با خروج نفرات داعش از شهر رمادی، نخست وزیر عراق وعده داده که عراق را از این گروه پاکسازی کند و وزیر دفاع آمریکا باز پس گرفتن رمادی را نقطه عطفی در روند عملیات نظامی علیه داعش دانسته است.
حیدر عبادی، نخست وزیر عراق، در یک پیام تلویزیونی به مناسبت پاکسازی شهر رمادی از نفرات داعش گفته است: "اگر سال ۲۰۱۵ سال آزادسازی بوده، سال ۲۰۱۶ سالی پیروزیهای بزرگ و پایان حضور داعش در عراق و بین النهرین خواهد بود."
روز گذشته، مقامات عراقی گفتند که نیروهای دولتی شهر رمادی، مرکز استان انبار را به طور کامل آزاد کردهاند و آن را در تصرف خود دارند. نیروهای گروه دولت اسلامی (داعش) در ماه مه سال جاری به شهر رمادی حمله کردند و توانستند با فراری دادن نیروهای دولتی، این شهر را به تصرف خود در آورند. عملیات آزادسازی رمادی از سهشنبه گذشته با مشارکت ارتش عراق، نیروهای داوطلب از جمله نفرات مسلح قبایل سنی و حمایت هوایی و مستشاری ائتلاف به رهبری آمریکا آغاز شد.
نخست وزیر عراق افزود: "ما راهی آزاد سازی موصل هستیم که ضربه نهایی به داعش خواهد بود." شهر موصل در تابستان سال ۲۰۱۴ به تصرف داعش درآمد و بزرگترین شهر تحت تسلط این گروه در عراق و سوریه است و اخذ مالیات و فروش نفت از این شهر، منابع مهم درآمد این گروه را تشکیل میدهد.
در پی انتشار خبر پاکسازی رمادی، اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، در پیام تبریکی خطاب به نخست وزیر عراق، گفت که "اخراج داعش از رمادی توسط نیروهای عراقی، با حمایت ائتلاف بینالمللی ما، گامی اساسی به سوی نبرد نهایی برای شکست کامل این گروه وحشی و اعاده حاکمیت ارضی عراق است." وی گفت: "نبرد برای پس گرفتن رمادی نشان داد که چگونه نیروهای عراقی، با برخورداری از روحیه خوب و حمایت هوایی و آموزشی ائتلاف میتوانند داعش را شکست دهند."
Image copyright EPA Image caption کارتر با تاکید بر کمک ائتلاف بینالمللی، از نبردی طولانی برای شکست کامل داعش سخن گفته استبه گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت دفاع آمریکا، آقای کارتر گفته است که "آنچه که اینک اهمیت دارد این است که دولت عراق، در همکاری با مقامات و نیروهای محلی، از این فرصت استفاده ببرد و به تثبیت اوضاع و برقراری آرامش در رمادی، ایجاد تسهیلات برای بازگشت ساکنان شهر و جلوگیری از بازگشت داعش و سایر گروههای افراطگرا بپردازد." وزیر دفاع آمریکا در عین حال هشدار داده است که از میان بردن داعش مستلزم ادامه تلاش است و به گذشت زمان نیاز دارد.
وزارت دفاع آمریکا همچنین به نقل از فرماندهان نیروهای این کشور در منطقه گزارش کرده است که در جریان نبرد رمادی، نیروهای ائتلاف در ششصد ماموریت هوایی مواضع داعش را بمباران کردند و در آموزش، تجهیز و راهنمایی اجزای مختلف نیروهای عراقی و قرارگاههای عملیاتی آنها مشارکت گسترده داشتند.
Image copyright AFP Image caption حفظ رمادی مستلزم بازسازی شهر و بازگرداندن ساکنان آن استپایگاه اطلاع رسانی وزارت دفاع آمریکا همچنین اظهارات یکی از مقامات ارتش آن کشور را نقل کرده که گفته است "سقوط رمادی همراه با شکستهای اخیر داعش در عراق و سوریه، از جمله در تکریت، بیجی، الهول، بند تشرین و سینجار نشان میدهد که دشمن ابتکار عمل را از دست داده و به تدریج ناگزیر میشود از اراضی اشغالی عقبنشینی کند." وی گفته است که وظیفه نیروهای عراقی در حال حاضر، تحکیم مواضع خود در شهر رمادی و جلوگیری از سقوط مجدد آن است.
بخش قابل توجهی از جمعیت رمادی را اقلیت اعراب سنی عراق تشکیل میداده و داعش پس از تصرف این شهر، در برنامههای تبلیغاتی خود تصاویر و گزارشهایی از حمایت مردمی از این گروه را منتشر کرد. پس از سقوط موصل، برخی ناظران گفتند که فساد گسترده و سیاستهای تبعیضآمیز دولت سابق عراق به رهبری نوری مالکی، که رهبری آن را گروههای سیاسی و مذهبی شیعه در دست داشتند، عاملی مهم در فراهم کردن زمینه نفوذ گروههای تندرو سنی، از جمله داعش، در عراق بوده است.
عملیات بازپسگیری رمادی خسارات سنگینی را به ساختارهای شهری وارد کرده و پیش از عملیات، اکثر ساکنان شهر آن را تخلیه کرده بودند و بازگرداندن آنان مستلزم بازسازی سریع و جامع شهر است. رمادی در مسیر شاهراه ارتباطی عراق به سوریه و اردن قرار دارد و از این جهت، تسلط بر آن برای داعش اهمیت قابل توجهی داشته است.
آزادسازی رمادی نخستین دستاورد مهم نیروهای عراقی از زمان فروپاشی سازمان ارتش در پی سقوط شهر موصل است. پس از سقوط موصل، ایالات متحده و برخی دیگر از کشورهای عضو ائتلاف بینالمللی برنامههای فشردهای را برای آموزش و سازماندهی مجدد ارتش عراق به اجرا گذاشتند.