شناسهٔ خبر: 1009893 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

شکست پیاپی برای نفوذ به آسمان ایران

ايران روياي اسرائيل را نقش بر آب كرد

صاحب‌خبر -

انتشار يك خبر داغ در اخبار سياسي، روياي صيهونيست‌ها براي ورود به حريم هوايي ايران را نقش بر آب كرد و تخصص و توانايي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران را به رخ جهانيان كشيد.
اين خبر، خبر ورود یک پهپاد جاسوسی رژیم صهیونیستی به حریم هوایی ایران و هدف قرار گرفتن آن توسط پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حوالی تاسیسات غنی‌سازی نطنز بود. پهپاد بدون سرنشیني كه هرمس نام داشت و ساخت صنایع هوافضای اسرائیل بود كه بي‌شك یکی از پیشرفته‌ترین و بزرگترین پهپادهای موجود در جهان بشمار مي‌رفت.
بلافاصله پس از اعلام اين خبر واكنش‌هاي مختلفي از سوي رسانه‌ها و شبكه‌هاي خبري دنيا اعلام شد و هر يك به نحوي به تحيليل اين خبر پرداختند و حتي روزنامه‌هاي صهيونيستي نيز نسبت به انتشار آن واكنش نشان دادند.
جاسوسی اسرائیل از ایران توسط پهپادها خبری تازه نیست، ضربه به اینگونه پهپادها نیز برای اولین‌بار اتفاق نیفتاده است.
همچنين امريكا نيز بارها پهپادهاي خود را براي جاسوسي روانه خاك ايران كرده است كه تلاش‌هاي اين كشور نيز براي نفوذ به آسمان ايران بي‌نتيجه باقي مانده است.
اما رسانه‌اي شدن اين خبر توسط ايران نشان مي‌دهد كه تهران اين‌بار در صدد است تا پیام‌هایی را به افکار عمومی منطقه و برخی کشورهای غربی همراه با اسرائیل صادر کند. این پیام‌ها در هفته صنعت دفاعی و همزمان با جنگ مقاومت در غزه با رژیم صهیونیستی و همچنین سخنان قاطع اخیر رهبر معظم انقلاب درباره صهیونیست‌ها بیشتر معنا پیدا می‌کند.
در اين معنا كه روياي نفوذ به آسمان ايران براي صهيونيست‌ها تبديل به كابوس مي‌شود. ايران اعلام کرده که در مقابل این تهدید، "مقابله به مثل" مي‌كند و حق پاسخگويي را براي خود محفوظ مي‌دارد، پاسخي که شاید با رونمایی از یک "هِرمس ایرانی" و اعزام آن به ماموریت شناسایی و رزمی در سرزمین‌های اشغالي متبلور شود.

هرمس چه نوع پهپادي است؟
به گفته سردار حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوا - فضای سپاه هواپیمای شکار شده اسرائیل در حوالی نطنز از نوع هرمس بوده كه ساخت شرکت البیت سیستمز است قادر است تا داده‌های نظامی و اکتشافی را به صورت واقعی در اختیار پایگاه‌ زمینی خود قرار دهد.
وي اضافه كرده است كه این پهپاد با قابلیت پرواز و محدودیت زمانی ۲۰ ساعته و تنها با یک‌بار سوخت‌گیری قادر است ۱۶۰۰ کیلومتر پرواز کند. همچنين اين پهپاد مي‌تواند تا شعاع عملیاتی ۱۶۰۰ کیلومتر ماموریت‌های شناسایی، هدایت آتش توپخانه، نظارت دریایی را انجام دهد درحالي كه از قابلیت‌های رزمی نیز برخوردار است.
پهپاد بدون سرنشین و رادارگريز هرمس دو دوربین در جلو و پهلو دارد و قادر است با کیفیت بسیار بالا تصاویر را تهیه کند. در این پهپاد سنسورهایی طراحی شده که از آشکارسازی آن برای سیستم‌های راداری جلوگیری می‌کند، همچنین در طراحی این پهپاد از مواد کامپوزیت و آلیاژهای خاصی استفاده شده است که امواج رادار را جذب می‌کند و حتی در اطراف موتور پهپاد نیز جاذب‌های حرارتی تعبیه شده است.
به گفته سردار حاجي‌زاده قبلاً تنها یک نمونه از این پهپادها در سوریه ساقط شده بود اما این هواپیما از آن نوع پیشرفته‌تر است.
وي همچنين درباره وضع فعلی پهپاد ساقط‌ شده، افزود: با توجه به سوخت زیاد این پهپاد و اصابت موشک به آن این پهپاد آتش گرفته و منهدم شده و قطعاتی نیز از آن به‌صورت سالم به دست آمده است که نيروهاي نظامي در حال تجزیه و تحلیل آن هستند.
ابعاد بال تا بال این پهپاد حدود پنج و نیم‌متر است و این پهپاد از نوع متوسط است كه در طول جنگ ۳۳ روزه برای رصد مواضع حزب‌الله لبنان مورد استفاده قرار گرفته بود.

اطلاعات صهيونيست‌ها
اما رسانه‌هاي صهيونيستي اطلاعات ديگر درباره پهپاد سقوط كرده مي‌دهند. روزنامه هاآرتص نوع پهپاد سقوط کرده هرون تی‌پی اعلام کرده بود مدل پیشرفته‌تر هواپیمای بدون سرنشین "هارون ا" است. اين پهپاد وزني بیش از ۵ تن دارد و فاصله بال‌های آن به بیش از ۲۶ متر یعنی چیزی حدود اندازه بال‌های بوئینگ مي‌رسد.
هرون تی‌پی قادر است تا ۷۰ ساعت به صورت مداوم پرواز و انواع موشک‌های هوا به زمین و هوا به هوا با برد متوسط را حمل كند و ارتفاع بالای ۱۵ کیلومتری پروازی آن احتمال هدف قرار گرفتن را توسط تمام سامانه‌های موشکی را با مشکلات روبرو مي‌كند.
کارشناسان هرون تی پی یا همان پهپادی که توسط سپاه ساقط شد را یک سلاح استراتژیک اسرائیل برای درگیری مستقیم با ایران معرفی مي‌كنند. این پهپاد با برد پروازی حدود دو هزار کیلومتر و قابلیت استراق سمع و گردآوری اطلاعات بالا بیش از این در جنگ ۲۲ روزه در غزه مورد استفاده قرار گرفته بود.

تجربه شكار پهپاد
چندی پیش مرکز تحقیقات استراتژیک امريكا (csba) از توان بالای پدافندی ایران در برابر تهدیدات هوایی خبر داده بود. در گزارش آمده بود كه ایران قادر است تا هرگونه تهدید هوایی از سوی آمریکا و اسرائیل را در سطحی بسیار بالا رهگیری و خنثی نماید.
تاكنون چندین فروند هواپیمای جاسوسی و پهپادهای بدون سرنشین بیگانه در فضای کشور هدف قرار گرفته‌اند كه شکار پهپاد آمریکایی rq۱۷۰ در پاییز سال ۹۰ در شرق ایران كه تا مدت‌ها با سکوت مقامات آمریکایی همراه بود و پس از نمایش لاشه این پهپاد واشنگتن مجبور شد آن را تاييد كند نمونه‌اي از اين قدرت نظامي ايران است.
همچنين رهگیری هواپیمای پیشرفته با سرنشین "یو ۲" توسط قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا در سال ۹۱ و شکار چندین هواپیماهای سایز کوچک و متوسط مستقر در ناوهای آمریکایی در خلیج فارس توسط سپاه از جمله اقدامات ايران بود كه تلاش‌هاي امريكا و اسرائيل را براي نفوذ در خاك ايران بي‌نتيجه گذاشته است.

مذاكرات هسته‌اي و ورود پهپاد
بايد در نظر داشت كه پهپاد بدون سرنشین رژيم صهيونيستي زمانی در حوالی تاسیسات حساس نطنز سرنگون می‌شود که گمانه‌زنی‌‌های فراوانی درخصوص به نتیجه رسیدن دور جدید مذاکرات هسته‌ای بین ایران و ۱+۵ می‌شود.
اگرچه مقامات تل‌آویو تاکنون هیچ واکنشی نسبت به هدف قرار گرفتن این هواپیما نشان نداده‌اند اما به نظر می‌رسد متشنج کردن فضای مذاکرات هسته‌ای از اهداف پرواز این هواپیما در فضای بالای تاسیسات غنی‌سازی نطنز بود که با واکنش قاطع پدافند هوایی سپاه اين هدف به نتيجه نرسيد.
از سوي ديگر رژیم صهیونیستی با اين اقدام در واقع یک فرار رو به جلو را به نمایش گذاشته است. در حقيقت اين رژيم سعی کرده مشکلات خود در سطح داخلی یعنی درگیری در غزه را حل كند، برای پس زدن رقبای خود و عقب راندن آن‌ها از مسیرهایی غير‌متعارف وارد صحنه شود و در عين حال با جاسوسي بتواند اطلاعات تصويري از مراكز هسته‌اي ايران و فضاي نظنز كسب كند.

امتياز براي ايران
حمله پهپاد اسرائیلی در آغاز هفته دولت در ایران و روز صنایع دفاعی و رونمایی از برخی تولیدات دفاعی، انجام شد که انتخاب این روز از سوی رژیم صهیونیستی هدف خاصي داشت از جمله ناتواني نظامي ايران داشت كه برآورده نشد. اما هدف قرار دادن یک پهپاد فوق پیشرفته رژیم صهیونیستی که رادارگریز نیز بود بی‌تردید از توان دفاعی قابل اعتماد و مستحکم جمهوری اسلامی ایران حکایت كرد. این واقعه به‌ خوبی به دشمنان ملت ایران نشان داد که نیروهای مسلح این سرزمین، هر تجاوزی را ولو صرفا با هدف جاسوسی، به‌موقع و با دقت خنثی می‌کند.
سردار امیرعلی حاجی‌زاده درخصوص تجاوز اخیر پهپادی اسرائیل به فضای ایران، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پاسخ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح به این تجاوزگری چه خواهد بود گفت: ما تسلیح کرانه باختری را تسریع خواهیم کرد و حق هرگونه پاسخی را برای خود قائل هستیم.
فرمانده نیروی هوا فضای سپاه خاطر‌نشان کرد: نیروهای مسلح ما اعم از سپاه و ارتش در بخش‌های شناسایی و رهگیری در آمادگی کامل به سر می‌برند و در صورتی که این‌گونه اقدامات تکرار شود متجاوزان با پاسخ کوبنده ما مواجه خواهند شد.
این کارت‌بازی قدرت و اقتدار نظامی ایران در حفاظت از تاسیسات هسته‌ای ایران را باری دیگر به تصویر می‌کشاند.

ضربه اقتصادي به اسرائيل
از سوي ديگر ايران با رسانه‌اي كردن شكار اين پهپاد اسرائيلي ضربه‌اي بزرگ به اقتصاد نظامي اسرائيل زد. پهپاد مذکور دارای قسمت نرم‌افزاری خاص و ساخته انحصاری رژیم صهیونیستی است. این رژیم در ماه‌های اخیر تلاش کرده که حتی از این نوع پهپادها به کشورهای پیشرفته در حوزه نظامی همچون روسیه و چین نیز بفروشد. رسانه‌ای شدن شکار این پهپاد ضربه اقتصادی سنگینی به این پروژه وارد می‌کند. همچنانکه طی سالیان اخیر با شلیک موشک‌های محور مقاومت به تل‌آویو و نقاط مختلف اسرائیل ضعف‌های سیستم موشکی گنبد آهنین آشکار شد و کشور هند را از خرید مشابه آن از آمریکا پشیمان کرد.

هشدار معاونت‌هاي عربي
نبايد فراموش كرد كه اطلاعات به دست آمده از این پهپاد جاسوسی، نشان مي‌دهد كه برد راداری آن ۸۰۰ کیلومتر است از این‌رو کارشناسان نظامی بر این باورند که این پهپاد نمی‌تواند از اسرائیل بلند شده و وارد خاک ایران شده باشد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که به احتمال فراوان این پرنده رژیم صهیونیستی از خاک یکی از کشورهای عربی همسایه بلند شده و وارد ایران شده است.
نکته مهم آن است بايد کشور و يا كشورهايي كه در اين امر مساعدت و معاونت کرده‌اند تبعات این مسئله را در کنار اسرائیل بپردازند. در حقيقت نقش یک کشور عربی در نقض حریم هوایی ایران کاملا سوال‌برانگیز است. این اقدام نه‌تنها نقض حسن همجواری و حقوق همسایگی است، بلکه معاونت در جرم مرتکب شده توسط رژیم صهیونیستی نیز محسوب می‌شود. چنین کشورهایی نباید فراموش کنند که توان ایران برای پاسخگویی به چنین اقداماتی به ‌هیچ‌وجه ناکافی نیست. وقتی این جماعت با بسیج تمام نیروهای خود از پس متحدین ایران در منطقه برنیامده‌اند، تکلیف تقابلشان با خود ایران از هم‌اکنون روشن است.
از سوي ديگر به همین میزان آمریکا هم در این اقدام ضدامنیتی و تنش‌زا شریک است و باید در مجامع بین‌المللی در این‌باره پاسخگو باشد در آستانه مذاکراتی که ما با ۱+۵ و با آمریکایی‌ها در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل داریم، این اقدام غیرعادی آمریکایی‌ها هم پیام‌هایی دارد و باید مورد توجه مقامات ایرانی قرار بگیرد. 

كتايون مافي