شناسهٔ خبر: 10235844 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: هدانا | لینک خبر

آل‌سعود غوطه ور در «جهل مرکب»

صاحب‌خبر -
جوان؛ در پی این اقدام سعودی در اعدام شیخ نمر  ایران کاردار سفارت عربستان را فراخواند .

عربستان نیز کاردار ایران را احضار کرد و تنش میان دو کشور نسبت به حوادث گذشته بیشتر شد و کار به جایی رسید که حتی این تنش به میادین ورزشی و فوتبال کشیده شد و مسئولان باشگاه‌های سعودی می‌خواهند دیدارهای تیم‌های باشگاهی دو کشور در کشوری ثالث برگزار شود.

اقدامات عربستان ناشی از شکست آنها در توطئه تجزیه کشورهای منطقه و ناکامی آنها در به شکست کشاندن توافق هسته‌ای ایران و غرب است. به نظر می‌رسد که روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به سمت بن بست پیش می‌رود و تا زمانی که این حکام و افراد بر کشور عربستان حکومت کنند امکان شگل گیری روابط دوستانه دور از دسترس است.


سیاست خارجی ریاض غوطه ور در «جهل مرکب»

اعدام شیخ النمر و 46 مبارز و مخالف دولت سعودی در روز شنبه، موجب واکنش مقامات سیاسی اعم از دولت مردان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران شد. کاردار عربستان سعودی از سوی وزارت خارجه احضار شد و به دنبال انتشار این خبر(اعدام شیخ النمر) موجی از خشم و نفرت نسبت به اقدامات آل سعودی در ایران شکل گرفت و هر چند که سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که ضمن درک احساسات پاک مردم کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل مکان‌های دیپلماتیک است و در موارد مشابهی در سال‌های گذشته چنین اقداماتی خلاف منافع ملی مطرح و تقبیح شد، اما سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد در جریان اعتراضات مورد خسارت قرار گرفت.

 روابط دو کشور نسبت به موارد گذشته پرتنش تر و متشنج تر گشته بگونه‌ای که این تشنج به سایر حوزه‌هایی که به سیاست ارتباطی ندارد سرایت پیدا کرده است. در همین رابطه در حالی که در لیگ قهرمانان آسیا قرار است تیم‌هایی از باشگاه‌های فوتبال ایران و عربستان سعودی رو در روی هم قرار گیرند، با تنش ایجاد شده بین دو کشور پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر، مسئولان باشگاه‌های سعودی می‌خواهند دیدارهای باشگاه‌های دو کشور در کشوری ثالث برگزار شود.

به گزارش برخی منابع خبری، عبدالله البترجی، نائب رئیس باشگاه الاهلی عربستان سعودی از باشگاه‌های این کشور خواست تا در نامه‌ای به کنفدارسیون فوتبال آسیا خواهان برگزاری بازی‌های نمایندگان سعودی با تیم‌های ایرانی در یک زمین بی‌طرف شوند. عبدالرحمان بن مساعد، رئیس باشگاه الهلال عربستان نیز درخواست نائب رئیس باشگاه الاهلی برای نوشتن نامه به کنفدراسیون فوتبال آسیا را تکرار کرده و گفته است: «نه ما می‌خواهیم به ایران برویم و نه می‌خواهیم آن‌ها به عربستان بیایند.» او همچنین از باشگاه‌های عربی درخواست کرد تا از چنین خواسته‌ای حمایت کنند. اینکه چنین اقداماتی و واکنش‌هایی از کجا آغاز و تا کجا ادامه دارد و اینکه آیا می‌تواند تاثیری عمیق بر روابط ایران و عربستان داشته باشد و روابط دو کشور را به بن بست بکشاند را در زیر می‌خوانید.

تنش ایران وعربستان با روی کار آمدن سلمان شدیدتر شد

 تنش عربستان و جمهوری اسلامی ایران از زمانی که تروریست‌ها با حمایت عربستان در عراق و سوریه مدعی خلافت اسلامی شدند شروع شده و در این سالها علی رغم مدارای جمهوری اسلامی با این کشور تحرکات عربستان کاملا رصد می‌شد. این کشور با حمایت مادی و معنوی از تروریست‌ها در عراق و سوریه و همچنین سرکوب معترضین در بحرین پرداخت و با حمله به یمن و مقابله انصارالله که موضعش به ایران نزدیک بود نشان داد که در جهت هژمونی ایران تمام امکانات خودش را اعم از پول و ثروت و تجهیزات نظامی بسیج کرد.

سیاست غیر دوستانه عربستان با تغییر شاه سعودی و روی کار آمدن ملک سلمان شدیدتر از گذشته شد. در واقع حکام جدید بدلیل ناپختگی و عدم سیاستمداری حکام قبلی مواضع تقابلی شدیدتری را شروع کردند. تنش میان دو کشور مدت‌ها ست که شروع شده، منتها بعد از تلاش‌های عربستان سعودی در حوزه اقتصاد و نفت و همچنین در حوزه سیاسی و امنیتی تخاصمی تر شده است.
آسیب‌های که اقدامات عربستان سعودی طی این مدت از لحاظ اقتصادی وارد کرده به ده‌ها میلیارد و خسارتی که به جهان اسلام وارد آورده سر به میلیاردها دلار می‌زند. مزید بر همه اینها حادثه منا که به دلیل بی کفایتی حکام سعودی جمع زیادی از مسامانان به شهادت رسیدند و منجر به جریحه دار شدن جهان اسلام شد.

با وجود حاکمان فعلی ریاض برقراری رابطه دشوار است

 موضع گیری ایران در مقابل مواضع و اقدامات این کشورها همیشه به گونه‌ای بوده که خطابش به دولت‌ها بوده و ملت‌های منطقه علاقمند به ایران هستند. نکته‌ای که باید افزود این است که اقدامات کنونی عربستان و ترکیه ناشی از شکست آنها در توطئه‌های تجزیه در کشورهای منطقه و نابودی گروه‌های تروریستی مورد حمایت آنها و همچنین نتیجه ناکامی آنها در به شکست کشاندن توافق هسته‌ای ایران با غرب است.

دولت مردان کنونی عربستان فکر می‌کنند که در شرایط فعلی از پشتیبانی آمریکا برخوردار نیستند و موقعیت شان تضعیف شده و اقدامات آنها نتیجه معکوس داشته، همه این موارد دست به دست هم داده و موجب چنین اقداماتی در عربستان و منطقه شده است. به نظر می‌رسد روابط کنونی دو کشور به وضعیتی رسیده که امکان ادامه آن مشکل شده است.

ایران همانطور که در مورد فاجعه منا مطرح کرد که اماکن مذهبی متعلق به جهان اسلام است و با مدیریت فعلی آل سعود خطراتی این چنینی همیشه وجود دارد، لذا باید در جهت تصمیم گیری اساسی در بین کشورهای اسلامی برای مدیریت حج تلاش شود. به نظر می‌رسد که روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به سمت بن بست پیش می‌رود و تا زمانی که این حکام و افراد بر کشور عربستان حکومت کنند امکان شکل‌گیری روابط دوستانه دور از دسترس است.

موضع دستگاه دیپلماسی

سیاست خارجی ریاض غوطه ور در «جهل مرکب»

حسین جابر انصار ی
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان براین باور است که؛ عربستان سعودی حیات سیاسی خود را در بوجود آوردن تنش دنبال می کند.بواقع کوشش بمنظور ایجاد تفرقه بین مذاهب بویژه شییعه وسنی، مداخله در موضوع داخلی یمن و پی گیری جنگی فرسایشی علیه مردم این کشور،تلاش برای ایجاد بحران وتنش در منطقه با  حمایت از مکتب خشونت وافراط ترورریسم؛مبیین براین ادعاست.

انصاری در مورد واقعه سفارت عربستان می گوید:مسئله این سفارت اولین اتفاقی نیست که در دنیا رخ داده است.ایران به وظایف خود برای کنترل امواج احساسات مردمی عمل می کند و بر اساس کنوانسیونهای  بین المللی رفتار می کند،اما عربستان از این موضوع برای افزایش تنش استفاده کرده است.معتقدیم جامعه بین الملل اجازه این سیاست را نخواهد داد.

واکنش دستگاه قضا:

سیاست خارجی ریاض غوطه ور در «جهل مرکب»

با عاملان حمله به سفارت عربستان برخورد می‌کنیم

 سخنگوی قوه قضائیه در این رابطه  گفت: «حکام آل‌سعود در به‌شهادت‌رساندن شیخ نمر عربستان جنایت خود را به اوج رساندند  با اشاره به جنایت‌های حکام مستبد رژیم سعودی اظهار کرد: «آنچه این روزها توسط حکام جنایتکار آل‌سعود در منطقه می‌گذرد حقیقتا مایه تألم و تأثر شدید است».

حجت‌الاسلام‌والمسلمین غلامحسین محسنی‌اژه‌ای با اشاره به سکوت مجامع به‌اصطلاح حقوق‌بشری در قبال جنایت‌های آل‌سعود گفت: «از حکام آل‌سعود که خارج از عقل اقدام می‌کنند انتظاری نیست؛ اما مایه تأسف از سازمان‌های به‌اصطلاح حقوق‌بشری و به‌اصطلاح مخالف اعدام است که در هیچ‌یک از این جنایت‌ها نه اقدام درخوری انجام داده‌اند و نه حتی سخن قابل‌توجهی گفته‌اند. درباره اعدام اخیر فقط بعضی اظهار نگرانی کردند و اگر چنین اتفاقی در کشور دیگری می‌افتاد بوق‌های تبلیغاتی آنها نیز چه کارها که نمی‌کردند».

سخنگوی دستگاه قضا با اشاره به محکومیت اقدام جنایتکارانه اخیر رژیم سعودی از سوی علمای سنی و شیعی داخل ایران و خارج از ایران افزود: «اگرچه غیرت مردم مسلمان ایران نسبت به جنایت‌های سعودی‌ها به جوش آمده؛ اما ما باید در کشور هرکاری را که انجام می‌دهیم مطابق با قانون باشد». محسنی‌اژه‌ای اقدام اخیر صورت‌گرفته در مقابل سفارت عربستان را در تهران اقدامی خلاف قانون و مقررات دانست و بیان داشت: «برهمین‌اساس تعدادی تحت‌تعقیب قرار گرفتند و بازداشت شدند و تعدادی هم در حال شناسایی هستند تا با آنها برخورد‌های قانونی لازم صورت گیرد». او افزود: «جنایت‌های آل‌سعود چیزی نیست که با این‌گونه اقدامات بتوان دل مسلمانان را نسبت به آن تسلی داد».
جهل -کینه ورزی -انتقام

سیاست خارجی ریاض غوطه ور در «جهل مرکب»


نگاهی دیگر :

سیاست خارجی ریاض غوطه ور در «جهل مرکب»
رژیم ریاض در طول ادوار متمادی همواره سیاست قوم گرایی وتفرقه بی انداز وحکومت کن را در پیش گرفته است.نظر به اجرای منویات برخی کشورهای غربی متاسفانه جامعه جهانی چندان به سیاست های اعلانی عربستان واکنش نشان نمی دهد.

با نگاهی بر تحولات سی سال اخیر منطقه هیج کشوری به اندازه عربستان از نا امنی -آشوب و جنگ وخونریزی سود نجسته است.وجود اختلاف بین ایران و غرب از اولویتهای همیشگی این حکومت بی مسوولیت در برابر مسایل منطقه ای است.حصول توافق هسته ای ایران با گروه 1+5 و آغاز فصل جدیدی از روابط بین الملل با تهران و کشورهای اروپاییِِ؛بشدت آینده سیاسی رابطه عربستان با غرب را تحت شعاع قرار داده است.

سیاست خارجی ریاض غوطه ور در «جهل مرکب»

با توجه به نزدیک شدن روز اجرای برجام و نیز شروع روند عملیاتی آن(برداشتن تحریم ها و...) انتظار می رود که؛ واکنش های اخیر دولت سعودی در مورد سفارت خود در تهران؛ به  موازات سیاستهای خصمانه این رژیم نسبت به ایران قمداد گردد.آل سعود برای برهم زدن توازن توافق بدست آمده ایران در عرصه پیرامون بین المللی؛از ترفندی فروگذار نخواهد کرد.

لذا برآوردمیشود با توجه به اقدامات لجام گسیخته عربستان در منطقه (تجاوز به تمامیت ارضی یمن-حمایت از گروه های تکفیری افراطی-تسری وهابیت- ایران هراسی-عدم مدیریت و بی مسوولیتی در مورد حوادث اخیر منا)؛جدای از اینکه در حوزه داخلی عربستان دچار بحران مشروعیت شده است؛در میدان سیاست خارجی ریاض غوطه ور در جهل مرکب؛ فرار به جلو را در پیش گرفته است.


محمدرضاشجاعیان