شناسهٔ خبر: 10498999 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به «ابتکار»:

تخلف انتخاباتی حتی بعد از تایید استوارنامه نمایندگان قابل پیگیری است

صاحب‌خبر - گروه بازتاب – رئیس ستاد انتخابات کشور دیروز در نشستی خبری ضمن ارائه آمار و اطلاعاتی از روند دو انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی به سوالاتی درباره حواشی انتخابات نیز پاسخ گفت.
محمدحسین مقیمی در این نشست خبری در پاسخ به سوال «ابتکار» درباره فعالیت کاندیداها در فضای مجازی و تخلفات احتمالی نامزدهای انتخابات در این فضا اظهار کرد: هر فعالیتی که در فضای معمولی جرم باشد، در فضای مجازی نیز جرم است. وی افزود: بسیاری از کاندیداها و یا اطرافیانشان فعالیت‌هایی در فضای مجازی انجام می‌دهند که غیرقانونی است و هنگامی که با آن‌ها برخورد می‌شود، می‌گویند نمی‌دانستیم که این کار جرم است. رئیس ستاد انتخابات کشور تصریح کرد: توصیه‌ام به افرادی که وارد صحنه انتخابات شده‌اند این است که در این فضا رعایت قانون و اخلاق انتخاباتی را بکنند، تنها به معرفی خود بپردازند و از تخریب کاندیداها و گروه‌های سیاسی دیگر خودداری کنند. مقیمی یادآور شد: ما امور مربوط به فعالیت کاندیداها در فضای مجازی را به طور جدی پیگیری می‌کنیم. فعالیت کاندیداها در این فضا رصد، ثبت و ضبط خواهد شد و اگر رفتار غیرقانونی وجود داشت، گزارش آن در اختیار هیئت‌های اجرایی و نظارت و شورای نگهبان قرار می‌گیرد. برخورد با این تخلفات حتی پس از تصویب اعتبارنامه کاندیداهایی که به مجلس راه یافته‌اند ممکن است و ما به طور جدی این موضوع را پیگیری می‌کنیم. وی با دعوت مجدد کاندیداها به رعایت اخلاق در فضای مجازی، تاکید کرد: سایت‌های خبری نیز که در عرصه انتخابات فعالیت غیرقانونی همچون تخریب کاندیداها و جریان‌های سیاسی را انجام دهند نیز شناسایی و با کمک دستگاه‌های مسئول مسدود می‌شوند. هیچ بخشی از فضای مجازی از این قاعده مستثنی نیست و در صورت رفتار غیرقانونی با آن برخورد خواهد شد. رئیس ستاد انتخابات کشور اضافه کرد: در مورد سایت‌ها و شبکه‌های فضای مجازی که از خارج کشور هدایت می‌شوند نیز با دستگاه‌های ذی‌ربط مکاتبه می‌کنیم تا نسبت به مسدود کردن و برخورد لازم با آن‌ها اقدام شود. وی از مردم خواست که اخبار و اطلاعات انتخابات را از رسانه‌های رسمی دریافت و پیگیری کنند و به شایعاتی که ممکن است از طریق فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی منتشر شود تا پیش از بررسی قطعیت و یقین درباره آن، توجهی نکنند.
نیروهای مسلح مجاز به دخالت در انتخابات نیستند
رئیس ستاد انتخابات کشور همچنین با بیان اینکه طبق قانون وزارت کشور مسئول اجرای انتخابات و شورای نگهبان هم مسئول نظارت بر اجرای انتخابات است، گفت: در هیچ کجای قانون نیامده که نیروهای مسلح مسئولیت دارند روابط بین هیات‌های اجرایی و نظارت را ساماندهی کنند. مقیمی در واکنش به اظهارنظر یکی از مقامات نظامی کشورمان مبنی بر این که هیات‌های اجرایی وظیفه‌ی خود را به درستی انجام نداده‌اند، گفت: طبق قانون هیچ سازمان و دستگاهی جز وزارت کشور و شورای نگهبان مجاز نیست در انتخابات دخالت کند؛ بنابراین هیچ نیروی مسلحی نمی‌تواند بگوید هیات نظارت یا اجرا وظایف خود را درست انجام دادند یا نه. وی افزود: افراد وابسته به نیروهای مسلح هیچ مسئولیتی در انتخابات ندارند اما اگر بخواهند می‌توانند به عنوان یک فرد و نه به عنوان یک نظامی اظهار نظر کنند. مقیمی در ادامه با اشاره به اینکه بررسی صلاحیت‌ها به صورت قانونی انجام شده است و هیات‌های اجرایی وظیفه‌ی خود را به خوبی انجام داده‌اند اظهار کرد: ما از اول ملاک کار خود را قانون قرار داده‌ایم.
810 نفر در هیات‌های اجرایی رد صلاحیت شدند
رئیس ستاد انتخابات کشور همچنین با اشاره به روند برگزاری انتخابات تاکنون تصریح کرد:‌ استقبال بسیار خوب از انتخابات نشان می‌دهد که نخبگان جامعه که در خود آمادگی می‌بیند به صحنه وارد شده‌اند و ما از این حضور استقبال می‌کنیم. مقیمی گفت: برای مجلس خبرگان شاهد افزایش 62 درصدی حضور و برای انتخابات مجلس شاهد افزایش 129 درصدی هستیم. رئیس ستاد انتخابات کشور با اشاره به این که اعضای هیات اجرایی شامل 8 نفر از معتمدین محلی که هیات نظارت صلاحیت آنها را تایید کرده است و 3 نفر شامل فرماندار، رئیس ثبت احوال و یک عضو شورای شهرستان هستند، گفت: هیات‌های اجرایی بر اساس استعلامات از مراجع چهارگانه و تحقیقات محلی تصمیمات خود را می‌گیرند. وی گفت: اعضای هیات‌های اجرایی نمایندگان مردم هستند که به کمک دولت می‌آیند. آنها کارمندان دولت نیستند و هر تصمیمی که بگیرند قابل احترام است. رئیس ستاد انتخابات کشور تصریح کرد: ما 12 هزار و 46 پرونده به دادستانی کل فرستادیم که دادستانی اعلام کرده 763 نفر دارای سابقه‌ی محکومیت هستند و 11 هزار و 283 نفر نیز هیچ سابقه‌ای ندارند. وی افزود: البته برخی از محکومیت‌ها مربوط به مسائل عادی مثل تصادفات و دعوای خانوادگی بوده که هیات‌های اجرایی هم این موارد را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند برخی از این محکومیت‌ها از جمله مسائلی نیست که موجب رد صلاحیت شود. لذا در مجموع 810 نفر در هیات‌های اجرایی رد صلاحیت شدند و 498 نفر هم انصراف دادند.
تاکنون گزارشی از نفوذ نداشته‌ایم
مقیمی در پاسخ به سوالی دربار‌ه نفوذ دشمن در انتخابات گفت: در نظام وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌هایی هستند که وظیفه‌ی آنها شناسایی و برخورد با عوامل نفوذی است. اگر این سازمان‌ها به ما گزارشی بدهند حتما در تایید صلاحیت‌ها مد نظر قرار می‌گیرد که تا این لحظه چنین گزارشی به ما نرسیده است. رئیس ستاد انتخابات کشور درباره‌ی اعلام نتایج هیات‌های نظارت نیز گفت: هیات نظارت استان تا پایان امروز فرصت دارد پاسخ‌ همه پرونده‌های داوطلبان را بدهد. کسانی که صلاحیت آنها در این مرحله تایید نمی‌شود 20 روز فرصت دارند به شورای نگهبان شکایت کنند. معاون سیاسی وزیر کشور در پاسخ به سوالی دربار‌ه‌ تعامل شورای نگهبان و وزارت کشور در مساله تایید صلاحیت‌ داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: ما از اول با شورای نگهبان تعامل خوبی داشتیم که نمونه آن انتخاب یک هیات اجرایی برای دو انتخابات است. اکنون هم در باره رد صلاحیت‌ها در هیات نظارت اطلاعی در دست نداریم. پس کسانی که احساس می‌کنند قانون درباره‌ی آنها اجرا نشده می‌توانند به شورای نگهبان اعتراض کنند. مقیمی در ادامه این نشست خبری درباره‌ی برخورد با تبلیغات زودرس نیز گفت: تبلیغات زودرس نیز وجود داشته که ما از این افراد خواسته‌ایم تغییر رویه بدهند. مساله در حدی نبوده که پرونده آنها به مراجع ذی صلاح فرستاده شود اگر لازم شود پرونده افراد متخلف هم به مراجع ذی صلاح فرستاده خواهد شد.
130 هزار صندوق در انتظار رای مردم
مقیمی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا سخت‌افزار انتخابات از چین وارد می‌شود و این دستگاه امنیت کافی دارد؟ گفت: ما برای تهیه سخت افزار با یک پیمانکار ایرانی قرارداد بسته‌ایم که این پیمانکار برخی از قطعات دستگاه‌ها را از چین وارد می‌کند که البته ما هم بازرسانی فرستاده‌ایم تا استاندارد بودن این قطعات را تایید کند. در مورد صندوق‌های انتخابات نیز با شورای نگهبان به این توافق رسیدیم که این صندوق‌ها شفاف باشد؛ به گونه‌ای که رای مردم در آن خوانده نشود اما مشاهده شود که در لحظه شروع انتخابات هیچ رایی در این صندوق‌ها وجود ندارد. شورای نگهبان این صندوق را تایید کرده است. برای این انتخابات هم 130 هزار صندوق در نظر گرفته شده است. مقیمی درباره‌ آخرین وضعیت برگزاری انتخابات الکترونیکی گفت: شورای نگهبان ایراداتی به نرم افزار انتخابات گرفته است و ما 10 روز فرصت داشتیم که ایرادات را رفع کنیم. امروز تا فردا ما ایرادات را رفع می‌کنیم و به شورای نگهبان می‌فرستیم تا شورای نگهبان تصمیم خود را در این باره بگیرد.
هیات‌های اجرایی در بررسی صلاحیت افراد به جایگاه آنها توجه نمی‌کند
رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اظهار نظر بعضی رسانه‌ها مبنی برفله‌ای بودن تایید صلاحیت‌ها، استفاده از این تعبیر را در شان رسانه‌ها ندانست و گفت: بر اساس گزارش از مراجع چهارگانه همه موارد مربوط به دزدی، رشوه، مواد مخدر، و وابستگی به خارج را رد صلاحیت کرده‌ایم. هیات‌های اجرایی بر اساس مواد 28، 29 و 30 قانون انتخابات صلاحیت داوطلبان را بررسی کردند و هیچ بررس فله‌ای در کار نبوده است. نباید جایگاه هیات‌های اجرایی به خاطر رد صلاحیت عده‌ای زیر سوال رود و گفته شود که آنها فله‌ای عمل کردند. وی با بیان اینکه هیات‌های اجرایی تحقیقات محلی را هم انجام داد‌ه‌اند، افزود‌: آنها میان مردم رفته و درباره‌ی داوطلبان بررسی کرده‌اند. آنها در تحقیقات محلی هیچ محدودیتی نداشتند و ما به آنها هم نگفته‌ایم چگونه تحقیقات محلی را انجام دهند. مقیمی در ادامه درباره‌ رد صلاحیت برخی نمایندگان فعلی مجلس هم گفت:‌ هیات‌های اجرایی در بررسی صلاحیت افراد به جایگاه آنها توجه نمی‌کند.
تاکنون با هیچ التهاب انتخاباتی روبرو نبوده‌ایم
رئیس ستاد انتخابات کشور درمورد تهیه تعرفه‌های رای نیز گفت: ما تعرفه‌های مورد نیاز خود را پیش‌بینی کرده و در حال تهیه آن هستیم و آمادگی کاملی برای برگزاری انتخابات داریم. مقیمی درباره‌ی تعداد حوزه‌های انتخابیه و تعداد واجدان شرایط رای نیز اظهار کرد: تعداد حوزه‌ها و رای‌دهندگان هنوز مشخص نیست هر وقت قطعی شد ما آنها را اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. رئیس ستاد انتخابات در ادامه این نشست خبری در پاسخ به این پرسش که آیا گزارشی به شما درباره‌ی استفاده از امکانات دولتی به نفع جریانی رسیده است؟ تصریح کرد: نباید امکانات دستگاه‌های دولتی و عمومی که از بیت المال تعریف شده له یا علیه کسی استفاده کند. حتی نباید از تریبون‌های نماز جمعه هم به نفع یا ضرر کسی استفاده کرد. اگر گزارشی دراین باره به ما برسد حتما با آن برخورد خواهیم کرد. معاون سیاسی وزیر کشور در پایان درباره‌ی اینکه آیا که تاکنون التهاب انتخاباتی در کشور وجود داشته است یا خیر؟ ما تاکنون با هیچ التهاب انتخاباتی روبرو نبوده‌ایم زیرا همه دنبال اجرای قانونی و برگزاری انتخاباتی شکوهمند و با حضور حداکثری مردم هستیم.
قصد پاسخگویی به اظهار نظرها در مورد عملکرد هیات‌های اجرایی را نداریم
علی پورعلی مطلق، دبیر ستاد انتخابات کشور نیز در حاشیه این نشست خبری گفت: ما نه تنها از جدول زمان بندی انتخابات عقب نیستیم، بلکه نسبت به این جدول نیز جلوتر حرکت کرده‌ایم. وی تصریح کرد:‌ کلیه ملزومات مربوط به انتخابات از جمله تعرفه‌ها، به چاپ رسیده و بر اساس جدول زمان بندی انتخابات میان استان‌ها توزیع می‌شود، صندوق‌های انتخابات نیز تهیه شده و ما از جدول زمان بندی انتخابات عقب نیستیم. وی در ادامه با اشاره به اینکه از یکشنبه (امروز) مهلت 7 روزه هیات نظارت استان‌ها برای بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات به پایان می‌رسد افزود: بعد از آن افرادی که رد صلاحیت شده‌اند فرصت دارند تا به شورای نگهبان شکایت خود را اعلام کنند. قانون ظرفیت‌های مناسبی را در این رابطه در نظر گرفته و ما این ظرفیت‌ها را باید در اختیار داوطلبان قرار دهیم. مدیر کل انتخابات وزارت کشور همچنین درباره‌ی آخرین آمار از انصراف‌های دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان گفت: 498 نفر از داوطلبان مجلس شورای اسلامی انصراف داده‌اند که بیشترین آمار در اصفهان با 75 انصراف، تهران 50 انصراف و فارس 45 انصراف بوده است. 23 نفر هم از انتخابات خبرگان انصراف داده‌اند که بیشترین آمار مربوط به تهران با 7 نفر و استان کردستان با 4 نفر بوده است. پورعلی مطلق همچنین با اشاره به اینکه تاکید وزارت کشور در این انتخابات اجرای قانون بوده است یادآور شد:‌ قانون تنهاملاک تایید یا رد صلاحیت افراد در هیات‌های اجرایی بوده است ما در وزارت کشور نمی‌توانیم توصیه کنیم که صلاحیت کسی تایید یا رد شود. توصیه ما فقط اجرای قانون است. وی در پایان با تاکید بر اینکه ما قصد نداریم وارد مباحث افرادی شویم که اخیرا در مورد روند تایید صلاحیت‌ها درهیات‌های اجرایی اظهار نظر کرده‌اند افزود: تمام امور در هیات‌های اجرایی براساس قانون انجام شده است.