حامد رشيدي
اگرچه برخي منابع خبري و تحليلي و همچنين برخي سياستمداران اروپايي از خوش بيني نسبت به نتيجه بخش بودن مذاکرات ديويد کامرون و دونالد تاسک خبر داده بودند، اما شواهد جديد حاکي از آن است که هنوز راه بسيار طولاني و سختي در خصوص توافق انگليس و اروپاي واحد بر سر اصلاحات پيشنهادي لندن وجود دارد. از اين رو خروج انگليس از اتحاديه اروپا همچنان به عنوان يک گزينه در معادلات سياسي اروپا موضوعيت دارد. ديويد کامرون در اين خصوص تاکيد دارد که بايد مهاجرت به اروپا محدود شود. خواسته اي که با مخالفت برخي کشورهاي اروپايي روبه روست. با اين حال اصلاحاتي که ديويد کامرون مدنظر قرار دارد، به مراتب از اين مورد گستردهتر است. او عملا خواستار تبديل شدن کشورش به عضوي استثنايي در اتحاديه اروپاست و اين موضوع از سوي بسياري از شهروندان اروپايي قابل قبول نيست. دولت انگلستان تاکيد کرده است به دنبال توافقي سريع نيست بلکه اميدوار است در ماه فوريه و پيش از نشست هجدهم فوريه به توافقي در اين زمينه دست يابد.شوراي اروپا به انگلستان پيشنهاد کرده بود موقتا مزاياي مهاجران اروپا به اين کشور قطع شود تا مذاکرات ادامه يابد اما کامرون با رد اين پيشنهاد تصريح کرد که مفاد توافق را فداي سرعت نميکند و مطمئن نيست که در ماه فوريه به آنچه ميخواهند دست يابند.
نخستوزير انگلستان در اين خصوص مي گويد : مذاکرات با ديگر کشورهاي اتحاديه اروپا براي دستيابي به توافقي براي اصلاح قواعد روابط، راهي طولاني در پيش دارد." برخي تحليلگران معتقدند عدم توافق در مذاکرات يونکر و ديويد کامرون که اخيرا برگزار شد، مي تواند نشان دهنده دشواري مسيري باشد که نخست وزير انگليس در پي دستيابي به آن است. ضمن اينکه يونکر از ابتدا با زياده خواهي هاي انگليس در خصوص اصلاحات مدنظر خود در داخل ساختار اتحاديه اروپا مخالف بود. اين مخالفتها به اندازه اي بود که نخست وزير انگليس حتي با حضور يونکر در مسند رياست کميسيون اروپا مخالفت کرد اما در نهايت يونکر با حمايت ديگر اعضاي اتحاديه اروپا به اين سمت برگزيده شد.
چنانچه روزنامه گاردين گزارش داده است، نخست وزير انگلستان طي ناهار کاري با «ژان کلود يونکر» رئيس کميسيون اروپا درباره برنامه انگليس براي اصلاح قواعد روابط با اتحاديه اروپا به گفتگو نشست.بعدازاين ديدار کامرون گفت: «هيچ توافقي صورت نگرفت اما پيشرفتهايي داشتيم. هنوز راه درازي در پيش داريم.»
موضوع اصلي مذاکرات پيشنهادهاي تازه بروکسل باهدف از ميان بردن اختلاف بين دو طرف بود اما کامرون با اين پيشنهاد که توقف کوتاهمدت مزاياي مهاجران بود، موافقت نکرد.کامرون بر توقف مهاجرتها از ديگر کشورهاي اروپايي به انگلستان و همچنين قطع مزاياي مهاجران اروپايي تا 4 سال تاکيد داشت. اما اين درخواست از سوي ديگر کشورهاي اروپايي رد شده بود و بر اساس قوانين اتحاديه اروپا غيرقانوني و تبعيضآميز بود.
هم اکنون کامرون لابي گري هاي گسترده خود را در اين خصوص آغاز کرده است و قرار است کامرون با «مارتين شولتز» رئيس پارلمان اروپا و دونالد تاسک رئيس شوراي اروپا نيز ديدار کند. با اين حال به نظر نمي رسد شولتز و تاسک نيز نظراتي مخالف نظر يونکر در اين خصوص داشته باشند.
لازم به ذکر است که طي سالهاي اخير تمايل شهروندان انگليسي مبني بر خروج از اتحاديه اروپا افزايش يافته است . در صورت برگزاري همه پرسي خروج از اتحاديه اروپا، ممکن است اکثر شهروندان انگليسي راي به خروج از اتحاديه اروپا دهند. هم اکنون اصلي ترين دغدغه برخي اعضاي اتحاديه اروپا حفظ انگليس در اين مجموعه است اما در عين حال اکثر اعضاي اتحاديه اروپا حاضر به دادن امتيازات غير متعارف به لندن و اصلاح قوانين اتحاديه تحت فشار انگليس نيستند.