روز نو :
∎
بعد از 8سال، خيليها خودشان را آماده خداحافظي كفاشيان با فوتبال كرده بودند. قرار بود انتخابات فدراسيون در تاريخ 11ارديبهشت سال جاري برگزار شود. زماني كه مهلت ثبت نام نامزدها به پايان رسيد و خبري از اسمنويسي علي كفاشيان نشد، خيليها باور كردند دوران «مديريت خنده» در فوتبال كشور به پايان رسيده است، اما انگار قرار نيست چنين اتفاقي حداقل به اين سادگيها رخ بدهد. از قرار معلوم جنگ و جدلها در مورد اساسنامه فدراسيون خيلي جديتر از آن چيزي است كه در ابتدا به نظر ميرسيد. در روزهاي پاياني سال حرف و حديثهاي زيادي در مورد غيرقانوني بودن اساسنامه فعلي مطرح شد، اما در عين حال مطابق همين اساسنامه از كانديداها ثبت نام به عمل آمد و قرار برگزاري انتخابات در ارديبهشت ماه را هم گذاشتند؛ اما حالا و در روزهاي آغازين سال نو، بحث اساسنامه به شدت جدي شده و حتي خبر ميرسد تا زمان تصويب آن در هيات دولت به طور قانوني، خبري از برگزاري انتخابات و تغييرات مديريتي در فوتبال ايران نخواهد بود!
داستان چه بود؟
حدود 10سال پيش بعد از آنكه محمد عليآبادي به رياست سازمان تربيت بدني رسيد، اختلافها بين او و محمد دادكان، رييس وقت فدراسيون فوتبال اوج گرفت. سازمان اصرار داشت روي فوتبال هم مثل ساير رشتهها اشراف و اثرگذاري داشته باشد، اما دادكان در مقابل اين فضا ايستادگي ميكرد. تنشها در آستانه جام جهاني آلمان اوج گرفت و اتفاقا بيشترين ضربه را هم به تيم ملي كشورمان زد. ايران جام جهاني را با يك تساوي برابر آنگولا و دو شكست مقابل مكزيك و پرتغال به پايان برد. سازمان تربيت بدني اين نتايج را فاجعهبار تلقي كرد و پيش از بازگشت كاروان تيم ملي به كشورمان، دادكان را از رياست فدراسيون عزل كرد. اين خبر به فيفا رسيد و فدراسيون جهاني نيز به واسطه دخالت دولت در امور فوتبال، اين رشه ورزشي را در كشورمان تعليق كرد. بعد از آن يك كميته انتقالي تشكيل شد تا اساسنامه جديد را طوري كه فيفا ميپسندد و استقلال فوتبال در ايران را تضمين ميكند به نگارش در بياورد. اين كميته بعد از مدتي فعاليت كارش را به پايان برد و اساسنامه مزبور از همان زمان تا به حال به محور اصلي مديريت فوتبال كشور تبديل شد. با اين همه اما بعد از 8سال سكوت، حالا محمود گودرزي و وزارت ورزش يك ابهام جدي را در اين مورد مطرح كردهاند؛ اينكه آن اساسنامه به تصويب هيات دولت نرسيده و وجاهت قانوني ندارد. طبق مقررات، كميته انتقالي بايد بعد از پايان كارش، اساسنامه فدراسيون را براي تصويب به هيات وزيران ميداد. آنها اين كار را كردند، اما در حال حاضر هيچ سندي وجود ندارد كه نشان بدهد اين اساسنامه به تصويب هيات دولت رسيده است. تنها مدركي كه از زمان طرح اين شبهه ارايه شده، كاغذي بود كه در نشست خبري كيومرث هاشمي به رويت خبرنگاران رسيد. هاشمي كه در آن زمان عضو كميته انتقالي بود، ادعا ميكند خبر تصويب اساسنامه در سايت رياست جمهوري منتشر شده و او پرينت اين خبر را در اختيار دارد، اما خبر مزبور اخيرا به شكل عجيبي از روي سايت حذف شده است! اين چكيده داستاني بود كه هفتههاست وقت فوتبال را گرفته و باعث شده هيچكس نداند بالاخره اساسنامه فعلي مصوب هيات دولت بوده يا نه؟ به قول كفاشيان اگر اين اساسنامه به تصويب نرسيده باشد، در واقع فدراسيون در تمام 8سال گذشته غيرقانوني كار كرده است! به هر تقدير گويا وزارت ورزش كه نظر مثبتي هم روي كفاشيان ندارد، فعلا توانسته حرفش را به كرسي بنشاند و پروژه تصويب اساسنامه فدراسيون در هيات دولت را دوباره به جريان بيندازد.
كفاشيان ميماند؛ چند ماه يا چند سال!
به نظر ميرسد بايد برگزاري انتخابات فدراسيون فوتبال در تاريخ 11ارديبهشت را غيرممكن و لغوشده دانست. ديروز خبرگزاري فارس در گزارشي، از ماموريت وزارت ورزش به كفاشيان خبر داد و نوشت: «پس از اینکه اعلام شد اساسنامه فدراسیون فوتبال مصوبه هیات دولت را ندارد، مقرر شد تا این موضوع هرچه سریعتر محقق شده و اساسنامه این فدراسیون مورد تصویب هیات دولت قرار بگیرد. بر همین اساس در جلسهای که به تازگی بین نصرالله سجادی، معاون وزارت ورزش با علی کفاشیان، رئیس فدراسیون فوتبال برگزار شده، وزارت ورزش به کفاشیان ماموریت ویژهای داده تا اساسنامه را هرچه سریعتر برای مصوب شدن در هیات دولت آماده کند. این در حالی است که مدت قانونی ریاست کفاشیان بر فدراسیون فوتبال که از سوی مجمع تا پایان اردیبهشت تمديد شده بود، دقیقا یک ماه و نیم دیگر به پایان میرسد. به نظر میرسد وزارت نیز با ماندن بیش از موعد قانونی کفاشیان در این سمت برای چند ماه اضافهتر مشکلی ندارد. در حال حاضر تنها دغدغه طرفین، تصویب اساسنامه فدراسیون فوتبال از سوی دولت است. در نهایت اینکه به نظر میرسد تا مصوب نشدن اساسنامه، انتخابات فدراسیون برگزار نشده و به احتمال زیاد برای اتخاذ تصمیمات بعدی، مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال در تاریخ 11 اردیبهشت به مجمع فوقالعاده تغییر کاربری خواهد داد.» به اين ترتيب علي كفاشيان حداقل تا زمان تصويب اساسنامه در هيات دولت به كارش ادامه خواهد داد و چه بسا او كه ترفندهاي مديريتي عجيبي دارد، بعد از تصويب سند مذكور در دور جديد نامنويسي شركت كند و رياستش بر فوتبال حداقل براي چهار سال ديگر ادامه يابد!
حواسمان هست؟
از قرار معلوم بازي پيچيده و خطرناكي در فوتبال ايران آغاز شده است. ديروز حسنيخو، مدیرکل حراست وزارت ورزش در بخشي از مصاحبهاش با سايت كاپ گفته است: «احتمال اینکه مسوولان دولتی بخواهند تغییراتی در اساسنامه به وجود آورند هم هست. بنابراین شاید اساسنامه تغییراتی هم در محتوای خود داشته باشد.» او همچنين در پاسخ به سوالي در مورد لحاظ شدن حق بركناري رييس فدراسيون توسط وزير ورزش در اساسنامه جديد، به شكل كلي پاسخ ميدهد: «علیالقاعده ما نمیتوانیم قوانینی وضع کنیم که مغایرتی با قوانین جاری کشور داشته و همچنین مغایرتی هم نباید با قوانین بینالمللی داشته باشد. در واقع هر اتفاقی که قرار است بیفتد باید در قالب چارچوب هایی باشد که برای ما تعیین شده است.» با توجه به حساسيت فوقالعادهاي كه فيفا روي اساسنامه فدراسيونهاي زيرمجموعهاش دارد، اين حرفها كمي مخاطب را نگران ميكند. در شرايط فعلي اين هراس وجود دارد كه پيگيري يك اصطكاك داخلي مثلا بين وزارت ورزش و فدراسيون فوتبال منجر به اتخاذ تصميماتي شود كه آينده فوتبال ايران را به شكل جدي به خطر بيندازد. فراموش نكنيم همين حالا فدراسيون فوتبال كويت به دليل دخالت دولت آن كشور تعليق شده و مسابقات كليدي اين تيم در مقدماتي جام جهاني نيز يك به يك تعليق شده است. آيا حواسمان هست چه ميكنيم؟
نظر شما