شناسهٔ خبر: 12266453 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نسیم | لینک خبر

تهدیدات سعودی رئیس‎جمهور آمریکا را به عربستان کشاند

چهارمین سفر اوباما به ریاض در حالی صورت می گیرد که روابط آمریکا و عربستان در پی ارائه طرح کنگره در خصوص "۱۱ سپتامبر" دچار تنش شده است، اما مشخص نیست که تنش در روابط دو کشور تا چه اندازه است؟

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل «نسیم آنلاین»- باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا شب گذشته (سه شنبه) واشنگتن را به مقصد ریاض ترک کرد تا امروز (چهارشنبه) گفتگوی دوجانبه‌ با ملک سلمان پادشاه عربستان و پس از آن با سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در روز پنجشنبه دیدار داشته باشد.

پایگاه لبنانی "النشره" در مقاله‎ای با عنوان "آیا رویای عربستان در عقب‎نشینی ایالات متحده از تصویب لایحه 11 سپتامبر محقق می‏شود؟" به تحلیل چهارمین سفر باراک اوباما به ریاض پرداخت و نوشت: سفر رئیس جمهور آمریکا به عربستان در شرایطی صورت می گیرد که نشانه‌های بحران در روابط دو کشور که چه بسا روی اقتصاد جهانی و اقتصاد کشورهای خلیج فارس و عربستان تاثیرگذار باشد.

علت این بحران به طرح دو عضو کنگره آمریکا بر می گردد. یک نماینده جمهوری خواه و یک نماینده دموکرات آمریکا اخیرا پیشنهاد تصویب قانونی را ارائه کردند که به دولت آمریکا این اجازه را می دهد که 28 صفحه از گزارش کمیته تحقیق کنگره درباره حادثه 11 سپتامبر که به نقش عربستان در حادثه مربوط می‎شود، منتشر کند. هر چند کاخ سفید تا این لحظه از انتشار این ۲۸ صفحه جلوگیری کرده و آن را بصورت محرمانه نگهداری می کند.

مقامات عربستان سعودی نیز چند روز گذشته در واکنش به این طرح دو نماینده کنگره آمریکا، به دولت اوباما و اعضای کنگره هشدار دادند که در صورت تصویب طرح "11سپتامبر"، داراییهای خود در آمریکا را به حراج خواهند گذاشت.

عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان نیز ماه گذشته طی دیدار خود از واشنگتن به نمایندگان آمریکا گفته بود که در صورت تصویب این طرح در کنگره، عربستان مجبور خواهد شد که اوراق بهادار خزانه داری و سایر دارایی‌های خود در آمریکا را با ارزشی بالغ بر ۷۵۰ میلیارد دلار پیش از بلوکه شدن به فروش برساند.

خبرگزاری آمریکایی "آسوشیتدپرس" به نقل از مسئولان مطلع از گزارش 28 صقحه‌ای نوشت: این گزارش حاوی وجود ارتباط غیر مستقیم "عمر البیومی" و "اسامه باسنان" دو شهروند سعودی با برخی از عاملان حمله به نیویورک از یک سو و با مسئولان دولتی عربستان از سوی دیگر است و این اطلاعات منجر به تنش در روابط واشنگتن و ریاض شده است.

منابع مالی و بانکی لبنان معتقدند که تهدیدات سعودی به فروش دارایی‎هایش در آمریکا یک فرآیند پیچیده‎ای که قدرت عربستان در اجرای آن را محدود می‏کند، اما این تهدید در چارچوب سیاسی است که شاید علت اصلی آن به اختلاف دیدگاه دو کشور درباره مواضع دولت آمریکا در قبال ایران که ریاض آن را منعطف توصیف می‎کند، بر می گردد.

این در حالی است که منابع دیپلماتیک غربی بعید می دانند که اظهارات اوباما درباره عملکرد عربستان در داخل کشور و تهدیدات سعودی درباره خروج دارایی‎هایش در آمریکا منجر به تنش در روابط دو کشور شود با توجه به اینکه منافع مشترک دو کشور بیشتر از آن است که منجر به بروز هرگونه اختلافی بین طرفین شود.

پایگاه لبنانی النشره به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت: در نشست سران کشورهای حاشیه خلیج فارس با باراک اوباما چگونگی برخورد رئیس جمهور آمریکا با نگرانی‌های کشورهای خلیج درباره "تهدیدات ایرانی" علیه کشورهای منطقه، به نوعی آزمایش می شود و در تعیین نقشه راه آینده بین آمریکا و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و همچنین نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نقش داشته باشد، بویژه اینکه ریاض معتقد است که سیاست اوباما منجر به مهار سیاست "خصمانه" ایران علیه کشورهای منطقه نشده است.

به نظر می رسد که تهدیدات عربستان در حراج اموال و دارایی‎های خود در آمریکا عامل بازدارندگی برای آمریکا در تصویت لایحه 11 سپتامبر نباشد با توجه به اینکه مساله تحقق فروش سریع دارایی‌های عربستان امری محال است.

برچسب‌ها: