شناسهٔ خبر: 10665701 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه فرهیختگان-قدیمی | لینک خبر

سینماگران صدابردار آرام سینمای ایران را تا آرامگاهش بدرقه کردند

بنی‌اعتماد: کت بسته در مقابل تقدیریم

صاحب‌خبر -

تشییع پیکر یدالله نجفی، صدابردار برخی از مهم‌ترین فیلم‌های دهه‌های اخیر سینمای ایران تبدیل به دورهمی چهره‌های سینمایی و علاقه‌مندان به سینمای ایران شد. دیروز پنجم بهمن سینماگران در ساختمان شماره‌2 خانه سینما به بهانه این بدرقه از خوبی‌ها و تاثیراتش گفتند و بعد از خواندن نماز میت به اقامت محمود دعایی با دریغ از دست دادنش او را در جوار مسعود بهنام در قطعه هنرمندان بهشت‌زهرا(س) به خاک سپردند. با کسب رضایت خانواده این صدابردار مرحوم، نجفی در همان قبری آرامید که مسعود بهنام در آن جای دارد.
 نظام‌الدین کیایی به نمایندگی از انجمن صدابرداران خانه سینما که خود از صدابرداران مهم سینمای ایران است، از یدالله نجفی به‌عنوان صداقت سینمای ایران و هنرمندی بزرگ یاد کرد و گفت: «یدالله که دست خدا بود، دست انجمن هم بود و با وجود اینکه جزء پرکارترین‌های این حوزه بود، حتی یک روز هم از کار صنفی دور نشد. کارنامه هنری او بر هیچ‌کس پوشیده نیست، چراکه فیلم‌های بزرگی در آن قرار دارد، کارنامه شخصی او به همین شکل است و انگار پندار نیک، گفتار نیک و رفتار نیک در او نهادینه شده بود.»
رضا میرکریمی، مدیرعامل خانه سینما هم از نجفی به‌عنوان یکی از بازو‌های خانه سینما و همکاران صدیق، شریف و بی‌ادعا یاد کرد. فضای سنگینی بر مراسم حاکم بود و تشییع مرد آرام سینما بزرگان سینمای ایران را در بهت و حیرت فرو برده بود.
در همین فضا بود که رخشان بنی‌اعتماد که او نیز سابقه همکاری با یدالله نجفی را داشت، با بغض و لحنی اندوهناک گفت: «هولناک است که بی‌دفاع، بی‌سلاح و کت‌بسته مقابل تقدیر نشسته‌ایم و ستاره‌های بی‌بدیل لحظه به لحظه در مقابل چشمان ما خاموش و محو می‌شوند، ستاره‌های بی‌بدیلی مثل یدالله نجفی. یدالله نجفی صدابردار درجه یکی بود و به حرفه‌اش اعتبار می‌بخشید. مردی بزرگ بود اما به بزرگی معنا می‌بخشید، یدالله نجفی آخر تعهد و مسئولیت بود و معنای تعهد و مسئولیت هم بود. یدالله نجفی همه اینها بود اما بالاتر از آن سمبل آرمان‌ها و آرزوهای بزرگ انسانی بود.»
همکاری 22‌ساله مجید مجیدی با یدالله نجفی هم مرگ این صدابردار را بدجوری برای او متاثرکننده کرده بود. کارگردان فیلم «به‌رنگ خدا» از نجفی به‌عنوان یک هنرمند و صدابردار حرفه‌ای یاد کرد که قلبش برای مردم و سرزمینش می‌تپید و بعد خاطره‌ای از فیلم «به رنگ خدا» نقل کرد: «در این فیلم در ارتفاعاتی کار می‌کردیم که پیرزنی تنها، مستمند و رنج‌کشیده در آنجا زندگی می‌کرد، یدالله نجفی به همراه چند تن از همکارانش تلاش کرد تا آب به سمت خانه او ببرد و باید گفت یدی همیشه با آثارش و خوبی‌هایش باقی می‌ماند.»
اصغر فرهادی که آخرین همکاری‌اش با یدالله نجفی در فیلم «فروشنده» رقم خورد، حالش آنقدر بد بود که حاضر به حرف‌زدن نشد. فرهادی و عوامل فیلم «فروشنده» نوشته بودند: «آقای نجفی نازنین، باورمان نمی‌شود. دور هم جمع شده‌ایم و در جست‌وجوی محزون‌ترین کلماتیم برای نوشتن آگهی فوت تو... هر روز می‌آمدی، بی‌هیچ تاخیری. دیروز دیر کردی... نیامدی... هنوز چشم به در داریم. جایت خیلی خالی ست و ما همه دلتنگت شده‌ایم.»
این وضعیت را احمدرضا درویش هم داشت و مانند فرهادی دعوت کامران ملکی، مجری مراسم را برای سخن‌گفتن از نجفی رد کرد. رویا تیموریان، مسعود رایگان و بهنام بهزادی هم اندوه خود را با کلماتی مکتوب منتقل کردند.
باران کوثری هم مانند خیلی از بازیگران و دست‌اندرکاران سینمای ایران خاطره‌های فراموش‌شدنی‌اش را با اشک و دریغ مطرح کرد و به نمایندگی از هم‌نسلان خود درباره این صدابردار گفت: «‌عمو یدی به همه ما یاد داد که می‌شود پشت صحنه سینما آرام بود، آن هم در اوج تنش‌ها. من کارهای زیادی را با او انجام دادم، چه با فیلم‌هایی که با مادر و پدرم همکاری کردم و چه فیلم‌های دیگر. از بابک حمیدیان نقل‌قول می‌کنم که می‌گفت یدالله نجفی جزء کسانی بود که نه‌فقط سینما را بلکه دنیا را جای بهتری می‌کرد.» اعلام شد چهارشنبه هفتم‌ بهمن ساعت ۱۶ تا 17:30مراسم ختمی برای یدالله نجفی در مسجد شهرک غرب برگزار می‌شود.