند

 

سید احسن علوی نماینده مردم سنندج در مجلس،درباره گزارش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه اشتغال، گفت: بر اساس آمار عملکرد وزارتخانه‌‌ای، مشخص می‌شود که آیا این دستگاه در عملکردش پیشرفت داشته است یا خیر.

وی افزود: باید مشخص شود نسبت به سال گذشته به چه میزان مسئله بیکاری در کشور مرتفع شده است. تمام تذکرات در خصوص عملکرد بیشتر به حوزه کاری دولت مرتبط است به جز بخشی که به لحاظ قانونی نیاز به تامل دارد.

علوی با تاکید بر اینکه باید کارها اصولی انجام شود، افزود: آیا مردم بعد از شنیدن مشکلات سؤال نمی‌کنند پس چه کسی مسؤل رفع آن است؟ آقای ربیعی صندوق کارآفرینی و شرکتهای زیر مجموعه شستا تحت نظارت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و باید سؤال کرد این وزارتخانه با وجود شرکتهای مذکور تا چه میزان در مناطق محروم کار کرده است؟

وی گفت: مسائلی مانند اینکه آقازاده‌ای میلیاردها پول را جارو می‌کند، به این منتهی می‌شود که نخبگان از کشور خارج می‌شوند.

این نماینده  مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: نمی‌شود به جای کار تنها از ایرادات دولت گذشته سخن گفت به دلیل اینکه دولت بعدی نیز از شما انتقاد می‌کند. بنابراین باید با پیروی از فرمایشات مقام معظم رهبری اقدام عملی در اقتصاد صورت گیرد و امیدوارم به موضوع شرکتهای شستا و صندوق‌ کارآفرینی امید رسیدگی شود.

** وزارت راه و شهرسازی به جاده‌های ترانزیتی توجه ویژه کند

رسول خضری نماینده سردشت و پیرانشهر دیگر نماینده‌ای بود که در نطق خود به وضعیت نامناسب جاده‌های ترانزیتی واقع در پیرانشهر و سردشت پرداخت و اظهار کرد: با توجه به اینکه می‌توان سالانه بازاری بالغ بر 12 میلیارد دلار با عراق ایجاد کرد دولت باید نگاه ویژه‌ای به مرزها و جاده‌های کشور داشته باشد.

وی با اشاره به مرز طولانی شهرستانهای حوزه انتخابیه خود با عراق گفت: کشور عراق به عنوان یک کشور مصرف‌کننده می‌تواند زمینه‌ساز صادرات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی در کشور شود که در این راستا ارزآوری پیرانشهر و سردشت می‌تواند به اندازه مبادلات با آلمان باشد.

خضری در پایان از وضعیت راههای بین‌المللی و ترانزیتی غرب کشور انتقاد کرد.

**صادارت نفت ایران از مرز 2 میلیون بشکه در روز عبور کرده است/صادرات بنزین ایران با افتتاح واحد اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت دیگر  وزیری بود که برای اولین بار در مجلس دهم به پشت تریبون بهارستان رفت و به ارائه گزارش اقدامات این وزارتخانه در حوزه اقتصاد مقاومتی، پرداخت و گفت: طبق گزارشهای منابع معتبر، ذخایر اثبات شده نفت ایران 158 میلیارد بشکه است که معادل 9.3 درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان را به خود اختصاص داده و ایران از این لحاظ در رده سوم جهان پس از ونزوئلا و عربستان سعودی قرار دارد.

وی افزود: در بخش گاز نیز ذخایر اثبات شده گاز ایران 34 تریلیون متر مکعب است که 18 درصد ذخایر جهان را به خود اختصاص داده و ایران رتبه اول را در این زمینه دارد.

زنگنه در همین زمینه ابراز کرد:‌ روسیه و قطر از نظر ذخایر گازی به ترتیب با 32 تریلیون متر مکعب و 24 تریلیون متر مکعب رتبه‌های دوم و سوم را پس از ایران به خود اختصاص داده‌اند.

وزیر نفت به میزان تولید نفت و گاز در کشور اشاره کرد و گفت: ایران در سال 2014 میلادی 200 میلیارد متر مکعب گاز تولید کرده و پس از آمریکا و روسیه از نظر تولید گاز در رتبه سوم جهان قرار دارد.

زنگنه با بیان اینکه ایران در بخش تولید نفت نیز پس از عربستان سعودی، روسیه، آمریکا، چین و عراق در رتبه ششم قرار دارد، خاطرنشان کرد: تولید نفت عراق قبلاً از 3.3 میلیون بشکه بالاتر نبود و ما 4 میلیون بشکه تولید داشتیم اما امروز این کشور روزانه 4.3 میلیون بشکه نفت تولید می‌کند.

وی افزود: وقتی بنده در شهریور سال 93 مسئولیت وزارت نفت را برعهده گرفتم، با وجود اینکه 17 فاز پارس جنوبی نیمه‌تمام و در دست اجرا بود، کشور با کمبود شدید گاز روبرو بود به نحوی که در فصول گرم سال نیز نیروگاههای ما سوخت مایع مصرف می‌کردند.

وزیر نفت شاخص تولید گاز کشور را مقدار مصرف نیروگاهها و ترکیب مصرف سوخت مایع در آنها اعلام کرد.

زنگنه با تاکید بر اینکه مقدار متوسط تولید گاز از پارس جنوبی در سال 91، 241 میلیون متر مکعب بود، اظهار کرد: این میزان در سال 94 به 354 میلیون متر مکعب رسیده است یعنی ما توانسته‌ایم 50 درصد در تولید گاز از پارس جنوبی افزایش تولید داشته باشیم.

وی افزود: این موضوع باعث شد با وجود اینکه هر ساله نیروگاهها حدوداً 9 درصد افزایش مصرف گاز دارند،‌ در سال 92 که سال اول دولت یازدهم بود، نیروگاههای ما 27 میلیارد لیتر سوخت مایع مصرف کنند که 18 میلیارد دلار ارزش ارزی آن است و در این مدت 43 درصد کل مصرف سوخت نیروگاهها مایع بوده که خوشبختانه با اقداماتی که صورت گرفته در سال 93 این مقدار به 18 درصد کاهش یافت که امیدواریم امسال نیز به زیر 10 درصد برسد و مصرف سوخت مایع نیروگاهها کاهش یابد.

زنگنه همچنین سوخت تحویلی به نیروگاهها در سال 92 را  36 میلیارد متر مکعب عنوان کرد و گفت: امسال سوخت تحویلی به نیروگاهها به نزدیک 70 میلیارد متر مکعب یعنی دو برابر خواهد رسید که این حرکت بزرگی است.

وی اجرای طرح پایش را در کاهش مصرف نفت گاز موثر دانست.

 زنگنه در بخش دیگری از سخنانش به میزان تولید نفت خام در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: تولید نفت خام در 5 ماهه نخست سال 92، 2.7 میلیون بشکه در روز بود که این شامل مصرف داخلی و صادرات است، صادرات نفت خام ما در این سال کمتر از یک میلیون بشکه بود که پس از رفع تحریمها امروز و در خرداد 95، تولید نفت ما به بیش از 3.8 میلیون بشکه در روز رسیده که صادرات آن نیز از مرز 2 میلیون بشکه در روز عبور کرده که این میزان به بیش از دو برابر سال 92 رسیده است.

وی ادامه داد: در بخش میعانات گازی هم وقتی که دولت یازدهم آغاز به کار کرد ما 380 هزار بشکه تولید داشتیم که امروز این میزان به حدود 600 هزار بشکه در روز افزایش یافته که این حرکت بزرگی بوده است.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه تمرکز این وزارتخانه افزایش تولید میادین مشترک غرب کارون است، اظهار کرد: میادین مشترک نفتی غرب کارون شامل میدان‌ آزادگان،‌ یادآوران و یاران است که ما به این میادین مشترک برای افزایش تولید نفت تمرکز کرده‌ایم.

زنگنه افزود: سهم میادین مشترک از تولید نفت 70 هزار بشکه در روز بود که امروز و تا پایان خرداد به بالای 200 هزار بشکه در روز خواهد رسید.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه تولید پتروشیمی در سال 92، 40.6 میلیون تن و صادرات آن نیز در این سال 12.8 میلیون تن بوده است، ابراز کرد: در سال 94، تولید پتروشیمی به 46 میلیون تن و صادرات آن نیز به 18.7 میلیون تن افزایش یافته که با این حساب تقریبا صادرات ما 46 درصد افزایش داشته است.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه گاز تحویلی به پتروشیمیها از 35 میلیون متر مکعب در سال 92 به 43 میلیون متر مکعب در سال 94 افزایش یافته است، افزود: ما هیچ محدودیتی برای مصرف گاز پتروشیمیها قائل نشده‌ایم.

وی امسال را یک سال استثنایی برای صنعت پتروشیمی ایران دانست و تاکید کرد: تعداد زیادی از پتروشیمیها تا نیمه سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید و تا امروز نیز بخش عمده‌ای از صنعت پتروشیمی کشور به بهره‌برداری رسیده است.

وزیر نفت افزود: پتروشیمی دوم مرودشت، پردیس، کاوه، فاز دوم کاویان و تعداد زیادی از طرحها مانند سنندج به بهره‌برداری خواهد رسید و مقدار تولید ما را حدوداً به قیمتهای سال 90 و نزدیک 5.7 میلیون دلار افزایش خواهند داد که این رقم بزرگی است.

وی همچنین پیش‌بینی کرد که با اقدامات انجام شده و در برنامه 5 ساله، تولید پتروشیمیها از حدود 20 میلیارد دلار به 40 میلیارد دلار افزایش یابد.

وی تصریح کرد: در بخش فرآورده‌های نفتی هم خوشبختانه امروز در 7 کلانشهر کشور بنزین با استاندارد یورو 4 توزیع می‌شود و ما فرآورده‌هایی را که به عنوان بنزین پالایشگاهها توزیع می‌شدند و استاندارد نبودند را از اختلاط با بنزین حذف کرده‌ایم.

زنگنه ادامه داد: تولید بنزین یورو 4 که در ابتدای دولت یازدهم 1.2 میلیون لیتر بود را از سال 94 به 2.5 میلیون لیتر افزایش داده‌ایم.

وی همچنین اولویت وزارت نفت در توسعه پالایشگاهها را، توسعه پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس عنوان کرد و گفت: پالایشگاه ستاره خلیج فارس، بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی کشور است که با ظرفیت 360 هزار بشکه در روز فعالیت می‌کند که امیدواریم تا پایان امسال واحد اول آن وارد مدار شود که در این صورت کشور نه تنها به واردات بنزین نیاز ندارد بلکه صادرکننده بنزین با کیفیت عالی هم خواهد شد.

وزیر نفت همچنین توسعه پالایشگاه‌های آناهیتا و پارس را در اولویتهای وزارت نفت دانست.

زنگنه خاطر نشان کرد: ما عملا تخفیفهایی را به سرمایه‌گذاران می‌دهیم تا برای ادامه سرمایه‌گذاری در پالایشگاههای پارس و آناهیتا رغبت داشته باشند تا بعد از رفع تحریمها این پالایشگاهها بیشتر توسعه پیدا کند.

**ایران در جنگ نفت با عربستان سعودی اقدام عملی داشته باشد/لزوم افزایش تولید نفت

ابوالفضل حسن بیگی نماینده مردم دامغان در مجلس پس از گزارش وزیر نفت گفت: باید بین سخنان وزرا هماهنگی وجود داشته باشد، زیرا در برخی موارد موجب دلسردی مردم می‌شود.

وی افزود: متاسفانه برخی از آمارها همواره از یأس و سیاه‌نمایی صحبت می‌کنند تا شاید در تصمیم‌گیری نمایندگان تاثیرگذار باشند که باید این روند اصلاح شود.

حسن‌بیگی با بیان اینکه مقام معظم رهبری موضوع اقدام و عمل در اقتصاد را متذکر شدند و ما مسؤلان باید در چارچوب اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم و در این راستا هماهنگیهای لازم صورت گیرد، تصریح کرد: جنگ نفت توسط عربستان سعودی شروع شد، بنابراین برای مقابله با کشوری که به صهیونیستها کمک می‌کند، باید در عمل اقدام کنیم و در این راستا تولید نفت را افزایش دهیم.

نماینده مردم دامغان تاکید کرد: برای رفع بیکاری و مشکلات معیشتی باید اقدمات لازم انجام شود و همچنین درخصوص تقویت سیستم ریلی باید سرمایه‌گذاری انجام شود و تلاش شود از محل کاهش حقوق مدیران، سرمایه‌گذاری انجام شود.

وی بیان کرد: تجربه نشان داده سرمایه‌گذاری در بخشهای کوچک زیاد پاسخگوی نیاز اقتصادی کشور نبوده است. بنابراین باید در صنعت سرمایه‌گذاری انجام شود.

 

**نهمین جلسه علنی مجلس پایان یافت/مجلس هفته بعد دو روز جلسه دارد

مسعود پزشکیان نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی پیش از به صدا در آوردن زنگ علنی مجلس اعلام کرد که جلسه بعدی خانه ملت ساعت 9 صبح روز یکشنبه هفته آینده برگزار می‌شود.

وی افزود: در روز دوشنبه 31 خرداد مجلس جلسه علنی ندارد و کمیسیونها صبح و بعدازظهر تشکیل جلسه می‌دهند و در روز سه‌شنبه جلسه علنی هفته بعد خواهیم داشت.