شناسهٔ خبر: 8558790 - سرویس فرهنگی
منبع: شبستان | لینک خبر

حال و هوای محرم در کردستان/ ادای نذورات نشان از ارادات اهل سنت به امام حسین (ع) است

خبرگزاری شبستان: ماه محرم و صفر در بین مردم کردستان قداست خاصی دارد و مردم این دیار با برگزاری آیین های خاص و پخش نذورات و شرکت در مجالس عزاداری اردات خود را به سرور و سالار شهیدان نشان می دهند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری شبستان – کردستان: ماه محرم و صفر که از راه می رسد به خوبی از حال و هوای شهرهای کردستان می توان عظمت و ارادت مردم این دیار به اهل بیت عصمت و طهارت را درک کرد.

 

در این خطه از ایران اسلامی اهل سنت و تشیع در کنار هم زندگی می کنند و در ایام محرم هر کدام به نوعی و با برگزاری آداب و رسوم خاصی ارادت خود را به امام حسین (علیه السلام) نشان می دهند.

 

در کردستان عزاداری عمومی ماه محرم در حسینیه ها، تکیه ها و هیئت های مذهبی سطح شهر و روستاهای استان با برگزاری دعای ندبه، دعای کمیل، زیارت عاشورا و ادعیه و اعمال مناسبت های ماه محرم انجام می شود.

برگزاری مراسم طشت‌گذاری، تشکیل حلقه عزا در مقابل مساجد تکایا و حسینیه‌ها، پخش نذورات، مراسم گل‌گیران و مجالس روضه‌خوانی و تعزیه‌خوانی از جمله آیین هایی است که نشان از ارادت مردمان اهل سنت کردستان به حضرت اباعبدالله الحسین است.

 

مراسم گِل گیران سوگ حسینی 

مردم استان کردستان به شیوه‌های سنتی در قالب دسته‌های عزاداری عشق و ارادت خود را به خاندان اهل بیت (علیهم السلام) و شهدای کربلای معلی ابراز می‌دارند که یکی از این شیوه‌های سنتی مراسم گل‌گیران در روز عاشورای حسینی و خاص منطقه شهرستان بیجار است.

پخت حلیم در شب تاسوعا
پخت حلیم در شب تاسوعا توسط زنان برخی از مناطق استان از جمله شهر سریش‌آباد از جمله رسوم دیگری است که در این استان در ایام محرم اجرا می‌شود و با این حلیم در صبح غم‌انگیز عاشورا از عزاداران پذیرایی می‌شود.

 

مراسم طشت گذاری به نشانه بستن آب بر روی اهل بیت

آیین سنتی طشت‌گذاری که در کشور خاص منطقه سریش‌آباد در استان کردستان بوده همه ساله در آخرین شب‌های ماه ذیحجه برگزار می‌شود و دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) در این شهر در قالب هیئت‌های سینه‌زنی با تشکیل حلقه عزا حسین حسین‌گویان در رسای شهدای دشت کربلا بر سر و سینه می‌زنند و گرداگرد طشت آبی به نشانه بستن آب بر روی اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام)، عطش و تشنگی کاروان کربلا سوگواری می‌کنند.

 

آب متبرک این طشت در روز عاشورای حسینی در بین حاجت‌مندان و نیازمندان درگاه اهل بیت پیامبر مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) توزیع می‌شود.

 

پخش نذورات

پخش نذورات نیز که بیشتر به صورت پذیرایی با غذای گرم از هیئت‌ها انجام می‌شود، از شب هفتم ماه محرم آغاز شده و حاجت‌مندان و نیازمندان درگاه اهل بیت (علیهم السلام) به قصد تبرک به این مجالس می‌روند.

 

 عزاداری برای امام حسین (ع) مربوط به همهمسلمان هاست

نماینده ولی فقیه در کردستان با بیان اینکه عزاداری برای امام حسین (علیه السلام) مربوط به همه مسلمان هاست، اظهار کرد: خداوند در قرآن می فرماید : قُل لا أَسئَلُكُم عَلَیهِ أَجراً إِلاَّ المَوَدَّةَ فِی القُربا و منظور از مودت اظهار عشق و علاقه است بنابراین عزاداری برای اهل بیت و خصوصا حضرت ابا عبدالله الحسین در واقع یک نوع اظهار محبت و مودت و عشق و دلدادگی است خود پيامبر و امامان دستور داده اند كه ياد امام حسین (علیه السلام) را همواره گرامي بدارند و اينكه مسلمانان اين همه نسبت به امام حسين اظهار محبت و عشق مي كند به خاطر همين سفارش هاي امامان است نه اينكه از پيش خود اين برنامه ها را ساخته باشند.

 

حجت الاسلام سید محمد حسینی شاهرودی، حرکت در مسیر سیرة پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و امر به معروف و نهی از منکر فلسفه قسام امام حسین بود، بیان کرد: در اینجا وظیفه روحانیون و مبلغان دینی این است که باید با مجهز شدن به سلاح علم و تقوا پاسخگوی این شبهات باشند و بخاطر همین روشنگری مبلغین و روحانیون است که دشمنان همواره از نقش روحانیت در عرصه های مختلف هراسان و عصبانی بوده اند.

 

وی منتسب کردن عاشورا و حماسه سازی آن به شیعیان را یکی از اهداف دشمنان برای کمرنگ کردن فرهنگ عاشورایی دانست و افزود: یکی از تلاش هایی که وهابیون دست نشانده ی انگلیس و صهیونیست انجام می دهند این است که با محرم و فرهنگ عزاداری برای اهل بیت مقابله کنند که این فرهنگ کمرنگ و به تدریج کنار گذاشته شود در صورتی که سابقه  دلدادگی به اهل بیت پیامبر خصوصا امام حسین (علیه السلام) در اهل سنت قدمت بسیار دارد.

 

نماینده ولی فقیه ادامه داد: در همین شهر سنندج موقوفات بسیاری برای عزاداری ایام محرم و امام حسین (علیه الاسلام) وقف شده است که سابقه بسیار قدیمی دارد که از طرف اهل سنت وقف شده است که نشان از ارادت و عشق به امام حسین در بین اهل سنت است و به همگان ثابت می کند که امام حسین (علیه السلام) در قلوب همه  مسلمین جای دارد.

 

حجت الاسلام شاهرودی تصریح کرد: دشمنان از طرق مختلف درصددند که بین مسلمانان شکاف ایجاد کنند و با این هدف شروع به وارد کردن شبهات در عزاداری ها و ایام محرم و فرهنگ عاشورا و قیام اباعبدالله الحسین (علیه السلام) کرده اند که رفع تمامی این شبهات وظیفه همه ی سخنرانان و روحانیون و مبلغین و مداحان است .

 

وی خاطر نشان کرد: ما اگر کتب و مقاتل را بررسی کنیم خواهیم دید که کتاب ها و مقاتلی که اهل سنت در شآن و منزلت امام حسین (علیه السلام) نوشته اند کمتر از منابع تشیع نیست و این نشان از ارادت آنها به اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) است که متاسفانه در دهه اخیر مشاهده می کنیم که بدعت های فراوانی از طرف وهابی ها و سلفی ها وارد شده است که بایستی با این بدعت ها به منظور مقابله با چند دستگی صفوف مسلمانان جلوگیری کرد و سخنرانان و مداحان نیز باید از گفتن سخنان تفرقه برانگیز پرهیز کنند زیرا حضور و همبستگی اهل سنت و تشیع در مراسمات و عزاداری های ایام محرم بسیار چشمگیر و پررنگ است در حقیقت امام حسین منشاء وحدت امت اسلامی است .

 

شأن ماه محرم در بین همه مسلمانان حفظ شود

امام جمعه سنندج با بیان اینکه قیام امام حسین(علیه السلام) سرشار از درس های بزرگی برای مسلمانان است، بیان کرد: امام حسین(علیه السلام) برای زنده کردن دین جدش و انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر قیام کردند.

 

ماموستا عبدالرحمن خدایی بر توجه همه پیروان مذاهب اسلامی در خصوص رعایت شئون ماه محرم و عزاداری های این ماه تاکید کرد و افزود: امام حسین با این حرکت خود درس آزادگی، دینداری، مقابله با ظلم و ستم را به ما داده است.

 

۴۶ موقوفه با نیات سوگواری ماه محرم در کردستان وجود دارد

سلمان روحی، مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان کردستان به خبرنگار خبرگزاری شبستان در سنندج اظهار کرد: 6 درصد از موقوفات منفعتی و 3 درصد از کل موقوفات استان کردستان با نیات عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) می باشد.

 

وی افزود: در شهرستان بیجار 35 موقوفه، قروه پنج موقوفه، مریوان چهار موقوفه و سنندج 2 موقوفه با نیات روضه خوانی، تعزیه داری و اطعام سوگواری ماه محرم وجود دارد.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کردستان ماه محرم را فرصتی برای تجدید میثاق با آرمانهای امام حسین(علیه السلام) و درس گرفتن از سبک زندگی ایشان دانشت و خاطر نشان کرد: وجود موقوفاتی با نیات مذهبی بالاخص سوگواری ایام محرم موجبات برگزاری هر چه با شکوهتر این آیین مذهبی را در استان فراهم می آورد.

 

روحی با اشاره به برگزاری ویژه برنامه بصیرت عاشورایی در ایام ماه محرم در بقاع متبرکه شهرستانهای سنندج، قروه و بیجار گفت: اداره کل اوقاف وامور خیریه استان کردستان همزمان با سراسر کشور و در راستای اجرای امینانه نیت واقفین اقدام به برگزاری سوگواره بصیرت عاشورایی در بقاع متبرکه شاخص استان می کند.

 

سلمان روحی بیان کرد: تجمع بزرگ عاشورائیان لبیک یا حسین(علیه السلام)، تجمع بزرگ شیرخوارگان حسینی، ویژه برنامه احلی من العسل ویژه نوجوانان حسینی (علیه السلام) و تجمع بزرگ رهروان زینبی از برنامه های اوقاف همزمان با ماه محرم در استان برگزار می شود.

 

 

برگزاری مراسم سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین در کانون های مساجد کردستان

مسئول دبیرخانه هیئت نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد کردستان با بیان اینکه امام حسین(علیه السلام) هدف اصلی خود از قیام کربلا را امر به معروف و نهی از منکر معرفی فرموده است، اظهار کرد: یکی از درس های مهم نهضت عاشورا برای همه انسان ها این بود که سعی کنند در زندگی آزاده باشند و تن به هیچ گونه خواری ندهند و تسلیم ستم هیچ ستمگری نشوند.

گلباغی از برگزاری مراسم سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین در کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان خبر داد و افزود: همزمان با آغاز ماه محرم در کانون های سطح استان آیین عزاداری سرور و سالار شهیدان برگزار می شود.

 

برگزاری سه همایش ویژه محرم در کردستان

حجت‌الاسلام احد آزادیخواه مدیرکل تبلیغات اسلامی کردستان، از برگزاری سه همایش توجیهی با حضور پرچمداران بصیرت متشکل از مبلغین، هیئات مذهبی و مداحان ویژه ایام محرم در استان خبر داد و افزود: منویات مقام معظم رهبری نقطه عطف و انتظار جدی ما از تشکل‌های مردمی است.


وی با اشاره به برگزاری گفتمان‌های دینی با موضوع عاشورایی در مدارس در ایام محرم بیان کرد: ۷۵ گروه طلایه‌داران امر به معروف و نهی از منکر ویژه ایام محرم در این استان فعالیت می کنند.