به گزارش «نسیم آنلاین» ،حسن روحانی در مراسم افتتاحیه نمایشگاه کتاب اظهار داشت: کشور روسیه میهمان ویژه این نمایشگاه هستند و همچنین تشکر می کنم از رئیس جمهور روسیه که نماینده ویژه خود را به این نمایشگاه اعزام کردهاند و همچنین از همه مسئولین و نمایندگان مجلس و علما و شهردار محترم تهران و نمایندگان مردم در شورای شهر تهران تشکر و قدردانی میکنم.
وی ادامه داد: از این که نمایشگاه کتاب ظاهراً به سرمنزل نهایی رسید و بعد از دو مکان که در سال های گذشته جا به جا شد خود را به مقصد نهایی رساند ، بسیار خوشحالم از این که امروز این نمایشگاه آغاز به کار کرد و افتتاح شد و از همه دست اندرکاران که این بنای به یاد ماندنی برای برگزاری نمایشگاهها به وجود آوردند آن هم در یک مکان بسیار مناسبی رو به روی حرم مطهر امام راحل، امیدواریم این قدم خیر و مبارکی برای کشور عزیز ما باشد.
رئیس جمهور در ادامه اظهار کرد: ما وارد صحنه و صفحه جدید شدهایم چه بخواهیم و چه نخواهیم زندگی ما در پسا برجام با زندگی و دنیای ما قبل از برجام کاملاً متفاوت است.شما میبینید در طول یک سال گذشته از آن زمانی که آثار این موفقیت در یک مذاکرات بسیار پیچیده بین المللی که من در ملاقات های خارجی هر روز که مقامات خارجی و رؤسای جمهوری کشورهای مختلف به ایران سفر می کنند به ابعاد جدیدی از این مسئله توجه من جلب میشود.
وی با اشاره به مذاکرات هسته ای گفت:با اینکه از ابتدا من در مسئله هستهای من از 12 سال پیش بودم و در همه دوران مذاکرات بودم اما مقامات خارجی که از بیرون به این صحنه نگاه میکردند زیباییها و ابعاد دقیقتری از این صحنه برداشت کردند.
روحانی افزود:ملت ما در یک واقعه مهم تاریخی و در یک مذاکرات بسیار پیچیده در برابر قدرتهای جهانی به موفقیت بزرگی دست یافت که به نفع هر دو بود و معمولاً در مذاکرات یکی پیروزی میشود و یکی شکست میخورد اما این مذاکرات مذاکراتی بود که به نفع ما و طرف مقابل و به نفع منطه ما و به نفع جهان بود.
وی با اشاره به آغاز نمایشگاه کتاب گفت: در نمایشگاه بین المللی کتاب یک مکان تعاملی است که نویسندگان مختلف و محققین مختلف اینجا مکان دیدار و تبادل فکری و تبادل فرهنگی است و تبادل اندیشه است از شهرهای مختلف این جمعیتی که در نمایشگاه کتاب در طول 10 حدود 3 میلیون بازدید میکنند 30 درصد آن از شهرستان ها میآیند و رنج سفر را تحمل میکنند تا در نمایشگاه حضور یابند.
رئیس جمهور ادامه داد:امروز شهرهایی وجود دارد که مرکز فرهنگی برای آن شهر و ملت و آن منطقه و گاهی در سطح جهان است. شهر ، شهر فرهنگی است با فرهنگ شناخته میشود با نمایش فیلمهای مختلف ، با اجرای موسیقی ، با نمایشگاههای مهم نقاشی، عکاسی و دهها هنر دیگر شهر به آن نام معروف و مشهور است
ایشان در ادامه با اشاره به تاریخ گذشته کشورمان ، گفت: شما نگاه کنید به تاریخ گذشته ما خود کتاب چه مشاغلی را در کنار خود میآورد غیر از نویسنده یا مترجم که خلاق است خود خطاطی که یک بخشی از هنر خطاطی مربوط به استنساخ کتابهای مختلف و نسخه برداری از متن اصلی کتابها بود.
روحانی ادامه داد: کتاب نوشته میشد و دهها نفر خوشنویس میآمدند و کتاب را نسخه برداری میکردند و بر مبنای آن صنعت جلد سازی کتاب با چه زیبایی جلد ساخته شده و بعد برای اینکه کتاب قدیمی که به هم ریخته بود سامان داده شود یک عده بود که کارشان شیرازه کتاب بود و کتاب را شیرازه بندی میکنند خود تزیین و تذهیب کتاب شما کتاب خطی قدیمی را ببنید که چقدر مشاغل در کنار کتاب به وجود میآمد
وی ادامه داد: بقیه بخشهای فرهگی هم اینچنین است آنوقتی که سینما آمد اینها قاعدتاً همهبخش های خصوصی بودند چقدر صنعت در کنار آن آمد به خاطر آن فیلم سالن سینما و گیشه ساخته شد و افرادی آمدند برای اینکه این فلم را چگونه به نمایش بگذارند
روحانی اظهار کرد :هنر و فرهنگ در بخشهای مختلف آن میتواند خلاق باشد و میتوان اشتغال درست کند و میتواندتولید را به حرکت در بیاورد
رئیس جمهور در ادامه اظهار کرد: ما باید به بخش اقتصاد فرهنگ هم نگاه کنیم ما فکر میکنیم اقتصاد همیشه پولدار کشور ما و فرهنگ هم همیشه یک پیرمرد ناتوانی است که از آن کمک بگیرد اینطور نیست فرهنگ میتواند خود سازنده اقتصاد باشد و خلاق باشد علاوه بر این که فرهنگ از جمله قدرت بزرگ بین المللی ما است دنیا چطور ما را میشناسد.
وی ادامه داد:همین الآن بیان کردند که در روسیه بیشتر جوانان در دوره های مختلف به اشعار مولانا، خیام و... اشنا میشوند و این ارتباط بین ملتها و فرهنگها است.
روحانی اظهار داشت:در سفر پاکستان رئیس جمهور پاکستان به من میگفت که ما همه در مدارس یک کتابی که همه میخواندیم هم گلستان سعدی بود و هم بوستان و اشعار زیادی بود که حفظ می کردیم و این فرهنگ است که میتواند بین ملتها ارتباط برقرار کند.
وی ادامه داد: کتاب و فرهنگ به عنوان قدرت نرم ما و وسیله ارتباط ما با ملتهای دیگر و دولتهای دیگر در کنار هم است.نکته آخر این است که کتاب به ما آرامش میدهد و آرامش به ما آسایش میدهد این تعبیر امیر المؤمنین است.
روحانی در ادامه با اشاره به فواید کتاب خوانی ، اظهار کرد:کتاب آرام کننده دلها است ملتی که با کتاب انس دارد و با کتاب آشنا است قدرت تحلیلش بیشتر است ، ملتی که با کتاب انس بیشتری دارد تاملش در مسائل بیشتر است کتاب به ما قدرت میدهد وبه ما توانمندی میدهد دنیا و حوادث را بهتر میشناسیم و اگر ما انس با کتاب داشته باشیم قدرت ما در صحنه جهانی هم بالاتر میرود.
وی ادامه داد: در دنیای کتاب همه آنهایی که امروز دست اندرکار این کار عظیم هستند آنها که مینویسند و آنهایی که مترجم هستند که خلاق واقعی هستند آنها بیشتر از ما پول نمیخواهند و بیشتر از ما آزادی و امنیت میخواهند ، امنیت و آزادی آنها را تضمین کنیم دیروز مقام معظم رهبری تاکید کردند آن کسی که نقد میکند مشت به سینه آن نکوبیم، نقاد به عنوان یک نعمت است.
روحانی اظهار کرد: البته نمیگویم کسی در پوشش نقد قدرت ملی را پوشش دهد. آن کسی که دلسوزانه نقادی میکند نباید در پیچ و خم کتابش و نوشتارش و شعرش گرفتار شود.
وی ادامه داد: من بارها در دولت گفتم به وزیر فرهنگ هم گفتم نظر من این است باید کارها را به صاحبنظران واگذار کنیم ایا کتاب خوب است یا بد قابل چاپ و نشر هست یا نیست به انجمن نویسندگان و ناشران واگذار کنیم.آن ناشر به خاطر آبروی خود حواسش را جمع میکند.
رئیس جمهور گفت: همینطور همین کار نمایشگاه را هر چی بیشتر واگذار کنید به نهادهای مدنی به ناشران واگذار کنیم آنها بهتر اداره میکنند و تشخیص میدهد دولت نباید در هر جایی دخالت کند.دولت برنامه ریز است و باید فقط نظارت کند اما همین نظارت هم میتواند مردمی باشد
وی ادامه داد: ما باید کاری کنیم که کتاب تراوش ذهن و اندیشه و فکر و تجربه یک اندیشمند و دانشمند باشد.
رئیس جمهور در پایان سخنانش اظهار کرد: امروز زمانی است که ما باید به مؤلفین مان امنیت و آزادی بدهیم و به ناشرانمان فضای رقابت ازاد و شفاف بدهیم بدون رانت تا همه بیایند در صحنه و ما کمک کنیم به ناشران و مؤلفان کمک کنیم فضای پسا برجام با کتاب و تفکر به مقصد واقعی میرسد.
وی در پایان گفت:تنها دنیایی سیاسی نیست که فرهنگ در رأس امور آن باشد. همان پیامبری که به بعثتش نزدیکیم و معجزه او کتاب بود کتابی که کتاب انزلناه الیک لتخرج....
∎
نظر شما