شهر جعفريه استان قم عصر روز دوشنبه براي نود و سومين بار لرزيد. خبر وقوع زمين لرزه در بخش جعفرآباد قم از يكشنبه ۱۳ دي مخابره شد، زمين لرزهاي كه از ساعت ۷ و ۲۰ دقيقه آغاز شد و پس لرزههاي آن تا عصر ديروز كماكان ادامه داشت. يكي از بخشهاي قم است كه بر اساس آخرين سرشماري، جمعيت آن بيش از ۱۵ هزار نفر و جمعيت شهر جعفريه بيش از ۶ هزار و ۷۰۰ نفر است. اين بخش در فاصله ۳۵ كيلومتري شهر قم قرار دارد. اگرچه زمينلرزههاي پي در پي اين منطقه نگرانكننده است، اما به گفته مسئولان هماكنون همه جا آرام است. بر اساس اعلام موسسه ژئوفيزيك دانشگاه تهران، كمترين شدت زمين لرزه اين منطقه 3/1 و بيشترين آن ۴ در مقياس ريشتر بوده است. هر چند اين زمين لرزهها هيچگونه خسارتي نداشته و مدت زمان آن كوتاه بود ولي همين تكانها موجب هراس مردم شد و براي پيشگيري از خطرات احتمالي به مدارس اعلام شده كه كلاسهاي درس را در محيط باز برگزار كنند.
گسل ايندس مسبب فعاليت لرزهاي
رئيس مركز لرزه نگاري كشوري موسسه ژئوفيزيك دانشگاه تهران در اين باره گفت: در اين محدوده، زون گسلي شناخته شده به نام ايندس وجود دارد كه محل رويدادهاي اخير و ساز وكار كانوني به دست آمده براي زمين لرزه بزرگ آنها با اين گسل مطابقت دارد. رويداد زمينلرزههاي اخير در مرز استانهاي قم و مركزي تجمع داشته و در اطراف اين گسل واقع هستند. گسل ايندس، طول حدود ۱۰۰ كيلومتر دارد. اين گسل فعال و لرزهزا است كه زمين لرزه آذر ماه ۱۳۵۹ سلفچگان قم با بزرگي 2/6 نيز منتسب به آن است. علي مرادي گفت: از ديروز صبح تاكنون حدود ۹۳ زمين لرزه در اين محدوده ثبت شده كه چهار زمين لرزه آن به بزرگاي بين سه و چهار بود. با توجه به اينكه هنوز زمين لرزههاي اين محدوده در ايستگاههاي فعال ثبت ميشوند، به نظر ميرسد اين روند ادامه داشته باشد. مرادي با اشاره به بزرگترين زمين لرزهاي كه در سال ۵۹ در گسل ايندس ثبت شده است، گفت: بزرگترين زمين لرزهاي كه در گسل ايندس ثبت شده است در سال ۵۹ با بزرگاي حدود شش بوده است. خوشبختانه ايستگاههاي فعال در اطراف اين گسل قرار دارند كه باعث پايش مناسب وضعيت لرزهاي شدهاند، اين ايستگاهها در اطراف استانهاي قم، مركزي، اصفهان و تهران هستند كه با توجه به اين ايستگاهها شاهد اين هستيم كه زلزلههاي با بزرگاي 4/1 و بالاتر را ثبت و گزارش ميكنيم. رئيس موسسه ژئوفيزيك گفت: زلزلههاي بزرگ اين محدوده را كل ايران ميتوانند ثبت كنند ولي خوشبختانه اطراف اين گسل ايستگاههايي به نام قم، رازقان و قمصر داريم كه زمين لرزههاي يك ريشتري را قابل ثبت كردهاند. قرار است با برنامه ريزيهاي انجام شده به زودي نزديك جعفريه هم يك ايستگاه داشته باشيم كه اميدوارم در آينده اين ايستگاه نصب شود.
مركز زلزله در گسل ساوه
بخش جعفرآباد قم كه طي يك روز ۹۳ زمين لرزه را احساس كرده، منجر به تشكيل ستاد بحران در اين بخش شد. بخشدار جعفرآباد با اشاره به وقوع اين زلزله در اين بخش گفت: مركز زلزله در گسل ساوه بوده است و در بخش جعفرآباد نيز احساس شد. ادارات اين بخش در حالت آماده باش قرار دارند و تاكنون اين زلزله خسارت مالي و جاني نداشته است. ابراهيم حسنزاده ادامه داد: براي پيشگيري از خطرات احتمالي به مدارس اعلام شده كه كلاسهاي درس را در حياط مدارس برگزار كنند. بخشدار جعفرآباد، فضاي شهر جعفريه را آرام توصيف كرد و گفت: ستاد بحران استان قم به اين بخش اعزام شده است.
آماده باش كامل ستاد بحران
در اين ميان مديركل بحران استان قم نيز از آمادهباش كامل ستاد بحران اين استان خبر داد و گفت: ستاد بحران استان در جعفريه تشكيل شده است. دستگاههاي امدادي چون هلال احمر در جعفريه مستقر شدهاند. خوشبختانه مردم تاكنون آرامش خود را كنترل كردهاند و به آنها درباره كسب آمادگي لازم در صورت وقوع زلزله با قدرت بيشتر تذكرهاي مورد نياز داده شده است. طبق بررسيها زلزله تاكنون خسارتي نداشته است. به گزارش خبرآنلاين، محسن اروجي با اشاره به برگزاري جلسه ستاد بحران در شهر جعفريه گفت: به علت سرماي هوا امكان نصب چادر وجود نداشت و مقرر شد افرادي كه منزل غيرمقاوم دارند در مكانهاي ديگر اسكان يابند. برخي از اهالي بخش جعفرآباد شب دوشنبه را در سولهها و مدارس اسكان يافتند.
∎