شناسهٔ خبر: 10158066 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

گزارش عملکرد دستگاه‌ها درباره کاهش آلودگی هوا به دولت می‌رود

صاحب‌خبر -

سعید متصدی در گفتگو با ایسنا، درباره راهکارهای ارائه شده برای کاهش آلودگی هوا افزود: یک برنامه‌ریزی فعال آتی‌نگر در سازمان حفاظت محیط زیست داشته و داریم که فارغ از وقوع پدیده‌ها یا شرایط هشدار و اضطرار است. این برنامه‌ریزی بر مبنای آتی‌نگری است و هدف آن رسیدن به حدی از استانداردهاست که خوشبختانه این راهکارها در دولت مصوبه‌ای تحت عنوان «راهکارهای کاهش آلودگی هوای کشور» دارد که سازمان هم آنها را دنبال می‌کند.وی با بیان این که از سال ۹۳ فعالیت‌ها و اقدامات مربوط به این مصوبه انجام می‌شود، تاکید کرد: همه دستگاه‌های دولتی درگیر این مصوبه و بحث آلودگی هوا هستند و در این زمینه کمک بسیاری کرده‌اند و اقدامات مختلفی شامل تغییر کیفیت سوخت،‌ استاندارد‌سازی خودروها، نوسازی صنایع، اصلاح نیروگاه‌ها، توسعه حمل و نقل عمومی و آموزش و مشارکت‌های مردمی داشتند.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این که مصوبه راهکارهای کاهش آلودگی هوای کشور ۹ محور دارد، اظهار داشت: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان ناظر و دستگاه حاکمیتی تمامی این محورها، راهکارهای بلندمدت و برنامه‌ریزی شده را دنبال می‌کند که موفقیت‌های خوبی هم شامل توزیع بنزین یورو ۴ در هشت کلانشهر، ارتقای استاندارد خودروهای سواری تولیدی کشور به یورو ۴، تغییر سوخت نیروگاه‌ها و موارد دیگری دارد؛ به طوری که در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳، مصرف گاز در نیروگاه‌ها ۱۸ درصد افزایش داشته است.

متصدی با بیان این که برخی مواقع به دلیل شرایط جوی که خیلی منتظره هم نیست و بسیاری از کشورهای دنیا دچار آن شده‌اند، شاخص آلودگی بالا می‌رود، افزود: این روزها پکن هم در شرایط هشدار به سر می‌برد و در سال گذشته پاریس دو روز به خاطر ذرات معلق کوچکتر از ۲٫۵ میکرون تعطیل شد که این ها به طور موقت ایجاد ؛ اما برنامه‌های سازمان دائمی و مستمر دنبال می‌شود.

وی در ادامه با تاکید بر این که وضع کیفی هوای امسال حتی با شرایط ایجاد شده آلودگی، نسبت به سال گذشته بهتر است و با سال‌های ۹۱ و ۹۲ قابل مقایسه نیست، یادآور شد: اعداد و ارقام اندازه‌گیری شده حاکی از آنست که غلظت آلاینده‌ها به سمت کاهش پیش‌می‌رود.

در برخی مواقع هم که هوا سرد است و وارونگی دما رخ می‌دهد، بالا بودن شاخص آلودگی هوا، طبیعی است و اقدامات کوتاه‌مدت از جمله تعطیلی مدارس و صنعت، طرح زوج و فرد را اجرا می‌کنیم.معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این که سازمان یک وظیفه نظارتی بر سیاست‌ها و برنامه‌ها دارد، تاکید کرد: مسئولیت کاهش آلودگی بر عهده تولیدکنندگان آلودگی است و اگر صنعتی آلودگی تولید می‌کند، بر اساس قانون موظف به کاهش آلودگی است، یا اگر خودرویی تولید آلودگی دارد، صاحب و استفاده‌کننده آن مسئول کاهش آلودگی است که باید معاینه فنی و تعمیرات دوره‌ای را انجام دهد.

متصدی تاکید کرد: بر اساس قانون ، کاهش هر نوع آلودگی بر عهده تولیدکنندگان آن است که این تولید کننده آلودگی در مقیاس خرد یک فرد است که خودوریی را استفاده می‌کند و در مقیاس کلان وزارت صنعت است که موظف به تحویل خودرو استاندارد به شهروندان شده است.وی با بیان این که طی یکی دو سال گذشته با توجه به برنامه‌های موجود سازمان محیط زیست، ساختاری با عنوان «کمیته ملی کاهش آلودگی هوا» با عضویت دستگاه‌های مختلف شکل گرفته است، اظهار داشت: طبق این ساختار همه دستگاه‌ها باید گزارش عملکرد خود را در حوزه کاهش آلودگی ارائه دهند، علاوه بر این قانون جلوگیری از تولید آلودگی هوا را هم داریم که برای اجرایی شدن برنامه‌ها، مصوبه‌ای است که در ۱۰ اردیبهشت سال ۹۳ در دولت تصویب شد.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بر اساس این مصوبه دستگاه‌ها علاوه بر وظایف اساسی و قانونی خود مجموعه وظایف اجرایی برعهده دارند و سازمان حفاظت محیط زیست در کمیته ملی کاهش آلودگی هوا به این وظایف نظارت می‌کند. در یکی، دو ماه اخیرعملکرد سالانه دستگاه‌ها نسبت به اجرای مصوبه دولت برای دولت ارسال شده است.

کمپین برای کاهش آلودگی هوا

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با راه‌اندازی چالش «دمای ۱۸ درجه» از دولتمردان و عموم مردم خواست که برای مقابله با آلودگی هوا و کمپین جهانی برای کاهش گازهای گلخانه ای به این چالش

ملی بپیوندند.معصومه ابتکار در صفحه تلگرام خود با اعلام راه‌اندازی چالش «دمای ۱۸ درجه» به انتشار تصاویر نامه نگاری‌های انجام شده در این باره پرداخت.

وی همچنین در نامه‌ای به معاونان رئیس جمهوری، وزرای وزارتخانه‌ و استانداران سراسر کشور، تاکید کرد: نظر به افزایش میزان آلودگی هوا در روزهای اخیر در کلانشهرها و دیگر شهرهای کشور و لزوم کاهش میزان مصرف انرژی که تاثیر بسیار زیادی در تولید آلودگی در بخش‌های مختلف صنعتی، خدماتی و اداری دارد و در اجرای مفاد بخشنامه اخیر معاون اول رئیس‌جمهوری و ماده ۱۵۰ قانون برنامه پنجم خواهشمند است دستور فرمائید در فصل زمستان ضمن انجام معاینه فنی موتورخانه‌ها، دمای فضاهای بسته، ساختمان‌های تابعه در کل کشور طی ساعات کاری در اتاق‌ها از ۲۱ درجه و در راهروها و فضاهای سرپوشیده از ۱۸ درجه سانتیگراد بیشتر نباشد و از روشن بودن دستگاه‌های گرمایشی و مصرف‌کننده سوخت در روزهای تعطیل جداً خودداری شود.

بنا به این گزارش در پی این دعوت که ‌رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از نهادهای دولتی و عموم مردم برای پیوستن به چالش «دمای ۱۸ درجه» داشت، شهیندخت مولاوردی معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده با انتشار خبری در کانال تلگرامی خود از پیوستنش به چالش «دمای ۱۸ درجه» خبر داد.

درخواست فعالان محیط زیست از مجلس

جمعی از فعالان مدنی و سمن‌های حوزه محیط زیست کشور در نامه ای خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار بررسی و تصویب هر چه سریع تر لایحه هوای پاک و سایر لوایح زیست محیطی در مجلس شدند.در بخشی از نامه اعضای انجمن مردم نهاد مهندسان محیط زیست زاگرس و جمعی از فعالان مدنی و سمن‌های حوزه محیط زیست کشور به نمایندگان مجلس شورای اسلامی آمده است: متاسفانه جانبداری های

‌سیاسی برخی نمایندگان فرصت طلایی نمایندگی مردم

(‌به عنوان مثال به جای بررسی و تصویب لایحه هوای پاک که نزدیک به یک سال در انتظار نظرات نمایندگان است‌) صرف سیاسی بازی و سیاه نمایی می شود. در حالی که برای تحقق توسعه پایدار و حفظ محیط زیست باید همه دستگاه ها، نهادها، نمایندگان مجلس، واحدهای تولیدی و خدماتی، شهرداری ها و همچنین آحاد مردم هر یک به وظایف خود عمل کنند.در ادامه این نامه تاکید شده است: البته نمایندگان محترم لازم نیست که حتما طرفدار و یا منتقد باشند.

کافی است کمی منصف باشیم تا بپذیریم سازمان متولی حفاظت محیط زیست در ایران با بودجه ای ناچیز کار بسیار گسترده و سختی دارد. با این بودجه آیا ناوگان موتوری و تجهیزات و جیره غذایی محیط بانان عزیز را تهیه کند؟ به توسعه کمی و کیفی سازمان بپردازد؟ پاسخ پردیسان نشینان معترض را بدهد؟ گرد و غبار را کنترل کند؟ موضوع پسماند یا آلودگی آب ها و دریاهای کشور را دنبال کند؟ پنجه در پنجه غول های خودرو سازی بیافکند و …؟

در پایان این نامه بار دیگر بر لزوم بررسی و تصویب هر چه

سریع تر لایحه هوای پاک و سایر لوایح زیست محیطی در مجلس شورای اسلامی تاکید شده است.

برچسب‌ها: