نشست دیروز شوراي همكاري خليج فارس در رياض به درخواست عربستان و با هدف موضعگيري عليه جمهوري اسلامي ايران برگزار شد كه در بيانيه پاياني اين نشست، به وضوح ديده ميشود كه سعوديها ديگر اعضا را براي همراه شدن با سياستهاي خصمانه خود تحت فشار گذاشتهاند. شوراي وزيران (شوراي همكاري خليج فارس) در اين نشست، پيامدهاي حمله به سفارت پادشاهي سعودي و كنسولگري آن در تهران و مشهد را بررسي و بهشدت آن را محكوم كردند و مقامات ايراني را مسئول كامل اين اقدامات تروريستي!!!
بر اساس پايبندي به توافقنامههاي وين صادره در سالهاي 1961 و 1963 و قوانين بينالمللي ميدانند كه كشورها را مسئول حمايت از هياتهاي نمايندگي ديپلماتيك ميداند. اين بيانيه با بيان اينكه كشورهاي عضو شوراي همكاري همچون يك صف واحد از عربستان سعودي و تصميمات و تدابيرش در زمينه مبارزه با تروريسم و پيگرد كساني كه مرتكب اقدامات تروريستي شده و به فتنهافكني دست ميزنند، حمايت ميكند، تهديد كرده است كه كشورهاي عضو شوراي همكاري اقدامات مناسب بيشتري را براي مقابله با اين حملات اتخاذ خواهد كرد. بيانيه رياض از همراهي تعدادی از كشورهاي عربي همچون جيبوتي، سودان، كومور، سومالي و رژيم بحرين با تحركات خصمانه آل سعود تمجيد كرده و به زعم خود از تمام كشورها و جامعه بينالمللي و سازمانهاي منطقهاي و بينالمللي خواسته است آنچه گامهاي جدي و موثر براي جلوگيري از وقوع حملات به هياتهاي ديپلماتيك در ايران خوانده شده، بردارند. اين بيانيه مدعي شده است كه «اقدام ايران در نشر فتنه طايفهاي و حمايت از گروههاي تروريستي افراطي و آموزش و حمايت مالي از آنها براي برهم زدن امنيت و ثبات در كشورهاي عضو شوراي همكاري را كه اخيرا پادشاهي بحرين از خنثي شدن يك طرح تروريستي براي انفجارهاي تروريستي خبر داده » محكوم ميكند. اين بيانيه آورده است كه «شوراي همكاري از جامعه بينالمللي خواسته است تدابير لازم را براي ملزم كردن ايران به رعايت اصل حسن همجواري در حرف و عمل و توقف فعاليتهايش در بيثبات كردن منطقه و توقف حمايت از تروريسم و دخالت در امور داخلي كشورهاي عضو شوراي همكاري و منطقه و عدم به كارگيري زور يا تهديد اتخاذ كند».
ادعاهاي تازه عادل جبير عليه ايران
از سوي ديگر «عادل الجبير» وزير خارجه عربستان گفت نشست فوقالعاده سازمان همكاري اسلامي به درخواست عربستان براي بررسي تنشهاي اخير ايجاد شده ميان رياض و تهران برگزار خواهد شد و ايران نيز به عنوان عضوي از اين سازمان به اين نشست دعوت شده است. وي ايران را به آغاز تنش متهم كرده و اعلام كرد كه اقدامات ايران تحت نظارت خواهد بود و در صورت بروز اقدامات مشابه راههاي ديگري براي مقابله با اين اقدامات در نظر گرفته شده است. الجبير در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره احتمال گفتوگوهاي مستقيم با تهران اعلام كرد كه ايران در طول سالهاي گذشته در امور كشورهاي ما دخالت كرده و به دنبال طائفه گرايي بوده به همين دليل خواستار توقف اقدامات اين كشور هستيم. وي افزود: ايران بايد انتخاب كند كه ميخواهد يك حكومت باشد يا يك انقلاب، اگر ميخواهد كه حكومت باشد امكان و اميد به گفتوگو و ارتباط عادي وجود دارد اما اگر ميخواهد به رفتارهاي انقلابي خود ادامه دهد نبايد انتظار منطق نيز داشته باشد. وزير خارجه عربستان درباره بحرانهاي منطقه و تاثير تنشهاي ايجاد شده ميان رياض و تهران بر پروندههاي مورد بررسي در سوريه و يمن گفت كه اين مساله بر روند حل بحرانهاي منطقه تاثير نخواهد گذاشت.
∎