سال 2016 ممکن است محکی باشد برای بازار نفت؛ شاید هم برخی مفاهیم رایج حتی ضربالمثلها را هم تغییر بدهد. این ضربالمثلی که میگوید «بهترین درمان برای قیمتهای کم، قیمتهای کم است» هم شاید تغییر کند. در شرایطی که کشورهای صادرکننده نفت به فکر چارهاندیشی برای تقاضای کم بازار که بدون تغییر هم ادامه دارد، هستند پیشبینیها حکایت از آن دارد که این روند در سال آینده هم ادامه خواهد یافت. البته برای تولیدکنندگان نفت مصلحت این است که با قیمتهای پایین تولید مشتقات نفت سودآور شود، اما دو تحلیلگر ارشد بازار انرژی به نامهای مورگان استنلی و الیزابت وینسکی در بررسیای که از سوی بلومبرگ منتشر شد، نظر دیگری دارند. آنها گفتهاند که رشد کم تقاضا در سال 2016 ریسک تولید بیشتر را افزایش میدهد. این چشمانداز در تضاد کامل با گزارشی است که یک بانک سوئیسی منتشر کرد و در آن گفته بود سرمایهگذاری در بازار نفت خام بهبود خواهد یافت و قیمتهای بازار نفت رو به بهبود خواهد رفت. البته بخشی از فشارها و مخالفتها در سال 2016 میتواند سبب شود بازار به سوی متعادل شدن پیش برود و این پیشبینی دور از واقعیت نمیتواند باشد، با این حال این دو پژوهشگر میگویند تولیدکنندگان نفت در آمریکا و تولیدکنندگان عضو اوپک میتوانند با کاهش تولید، بازار را متوازن کنند.
در شرایط کنونی بیشتر کاهشهایی که در بازار نفت اتفاق افتاده، میراث تولیدکنندههایی است که بیش از اندازه تولید کردند، یا چاه بیشتری حفر کردند یا مثل آمریکا با کارت نفت شیل بازی کردند، که البته اینها عامل اصلی این کاهش نیست. بهطور موثرتر شاید بتوان گفت که رفتار بد و نبرد برای رقابت کمک کرد که قیمت نفت بیشتر بریزد و در این میان تولیدکنندگان آمریکایی حمایت بیشتری شدند. در چنین شرایطی حالا بازار آماده ورود 500 هزار بشکه نفت تازه دیگر در روز است که قرار است از سوی ایران تا سه ماهه اول سال جاری میلادی به بازار عرضه شود که این موضوع میتواند عرضه جهانی نفت را افزایش دهد. از سوی دیگر پیشبینیها حاکی است که جنگ داخلی در لیبی رو به پایان است. اگر این اتفاق بیفتد، تولید نفت این کشور هم به بازار جهانی اضافه خواهد شد. بخشی از رکود این کشور ناشی از کاهش فروش نفت بوده که با برقراری صلح در این کشور، انتظار میرود تولید نفت افزایش یابد. با پیوستن این دو کشور به بازار جهانی نفت و عرضه نفت این دو، عرضه جهانی نفت افزایش خواهد یافت. این موضوع ممکن است فراز و نشیبهایی را در عرضه جهانی ایجاد کند که میتواند در کوتاهمدت بازار را شکنندهتر کند. به جز لیبی و ایران، عربستان گزینه دیگر برهم زننده بازار جهانی نفت است. میزان تولید این عضو اوپک و بازی که در بازار نفت خواهد کرد، قابل ملاحظه است.
به جز لیبی که میتواند 400 تا 600 هزار بشکه در روز به بازار تزریق کند، ایران نیز با 500 هزار بشکه توازن عرضه و تقاضای جهانی را به هم خواهد زد و این روند تا سال 2017 ادامه خواهد یافت.
صحبت از کاهش تقاضاست. این تحقیق تاکید میکند که ممکن است کلید افزایش قیمت نفت در سهماهه چهارم سال آینده میلادی باشد.
نتایج یک تحقیق بازار نفت را پیشبینی کرد
سال رستگاری در 2016
صاحبخبر -