گروه ايران
در كنفرانس امنيتي مونيخ امسال، 17كشور درگير در بحران سوريه گرد هم آمدند تا طرحي در زمينه برقراري آتشبس و توقف درگيريهاي 5 ساله در اين كشور ارائه دهند. طبق آخرين اخبار رسيده، شركتكنندگان در اين كنفرانس، به توافق اوليهيي دست يافتند كه در پي آن، موانع در راه توزيع كمكها به غير نظاميان از ميان برداشته شده و آتشبس تا يك هفته ديگر ميان گروههاي درگير برقرار شود. پنجاه و دومين نشست امنيتي مونيخ در حالي برگزار شد كه محمدجواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان، هم از شركتكنندگان اين كنفرانس بود و روزهاي پركار و پر ديداري هم داشت. به عقيده كارشناسان، يكي از اصليترين دستاوردهاي نشست امسال با وجود كارشكنيهايي كه توسط برخي كشورها صورت ميگرفت، رسيدن به توافق اوليه براي آتشبس ميان طرفين مخاصمه در سوريه بود. به گزارش ايرنا، در پي اين توافق استفان دي ميستورا نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل در سوريه اين توافق را اميدي براي مردم سوريه دانست كه نبايد به نااميدي تبديل شود. در اين ميان يكي از اختلافات اساسي ميان كشورهاي شركتكننده در مذاكرات سوريه، تعريف و تفكيك گروههاي تروريستي و مخالف دولت سوريه است. آينده و سرنوشت بشار اسد يكي ديگر از مسائل مورد اختلاف كشورهاي حاضر در مذاكرات است. در حالي كه به نظر ميرسد كشورهاي غربي و امريكا از مواضعشان در بركناري اسد دست كشيدهاند، تركيه و عربستان همچنان خواستار بركناري اسد هستند.
سرنوشت همه در خاورميانه مشترك است
در همين راستا محمدجواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان در سخنراني خود در كنفرانس مونيخ، توافق هستهيي ميان ايران و گروه 1+5 را به عنوان الگويي معرفي كرد كه ميتوان از آن براي حل ساير بحرانها نيز استفاده كرد. وي همچنين ابراز اميدواري كرد كه مذاكرات اخير در مونيخ بين بازيگران اصلي جهاني در بحران سوريه به درد و رنج ملت اين كشورعرب پايان دهد. وزير امور خارجه ايران از فرقهگرايي به عنوان يك چالش مهم در كنار بحران پناهندگي ياد كرد و افزود: با همكاري برادرانمان درعربستانسعودي و تركيه ما خواهيم توانست مسائل و مشكلات منطقه را حل كنيم. وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ايران و عربستانسعودي نميتوانند يكديگر را از منطقه كنار بزنند و متاسفانه عربستانسعودي شيوه كنار گذاشتن را در پيش گرفته است. در دنياي امروز بازي برد و باخت وجود ندارد و لازم است كه ما مشكلات خاورميانه را از نو تبيين كنيم. مشكلات را ميتوان از راهي تعريف و تبيين كرد كه بتواند حل شود. ظريف تاكيد كرد: سرنوشت ما در منطقه يك سرنوشت مشترك است كه با تهديد مواجه شده و ممكن است اين تهديد براي برادرانمان درتركيه، عربستانسعودي، پاكستان، حتي افغانستان و كشورهاي مركز آسيا ايجاد مشكل كند. رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان همچنين در گفتوگو با خبرنگاران حاضر در اين كنفرانس اظهار داشت: ديدگاهي كه جمهوري اسلامي همواره در رابطه با سوريه داشته است اين بوده كه خشونتها بايد پايان يابند. همه بايد عليه گروههاي افراطي و تروريستي متحد شويم و زمينه ارسال كمكهاي انساندوستانه براي مردم سوريه فراهم شود. از سوي ديگر مذاكرات بايد براي دستيابي به يك راهحل سياسي سوري توسط مردم سوريه باشد و ديگران نيز به آن كمك كنند و نه اينكه براي آن شرط گذاشته و چارچوب تعيين كنند. مذاكرات بايد به راهحل ايجاد حكومت فراگير منجر شود. وي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينكه پس از توافق براي سوريه، اختلافات عمده برجاي مانده كدامها هستند، گفت: من فكر ميكنم كه مهمترين اختلافنظرها از لحاظ محتوايي هستند. برخي كشورها در منطقه همچنان بر اين اعتقاد هستند كه اين گروههاي تروريستي و افراطي ميتوانند به عنوان يك ابزار معامله مورد استفاده قرار گيرند و اينكه اينها ميتوانند براي آنها يك امتياز كوتاهمدت باشد. اين كشورها بايد بيدار شوند و اين گروهها را در وهله اول به عنوان يك تهديد براي خود ببينند. من فكر ميكنم كه اين واقعبيني بايد هنوز بين اين كشورها شكل گيرد و من معتقدم كه اين يك مانع بزرگي است. با اين حال بهطوركلي توافق جامع بر سر كمكهاي بشردوستانه و متوقف كردن اقدامات خصمانه اگر به اجرا در بيايد، قدمي به سوي جهت درست محسوب ميشود. وي در رابطه با اينكه برخي كشورها مثل عربستان براي اعزام نيروي نظامي به سوريه اعلام آمادگي كردهاند، گفت: نكته حايز اهميت اين است كه همه طرفين بايد روي راهحل سياسي تمركز كنند و موجب پيچيدهترشدن وضعيت نشوند به ويژه در مورد وضعيتي كه بيشتر يك توهم است تا واقعيت، فرافكني نكنند.
رايزني ظريف و كري در مورد برجام
وزير خارجه كشورمان كه در حاشيه اين كنفرانس با دبيركل سازمان ملل و فرستاده ويژه وي در امور سوريه و وزراي خارجه گرجستان، روسيه، هلند، چين، عمان و وزير دفاع پاكستان ديدار كرده است، ديروز با جان كري همتاي امريكايي خود نيز ديدار و گفتوگو داشت. به گفته يك منبع آگاه، در اين ديدار كه در حاشيه كنفرانس امنيتي مونيخ برگزار شد، دوطرف در مورد جزييات و اجراي بندهاي مختلف برجام مذاكره كردند. وي همچنين ديروز با صاحبان صنايع و روساي ارشد بانكها و موسسات پولي و مالي اروپايي ديدار داشت.
وزير امور خارجه كشورمان در اين ديدار گفت: زيرساختها براي همكاري و سامان دادن به همكاريهاي بلندمدت با ايران آماده است. وي با اشاره به توافق هستهيي و اجراي برجام تصريح كرد: با توجه به لغو جامع تحريمهاي اروپا و برداشته شدن تحريمهاي تجاري اقتصادي و پولي ساختگي، ايران آماده گسترش هرچه بيشتر روابط با مجموعه اروپاست. ظريف همچنين اعلام كرد: ايران در تنظيم روابط نوين تجاري صنعتي و اقتصادي خود با اروپا بازار مصرف نخواهد بود.
سفر هيات بزرگ اروپايي به تهران در بهار 95
از سوي ديگر گفته ميشود كه ظريف در اوايل هفته جاري به بلژيك سفر كرده و در جريان سفر به اين كشور اروپايي علاوه بر ديدار با مقامات بروكسل از جمله با همتاي خود، با تعدادي از مقامات اتحاديه اروپا نيز ديدار و رايزني خواهد كرد.
گفتوگو با فدريكا موگريني، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا از جمله ديگر برنامههاي سفر ظريف به بروكسل است. در همين خصوص فدريكا موگريني نيز در جريان سخنراني خود در كنفرانس امنيتي مونيخ اعلام كرد: در بهار آينده هيات بزرگي را شامل اعضاي كميسيون اروپايي براي گفتوگو درباره روابط اروپا و ايران به ايران خواهم برد.
اظهارنظر ظريف در كنفرانس امنيتي مونيخ:
مشكلات خاورميانه را بايد از نو تبيين كنيم
صاحبخبر -