شناسهٔ خبر: 11030687 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

موافقت قدرت‌های جهان با 'آتش‌بس سراسری در سوریه'

جان کری وزیر خارجه آمریکا می گوید که قدرت های جهان در نشست مربوط به سوریه با "پایان همه خصومت ها" ظرف یک هفته موافقت کرده اند.

صاحب‌خبر -
Image copyright AFP

جان کری وزیر خارجه آمریکا می گوید که قدرت های جهان در نشست مربوط به سوریه با "پایان همه خصومت ها" ظرف یک هفته موافقت کرده اند.

اما او پس از نشست مذاکرات صلح سوریه در مونیخ آلمان گفت که توقف خصومت ها شامل نبرد با گروه های جهادی دولت اسلامی (داعش) و جبهه نصرت نمی شود.

او همچنین گفت که قدرت ها موافقت کرده اند تحویل کمک های انساندوستانه را فورا سرعت بخشند و گسترش دهند.

این خبر درحالی اعلام شد که ارتش سوریه با کمک جنگنده های روسی، در استان حلب درحال پیشروی است. این پیشروی ده ها هزار غیرنظامی در نواحی تحت کنترل شورشیان در شهر بزرگ حلب را در خطر بالقوه محاصره قرار داده است.

از آغاز ماه تاکنون ده ها هزار نفر از مردم این شهر آواره شده اند و از جمله به مرز ترکیه گریخته اند.

آقای کری اذعان کرد که طرح آتش بس "بلندپروازانه" است و گفت آزمون واقعی این است که آیا طرف ها به تعهدات خود احترام می گذارند یا نه.

او گفت:‌ "آنچه اینجا داریم کلماتی روی کاغذ است، آنچه نیاز داریم در چند روز آینده شاهد باشیم عمل روی زمین است."

وزیر خارجه آمریکا افزود که یک کارگروه سازمان ملل برای اطمینان از دسترسی یافتن غیرنظامیان همه طرف ها به کمک ایجاد خواهد شد.

او این خبر را در کنار سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه و استفان دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل اعلام کرد.

آقای لاوروف گفت "دلایلی برای این امیدواری هست که امروز کار بزرگی انجام داده ایم."

آقای کری در این کنفرانس بار دیگر تکرار کرد که حملات هوایی روسیه نیروهای مخالف را هدف می گیرد نه به گفته مسکو گروه های تروریستی را.

اما هر دو دیپلمات موافقت کردند که گفت‌وگوها با شرکت دولت سوریه و شورشیان باید در اسرع وقت شروع شود.

مخالفت با شروع فوری

پیشتر در آستانه از سرگیری مذاکرات سوریه در مونیخ گزارش شده بود که تقاضای آمریکا برای برقراری فوری آتش‌بس با مخالفت روسیه مواجه شده.

روسیه پیشنهاد داده بود که از اول ماه مارس (۱۱ اسفند) در سوریه آتش‌بس اعلام شود. اما مقام های آمریکایی گفتند بر این باورند که روسیه و نیروهای دولت بشار اسد می‌خواهند برای انجام حملات بیشتر به شورشیان سه هفته زمان بخرند.

اما ظاهرا روسیه اکنون در موضع خود انعطاف نشان داده.

نمایندگان مخالفان حکومت سوریه و همچنین بعضی از کشورها از جمله آمریکا و ترکیه، روسیه را متهم کرده‌اند که با انجام حملات هوایی سنگین موجب شکست مذاکرات صلح شده است.

مذاکرات اخیر با حضور نمایندگان دولت و شورشیان در ژنو بی نتیجه ماند.

فیلیپ هموند وزیر خارجه بریتانیا در نشست پنجشنبه گفت که پایان خصومت ها فقط در صورتی عملی خواهد شد که روسیه حملاتش را متوقف کند، با این حال آقای لاوروف گفت که حملات ادامه خواهد یافت.

سالم مسلط سخنگوی مخالفان به بی بی سی گفت:‌ "اگر شاهد اقدام و اجرای آن در زمین باشیم، به زودی در ژنو خواهیم بود."