آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اعدام شیخ نمر را به شدت محکوم کرده و آن را "خطای سیاسی دولت سعودی" خواند.
وی صبح روز یکشنبه (۳ ژانویه/ ۱۳ دی) در جلسه درس خارج فقه، ریختن خون شیخ نمر را "ناحق" دانسته و هشدار داد: «بدون تردید خون به ناحق ریخته این شهید مظلوم به سرعت اثر خواهد کرد و دست انتقام الهی گریبان سیاستمداران سعودی را خواهد گرفت.»
به نوشته پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای، او در این جلسه با دفاع از شیخ نمر گفت: «این عالمِ مظلوم نه مردم را به حرکت مسلحانه تشویق میکرد و نه به صورت پنهانی اقدام به توطئه کرده بود، بلکه تنها کار او، انتقاد علنی و امر به معروف و نهی از منکرِ برخاسته از تعصب و غیرت دینی بود.»
بیشتر بخوانید: پلیس معترضان را از مقابل سفارت عربستان در تهران متفرق کرد
رهبر جمهوری اسلامی عربستان سعودی را به "آزار، شکنجه مردم و تخریب مساجد در بحرین و بیش از ۱۰ ماه بمباران مردم یمن" متهم کرده و افزود: «یقیناً شهید شیخ نمر مورد تفضل خداوند خواهد بود و بدون شک دست انتقام الهی گریبان ظالمانی را که به جان او تعدّی کردند خواهد گرفت و این همان چیزی است که مایه تسلّی است.»
محکومیت حمله به سفارت عربستان در تهران
بانکی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، گفته است که اعدام شیخ نمر در عربستان سعودی وی را "عمیقا نگران" کرده است.
سخنگوی وی در بیانیهای اعلام کرد: «اعدام شیخ نمر و چند زندانی دیگر در محاکماتی محکوم شده بود که نگرانیهایی جدی را در مورد ماهیت اتهامات و منصفانه بودن روند دادگاه ایجاد کرده بودند.»
در ادامه این بیانیه آمده است که بان کیمون پیش از این در چند دیدار خود با مقامات سعودی در مورد پرونده شیخ نمر صبحت کرده و خواستار آن شده بود تا تمامی احکام اعدام صادره لغو شوند.
دبیر کل سازمان ملل خواستار حفظ آرامش و خویشتنداری در واکنش به اعدام این روحانی سرشناس شیعه شده و از تمامی رهبران منطقهای خواسته است تا از "تشدید تنشهای فرقهای" جلوگیری کنند. بان کی مون همچنین حمله معترضان خشمگین به سفارت عربستان سعودی در تهران را محکوم کرده است.
واکنش اتحادیه اروپا و آمریکا
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز ضمن تأکید بر نگرش منفی اتحادیه اروپا به حکم اعدام به طور کل، اظهار داشت که اعدام شیخ نمر نگرانیهایی جدی را در مورد آزادی بیان و احترام به حقوق بنیادین مدنی و سیاسی در عربستان سعودی بر میانگیزد.
موگرینی از دولت عربستان خواست تا برای کمک به آشتی میان گروههای مختلف در کشور وارد عمل شود.
ایالات متحده آمریکا نیز نسبت به اعدام شیخ نمر و برانگیخته شدن آتش تنشهای فرقهای ابراز نگرانی کرده است.
جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با صدور بیانیهای از دولت عربستان سعودی خواست تا به حقوق بشر احترام گذاشته و از آن حمایت کند.
در این بیانیه از ریاض خواسته شده است تا به مخالفتهای مسالمتآمیز اجازه ابراز بیان بدهد و با همکاری با تمامی رهبران گروههای اجتماعی برای از میان بردن تنش ناشی از اعدام نمر تلاش کند.
جان کربی همچنین از تمامی رهبران منطقه خواسته است تا برای از بین بردن تنش "همت مضاعف" به کار ببندند.
واکنش چهرههای سیاسی و مذهبی در عراق
چهرههای مذهبی و سیاسی شناختهشده در عراق نیز با محکوم کردن اعدام شیخ نمر خواستار قطع روابط سیاسی میان بغداد و ریاض شدهاند.
آیتالله علی سیستانی، از مراجع تقلید شیعیان که ساکن نجف است، اعدام شیخ نمر را محکوم کرد و آن را یک "تهاجم ناعادلانه" خواند.
بیشتر بخوانید: ایران کاردار عربستان سعودی در تهران را احضار کرد
مقتدی صدر، یکی از رهبران شیعیان عراق، در بیانیهای از دولت این کشور خواسته تا "از گشوده شدن سفارت عربستان جلوگیری کند".
عربستان سعودی به تازگی پس از ۲۵ سال سفارتخانه خود را در بغداد بازگشایی کرد. عربستان در سال ۱۳۶۹ پس از حمله عراق به کویت و اشغال این کشور، سفارتخانه خود در عراق را تعطیل کرده بود.
مقتدی صدر در بیانیه خود همچنین مردم را به برپایی تظاهرات اعتراضی علیه عربستان در عراق و در کشورهای حاشیه خلیج فارس فراخوانده است.
قاسم الاعرجی، رئیس سازمان بدر، نیز خواستار قطع روابط عراق با عربستان شده و با تهدید این کشور گفت که اعدام شیخ نمر "درهای جهنم را باز کرد".
گروه شبهنظامی "عصائب اهل الحق" نیز که مورد حمایت ایران است، عربستان را متهم به ریختن نفت در آتش تنش میان شیعه و سنی کرد. این گروه نیز در بیانیه خود با فعالیت سفارت عربستان در عراق مخالفت کرده است.
حیدر عبادی، نخستوزیر عراق، نیز اعدام شیخ نمر توسط عربستان را محکوم کرده است. او با پرهیز از به کار بردن لحنی خصمانه اظهار داشت که اعدام شیخ نمر پیامدهایی را به همراه خواهد داشت.
عبادی در بیانیهای نوشت که خاموش کردن صداهای مخالف و اعدام مخالفان "هیچچیز جز تخریب بیشتر به همراه نخواهد داشت".
∎