شناسهٔ خبر: 10502978 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

تغییرات شگرف در بازارها

صاحب‌خبر -

نیل آتکینسون

رئیس بخش تحلیلی Lloyd’s List Intelligence

سال جاری برای اوپک به دشواری سال 2015 خواهد بود. «درآمد نفتی این کارتل وحشتناک است: در سال 2012 میلادی با قیمت نفت 112 دلار در ازای هر بشکه یک تریلیون و 600 میلیارد دلار بود. در سال جاری با قیمت متوسط 50 دلار در ازای هر بشکه نفت، این کارتل به‌سختی 750 میلیارد دلار درآمد خواهد داشت.»





بنا به پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی، افزایش تقاضای نفت در سال 2015 میلادی یک میلیون و 800 هزار بشکه نفت در روز بود و در سال 2016 این افزایش تقاضا تا یک میلیون و 200 هزار بشکه در ‌روز کاهش خواهد یافت. پیش‌بینی می‌شود که تقاضا برای نفت اوپک در سال 2016 در سطح 31 میلیون و 300 هزار بشکه در ‌روز باشد. به گفته آتکینسون در ماه دسامبر 2015 میلادی نشست اوپک تشکیل شد که می‌توان آن را یک نشست تاریخی نامید که این کارتل تصمیم گرفت استراتژی حفظ سهم بازار را رعایت کند، حتی اگر کاهش قیمت نفت ادامه یابد. وی همچنین به نقشه‌های ایران برای افزایش صادرات نفت پس از لغو تحریم‌ها اشاره کرد. ایران قصد دارد تحویل نفت به بازار جهانی را تا 500 هزار بشکه نفت در ‌روز افزایش بدهد. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران از اوپک خواست استخراج نفت را تا سطح یک میلیون و 300 هزار بشکه در روز کاهش بدهد. آتکینسون معتقد است که ایران به هر پیشرفتی که دست یابد، این امر حمایت از استراتژی اوپک در حفظ قیمت نفت در سطح پایین خواهد بود. دسامبر سال 2015 میلادی سهمیه مقرر استخراج اوپک 30 میلیون بشکه نفت در شبانه‌روز بود، اما مطابق با گزارش ماه نوامبر اوپک، استخراج نفت اوپک در ماه اکتبر 31 میلیون و 383 هزار بشکه در شبانه‌روز بوده است.


سال پرنوسان برای بازارها

رویال بانک اسکاتلند به‌طوری جدی به مشتریان خود اعلام کرده که سالی پر از تغییر و تحول عظیم در راه است به‌طوری که بازارهای سهام به یک‌پنجم ارزش و قیمت نفت تا بشکه‌ای 16 دلار می‌رسد. تیم کردیت بانک در گفت‌وگو با تلگراف و خطاب به مشتریان گفت: «همه چیزتان را به غیر از اوراق قرضه با ارزش‌تان بفروشید. این به خاطر برگشت سرمایه‌تان است نه به دلیل از دست دادن آن، در این اوضاع آشفته، درهای خروجی از این بحران بسیار کوچک است» براساس نظر تحلیلگران، اکنون علائمی در بازار وجود دارد که نشانگر همان وضعیت بحران قبل از سال 2008 است. آندرو رابرت، رئیس کردیت بانک گفت: «اگرچه چین اصلاحات اقتصادی هم در این کشور انجام داده است، اما هنوز اقتصاد آن شبیه گلوله برفی است که مدام در حال آب شدن است، بدهی این کشورنسبت به تولید ناخالص داخلی زیاد است و روزبه‌روز به‌صورت باورنکردنی رو به افزایش است. وی پیش‌بینی کرد که بازارهای اروپا و وال‌استریت امسال از 10 تا 20 درصد افت داشته باشد و حتی بورس لندن افتی بسیار شدیدتر از این میزان هم داشته باشد. رابرت می‌گوید: لندن بسیار در معرض آسیب و شوک منفی است و شرکت‌های معدنی و نفتی بیشترترجیح می‌دهند به جای اکتشافات معدنی و نفتی از سود سهام خودشان استفاده کنند. وی افزود: «در مدت کوتاهی قیمت نفت به بشکه‌ای
26 دلار و بعد هم به 16 دلار در هر بشکه می‌رسد و این اتفاقات در سال 2016 اتفاق می‌افتد و بخش خطرناک مساله این است که این اتفاق در سه ماه نخست سال رخ می‌دهد که به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا میزان تقاضای جهانی نفت کاهش یافته است و میل به ذخیره‌سازی نفت بیشتر شده است. رابرت گفت: سیگنال‌های بسیار بدی اکنون تاثیرگذار است و این مساله در ادامه سال 2016 بدتر هم می‌شود. کردیت سوئیس، شرکت خدمات مالی و بانکداری سوئیسی و چندملیتی است که شعبه مرکزی آن، در شهر زوریخ قرار دارد. این موسسه، بانک کردیت سوئیس و چندین شرکت سرمایه‌گذاری و خدمات مالی را در کشور سوئیس، مدیریت می‌کند.گروه کردیت سوئیس، به‌عنوان یک شرکت سهامی از چهار بخش تشکیل شده که عبارتند از: بانکداری سرمایه‌گذاری، بانکداری اختصاصی، مدیریت دارایی و بازاریابی. کردیت سوئیس در سال 1856 توسط آلفرد ایشر تاسیس شد. این شرکت، با هدف تامین مالی پروژه توسعه سیستم راه‌آهن سوئیس راه‌اندازی شد. شرکت کردیت سوئیس با صدور وام‌هایی به ایجاد شبکه‌های برق‌رسانی سوئیس و سیستم‌های راه‌آهن اروپا، کمک زیادی کرد.این شرکت همچنین به توسعه سیستم ارزی این کشور و ایجاد کارآفرینی در سوئیس نیز کمک کرد.