شناسهٔ خبر: 10282798 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آرمان امروز | لینک خبر

رسيدگي فوري به پرونده حمله به سفارت

صاحب‌خبر -

آرمان- عليرضا سالار: روز گذشته رئيس‌جمهور در نامه‌ای به رئيس قوه‌قضائیه خواستار رسيدگي فوري و خارج از نوبت به پرونده حمله به سفارت و كنسولگري عربستان سعودي در تهران و مشهد شد. حجت‌الاسلام والمسلمين دكتر حسن روحاني در اين نامه، تاكيد كرد كه بايد با مجازات عاملان و آمران اين جرم آشكار، براي هميشه جلوی اينگونه تعرضات به امنيت كشور و توهين به اقتدار و جايگاه نظام گرفته شود. رئيس‌جمهور همچنين روز گذشته حمله به اماكن ديپلماتيك عربستان سعودي در تهران و مشهد را حركتي «غلط و غيرقانوني» دانست و از وزارتخانه‌هاي اطلاعات و كشور خواست با ماموراني كه احتمالا در بروز اين حادثه قصور و كوتاهي داشته‌اند، قاطعانه برخورد و گزارش آن را به مردم اعلام كنند. روحاني ادامه داد: افرادي كه از روي ناداني يا وابستگي به اين اماكن حمله کردند، مجرم هستند و از قوه‌قضائیه نيز تقاضا دارم قاطعانه و خارج از سير طبيعي پرونده‌هاي قضائی اين موضوع را بررسي نمايد. رئيس شوراي عالي امنيت ملي تصريح كرد: اماكن و ميهمانان ديپلماتيك از لحاظ قانوني و بين‌المللي داراي مصونيت هستند و حمله به اين اماكن در كشور، خلاف شرع و قانون و حمله به آبروي نظام جمهوري اسلامي ايران و همانند حمله به خانه مردم است. رئيس‌جمهوري با اشاره به اينكه چنين رفتارهايي هر چند در پي خطاي يك كشور، منطبق بر ميهمان‌نوازي و فرهنگ اسلامي و ملي ايرانيان نيست، اظهار داشت: حمله‌كنندگان به اماكن ديپلماتيك از فرهنگ اسلامي، ايراني و قانون دور هستند. درخواست رئيس‌جمهور از رئيس قوه‌قضائیه براي رسيدگي فوري و خارج از نوبت به پرونده حمله به سفارت و كنسولگري عربستان سعودي در حالي مطرح شده است كه آيت‌ا... آملي لاريجاني نيز تعرض به سفارت عربستان را حركتي غلط و غيرمنطقي و نامعقول خواند و تصريح كرد: تعرض به سفارتخانه هيچ اثري ندارد.

چرا روحاني نامه نوشت؟

حمله به سفارتخانه يك كشور كه طبق قرارداد وين داراي مصونيت ديپلماتيك است منافع ملي و دستگاه ديپلماسي كشور را وارد مسیری پرچالش می‌کند و اقدام اخیر حمله به سفارت عربستان نیز هرچند به تاکید مقامات کشورمان از سوی گروهی سودجو و با نیات خاص صورت گرفته است اما در آستانه اجرايی شدن برجام موجب سوءاستفاده دشمنان و اقدام علیه کشورمان می‌شود. درباره درخواست روحاني از رئيس قوه‌قضائیه در جهت رسيدگي فوري به پرونده حمله‌كنندگان به سفارت عربستان دو گمانه مطرح شده است. نخست: در فصلي كه روابط ايران با كشورهاي جهان بيش از هميشه رنگ دوستي و صلح داشت، عده‌اي با حمله به سفارت عربستان كه در واقع طبق موازين بين‌المللي خاك اين كشور محسوب مي‌شود درصدد برهم زدن اين فصل مثبت بودند و مي‌خواستند تلاش‌هاي دولت در جهت برقراري رابطه خود با ديگر كشورها را ناكام بگذارند. اين هجمه‌كنندگان كه باید به ناآگاهی سیاسی آنان اذعان کرد تصور مي‌كردند با اين اقدامشان سبب بازگشت فضاي قبل از توافق هسته‌اي خواهند شد و آثار مثبت پس از برجام را تحت‌الشعاع قرار خواهند داد. تندروها با حمله به سفارت عربستان درصدد القاي ناكامي دولت در عرصه روابط خارجي بودند كه در ادامه گزارش به بررسي ميزان موفقيت آنها پرداخته خواهد شد. دوم: روحاني از زمان آغاز فعاليتش به عنوان رئيس‌جمهور و حتي قبل از آن يعني در تبليغات انتخاباتي خود وعده داده بود كه مانع اثرگذاري تندروها خواهد شد چنانكه در شهريورماه سال جاري تاكيد كرد: «اجازه نخواهم داد يك عده افراطي اميد اين ملت را نااميد كنند.» البته پس از حمله تعدادي از نيروهاي خودسر به سفارت عربستان روحاني به آن واكنش نشان داد و نوشت: «حركتي كه توسط جمعي افراد افراطي در تهران و مشهد صورت گرفت و به وارد آمدن خسارت به سفارت و كنسولگري كشور عربستان كه شرعا و قانونا بايد در پناه جمهوري اسلامي ايران در امنيت باشد منجر شد، به هيچ عنوان قابل توجيه نيست و قبل از هر چيزي توهين به نظام و لطمه به آبروي جمهوري اسلامي ايران تلقي مي‌شود. همه مسئولان نظام، عزم قاطع دارند كه با اين خودسري‌ها و اعمال مجرمانه برخورد جدي شود. از اين رو، از وزير كشور مي‌خواهم كه با همكاري قوه محترم قضائیه و وزارت محترم اطلاعات و با قاطعيت كامل، عاملان اين تهاجم را شناسايي و براي اجراي عدالت به دستگاه قضائی معرفي كنند تا براي هميشه به اينگونه اعمال زشت پايان داده شود و امنيت كامل نمايندگي‌هاي سياسي دولت‌ها در جمهوري اسلامي ايران تضمين شود.» بنابراين موضوع ديگري كه سبب شد روحاني اين نامه را بنويسد عمل به وعده‌هايش بود.

به هدف خود رسيدند؟

درباره گمانه نخست حمله‌كنندگان به سفارت عربستان كه همان تيره كردن روابط خارجي دولت بود بايد اذعان داشت كه برخلاف تصور آنها اين تندروي اگر چه اشتباه بود و هيچ فرد يا گروهي از آن حمايت نكرد اما سبب شد ايران به بازخواني روابط خود با برخي كشورها بپردازد و بداند چند كشور كوچك كه اندازه يك استان كشورمان اثرگذاري ندارند چگونه در پشت پرده به برنامه‌ريزي عليه ايران مشغول هستند. كشورهاي غربی نیز هرچند به انتقاد از این اقدام پرداختند اما به صورت متحد خواستار برقراري صلح و رفتارهای عاقلانه از سوی عربستان در منطقه شدند و اين، يعني شكست مفتضحانه تندروهاي مهاجم. درباره گمانه دوم كه همان عمل به وعده‌هاي روحاني بود اكنون اكثر جامعه تنها به محكوم كردن حمله مخالفان دولت مي‌‌پردازند و مظلوميت دولت و رئيس‌جمهور براي آنها نمايان شده است. بنابر اين در اين مرحله هم شكست هديه‌اي بود كه تندروها به خود تقديم كردند.