«باید بررسی شود، افرادی که این کار را میکنند، چه کسانی هستند؛ وابسته هستند یا از روی نادانی این کار را کردهاند»؛ گوینده این سخن رئیسجمهوری است و آن را در جلسه هیأت دولت بر زبان آورده و منظورش از «این کار» هم «حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در مشهد و تهران» بوده. این دومین واکنش او به حمله به سفارت سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد است. اما سومین واکنش او هم، نامهای بود که دیروز به آیتالله آملیلاریجانی، رئیس قوه قضائیه، نوشت. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیسجمهوری در این نامه، خواستار رسیدگی فوری و خارجازنوبت به پرونده حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد شد. «روحانی» در این نامه تأکید کرده که باید با مجازات عاملان و آمران این جرم آشکار، برای همیشه جلو اینگونه تعرضات به امنیت کشور و توهین به اقتدار و جایگاه نظام گرفته شود.درهمینحال وزیر کشور که رئیس شورای امنیت کشور نیز هست، برای بررسی همهجانبه موضوع حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان و اعلام نتیجه، حداکثر دو هفته مهلت تعیین کرد. به گزارش «پایگاه اطلاعرسانی وزارت کشور»، «عبدالرضا رحمانیفضلی» به «حسین ذوالفقاری»، معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور، دستور داد تا با تشکیل کارگروهی متشکل از «قوه قضائیه»، «وزارت اطلاعات»، «نیروی انتظامی» و «استانداری تهران»، ضمن شناسایی عاملان اصلی و مداخلهگر و سازماندهندگان احتمالی پشتپرده حادثه سفارت عربستان در تهران بررسی همهجانبه و حداکثر در دو هفته نتایج آن اعلام شود. این دستور وزیر کشور و همچنین سخنان رئیسجمهوری پنجروز پس از آن صورت میگیرد که عدهای در اعتراض به اعدام «شیخ نمر» به سفارت سعودی در تهران حمله کردند؛ آتش زدند و غیرقانونی به آن وارد شدند. تقریبا مشابه آن هم برای کنسولگری این کشور در مشهد رخ داد. صبح روز بعد، «روحانی» در پیامی ضمن محکومکردن اعدام «شیخ نمر»، حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد را توجیهناپذیر دانست و گفت: «(این اقدام) قبل از هرچیزی توهین به نظام و لطمه به آبروی جمهوری اسلامی ایران تلقی میشود». حالا سهروز بعد از آن پیام، «روحانی» در جلسه چهارشنبه هیأت دولت، گفته که «اگر کسی به سفارتخانهای حمله کند، به نظام و آبروی جمهوری اسلامی ایران حمله کرده است».
کاری به ریشهها ندارم، آنها مجرمند
روحانی افزود: «عدهای به سفارت عربستان سعودی در تهران و به کنسولگری این کشور در مشهد حمله کردند. این کار خلاف قانون و غلط بوده و از سوی همه مسئولان جمهوری اسلامی ایران هم محکوم شناخته شده است». او ادامه داد: «کاری به ریشهها ندارم، این افراد مجرم و مقصر هستند و از قوه قضائیه میخواهم که در این زمینه همانطور که اعلام کرده، قاطعانه و خارج از سیر معمولی پروندهها رسیدگی و با عاملان برخورد کند چون این مسئله مرتبط با حیثیت، امنیت و منافع و مصالح ملی است و برای ما بسیار مهم است». او همچنین باز هم به وزارتخانههای اطلاعات و کشور دستور داد تا با کسانی که قصور داشتهاند، برخورد کند: «از وزارتخانههای کشور و اطلاعات میخواهم که با مأمورانی که در این زمینه قصور یا تقصیری داشتند قاطعانه برخورد کنند و به اطلاع ملت برسانند. چنین حرکتهایی برای ملت ما قابلقبول نیست. سفیر و اعضای کشورها میهمانان ما هستند». پس از حملات شنبهشب، «حسینعلی امیری»، سخنگوی وزارت کشور، گفته بود: «پیش از وقوع اتفاقات مقابل سفارت عربستان، وزیر کشور به معاونت امنیتی وزارت کشور و نیروی انتظامی برای اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از حرکاتی که بر اثر جریحهدارشدن احساسات ممکن است ایجاد شود، دستورات لازم را داده بود». اما در واکنش به این سخنان، سردار «سعید منتظرالمهدی»، سخنگوی ناجا، گفت «پیشبینیهای لازم در اینباره انجام شده بود و نیروهایمان را هم تقویت کردیم. مردم را خیلیوقتها نمیشود زد، آخرین درمان روش سلبی است». یک روز پس از این سخنان سخنگوی ناجا، «محمدباقر نوبخت»، سخنگوی دولت، گفت: «کسی از پلیس نخواسته است که مردم را بزند بنابراین پلیس میتواند از سازوکارهای مختلف برای صیانت از محدودههای تعیینشده استفاده کند ولی موضوع از طریق دستگاه قضائی در حال پیگیری است تا مشخص شود چه کسانی قصور کردهاند یا از آنان بهعنوان ابزار استفاده شده است».
حمله به یک سفارتخانه مثل حمله به خانه مردم است
رئیسجمهوری ادامه داد: «ما میخواهیم با همه کشورها رابطه خوب داشته باشیم، قدرت، قدمت و شرایط آن کشورها برای ما مهم نیست. ما دلمان میخواهد با همه کشورها بهویژه کشورهای اسلامی رابطه بسیار خوب داشته باشیم. البته در مسئله حمله به سفارت عربستان این کار از نظر ما محکوم است. حمله به یک سفارتخانه در تهران مثل حمله به خانه مردم است و با حمله عدهای به خانه مردم هیچ فرقی ندارد. اینها سفارتخانههایی هستند که به دعوت و با موافقت ما آمدهاند و از نظر شرعی، قانونی و بینالمللی دارای مصونیت هستند».«روحانی» با اشاره به واکنش سعودیها به حمله به اماکن دیپلماتیک سعودی گفت: «عکسالعمل عربستان که بهظاهر واکنشی به حادثه سفارت و کنسولگری بوده، قطع رابطه و فشار به برخی از کشورها برای قطع روابط با جمهوری اسلامی ایران است». او افزود: «این ظاهر حوادث است. اما ریشههای آن به مسائل دیگری برمیگردد». به گفته رئیسجمهوری، هدف عربستان از قطع رابطه دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران و تشویق و فشار بر دیگر کشورها برای قطع رابطه با ایران، لطمهزدن به روند صلح، ثبات و امنیت منطقه است. در پی حمله شنبهشب به اماکن دیپلماتیک عربستان، این کشور با قطع روابط دیپلماتیک خود با ایران، به دیپلماتهای ایرانی مأمور در عربستان، ٤٨ ساعت مهلت داد تا خاک این کشور را ترک کنند. همچنین «سودان» و «بحرین» نیز روابط خود را با ایران قطع کردند. رئیسجمهوری همچنین با اشاره به اعدام «شیخ نمر»، هدف عربستان از اعدام شیخ نمر را سرپوشگذاشتن بر مشکلات داخلی و شکست در سیاستهای منطقهای دانست و با اشاره به قطع روابط ریاض با تهران، تصریح کرد: دولت سعودی اشتباهات را جبران کند و از مسیر غلط بازگردد چراکه اهداف جمهوری اسلامی از اقدام تازهکارها و بازیهای کودکانه تأثیر نمیپذیرد. او افزود: «روند سیاستهای منطقهای دولت عربستانسعودی در مسیر ظلم، تجاوز، توسعه تروریسم و ازبینبردن ثبات و امنیت در منطقه بوده است. ایران تمام برنامههای خود را بدون اعتنا به سنگاندازیها با قاطعیت ادامه خواهد داد و برجام بهزودی عملیاتی و تحریمها از پیش پای مردم ایران برداشته خواهد شد».
دهدشتی: نهادی که ریگی را بازداشت کرد در ماجرای سفارت عربستان کجا بود؟
درهمینحال یک نماینده مجلس هم از عدم برخورد بهموقع با حملهکنندگان به سفارت، انتقاد کرد. «سیدحسین دهدشتی» نماینده آبادان در مجلس، روز گذشته در گفتوگویی که سایت شخصی این نماینده آن را منتشر کرد، با اشاره به اینکه جنایت حکومت آلسعود در اعدام شیخ نمر بههیچوجه قابلتحمل نیست، گفت: «دولت عربستان در سالهای اخیر اثبات کرده که نمیخواهد رفتار مناسبی با شیعیان در شبهجزیره داشته باشد. دیر نیست که به دلیل ظلمهایی که میکند به سرنوشت دیکتاتورهای ظالم منطقه مبتلا شود». نماینده مردم آبادان همچنین با اشاره به اینکه مسلما حمله به سفارت عربستان محکوم است، تصریح کرد: «این چه وضعیتی است که در کشور اسلامی، که دولت، قوه قضائیه، قوه مقننه، نیروی انتظامی و نیروهای امنیتی همه در زیر سایه مقام معظم رهبری مشغول به فعالیت هستند، هرکس هر کاری میخواهد میکند؟ برخی بهغلط خیال کردهاند که نظام شاهنشاهی سر کار است که عدهای به اجتهاد خود اللهاکبرگویان حمله کنند و آتش بزنند و بسوزانند و از فتح خود خوشحال و خندان باشند». او افزود: «اگر این توطئه از سوی خود آلسعود پایهریزی شده پس نهادهای امنیتی ما چه میکردند؟ مگر این همان نهادی نیست که سفر «ریگی» را از کشور ثالث به کشور رابع رهگیری میکند و هواپیمای حامل او را مجبور به فرود و او را دستگیر، و اقتدار جمهوری اسلامی را به جهانیان اثبات میکند؟ اینکه عدهای میگویند چون احساسات مذهبی عدهای جوان تحریک شده بنابراین دست به این اقدام زدهاند از نظر بنده بههیچوجه پذیرفتنی نیست، اینگونه اقدامات مبتنیبر احساس را فقط مکتب داعش و القاعده ترویج میکند. اگر این توطئه از سوی عدهای خودسر اجرا شده پس نیروی انتظامی چه وظیفهای دارد؟ این نوع وحشیگری فقط از سوی عدهای اراذل و اوباش سر میزند. وظیفه نیروی انتظامی در برخورد با اراذل و اوباش و بهخصوص کسانی که امنیت شهروندان را به خطر میاندازند و تجمعات غیرقانونی برگزار میکنند مشخص است».
این نماینده مجلس ادامه داد: «این چه حرف غلطی است که سخنگوی نیروی انتظامی گفته نمیشود مردم را زد؟ اینها مردم بودند؟ معلمانی که برای خواسته صنفی خود جلو مجلس تجمع کرده بودند مردم نبودند که به شدیدترین وضع کتک خورده و بازداشت شدند؟ مگر مقام معظم رهبری بارها درباره فصلالخطاببودن قانون صحبت نکردهاند؟ مگر نفرمودند خواست مردم در کف خیابان مشخص نمیشود؟ قبلا هم بارها گفتهام اینگونه اقدامات غیرقانونی توهین به نظام مقدس جمهوری اسلامی است و این معنا را میدهد که جمهوری اسلامی و قانون آن توانایی تصمیم درست و برخورد مقتضی را ندارد پس ما به تشخیص خود و فراقانونی عمل کنیم». دهدشتی تصریح کرد: «این دیدگاه که چون دولت تدبیر و امید تمام آینده و اعتبار خود را به دیپلماسی بینالمللی گره زده، عدهای از مخالفان دولت برای ضربهزدن به دولت در انتخابات آینده مجلس و ریاستجمهوری در برنامهریزی و ترویج این اقدامات غیرقانونی نقش داشته باشند دور از ذهن نیست و نهادهای امنیتی این احتمال را هم باید مدنظر داشته باشند». او با تأکید بر اینکه از قوه قضائیه میخواهم برای همیشه تکلیف این عناصر خودسر را یکسره کند، افزود: «قوه قضائیه باید افراد دستگیرشده را با سرعت محاکمه و آمران این اقدام را شناسایی کند و مورد پیگرد قضائی قرار دهد». دهدشتی تصریح کرد: «سنگبنای این اقدامات را سخنان غیرمسئولانه بعضی از مسئولان و بههمزدن تجمعات و سخنرانیهای قانونی میدانم. اگر با حملهکنندگان به آقای مطهری در فرودگاه شیراز برخورد سریع و شدیدی انجام شده بود و آمران آن اقدام شناسایی و دستگیر شده بودند، شاید امروز شاهد این آبروریزی بینالمللی برای کشور نبودیم که کشورهای کوچک منطقه برای ما عرضاندام کنند».
-----------------------------------
روحانی در دیدار با ابراهیم جعفری:
سیاست ایران ثبات و همکاریهای منطقهای است
حسن روحانی، رئیسجمهوری کشورمان عصر دیروز با ابراهیم جعفری، وزیر امورخارجه عراق، که به تهران آمده تا برای کاهش تنشهای میان ایران و عربستان کاری کند، دیدار کرد. او مواضع و اقدامات اخیر عربستان سعودی و اعدام عالم دینی شیخنمر را در مسیر تشدید اختلافها و شکافها در منطقه بیان کرد و گفت: «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر پایه ایجاد روابط خوب با همسایگان و تحکیم ثبات و همکاریهای منطقهای بنا نهاده شده و مسئولان ایران همواره در این راستا گام برداشتهاند».وی با بیان اینکه ایران هیچگاه به دنبال تشدید اختلافات و تنشها در منطقه نبوده و همواره در مسیر تحکیم و افزایش دوستیها و روابط میان کشورهای منطقه تلاش کرده است، گفت: «امروز در شرایطی که در منطقه برای مبارزه با تروریسم به وحدت و اتحاد میان کشورها بیش از گذشته نیاز داریم، تصمیمات غیرخردمندانه، عجولانه و تحریکآمیز مطمئنا موجب افزایش تنشها و به ضرر کشورهای منطقه خواهد بود».روحانی همچنین ضمن ابراز خرسندی از ادامه موفقیتهای مردم، دولت و ارتش عراق در مقابله با تروریستها در این کشور، گفت: «هرچقدر امنیت و دوستی در عراق بیشتر باشد، موجب خوشحالی دولت و ملت ایران خواهد بود».ابراهیم جعفری نیز در این دیدار با اشاره به ضرورت توسعه مناسبات همهجانبه تهران- بغداد، بر تلاش مسئولان دو کشور در جهت تقویت هرچه بیشتر همکاریها و روابط دوجانبه، منطقهای و بینالمللی ایران و عراق تأکید کرد.وی هرگونه افزایش اختلافات و تنشها میان کشورهای منطقه را موجب خدشهدارشدن انسجام و وحدت کشورهای مسلمان برشمرد و با اشاره به اجلاس یکشنبه آینده وزیران خارجه کشورهای عربی، اظهار امیدواری کرد تا مسئولان و مقامات کشورهای منطقه با همفکری و تعامل در راستای تقویت مناسبات و کاهش تنشها و اختلافات تلاش کنند.