سخنرانی حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران در دومین همایش استانداران و فرمانداران با واکنش تند نیروهای اصولگرا روبهرو شد. روحانی در همایشی که روز پنجشنبه برگزار شد از ردصلاحیتها گلایه کرده بود. به همین دلیل نیز این سخنان با واکنش اصولگرایان روبهرو شد. برخی از اصولگرایان دولت را متهم کردند که به دنبال «مهندسی در انتخابات» است و از این طریق «فشار بر شورای نگهبان» را افزایش داده است.
اما رئیسجمهوری در آن سخنان گفته بود که «مجلس خانه ملت است و نه خانه یک جناح». روحانی گفته بود: «بگذاریم خانه ملت آینه واقعی ملت باشد و متعلق به همه مردم. البته در این میان جناحها و احزاب مختلف باید بهترینها را به مردم معرفی کنند و باید بر امر انتخابات هم نظارت بشود، اما معیار در همه این مراحل باید فقط قانون باشد.» او تاکید کرد: «ما هم به تبعیت از مقام معظم رهبری تاکید داریم که در بررسی صلاحیتها باید مر قانون ملاک عمل باشد، نه مر سلیقه.»
روحانی در آن سخنان همچنین به جمعیت هوادار جناح اصلاحطلب کشور اشاره کرد و با یادآوری اینکه نباید به مردم آدرس غلط داد، افزود: «قانون اساسی برای یهودیان، زرتشتیان، آشوریان و ارمنیهای کشورمان که جمعیت قابل توجهی هم ندارند، حق برخورداری از نماینده قائل شده که این هم خیلی خوب است، اما اکنون آیا ما باید جناحی را در کشور که جمعیت خود و هوادارانش به چیزی حدود ۱۰ میلیون نفر میرسد، نادیده بگیریم؟ آیا باید قانون اساسی را اینگونه تفسیر و اجرا کنیم؟»
روحانی در همین سخنان بار دیگر تاکید کرد که اگر قرار است یک جناح در انتخابات حضور داشته باشد و یک جناح نه، دیگر به چه دلیل انتخابات برگزار میکنیم. او تاکید کرد: «احراز صلاحیت واقعی، متعلق به مردم است و پای صندوق رأی آن کسی را که بهتر و اصلح است، برمیگزینند. البته در همه جای دنیا سیستمهای نظارتی و فیلترهایی وجود دارد که بیشتر در ساختار خود احزاب آن کشورها تعبیه شده و احزاب برای حیثیت خودشان و اقبال عمومی کشور، سعی میکنند بهترینها را در معرض انتخاب مردم قرار دهند و به نهادهای تصمیمگیری و اداره کشورهایشان بفرستند.» روحانی بهترین راه را مذاکره و گفتوگو دانست. او ضمن آنکه گفت ما علاقهمندیم معتدلین وارد مجلس شوند، خبر داد که از وزرای کشور، اطلاعات و معاون اول خواسته تا با شورای نگهبان همکاری و تعامل کنند و رایزنیهای خود را استمرار دهند.
واکنشها به سخنان رئیسجمهوری
سخنان روحانی با واکنش سیدرضا تقوی رئیس ستاد ائمه جمعه تهران، احمد علمالهدی امامجمعه مشهد و چند چهره دیگر اصولگرا مواجه شد. همچنین رسانههای اصولگرا نیز مطالبی را علیه رئیسجمهوری نوشتند. سیدرضا تقوی، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه که از شروع به کار دولت یازدهم در تلاش برای همگرایی میان اصولگریان بوده، در سخنرانی پیش از خطبههای نمازجمعه تهران با اشاراتی تلویحی به سخنان روحانی، انتخاب مدیران براساس «اصل برائت» را که از اصول قانون اساسی است، سادهاندیشانه خواند و گفت: «نباید مرکز تصمیمگیری نظام را در اختیار کسانی که صلاحیتشان احراز نشده است، قرار دهیم.»
احمد خاتمی، خطیب جمعه تهران هم سخنان روحانی را اهانت به شورای نگهبان خواند و با تاکید بر اینکه بیش از 30 سال است که در برهه انتخابات به شورای نگهبان اهانت صورت میگیرد، گفت: «از زمان امام(ره) هم این اهانتها در ایام انتخابات به شورای نگهبان بوده است. با شناختی که بنده از فقهای شورای نگهبان دارم اینها دینشان را به این حزب و آن حزب یا یک جریان نمیفروشند و دینمدارانه عمل میکنند.» محمدعلی موحدیکرمانی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز هم شورای نگهبان را «عادل» خواند و افزود که «آنان براساس وظیفه دینی خود عمل، تحقیق و دقت میکنند و اگر کسی مسالهدار است، تایید نمیکنند.» موضوع تخریب دولت اما به صورت مستقیم در سایتهای اصولگرایی به چشم میخورد. «جهاننیوز» متعلق به علیرضا زاکانی، نماینده منتقد دولت در مجلس، در گزارشی ذیل عنوان «رمزگشایی از سخنان روحانی در مورد رد صلاحیتها» دولت را متهم به دخالت در انتخابات پیش رو کرد. «رجانیوز» هم در گزارشهایی با عناوینی مانند «چرا رئیسجمهور حقالناس شورای نگهبان را به رسمیت نمیشناسد؟» نسبت به صحبتهای روحانی واکنش نشان داد. علاوهبر اینها خبرگزاریهای وابسته به جناح اصولگرا در مصاحبهها و مطالب جداگانهای هجمهای علیه دولت راه انداختند.
رئیسجمهوری در همایش استانداران و فرمانداران:
مجلس خانه یک جناح نیست
صاحبخبر -