شناسهٔ خبر: 10602064 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

روحانی در همایش استانداران و فرمانداران کشور:

انتخابات آزمايش الهي بر همگان است

صاحب‌خبر -

رئیس‌جمهور با ابراز "این را باید بدانیم که معیار قانون است" گفت: به‌عنوان دولت اعتدال دل‌مان می‌خواهد معتدلان بروند مجلس و این آرزوی ماست.
پايگاه اطلاع‌رساني رياست جمهوري، حسن روحانی رئیس‌جمهور در همایش استانداران، معاونان و مدیران کل سیاسی و انتخابات و فرمانداران سراسر کشور، انتخابات را آزمایش الهی برای همگان دانست و گفت: بزرگ‌ترین کار دولت یازدهم در سیاست داخلی، انتخابات قانونمند مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در هفتم اسفند است و همه باید تلاش کنند نظر مقام معظم رهبری مبنی بر حضور پرشور همه ملت عملی شود.
وی افزود: باید در این انتخابات بی‌طرفی، عدم‌مداخله، اجرای مرّ قانون، امنیت کامل، رقابتی سالم و همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند؛ انتخاباتی پرشور و بانشاط به نمایش گذاشته شود.
رئیس‌جمهور با تأکید بر "باید بگذاریم خانه ملت آئینه ملت باشد" اظهار داشت: مجلس خانه ملت است؛ نه خانه یک جناح، و دولت طرفدار جناح و حزب و کاندیدای خاصی نیست و با این وضعیت جهانی، باید بهترین‌ها به مجلس بروند.
روحانی خاطرنشان کرد: این روزها زمان بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات است و البته باید همه کاندیداها به دین و آیین خود متعهد و ملتزم به قانون اساسی و ولایت فقیه باشند اما آیا همه التزام آنان باید به همین مسایل باشد؛ پس محیط‌زیست، صنعت، توسعه، رفع رکود، بیکاری و رونق اقتصادی چه می‌شود؟
رئیس‌‌جمهور با طرح این سؤال "آیا امیرالمؤمنین علی(ع) هم زمانی که می‌خواستند، حاکم و فرمانداری تعیین کنند، فقط به نماز شب خواندن، حضور او در نماز جماعت، پرداخت زکات و امثال اینها توجه می‌کردند و یا توانمندی، کاربلدی، مدیریت و فهم او از جامعه را نیز ملاک عمل قرار می‌دادند؟" اظهار داشت: اگر فقط عبادت و ایمان ملاک بود، چه‌کسی از قنبر کنار امیرالمؤمنین(ع) برتر بود؟ چرا حضرت علی(ع) او را فرماندار نکردند؟
روحانی تصریح کرد: حضرت امیرالمؤمنین(ع) علاوه بر این ویژگی‌ها، کارآمدی و سیاستمدار بودن افراد را نیز ملاک قرار می‌داد و حالا اگر آن فرد جایی اشتباه هم می‌کرد، حضرت او را مورد عتاب قرار می‌دادند. رئیس‌‌جمهور با طرح این سؤال "چرا آدرس غلط به مردم می‌دهیم و فقط التزام به دو اصل را ملاک قرار می‌دهیم؟" خاطرنشان کرد: میزان الحراره‌های انتخاباتی باید درست کار کند. در شرایط امروز منطقه، سیاست پیچیده جهانی و معضلات پیچیده پیش روی کشور، که اداره امور را سخت‌تر از همیشه کرده است، ما باید بهترین‌ها را به مجلس شورای اسلامی بفرستیم.
روحانی گفت: ما هم به‌تبعیت از مقام معظم رهبری تأکید داریم که در بررسی صلاحیت‌ها باید مرّ قانون ملاک عمل باشد و نه مرّ سلیقه.
رئیس‌‌جمهور ادامه داد: قانون اساسی برای یهودیان، زرتشتیان و آشوریان و ارمنی‌های کشورمان که جمعیت قابل توجهی هم ندارند، حق برخورداری از نماینده قایل شده که این هم خیلی خوب است، اما اکنون آیا ما باید یک جناحی در کشور را که جمعیت خود و هوادارانش به چیزی حدود ۱۰ میلیون نفر می‌رسد، نادیده بگیریم؟ آیا باید قانون اساسی را این‌گونه تفسیر و اجرا کنیم؟
روحانی اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی، نامش خانه ملت است نه خانه یک جناح؛ بگذاریم خانه ملت آینه واقعی ملت باشد و متعلق به همه مردم. البته که در این میان جناح‌ها و احزاب مختلف باید بهترین‌ها را به مردم معرفی کنند و باید بر امر انتخابات هم نظارت بشود، اما معیار در همه این مراحل باید فقط قانون باشد.
رئیس‌‌جمهوری تأکید کرد: نکته مهم بعدی آن است که باید بدانیم اداره کشور متعلق و در اختیار مردم است؛ صاحب و ولی‌نعمت کشور و ما مردم هستند و هیچ مقامی در این کشور بدون رأی مستقیم و غیرمستقیم مردم مشروعیت ندارد. اگر این مهم را قبول داریم، که البته هم همه قبول دارند و تصریح قانون اساسی نیز به این است، پس باید بدانیم که کار بسیار بزرگی در پیش رو داریم.
روحانی با بیان اینکه مهمترین و بزرگترین کارکرد دولت یازدهم در عرصه سیاست داخلی در انتخابات هفتم اسفند، به نمایش در خواهد آمد، تصریح کرد: همه باید دست به دست هم دهیم تا انتخاباتی پرشور برگزار شود و مردم ناامید نشوند. بگذاریم همه مردم پای صندوق‌های رأی بیایند.
رئیس‌‌جمهور با ابراز "اگر قرار است یک جناح در انتخابات حضور داشته باشد و یک جناح نه، دیگر به چه دلیل انتخابات برگزار می‌کنیم؟" خاطرنشان کرد: همه باید برای ایجاد فضایی رقابتی و امیدآفرین تلاش کنیم تا شاهد حضور حداکثری در انتخابات باشیم چراکه این کشور متعلق به همه است و همه بخش‌ها، گروه‌ها و جناح‌ها باید بتوانند نمایندگان خودشان را در خانه ملت داشته باشند.
روحانی تأکید کرد: احراز صلاحیت واقعی، متعلق به مردم است و این ملت بزرگ است که پای صندوق رأی آن کسی را که بهتر و اصلح است، بر می‌گزیند. البته در همه جای دنیا سیستم‌های نظارتی و فیلترهایی وجود دارد که بیشتر در ساختار خود احزاب آن کشورها تعبیه شده و احزاب برای حیثیت خودشان و اقبال عمومی کشور، سعی می‌کنند بهترین‌ها را در معرض انتخاب مردم قرار داده و به نهادهای تصمیم‌گیری و اداره کشورهایشان بفرستند.
رئیس‌‌جمهور گفت: البته در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وضع به این شکل نیست و قانون اساسی ما اداره کشور را به‌سمت سیستم حزبی نبرده است که می‌توانیم در آینده درباره این موضوع اندیشه کنیم، اما امروز باید با همین قانون اساسی، کار را به بهترین شیوه به پیش ببریم.
روحانی با بیان اینکه وظایف و اختیارات بخش‌های اجرایی و نظارتی در انتخابات در قانون اساسی و قوانین موضوعه مشخص شده است، افزود: گاهی این مرزها به هم خیلی نزدیک شده و گاهی نیز مخلوط می‌شوند و لذا باید خیلی دقت کنیم. به‌نظرم بهترین راه، گفت وگو، مذاکره و مشورت است و از وزرای کشور و اطلاعات خواسته‌ام که به‌طور کامل با شورای نگهبان همکاری و تعامل کنند و رایزنی‌های خودمان را استمرار می‌دهیم.
رئیس‌‌جمهور با اشاره به اینکه به معاون اول خود نیز مأموریت داده است در این زمینه رایزنی کند، اظهار داشت: امیدوارم همان‌طور که همیشه با خردورزی و ایمان به خدا کارها را به پیش برده‌ایم از این عرصه نیز با موفقیت عبور کنیم. قرار نیست ما دین خودمان را برای نماینده شدن دیگران بفروشیم. ما می‌خواهیم اخلاق اسلامی در همه عرصه‌ها حاکم باشد و کسی دیگران را تخریب نکرده و آبروی کسی را نریزد.
روحانی تصریح کرد: دولت به‌طور قانونی و طبیعی در انتخابات بی‌طرف است و تلاش خود را متمرکز و وقف اجرای قانون اساسی و قوانین موضوعه می‌کند و مصرّاً از همه همکاران دولت می‌خواهم تلاش خود را برای عدم‌مداخله و موفقیت در این آزمایش الهی به کار بگیرند و اجرای مرّ قانون اساسی را سرلوحه خود قرار دهند تا انتخاباتی سالم، رقابتی، پرشور و بانشاط در امنیت کامل برگزار کنیم.
وی در ادامه گفت: طرف‌های خارجی مذاکره‌کننده هسته‌ای در طول مذاکرات بارها به استقبال مردمی از کاروان دبیر و امید در سفرهای استانی و حمایت مردم، اذعان کردند.
رئیس‌‌جمهور با تأکید بر اینکه همه آحاد جامعه در این کار بزرگ ملی شریک بودند، گفت: بسیار مهم است که وقتی فردی در صف مقدم اقدام می‌کند، چگونه حمایت شود. نمی‌توان در میدان مسابقه کنار میدان بایستیم و به‌جای حمایت از تیم ملی، از برخی نکات ایراد بگیریم. روحانی با اظهار "باید در یک کار بزرگ مسئولان، گذشت و سعه صدر زیاد داشته باشند تا دچار مشکل نشویم" تصریح کرد: بحمدالله با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک، همه قطعنامه‌ها لغو و پرونده گذشته هسته‌ای ۱۲ساله موسوم به پي.ام.دي بسته شد و این امر برای کسی که از همه زوایای حقوقی و فنی مذاکرات آگاه باشد، بسیار قابل توجه بوده است.
رئیس‌‌جمهور با بیان اینکه امروز نیروگاه هسته‌ای نطنز فعال است، اما با دیروز متفاوت می‌باشد، تأکید کرد: نطنز در گذشته از دید طرف‌های غربی کاری خلاف شورای امنیت سازمان ملل بود و غنی‌سازی در آن کاری غیرقانونی دانسته می‌شد، اما امروز از دید همه آنها، ادامه فعالیت در نطنز قانونی است. خرید و فروش مواد غنی‌سازی و حمایت‌های فنی و امنیتی آژانس نیز بخشی از این دستاوردهاست.
روحانی به رسمیت شناخته شدن فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و از جمله پذیرش جهانی فعالیت مرکز فردو را از بعد بین‌المللی و حقوقی بسیار مهم خواند و گفت: از همه اینها گذشته مسئله رفع تحریم‌هاست که امیدوارم فرصتی برای ثبت جزئیات آن در تاریخ فراهم شود. گاهی حتی پیش می‌آمد که در میان خودمان هم من مجبور بودم به‌تنهایی از این ایده که می‌توان همه تحریم‌های مربوط به هسته‌ای را رفع کرد، دفاع کنم که البته این تردید نزد دوستان خیلی بی‌راه نبود، چراکه طرف ما کشورهای قدرتمند جهان بودند که به زیاده‌خواهی شهره‌اند.
وی تصریح کرد: در‌پی توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌ها، موانع متعددی که بر سر راه و فعالیت کارآفرینان وجود داشت، برطرف شده و اکنون همگان باید برای تحقق رشد ۸ درصدی پیش‌بینی شده در برنامه ششم تلاش کنند.
پیش از سخنان رئیس‌جمهور، وزیر کشور با بیان اینکه همه ۱۲ هزار نفر ثبت‌نام‌کننده فهم، انگیزه سیاسی و دغدغه کشور داشته و به‌امید نقش‌آفرینی وارد عرصه انتخابات شده‌اند، گفت: برای توسعه، پیشرفت و تحقق عدالت نیازمند حضور همه آحاد جامعه و سیاسیون کشور هستیم.
رحمانی‌فضلی با تأکید بر اینکه تعامل مثبت بین وزارت کشور با همه دستگاه‌های ذی‌ربط به‌ویژه شورای نگهبان تاکنون نتایج مثبت داشته، ادامه داد: روند اقدامات بخش‌های اجرایی انتخابات، نشان‌گر رفتار عادلانه مبتنی بر اجرای قانون است.

دولت از ناصالحان دفاع نمی‌کند
از سوي ديگر قائم‌مقام وزیر کشور در اين همايش گفت: دولت از افراد ناصالح دفاع نمی‌کند و به شورای نگهبان هم گفته‌ایم که ما هم به‌دنبال ردصلاحیت افرادی هستیم که به نظام، اسلام و ولایت فقیه اعتقادی ندارند.
حسینعلی امیری با اشاره به لزوم رعایت حق‌الناس در انتخابات، اظهار داشت: سابقه تحقیق درباره موضوع حق‌الناس جوان است، اما بین فقها دو دیدگاه وجود دارد؛ یک دیدگاه به انتخابات به‌عنوان یک امر غیرشرعی و تنها برای کارآمدی نظام سیاسی و ظاهری توجه دارد، اما دیدگاه دیگر انتخابات را به‌عنوان مصداق حقانیت حکومت بر مردم و مشروعیت سیاسی می‌داند.
وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دیدگاه اصلی حقانیت مردم است، تصریح کرد: براساس دیدگاه حق‌الناس بودن رأی مردم باید بستر مناسب رأی‌گیری فراهم شود و از روزی که انتخابات شروع می‌شود تا روز شکل‌گیری مجلس موضوع حق‌الناس بودن رأی نباید نادیده گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر کسی دارای صلاحیت است باید داخل مجلس حضور یابد و اگر شخص دارای صلاحیت به‌دلیل غفلت ما نتواند ورود کند ما مقصر هستیم، در بحث تبلیغ انتخابات نیز باید تمام آراء و اندیشه‌های نامزدها معرفی شود.
امیری با ابراز اینکه ثبت‌نام ۱۲هزار کاندیدا برای انتخابات مجلس افتخاری برای دولت محسوب می‌شود، گفت: ما تصور می‌کردیم حداکثر ۸هزار نفر ثبت‌نام کنند، اما بدون اینکه مشکلی باشد کارها انجام شد و سپس کار بررسی صلاحیت‌ها با کمال افتخار انجام شد و این کار سخت را همکاران عزیزمان پشت سر گذاشتند و دولت و وزارت کشور در این امر سربلند است.
وی با تأکید بر "ما نیز معتقدیم انسان‌های ناصالح که مرتکب جرم شده‌اند و اسلام و ولایت فقیه را قبول ندارند، نباید وارد مجلس شوند" خاطرنشان کرد: ما هم به‌دنبال رد این افراد هستیم و از آنها دفاع نمی‌کنیم. ما این موضوع را به آیت‌الله جنتی هم گفتیم که دولت از چنین افرادی دفاع نمی‌کند.
امیری اضافه کرد: اگر مدرک و اسنادی وجود داشته باشد که نامزدی به نظام و اسلام اعتقاد ندارد حتماً هیئت‌های اجرایی به‌دنبال رد چنین فردی هستند، اما تمام امور باید براساس قانون و مستند باشد.
سخنگوی وزارت کشور با اشاره به اینکه کسانی که در انتخابات دخالت دارند باید دقت کنند، گفت: اگر کسی حقی دارد و کمترین بی‌دقتی درباره آن فرد صورت بگیرد حتماً از مصادیق تضییع حق‌الناس است. وی تصریح کرد: فقها بین حق‌الناس و حق‌الله تقدم را بر حق‌الناس می‌دانند، باید به مسئولیت‌های اخروی حق‌الناس در انتخابات دقت کنیم، زیرا رأی مردم امانت است و باید از آن پاسداری کنیم.
امیری ادامه داد: به‌هیچ‌وجه نباید آرامشی که در استان‌ها و کشور وجود دارد خدشه‌ای به آن وارد شود. کسانی که با عدم‌احراز و یا ردصلاحیت مواجه شده‌اند باید در مسیر قانونی حرکت کنند و استانداران نیز در صحبت‌های خودشان باید همه را به آرامش دعوت کنند.
قائم‌مقام وزیر کشور با اعلام "پیگیری‌های ما در مورد ردصلاحیت‌ها با شورای نگهبان ادامه دارد" خاطرنشان کرد: ما جلسات متعددی داشته‌ایم و هماهنگ کردیم که با آقای رحمانی‌فضلی به شورای نگهبان برویم تا کسانی که عدم‌احراز و یا ردصلاحیت شده‌اند و قابل برگشت هستند، دوباره برگردند.
وی در پایان تأکید کرد: در مسیر انتخابات ضعف‌هایی پیش می‌آید که نباید آنها را عمومی کرد و لازم است همه سلسله‌مراتب سازمانی رعایت شده و بدانیم کلیدواژه انتخابات قانون است.