شناسهٔ خبر: 10231568 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه خراسان | لینک خبر

عربستان، بحرین، سودان و جیبوتی روابط خود با ایران را قطع کردند فارین پالیسی: عربستان از ترس نفوذ ایران در منطقه روابط با تهران را قطع کرد

فرار به جلو به سبک سعودی

صاحب‌خبر -
ادیب- دولت سعودی با متهم کردن ایران به «حمایت از تروریسم» در اقدامی خلاف عرف روابط بین الملل اعلام کرد که روابط با ایران را به دلیل تعرض صورت گرفته به سفارت و کنسولگری اش در ایران، قطع می کند. این اقدام سعودی ها با استقبال پاره ای از کشورهای عربی و انتقاد برخی کشورهای اروپایی مواجه شد؛ مقامات کشورمان در مقابل هشدار دادند که این اقدام به ضرر کشورهای عربی تمام خواهد شد. همزمان بازار نفت جهانی با افزایش قیمت و بورس کشورهای عربی با سقوط مواجه شده است. همه چیز از مصاحبه تلویزیونی وزیر خارجه جوان سعودی در شامگاه یکشنبه آغاز شد. جایی که ضمن تأیید خبر قطع روابط با ایران، از دیپلمات‌های ایرانی خواست ظرف 48 ساعت خاک کشورش را ترک کنند. همچنین وزارت امور خارجه عربستان اعلام کرد که در رابطه با ماجرای تعرض به سفارتش در تهران به شورای امنیت سازمان ملل و چند سازمان منطقه‌ای گزارش داده است. یک مقام عربستان نزدیک به خاندان آل‌سعود به خبرگزاری رویترز گفت که «سیاست ما در برابر ایران سیاست عدم تحمل است.» وزیر خارجه عربستان گفته است ریاض تمامی روابط تجاری خود را با تهران قطع می‌کند و سفر اتباع عربستان به ایران ممنوع‌خواهد بود.  وی البته گفت: عربستان همچنان آماده استقبال از حجاج ایرانی در عربستان است. ساعاتی پس از قطع روابط ریاض و تهران، بحرین، سودان و کشور 800 هزار نفری جیبوتی نیز اعلام کردند روابط شان با ایران را قطع خواهند کرد.جیبوتی و سودان پیشتر و در جریان حمله به یمن حمایت خود را از ائتلاف سعودی اعلام کرده بودند بسیاری از رسانه ها همان زمان از کمک های بلاعوض میلیارد دلاری عربستان به این کشور ها در قالب دیپلماسی دسته چکی ریاض خبرداده بودند.  وزارت خارجه بحرین ضمن اعلام همراهی با سیاست های سعودی ها و همچنین متهم کردن ایران به «حمایت از گروه های تروریستی و باندهای قاچاق سلاح» اعلام کرد که دفاتر دیپلمات این کشور در ایران بسته خواهد شد.
کاهش روابط امارات با ایران
امارات اما اعلام کرد روابط خود با ایران را به سطح کاردار کاهش خواهد داد، اما به طور کامل قطع نخواهد کرد. دیروز خبرگزاری دولتی عربستان (واس) نیز گزارش داد که مدیر دفتر ریاست جمهوری سودان در گفتگوی تلفنی با وزیر دفاع و جانشین ولیعهد عربستان تأکید کرد که خارطوم تصمیم گرفته است که سفیر و دیپلمات های ایرانی را از این کشور اخراج کند. به این ترتیب  از ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس که  عربستان نقش رهبری معنوی برای آنها دارد، 2 کشور [بحرین و عربستان] به طور کامل روابط خود را قطع کردند، یک کشور روابط خود را کاهش داده اما 3 کشور دیگر که به طور سنتی مناسبات بهتری با ایران دارند، یعنی کویت، عمان و قطر سطح روابط کامل سیاسی خود با ایران را حفظ کرده اند.
ایران: ضرر قطع روابط برای سعودی هاست نه ما
از سویی دیگر قطع روابط عربستان با ایران، در داخل کشور واکنش های متفاوتی در بر داشت. مقامات کشورمان تأکید داشتند ایران از اقدام کشورهای عربی ضرری نمی کند. به گزارش ایرنا معاون اول رئیس جمهور این تصمیم عربستان را عجولانه خوانده و گفت که قطع روابط به ضرر عربستان خواهد شد. وی با تأکید بر این که ایران کشور قدرتمند منطقه است، افزود: به سعودی ها نصیحت می کنم دست از کارهای خرابکارانه بردارند. به گزارش ایسنا، حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی وزیر خارجه کشورمان هم در اولین ساعات اقدام عربستان، گفت: عربستان سعودی با اعلام تصمیم به قطع رابطه با تهران نمی تواند بر خطای بزرگ اعدام رجلی دینی سرپوش گذارد. وی این عمل را اشتباه راهبردی دانست و تأکید کرد: عربستان باعث رشد تروریسم و افراط گرایی شد و با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه آسیب رساند. سخنگوی وزارت خارجه نیز هدف عربستان از این اتفاق را «ایجاد تنش و بحران در منطقه» تحلیل و تأکید کرد عربستان حیات خود را در بحران آفرینی می داند.
لاریجانی: در چند سال اخیر در کشورهای اروپایی چندین بار به سفارت ایران حمله کردند، اما ما هیچ اقدامی برای قطع روابط نکردیم
دیدارهای پرتعداد دیپلماتیک دیروز هم در تهران تحت الشعاع اقدام عربستان قرار گرفت. رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار سعود بن احمد البروانی سفیر عمان در ایران، با بیان این که حمله به سفارت دلیل مناسبی برای قطع روابط نیست، افزود: در چند سال اخیر در کشورهای اروپایی چندین بار به سفارت ایران حمله کردند اما ما هیچ اقدامی برای قطع روابط نکردیم. شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی هم در دیدار کریستین ینسن، وزیر امور خارجه دانمارک اقدام عربستان را فرار به جلو توصیف کرد.رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان این که قطع ارتباط با ایران از دیگر نابخردی های آل سعود است، تاکید کرد: حکومت عربستان باید هزینه این قطع ارتباط را پرداخت کند. سردار سنایی راد، معاون سیاسی سپاه هم با اشاره به اقدام عربستان در قطع روابط با ایران گفت: اگر ملاحظات برادری و ایدئولوژیک در جهان اسلام نبود، عربستان که امروز غرق در مسائل حاد امنیتی، سیاسی و اقتصادی است برای جمهوری اسلامی ایران عدد قابل ملاحظه‌ای به حساب نمی‌آمد.
آملی لاریجانی: نیازی به رابطه با سعودی ها نداریم
رئیس دستگاه قضا در واکنش به تهدیدها و گفته های روز گذشته مسئولان سعودی مبنی بر قطع ارتباط سیاسی با ایران گفت: سعودی ها در حالی صحبت از قطع ارتباط سیاسی می کنند که باید بدانند جمهوری اسلامی ایران هیچ نیازی به آنها و اربابانشان نداشته و ندارد. 
به گزارش میزان آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضائی با تأکید بر این که دولت سعودی با شهادت آیت‌ا... نمر در سراشیبی سقوط افتاد، افزود: قطع ارتباط سیاسی ایران و عربستان به هیچ وجه برای کشور مشکل آفرین نخواهد بود.
واکنش متفاوت اروپا و آمریکا به اقدام عربستان
کشورهای اروپایی برخلاف کشورهای عربی، ضمن ابراز نگرانی از تنش آفرینی سعودی در روابط دیپلماتیک خواستار بهبود مناسبات تهران و ریاض شدند. اولین واکنش از سوی وزیر خارجه آمریکا بود که در تماسی با همتای ایرانی اش در رابطه با این موضوع گفت و گو کرد. به گزارش فارس رسانه های آمریکایی گزارش دادند که وزیر خارجه آمریکا از خانه خود در «آیداهو» با ظریف، تماس تلفنی برقرار کرد.
نیویورک تایمز: آمریکا از ایران خواست اقدام تلافی جویانه نکند
روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» نیز گزارش کرد که مقامات دو کشور، محتویات این تماس تلفنی را منتشر نکرده‌اند اما به وضوح وزیر خارجه آمریکا تلاش داشته است که تهران را متقاعد کند که به اقدامات تلافی‌جویانه دست نزند.  وزارت خارجه آمریکا هم در بیانیه ای اعلام کرد: خواهان کاهش تنش ها بین ایران و عربستان است. نخست وزیر انگلیس نیز در بیانیه ای اعدام شیخ نمر را شدیداً محکوم کرد. به گزارش ایرنا دیوید کامرون در واکنش به بالا گرفتن تنش در روابط ایران و عربستان گفت که بریتانیا خواهان ثبات در خاورمیانه و روابط خوب بین کشورهای این منطقه است. وزرای خارجه و مقامات آلمان، کانادا، فرانسه و شمار دیگری از کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز خواستار خویشتن داری کشورهای منطقه برای عادی شدن روابط شدند. همچنین بی بی سی گزارش داد که همزمان با اتفاقات رخ داده در 2 روز گذشته، متوسط قیمت جهانی نفت بالا رفت، بورس برخی کشورهای عربی با افت مواجه شد و برخی بازارهای بین المللی مانند بورس چین تعطیل شد.

برچسب‌ها: