اصغر صوفي
حضرت امام (ره ) همواره فرايند وحدت را در سطوح مختلف، امر معروفي دانسته اند كه موجب صلح و آرامش در دنيا ميشود و بايد براي تحقق شرايط صلح، آيين وحدت و اخوت را ايجاد نمود و آن را مستحکمتر كرد زيرا ما دنبال اين هستيم كه دنيا در صلح و آرامش باشد اسلام از اول داراي يك همچو مقصدي بود و خصوصاً در بين مؤمنين، در بين مسلمين، اخوت را سفارش فرموده است بلكه ايجاد تشريع فرموده است .
به هر حال آنچه مشخص است آن است که يکي از نکات مهمي که همواره بنيانگذار کبير انقلاب اسلامي امام
خميني (ره) و پس از ايشان رهبري عظيمالشان انقلاب بر روي آن تاکيد داشتند، وحدت و همدلي تمام دلسوزان انقلاب بوده است.
امام (ره) همواره ميفرمودند که در صورت حفظ وحدت هيچ آسيبي به شما وارد نخواهد شد و بايد اين وحدت و اتحاد را در همه امور حفظ و از آن دفاع کنيد. اينكه آيا اصولگرايان در نهايت به يك اجماع انتخاباتيخواهند رسيد موضوعي است كه از هم اكنون نميتوان پيشبيني كرد ولي در اين خصوص كه چه گزينههاي انتخاباتي پيش روي آنها قرار دارد چند سناريو را ميتوان مطرح كرد.
تعدد كانديداها: اين رهيافت اگرچه در بين برخي
گروه هاي اصولگرا شنيده شده است ليکن تحقق اين رهيافت مشروط به چگونگي آرايش انتخاباتي و به بيان ديگر چگونگي چيدمان شطرنج انتخابات در ماه هاي آتي دارد. به بيان ديگر اين رهيافت اذعان دارد در صورت عدم وجود يک رقيب جدي که بتواند منافع و نتايج بازي انتخابات را به نفع خود تغيير دهد، مسئله وحدت نيز چندان ضرورتي نداشته و ميبايست به منظور رقابتي کردن فضاي انتخابات، رقابت با "دگر بيروني" را به رقابت در " خود " تغيير داد.
به هر حال امروز تاكيد برخي از گروههاي اصولگرا بر حضور مستقلانه در انتخابات آتي يكي از گزينههاي فراروي جبهه اصولگراست. همانگونه كه در جريان انتخابات مجلس نهم نيز برخي از گروههاي اصولگرا اعلام كرده بودند كه در صورت عدم حضور سازماندهي شده اصلاح طلبان، وارد اجماع تشكيلاتي و انتخاباتي با ساير اصولگرايان نميشويم،اكنون نيز زمزمههايي از سوي برخي گروههاي اصولگرا در اين زمينه شنيده ميشود.
در اين خصوص از هم اكنون اين استدلال بروز يافته است كه اگر رقيب جدي اصولگرايان در صحنه حضور پيدا نكند، اجماع اصولگرايان معني نخواهد داشت و براي گرم شدن تنور انتخابات ميبايست رقابتي بين اصولگرايان وجود داشته باشد.
ائتلاف انتخاباتي: در اين رهيافت نيز وجود جريانات سازمان يافته اصلاحات در انتخابات به عنوان يک پيش فرض اساسي قلمداد شده و بر ضرورت شکل دهي به ائتلافي جهت نيل به شرايط مطلوب تاکيد شده است.همه شواهد حاكي از اين است كه اصلاح طلبان به صورت گستردهاي وارد فاز انتخاباتي شده و رهبران اصلاحات از لزوم احياي اصلاح طلبي سخن گفتهاند و در اين راستا با محوريت افرادي نظير عبد الله نوري و سيد محمد خاتمي تحركات جدي در جريان است.
در روزهاي اخير نيز اين جريان به منظور خروج از انزوا و تلاش براي هويت يابي جديد، انتقادات بسيار تندي را نسبت به برخي جريانات اصولگرا آغاز نموده اند. بنابر اين چنانكه اين گزينه تحقق يابد و اصلاح طلبان بتوانند روي گزينهاي كه ظرفيت جذب افكار عمومي را داشته باشد به توافق برسند و همچنين لايههاي اجتماعي طرفدار خود را به مشاركت گسترده انتخاباتي و سياسي ترغيب كنند، در اين صورت امكان اجماع و ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان بيشتر تقويت خواهد شد.
به بيان ديگر اين رهيافت بر آن است که با وحدت و همدلي ميتوان اعتماد مردم را جلب کرده و براي نظام و ملت منشا خير شد. به هر حال اين رهيافت بيشتر بر مدار چگونگي ساماندهي جريان اصلاحات و ممانعت از قدرت گيري اين جناح ساماندهي شده است. هر چقدر که ورود جريان اصلاحات با قدرت بيشتر صورت گيرد امکان شکل گيري ائتلاف نيز بيشتر مي شود. البته برخي تحليل ها نيز بر آن است که حتي در صورت حضور گسترده اصلاح طلبان به فرايند انتخابات، نمي توان بازهم با قاطعيت از اجماع، همگرايي و وحدت اصولگرايان سخن به ميان آورد که به نظر نمي رسد اين تحليل از روايي و قدرت تبييني برخوردار باشد.تعدد كانديدا و رقابتي چند پاره: البته گزينه ديگري نيز محتمل است و آن اين است كه اصولگرايان همگام با اصلاح طلبان وارد گود انتخاباتي شده و چند كانديداي اصولگرا در كنار كانديداي اصلاح طلب به رقابت بپردازند.
اگر چه احتمال وقوع چنين سناريويي كمتر از گزينههاي ديگر است اما بايد در نظر داشت كه اصرار برخي از گروهها بر معرفي كانديداي مستقل از هم اكنون چشمانداز اين سناريو را روشن ميسازد. چه آنكه در جريان انتخابات مجلس هم اصرار برخي گروهها بر معرفي ليست جداگانه ائتلاف كامل اصولگرايان را موجب نشد. البته بايد گفت كه در صورت تحقق اين سناريو، امكان بالا آمدن دگرباره اصلاح طلبان و كسب قدرت توسط آنها تقويت خواهد شد.
در نهايت بايد گفت که با توجه به وضعيت و فضاي سياسي کشور در طول يک سال اخير آنچه مشخص است آن است که همزيستي دو جريان اصلاح طلب و اصولگرا در
طيف هاي مختلف به استثناي حريان انحرافي به هيچ وجه مقدور نمي باشد. چرا که اگر واقعا چنين شرايطي فراهم شود که احتمال آن بسيار اندک است عملا بسياري از تهديدات امنيتي که توسط اصلاح طلبان در سال هاي اخير متوجه نظام شده است ناديده گرفته شده است و از طرف ديگر گروه هاي اصولگرا نيز نمي توانند خود را به چنين کاري راضي نمايند. نکته نهايي اينکه با وجودي که احتمال وجود تعدد کانديداهاي اصولگرا در انتخابات آينده بسيار زياد است ولي باز هم اصولگرايان بايد تلاش کنند تا به وحدت دست پيدا کنند.